12.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ 
ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΦΙΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ χωρίς να θυμάται που… Και το απευθύνουμε σε εκείνους που ξεκάθαρα δείχνουν ότι έχουν χάσει το πραγματικό νόημα της ζωής νομίζοντας ότι είναι κάτι το σπουδαίο έως εξαιρετικά σπουδαίο στοιχείο της πλάσης, την στιγμή που ουσιαστικά είμαστε το απόλυτο τίποτα! Τα ιντερνετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από τέτοια άτομα.
****
Όταν πεθάνεις, μην ανησυχείς για το σώμα σου … οι συγγενείς σου θα κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
Θα βγάλουν τα ρούχα σου,
Θα σε πλύνουν.
Θα σε ντύσουν.
Θα σε πάρουν από το σπίτι σου και θα σε μεταφέρουν στη “νέα σου διεύθυνση”.
Πολλοί θα έρθουν στην κηδεία σου για να «πουν αντίο». Κάποιοι θα ακυρώσουν δεσμεύσεις και ακόμη και θα χάσουν τη δουλειά τους για να έρθουν.
Τα αντικείμενά σου, ακόμη και αυτά που δεν σου άρεσε να δανείζεις, θα πουληθούν, θα δοθούν ή θα καούν.
Τα κλειδιά σου
Τα εργαλεία σου
Τα βιβλία σου
Τα όργανα σου
Τα CD σου
Τα παπούτσια σου
Τα ρούχα σου…
Και να είσαι σίγουρος ότι
ο κόσμος θα σταματήσει να κλαίει για σένα.
Η οικονομία θα συνεχιστεί.
Στη δουλειά σου, θ’ αντικατασταθεί. Κάποιος με τις ίδιες ή καλύτερες ικανότητες θα πάρει τη θέση σου.
Τα περιουσιακά σου στοιχεία θα μεταβούν στους κληρονόμους σου…
Και μην έχεις την εντύπωση ότι θα συνεχίσουν να σε αναφέρουν, να σε κρίνουν,, να ρωτούν και να επικρίνουν για τα μικρά και μεγάλα πράγματα που έκανες στη ζωή.
Άτομα που σε γνώριζαν μόνο από την εμφάνισή σου θα πουν: “Φτωχός … ή περνούσε υπέροχα!”
Οι ειλικρινείς φίλοι σου θα κλαίνε για μερικές ώρες ή λίγες μέρες, αλλά μετά θα επιστρέψουν στο γέλιο.
Τα ζώα σου θα συνηθίσουν στον νέο κάτοχο.
Οι φωτογραφίες σου θα παραμείνουν στον τοίχο για λίγο ή θα συνεχίσουν σε κάποιο έπιπλο, αλλά στη συνέχεια θα διατηρηθούν στο κάτω μέρος ενός συρταριού.
Κάποιος άλλος θα καθίσει στον καναπέ σου και θα φάει στο τραπέζι σου.
Ο βαθύς πόνος στο σπίτι σου θα διαρκέσει μια εβδομάδα, δύο, ένα μήνα, δύο, ένα χρόνο, δύο … Τότε θα προστεθείς στις αναμνήσεις και στη συνέχεια, η ιστορία σου τελείωσε.
Τελείωσε ανάμεσα στους ανθρώπους, τελείωσε εδώ, τελείωσε σε αυτόν τον κόσμο.
Αλλά ξεκίνησε η ιστορία σου στη νέα σου πραγματικότητα … στη ζωή σου μετά το θάνατο.
Η ζωή σου και όλα εγκόσμια, έχασαν την αξία που είχαν.
Σώμα
Ομορφιά
Εμφάνιση
Επίθετο
Ανεση
Πίστωση
Κατάσταση
Θέση
Τραπεζικός λογαριασμός
Σπίτι
Αυτοκίνητο
Επάγγελμα
Τίτλοι
Διπλώματα
Μετάλλια
Τρόπαια
Οι φιλοι
Μέρη
Σύζυγος
Οικογένεια…
Στη νέα σου ζωή θα χρειαστείς μόνο το πνεύμα σου. Και η αξία που έχεις συγκεντρώσει εδώ θα είναι η μόνη περιουσία που θα έχεις εκεί.
Αυτή η τύχη είναι η μόνη που θα πάρεις μαζί σου και δημιουργείται κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκεσαι εδώ. Όταν ζεις μια ζωή αγάπης για τους άλλους και σε γαλήνη με τον γείτονά σου, ζυμώνεις την πνευματική σου περιουσία.
 • Γι ‘αυτό προσπάθησε να ζήσεις πλήρως και να είσαι ευτυχισμένος ενώ βρίσκεσαι εδώ γιατί, όπως είπε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: “Δε θα πάρεις αυτά που έχεις από δω. Μόνο ό,τι έδωσες θα πάρεις”…

 • ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

Οι φίλοι αναγνώστες μας ας φροντίσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αν επιθυμούν να παρακολουθούν τον ρυθμό της καθημερινής τερματικής εικόνας, με τις παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις του μ/μ…

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΡΟΕΣ

Στο εναπομένον διάστημα του πρώτου 2μηνου περιμένουμε μία “καλή” διόρθωση. Αφορμή – ακόμη και αν δεν παρουσιαστεί – θα την βρουν. Τους κακοφαίνεται αφενός να αυγατίζουν τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και αφετέρου έχοντας ρευστοποιήσει στα υψηλά να μην πιέσουν τις μετοχές τους προκειμένου να τοποθετούνται χαμηλότερα προκειμένου να έχουν ξανά καλές – αν μη τι άλλο – αποδόσεις.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ; Μακρυά από τις μετοχές εκείνες που πολυδιαφημίζονται μέσω συνεχών υμνολογίων, ευφάνταστατων σεναρίων, φανταστικών εκθέσεων που σαγηνεύουν τους καλόπιστους, πλην όχι όμως ειδικά εκπαιδευμένους ιδιώτες επενδυτές. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που θα… επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ;(Ι)- Προσέγγιση μετοχών που αν και αξίζουν την δεδομένη στιγμή καλής ή πολύ καλύτερης αντιμετώπισης από την αγορά, εν τούτοις παραμένουν στο περιθώριον. Το παρελθόν όμως – ακόμη και το πολύ πρόσφατον – μας έχει αποδείξει ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους ώρα και μάλιστα δικαιωματικά. ΕΔΩ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ κυρίως το βάρος της προσοχής μας…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Πάντοτε θα είσθε η top προτεραιότητα μας. Οι… λεφτάδες δεν περιμένουν από εμάς να δουν προκοπή. Άλλωστε, γέμισε από δαύτους όλο το ιντερνετικό χρηματιστηριακό enviroment. Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν και πάντα το κονομάνε χοντρά. Τι δουλειά έχουμε εμείς ανάμεσα τους; Από μακρυά και ταπεινά.


INTEK: Οταν μετά από μία τέτοια άνοδο (150%) και όχι μόνον, αρνείται να διορθώσει σήμερα αλλά ενισχύεται  και 4% τα σχόλια περιττεύουν.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Η αγορά θέλει καθημερινή παρακολούθηση, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν μέσα από μία σειρά ευμετάβλητων κατατάσεων. Εξ ου και το έγκαιρο… Μη επενδύσιμες σήμα και μέχρι νεωτέρας.
NAYΠAKTOY  – επιτέλους, κάτι άρχισε να κινείται σήμερα
ΙΝΛΟΤ: Πω πω ζημιά, θα τους ρημάξει ο μ/μ τους κερδοσκόπους φίλους αναγνώστες του… Σαν δεν ντρέπεται ο αλαζόνας! Να δούμε τώρα πως θα τους αποζημιώσει με το κακό που θα τους κάνει. Κλείστε το site της αμαρτίας! Η Επιτροπή Κ/φ τι κάθεται;
 • ΑΥΤΑ μας έγραφαν με την τιμή της στα 0,0800 και πιο κάτω!!
****
@1:41μμ

Pantelakis Research – Greek banks: Counting the blessings

Greek banks: Counting the blessings
– Alpha Bank (Overweight, Target price EUR1.45)
– National Bank (Overweight, Target price EUR3.20)
– Eurobank (Overweight, Target price EUR0.80)
– Piraeus Bank (Neutral, Target price EUR1.40)
* Life left in the rally; we stay positive, but pecking order now changed: NBG and Alpha our top-picks
* Market overlooks de-risking progress, systemic NPE solutions, capital buffers and resilient PPI

* Completion of pending transactions and visibility on Covid NPE vintage the key catalysts aheadΑΡΘΡΟ – ΣΧΟΛΙA από τον φίλο μου τον ΟΑΚ

Πυκνά συχνά, ακούμε ότι ο κορωνοϊος ήταν το κερασάκι στην τούρτα της Ελληνικής καταστροφής. Πάνω που βγαίναμε από το τούνελ ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα.

