12.01.2021 – Τίποτα, τίποτα, δεν μας σταματά… (του Απόστολου Μάνθου)

Ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς έχει ανοίξει τη συζήτηση στους οικονομικούς αναλυτές για την πιθανή νέα αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών με αποτέλεσμα ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 να περνάει με σχετική ευκολία για πρώτη φορά πάνω και από το όριο των 3800 μονάδων. Τα διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά έχουν προκαλέσει έντονη δυσλειτουργία στη διαγραμματική εντόπιση πιθανών σημείων αντίστασης μιας που το έδαφος δείχνει ανεξερεύνητο, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρώτα η κατάλληλη «τριβή» για την αποτύπωση  επιπέδων στήριξης και αντίστασης.

Έτσι το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 3900 μονάδων είναι πιο πολύ θεωρητικό ενώ αυτό των 4000 μονάδων φαντάζει ως ένα ψυχολογικό σημείο αναφοράς μεταξύ των δύο στρατοπέδων Bulls vs Bears.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του S&P 500 εντοπίζεται ο δείκτης να έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις καθοδικής διακράτησης του επιπέδου των 3700 μονάδων αφήνοντας στα σχηματιζόμενα candlestick αιχμηρές κάτω σκιές ανοδικής εφόρμησης. Μεσοπρόθεσμα όσο η ανοδική γραμμή τάσης “W” σταματάει τις πτωτικές κινήσεις τόσο θα δίνει τροφή στο σενάριο προσέγγισης των 4000 μονάδων.

***

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο δείκτη Dow Jones, όπου στο διημερήσιο διάγραμμα τιμών διακρίνεται να έχει διασπάσει ανοδικά και το μέχρι πρότινος κανάλι του Νοεμβρίου, στις 31000 μονάδες, αρνούμενος να ακολουθήσει το στενό πλαίσιο τιμών,  που του είχαμε ορίσει. Πιθανή διακράτηση της τμήσης και στις επόμενες συνεδριάσεις θα ανοίξει θεωρητικά το πεδίο για μια ανοδική κίνηση όση είναι και το ύψος του καναλιού  “C” βγάζοντας πλέον τον επόμενο στόχο πάνω στην περιοχή των 32000 μονάδων. Το σημείο, που μπορεί να προκαλέσει απασφάλιση των καθοδικών δυνάμεων είναι η διάτρηση του σημαντικού πατώματος στήριξης των 30000 με 29600 μονάδων.

***

Τις 14000 μονάδες βολιδοσκοπεί πλέον ο γερμανικός δείκτης DAX 30 μετά και την ανοδική δραπέτευση πάνω από το πλαγιοανοδικό κανάλι “F” του Νοεμβρίου. Ο στόχος εδώ της διάσπασης του καναλιού έχει ήδη επιτευχθεί μιας που και το ύψος του όριζε ως επόμενη κίνηση τις 13950 μονάδες. Από εκεί και έπειτα, επειδή διαγραμματικά εντοπίζεται μια πολύ ισχυρή προσπάθεια ανοδικής διάσπασης τόσο της μακροπρόθεσμης γραμμής αντίστασης “Q”  όσο και του ορίου των 14000 μονάδων οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένονται με εξέχον τεχνικό ενδιαφέρον, καθώς  εάν όντως ευοδωθεί τότε θα πράγματα θα πάρουν έντονη ανοδική ρότα με  καταγραφή τιμών ψηλότερα  και από τις 14500 μονάδες.

***

Η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο (EURUSD) αργά αλλά σταθερά μετά τη διαφυγή από το τεράστιο καθοδικό στροφέα του 2011 έχει πάρει ανοδική κατεύθυνση προς το πρώτο σημείο αντίστασης των 1,2400 δολ. Πιθανή ανοδική τμήση του επιπέδου των 1,2400 δολ θα δώσει σημαντικό πεδίο δράσης έως την επόμενη αντίσταση των 1,2750 δολ.  Χορηγός της ανοδικής κίνησης φαίνεται ότι είναι και ο αργός τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς πέρασε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4445 μέρες πάνω από τις 60 μονάδες δείκτη δίνοντας το σήμα για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή της τάσης από καθοδική σε ανοδική.

***

Το συμβόλαιο του Crude Oil  WTI έχει περάσει μετά από 300 περίπου μέρες πάνω από το όριο των 50 δολ. δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση και στις πληγωμένες από την υγειονομική κρίση πετρελαϊκές εταιρείες όπως την Exxon Mobil (XOM), τη Chevron (CVX), την Occidental (OXY) και την ConocoPhillips (COP). Η σθεναρή διακράτηση της περιοχής των 50 δολ μπορεί να καλλιεργήσει συνθήκες ανοδικής συνέχειας προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 54,50 με 55 δολ. Βίαιη αλλαγή πλεύσης με τη καθοδική διάσπαση του ανοδικού στροφέα στήριξης “Z” στα 47 δολ.

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