12.11.2021- Χ.Α: Η αναγέννηση και η πολλά υποσχόμενη (από τον Απόστολο Μάνθο)

  • Η αναγέννηση και η πολλά υποσχόμενη

Η άκρως επιτυχημένη πορεία των  εταιρειών πληροφορικής που μεταπήδησαν (Epsilon Net, Entersoft)  ή θα μεταπηδήσουν (Performance) από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αφήσει ισχυρή παρακαταθήκη υπεραξιών στην νεοεισαχθείσα και πολλά υποσχόμενη Real Consulting Α.Ε. (REALCONS) με βασικό μέτοχο το κ. Νίκο Β. Βαρδινογιάννη.

Η εταιρεία μπορεί να μπήκε τώρα στο χρηματιστήριο αλλά είναι ιδιαιτέρως γνωστή καθώς έχει εδραιωθεί επί δύο δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα ενώ  είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής συμβουλών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων πληροφορικής, έχοντας ήδη στο πελατολόγιο της πολυεθνικούς ομίλους και εταιρείες  πρωταγωνιστές όπως:

  • ΟΤΕ,  Motor Oil,  Coral,  Fraport, Retail World,  Avinoil, Eurobank, ΟΠΑΠ,  ΤΙΤΑΝ,  FOURLIS  κ.ά.  με συνολικά 300 πελάτες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι συνεργάτες της που αποτελούν και  τους θεμέλιους λίθους της έντονης επιχειρηματικής της ανάπτυξης είναι κάτι παραπάνω από ισχυροί καθώς μιλάμε για τη SAP Ηellas S.A., θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου SAP και τη γιγάντια Microsoft Corporation.
Η Real Consulting που φημίζεται για  την ποιότητα, την αξιοπιστία και τη συνέπεια στους χρόνους ανάπτυξης, έχει ισχυρή παρουσία στους τομείς της μεταποίησης, των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, των καταναλωτικών προϊόντων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της υγείας, της ενέργειας και του πετρελαίου όπως επίσης και στον δημόσιο τομέα.
  • Μάλιστα ως προς το τελευταίο κομμάτι η εταιρεία δηλώνει ισχυρό “παρών” σε μια πληθώρα σημαντικών μεταρρυθμιστικών έργων του ελληνικού δημοσίου, πράγμα που τη συγκαταλέγει ως έναν από τους λίγους διεκδικητές της τεράστιας πίτας των 5 δισ. ευρώ που θα πέσουν τα επόμενα χρόνια στον κλάδο της  πληροφορικής.
Και δεν είναι μόνο αυτά καθώς η εισηγμένη επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο εξωτερικό μέσω σημαντικών στρατηγικών κινήσεων, όπως η πρόσφατη εξαγορά του 60% των μετοχών της Cloudideas στη Γερμανία, όπου όχι μόνο πετυχαίνει τη διεύρυνση  στο portfolio υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρει στους πελάτες της αλλά ταυτόχρονα επενδύει  και στην κορυφαία -σε διεθνές επίπεδο- πλατφόρμα CRM της Salesforce.
  • Φυσικά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Real Consulting κ. Διονύση Αθανασάκο, οι εξαγορές δεν σταματούν εδώ καθώς έχει στο αναπτυξιακό της πλάνο και άλλες τέτοιες κινήσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Το σίγουρο είναι ότι σε μια  εταιρεία που έχει τέτοιο επενδυτικό πλάνο και παρουσιάζει την τελευταία 9ετία διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης οι σημερινοί 230 υπάλληλοι μάλλον φαντάζουν πολύ λίγοι για το μέλλον που έρχεται.

Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η  Real Consulting είχε κύκλο εργασιών 10,8 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 1,452 εκατ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι έως το τέλος της χρήσης ο κύκλος εργασιών φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ, τότε σε έναν κλάδο που το EV/Sales για το 2021 ξεκινάει από το 3,5 και φτάνει τα 8 η τιμή της μετοχής θα μπορούσε άνετα, κοιτώντας μόνο το κάτω όριο ανόδου, να ξεπεράσει τα 3,25 ευρώ.

  • Διαγραμματικά η μετοχή παρά το γεγονός ότι μπήκε πρόσφατα (6 Αυγούστου) φανερώνει μια πλαγιοσταθεροποιητική  κίνηση η οποία όμως ετοιμάζεται να δώσει ισχυρή ανοδική τάση με πρώτο στόχο τη μερική ζώνη αντίστασης των 2,80 με 3 ευρώ. Χαρακτηριστικός είναι δε ο 55αρης απλός κινητός μέσος ο οποίος αρχίζει και σπρώχνει σταδιακά τη μετοχή πάνω από το όριο των 2,14 με 2,08 ευρώ.

******

Η εταιρεία  Frigoglass (ΦΡΙΓΟ), η οποία και θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου στις 18 Νοεμβρίου, έχει αρχίσει και αποτυπώνει  έναν πολύ ενδιαφέροντα  διαγραμματικό σχηματισμό που μπορεί να οδηγήσει σε μια έντονη ανοδική κίνηση. Το φυτίλι της ανοδικής έκρηξης δείχνει να είναι το όριο των 0,20 ευρώ.  Η υποψία και μόνο μιας βίαιης ανοδικής διάσπασης του εν λόγω ορίου μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή ανοδική αντίδραση ωθώντας την τιμή προς το πεδίο των 0,32 με 0,28 ευρώ.

  • Σημαντικές ενδείξεις πιθανής ενεργοποίησης λαμβάνουμε και από τον όγκο συναλλαγών των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, καθώς έχει ξεπεράσει τα 8 εκατ. τεμάχια με τον μέσο όρο να εμφανίζεται σε απόσταση αναπνοής από τα 0,20 ευρώ. Ο μεγάλος αυτός όγκος συναλλαγών έχει τα χαρακτηριστικά “μαζέματος” λίγο πριν τη διάσπαση μιας σημαντικής τεχνικής βάσης.  Θετικά είναι και τα μέχρι τώρα στοιχεία που λαμβάνουμε τόσο από τη διακράτηση του επιφανούς μακροπρόθεσμου στροφέα τάσης “V” όσο και από την προεόρτια ανοδική κίνηση του τεχνικού ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI).

Η Frigoglass πάντως που αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά επαγγελματικών ψυγείων (ICM) και τον βασικό προμηθευτή στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής εμφανίζεται όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να ξανασταθεί στα πόδια της.

  • Μάλιστα στα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2021 με τα 201,59 εκατ. ευρώ πωλήσεις, τα 29,39 εκατ. ευρώ EBITDA και τα 61,2 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, αν δεν υπήρχε η επιβάρυνση από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας θα παρουσίαζε έναν αξιόλογο ισολογισμό επαναφοράς, κάτι που ίσως να φανεί στο 9μηνο και κυρίως στο τέλος της χρήσης μιας που θα κατατίθενται σταδιακά τα έως και 89 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική αποζημίωση. Το 2022 ίσως αποτελέσει μαζί με την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονoμίας και χρονιά-σταθμό για την αναγέννηση της Frigoglass.

 

Απόστολος Μάνθος 

capital.gr