 • Έχω μια άποψη ακραία αντίθετη, που φοβάμαι ότι θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Κατ’ αρχάς, αναμφίβολα ο Κορωνοϊός κατάφερε τεράστιο πλήγμα στην ανθρώπινη κοινωνία, κυρίως στην ζωή των ανθρώπων. Καμία αμφιβολία. Σίγουρα επίσης κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ακόμα πιο σίγουρα πολλοί άνθρωποι βασανίζονται οικονομικά εξαιτίας του.

Αν απομακρυνθούμε από το τμήμα αυτό και κοιτώντας από πιο μακριά το θέμα, τότε μπορώ να διακρίνω μια τεράστια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα. Μια ευκαιρία ίσως και η τελευταία για την Ελλάδα να μην σβήσει από τον χάρτη. Και η ευκαιρία αυτή προέκυψε από το πουθενά εξαιτίας του κορωνοϊού.   

 • Στις 28 Δεκεμβρίου που μας πέρασε ο αρθρογράφος Robert Burgess δημοσίευσε μερικά στοιχεία στα οποία δυστυχώς ελάχιστοί έδωσαν βάση. Θα ήθελα να σταθούμε σε κάποια σημεία του άρθρου αυτού για να καταλάβουμε τι έγινε την χρονιά που πέρασε και μάλλον θα επηρεάσει πάρα πολύ την χρονιά που έρχεται.

Οι 5 Κεντρικές τράπεζες του πλανήτη τύπωσαν ή αλλιώς πρόσφεραν 14 ΤΡΙΣ USD νέο χρήμα. Σε σχέση με το υπάρχον μιλάμε για μια αύξηση από τα 80 στα 94 τρις ή αλλιώς 17,5%. Θα θυμίσω ότι έγραφα χρόνια τώρα. Το χρήμα αποτυπώνει απλά τις πραγματικές αξίες. Μια προσφορά χρήματος ροκανίζει τις καταθέσεις και αυξάνει τις τιμές μετοχών, χρυσού και ακινήτων. Θα σας θυμίσω και το πολύ πρόσφατο κείμενο μου για τον βέβαιο θάνατο του καταθέτη.  

Όσοι με διαβάζουν από παλιά θα θυμούνται ότι ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων και μετοχών είναι οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν. Επι της ουσίας και λυπάμαι που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό στον απλό κόσμο, ζούμε την μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα.
 • Ο δημόσιος τομέας τυπώνει και αγοράζει σχεδόν ότι χρηματοοικονομικό στοιχείο βρει μπροστά του. Μέσα από την διαδικασία αυτή διογκώνονται μεν οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών αλλά από την άλλη νομοτελειακά δημιουργείται μια τεχνητή ζήτηση σε ομόλογα και μετοχές και κατ επέκταση ακριβαίνουν τα πάντα.  
 • Πρόσφατα, στην άποψη μου περί μετρητών αναρωτιόμουν μήπως η άνοδος των τιμών των μετοχών είναι επί της ουσίας πτώση της αξίας του χρήματος και μάλλον είχα δίκιο.

Το Bloomberg δημοσίευσε ένα υπέροχο  διάγραμμα με τα περιουσιακά στοιχεία των 4 κεντρικών τραπεζών σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας τους.

Ακόμα πιο εντυπωσιακές οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία κατέχει πλεόν περιουσιακά στοιχεία άνω του 100% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.  Και ακόμα πιο πάνω από την Ιαπωνία έρχεται σύμφωνα με τον ισολογισμό της Swiss National Bank (SNB) η Ελβετία η οποία δια κρατεί στοιχεία άνω του 120% του ΑΕΠ. 
 • Τι σημαίνει αυτό για τα Χρηματιστήρια την Ελλάδα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. 

Κατ’ αρχάς, τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση την προσφορά χρήματος. Πάνω από το 60% των μετοχών της Αμερικής ανήκει σε παθητικά funds, Αμοιβαία και βασικούς μετόχους. Είναι λογικό ότι όσο αυξάνει η ζήτηση λόγω της αυξημένης ρευστότητας θα αυξάνονται και οι αγοραστές.

 • Προσοχή όμως. Η ρευστότητα αυτή έχει εθιστεί σε αποδόσεις. Αν οι αποδόσεις γίνουν ζημίες, το τρενάκι του τρόμου θα αρχίσει να δείχνει και την κάτω βόλτα. Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία ότι πέραν των διορθώσεων θα δούμε τιμές ανάλογες της προσφοράς νέου χρήματος.

Δεύτερον: Την περίοδο αυτή, χώρες με υψηλά χρέη θα δουν τα χρέη τους να απαξιώνονται πολύ πιο γρήγορα. Δεν θα το ζήσουν όμως, όλες οι υπερχρεωμένες χώρες.

Η Ελλάδα επειδή ανήκει στην Ευρωζώνη, αφενός μεν βλέπει το χρέος της να υποτιμάται πιο γρήγορα, από την άλλη λόγω της συμμετοχής της στην ζώνη του ευρώ μπορεί να δανείζετε με ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια. Είναι ένας συνδυασμός που θα ευνοήσει σημαντικά την Ελλάδα στην επόμενη πενταετία, ακόμη και σε δεκαετία. Ουσιαστικά, το χρέος της Ελλάδας υποτιμάται, οσο υποτιμάται η πραγματική αξία των ρευστών.

 • Αν δεν ανήκαμε στην Ευρωζώνη, αυτό θα είχε μηδενική επίδραση μιας και θα συνοδευόταν από νέες εκδόσεις χρέους με υψηλό επιτόκιο και τεράστιο υποτίμηση του τοπικού μας νομίσματος. Για καλή μας τύχη όμως ανήκουμε σε ένα σταθερό νόμισμα που ανήκει σε μια κεντρική τράπεζα που μπορεί να τυπώνει όσο θέλει χωρίς να ζούμε προβλήματα.

Αν συνεχίσουν τις επόμενες χρονιές οι κεντρικές τράπεζες  να τυπώνουν με παραπλήσιο ρυθμό θα ζήσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου τα 350 ΔΙΣ χρέους της Ελλάδας θα αξίζουν αισθητά λιγότερα από σήμερα. Επειδή δε, το τύπωμα χρήματος αργά ή γρήγορα θα μεταφερθεί και στην  άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και υπηρεσιών η χώρα μας θα δει και μια πιο σύντομη ανάκαμψη του ΑΕΠ της. Κάτι, που θα μειώσει άμεσα τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. 

Αντιλαμβάνομαι, ότι ο κόσμος θα αργήσει να δει στην καθημερινότητα του αποτελέσματα. Αλλά ίσως να βρισκόμαστε μπροστά στην λύση του να μην επιβαρυνθούν τα εγγόνια μας με χρέη δυσανάλογα. 

 • Οσο αφορά το Ελληνικό χρηματιστήριο, άνοδο τιμών εμπορευμάτων και υπηρεσιών καθώς και ακινήτων σε συνδυασμό με ανοδικό ΑΕΠ το 2022 που ίσως κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να είναι και εκρηκτική, θα δώσει μια κίνηση που ίσως μας ξεκολλήσει από μια μακροχρόνια μιζέρια. 

Τα παραπάνω προφανώς δεν είναι μια πρόβλεψη για αύριο ή μεθαύριο. Είναι μια εκτίμηση για μια πιο μακροχρόνια τάση. Νομίζω, πως θα δούμε πιο ξεκάθαρη εικόνα στην αρχή η τα μέσα του 2022.ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Από χθες και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ελγέκα (+3,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,24 (από €1,60) ανά μετοχή. Από εκεί και πέρα, διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά οι Profile (+0,38%) και Entersoft (+1,43%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 14/12 για την Sato (+2,53%, αλλά περαιτέρω αναρρίχηση, χωρίς είδηση, δείχνει μάλλον δύσκολη)

 • Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντεάλ (+5,19%), τελευταίο αρνητικό στις 23/12 για τον Μπήτρο (0%), με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις η ΑΛΜΥ -5,49% (-5,49%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Λύκο (-3,35%) και ΕΛΧΑ (-0,72%), ενώ πλαγιολισθητικά από τα 0,1288 (κλείσιμο 28/12) επιμένει η Cairo Mezz (-5,37%).

Παρουσία πωλητή σε Revoil (-3,14%), MIG (-6,28%), Cenergy (-3,28%), Byte (-4,59%)  Quest (-1,87%), Τρ. Αττικής (-4,54%), Ιντρακόμ (-2,33%), ΚΛΜ (-6,13%) και Έλαστρον (-3,88%), σχετική αύξηση των συναλλαγών στον ΛΕΒΚ (+9,94%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-3,47%), όποτε θυμάται κάνει συναλλαγές η Προοδευτική (-20%), ενώ στις 31/12 χρονολογείται το τελευταίο θετικό κλείσιμο για Performance (-2,69%) και Ίλυδα (-5,34%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Q&R (-4,06%), Πλ. Θράκης (-2,12%), Centric (-3,69%) και Foodlink (-3,46%), θέλουν κλείσιμο υψηλότερα των 0,358 ευρώ για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο οι Ευρωσύμβουλοι (+2,70%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Lavipharm (+6,22%), Unibios (+1,09%) και Λανακάμ (+28,68%)

Επιμένουν πλαγιοανοδικά Βιοτέρ (+8,12%) και Ναύπακτος (+17,89%, αλλά θέλει βελτίωση το “στήσιμο” των αγοραστών), ενώ σε μικρογραφία έδωσαν τη χθεσινή εικόνα της Αγοράς τα Πλαστικά Κρήτης (0%), καθώς μετά τα, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν πρόσφατα, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με όγκο συναλλαγών 4 τεμ. (!)

ΤΟ ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων, αυξάνει τα περιθώρια διόρθωσης προς τις 793 (gap) – 789 και 775 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

 • Η διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 733 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 824 – 836 και 846 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1909 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και αν παραβιαστεί, σε κλείσιμο και το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1870, 1850 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1784 (ημερήσιο “stop long”). Οι πλησιέστερες αντιστάσεις στις 1959 – 1967 και 1997 μονάδες.


Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, που απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, όμως η τελική εικόνα, σε συνδυασμό με τις απώλειες που έχουν προηγηθεί από τα πρόσφατα υψηλά, επανέφεραν την επιφυλακτικότητα για τον κλάδο (Alpha Bank -4,97%, Εθνική -5,41%, Eurobank -1,63%, Πειραιώς -6,08%).

 • Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η μετοχή “ανέκρουσε πρύμναν”, όπως και αναμενόταν, μετά την πρόσκρουση με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1,00 ευρώ. Όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,92 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 0,83 και 0,77 ευρώ. Η εικόνα επιδεινώθηκε και με το κλείσιμο χαμηλότερα των 0,859 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 0,9682 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι αμέσως επόμενες στα 1,00 και 1,10 ευρώ.

Η αντίσταση στα 2,37 ευρώ, παραμένει δυσκολοκατάβλητη για την μετοχή της ΕΤΕ, ενώ όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,25 και 2,16 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση προς τα 1,872 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • Για την ΕΥΡΩΒ, πλησιέστερη ισχυρή στήριξη στα 0,5754 (ημερήσιο “stop long”) και αμέσως επόμενες στα 0,55 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 0,51 και 0,4498 – 0,444 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 0,6096 και η αμέσως επόμενη στα 0,633 ευρώ.

Το κλείσιμο χαμηλότερα των 1,20 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου για τον τίτλο της ΠΕΙΡ, ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα των 1,17 – 1,13 θα απαιτήσει επιθετική μείωση “long” θέσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 1,04 – 0,98 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,27 – 1,30 και 1,33 – 1,35 ευρώ.

 • Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 473,91 μονάδες (-5,42%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 479,89 (-4,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 481,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4%.

Το κλείσιμο χαμηλότερα της πρώτης ζώνης στήριξης στις 494 – 489 μονάδες, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 471 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 461 – 456 και 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεικτή διόρθωση, αλλά με σαφώς “χαλασμένη” εικόνα, μέχρι τις 418 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 404 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

 • Ο εν λόγω δείκτης για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε εντυπωσιακό “come back” με κλεισίματα υψηλότερα των 532 (ημερήσιο “stop short”) και 557 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Σε μία τέτοια περίπτωση, η οποία δεν διαφαίνεται με τα τρέχοντα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση μέχρι τις 573 μονάδες.

JUMBO: Ο τίτλος συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ισχυροποιώντας σημαντικότατα την πρώτη ζώνη αντίστασης στα 14,49 (ημερήσιο “stop short”) – 14,71 ευρώ. Προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 13,57 ευρώ, θα απαιτήσει μερικό κλείσιμο, πιθανών, “αισιόδοξων” θέσεων.

Μόνο λίγες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή του Ελλάκτωρα (-5,20%). Το κλείσιμο χαμηλότερα των 1,59 ευρώ, δίνει minimum διολίσθηση προς τα 1,40 ευρώ. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,70 ευρώ. Στην περίπτωση της θετικής έκπληξης, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,90 ευρώ.


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΜΟΥΖΑΚΗΣ – Ιωαν.Λασκ.: Καλησπέρα σας, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε ακατάπαυστα όλα αυτά τα χρόνια που σας ακολουθώ. Χωρίς να θέλω να σας κουράζω εάν και εφόσον μπορέσετε θα ήθελα μία εκτίμηση για τον ΜΟΥΖΑΚΗ καθώς έχετε καιρό να αναφερθήτε σχετικά. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και εύχομαι καλή δύναμη και υπομονή στο τεράστιο έργο που επιτελείτε.

 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλέ μας φίλε, το θέμα της πολύ καλής αυτής εταιρείας (ποτέ δεν φέσωσε το κράτος, τα διάφορα ταμεία του – ΙΚΑ, ΕΦΟΡΙΕΣ κλπ –  ή τις τράπεζες) δεν το ξαναθίξαμε γιατί το έχουμε εξαντλήσει.

ΕΝ ΤΑΧΕΙ:

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 11,62 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,3610 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 1,0700 ευρώ!!!!
 • P/BV: 0,337

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: Η εταιρεία στο τέλος του 2021 θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά ζητήματα, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους μετόχους μειοψηφίας (το 16,7%).

Πρώτον, με βάση τους όρους της διαθήκης, στο τέλος του έτους 2021 εκπνέει η περίοδος απαγόρευσης πώλησης των μετοχών που κατέχουν σήμερα οι κληρονόμοι του ιδρυτή της εταιρείας, Ελευθέριου Μουζάκη (ποσοστό 83,3%) και

Δεύτερον, κατά την ίδια περίοδο οι κληρονόμοι θα δικαιούνται να απαιτήσουν από την εταιρεία το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ που είχε προνοήσει να θέσει ως καταπίστευμα ο Ελευθέριος Μoυζάκης, προκειμένου να στηρίξει την εισηγμένη -μετά τον θάνατό του- σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων (στην πράξη, ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ του αειμνήστου έχει χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού της εισηγμένης).

Είναι προφανές ότι η Moυζάκης -τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα- δεν θα μπορέσει με βάση τις προβλεπόμενες ταμειακές της ροές να αποπληρώσει το δάνειο στο τέλος του 2021, οπότε -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια:

Πρώτον (και κατά πολλούς πιθανότερο) οι κληρονόμοι και βασικοί μέτοχοι να παρατείνουν περαιτέρω τη διάρκεια του άτοκου δανεισμού προς την εισηγμένη.

Δεύτερον, η απαίτησή τους να μετατραπεί σε νέες μετοχές της Μoυζάκης μέσα από τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και

Τρίτον, να εκποιηθεί ένα από τα ακίνητα της εταιρείας, προκειμένου να αποπληρωθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση.

Κύκλοι προσκείμενοι στη Moυζάκης θεωρούν πως το θέμα είναι πρόωρο και πως δεν μπορούν να προβλέψουν τις μελλοντικές διαθέσεις των κληρονόμων.

ΒΙΟΤΕΡ (Κ/νος Κ.): Μην μας ζητάτε να σχολιάσουμε σχόλια άλλων sites. Δεν είναι σωστό, άλλωστε ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και εδώ ήταν τόσο συντριπτικό, που λογικό είναι να γεννά απορίες, ζήλειες, κακιούλες κ.λπ κ.λπ. Πρέπει φυσικά να υπάρχουν και τα ανάλογα επιχειρήματα, να είναι γνώστης κανείς του τι παίζεται και όχι να κρίνει  επιφανειακά και μάλιστα με ειρωνικό τρόπο.

 • Η ουσία δεν αλλάζει… Η μτχ έδωσε την μεγαλύτερη απόδοση σε χρόνο dt…
 • Αέρας εδώ δεν παίχθηκε ούτε μπορεί να παιχτεί γιατί όλες οι αγορές μετοχών υπό επιτήρηση απαιτούν άμεση πληρωμή…
 • Οσοι αναγνώστες του μ/μ τοποθετήθηκαν, τρέχουν του λοιπού την υπόλοιπη θέση τους όχι μόνον κυριολεκτικά στο τζάμπα, αλλά έχοντας ενθυλακώσει και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ 2021: Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει δύο (2) την ΚΑΜΠ-Reds και την ΙΝΤΕΑΛ-ΙΝΤΕΚ. ΘΑ δώσουμε κι άλλες σύντομα, αλλά κατά την διάρκεια του 2021 θα γίγονται αλλαγές, θα είναι δηλ πολύ ενεργητικό το … Τερματικό Πελατολόγιο. Και να δούμε, που θα φτάσει τελικά το κοντέρ.

****
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.