11 Ιουνίου 2022- Χ.Α: “Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ` εν ολίγοις πολλά”

@10:45

Σημείωμα- NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣΣτο κόκκινο βρέθηκαν χθες Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ χαμηλότερα αλλά χωρίς νεύρο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ. 
 
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ  αποκάλυψε το δρόμο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη κατά 25μβ τον Ιούλιο και πιθανότατα 50μβ τον Σεπτέμβριο εφόσον δεν έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός, πράγμα μάλλον δύσκολο. 
 
Το σκηνικό που διαμορφώνεται οδήγησε την ελληνική 10ετία σε νέα αύξηση (4,1%), όπως και όλες τις Ευρωπαϊκές κρατικές αποδόσεις με 1η σε άνοδο την Ιταλία. 
 
Παράλληλα, τα στοιχεία από τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ ανακοινώνονται σήμερα και ενδέχεται να επηρεάσουν την επιθετικότητα της FED στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, στενεύουν τα ανοδικά περιθώρια του ΓΔΧΑ. Σήμερα, επιπλέον, δημοσιεύεται και η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή Απριλίου.

@12:55

ΕΝΤΕΡ: H διάσπαση των 4,4200 ευρώ έδωσε συνέχιση στην κίνηση με την μετοχή να έχει πλέον τις νέες στηρίξεις της στην ζώνη των 3,8000 – 3,9600 ευρώ. Τα 4,4500 έχουν γίνει η πλησιέστερη αντίσταση.

@13:00

ΠΟΛΥ ΠΙΟ πιθανόν είναι το να εισβάλει ο Πούτιν σε Φινλανδία και Σουηδία, παρά ο Μπουνταλάς στο Αιγαίο…

@13:05

ΕΧΑLCO: Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πηγές ο όμιλος τα πήγε εξαιρετικά καλά στο πρώτο τρίμηνο, με τα μεγέθη της κερδοφορίας του να πλησιάζουν αρκετά τα αντίστοιχα του συνόλου της περυσινής χρήσης. Γενικά, μιλάμε για ένα εξαιρετικό 2022 με τον πολλαπλασιαστή κερδών να οδηγείται κάτω του 5, ίσως και του 4!

@13:10

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Με συνοπτικές διαδικασίες και ακόμα ένα πτωτικό χάσμα ο ΓΔ βρίσκει και πάλι την στήριξη της ζώνης των 860 μονάδων. Τρεις, τέσσερις τίτλοι συντηρούν τον ΓΔ με την μεσαία κυρίως κεφαλαιοποίηση να έχει επιθετικούς πωλητές. Οι 879 μονάδες είναι πλέον η κοντινή αντίσταση.

@13:15

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ούτε ο τραπεζικός ΔΤΡ κατάφερε να συντηρήσει τα κεκτημένα με την σημερινή συνεδρίαση να τον γυρνάει σε οριακό αρνητικό πρόσημο έτους και πάλι.

@13:20

OTAN παρατηρείς στο ταμπλό ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει έστω μία(!), ναι, μία (!!) μετοχή με θετικό πρόσημο, αντιλαμβάνεσαι με τι σόϊ Αγορά έχεις να κάνεις.
 • Την αγορά φυσικά την φτιάχνουν όλοι οι συντελεστές της. ΥΠΟΙΚ, Επιτροπή Κ/φ, Διοίκηση Χ.Α, Κυβέρνηση, Χρηματιστές, Αναλυτές, Οικονομικός Τύπος.
Δυστυχώς, το Ψάρι βρωμάει από το Κεφάλι. Το εκάστοτε ΥΠΟΙΚ πάντα αποτελούσε τον χειρότερο εχθρό της. Απλά, αυτή την φορά ο ΝΥΝ το παράκανε. Δεν υπάρχει το άτομο, δεν υπάρχει.

@13:25

FTSE25: O 200αρης και εδώ συντήρησε την πτωτικότητα, δίνοντας και πάλι πτωτική κίνηση.

@13:30

ΚΡΙ ΚΡΙ: Πολύ κοντινή είσοδο πλέον στην μετοχή, μιας και το στοπ στο short είναι τα 6,0600 σε κλείσιμο μέρας. Η εταιρία μπορεί να έχει επιβραδύνει ρυθμούς ανάπτυξης και να την επηρεάζει ο πληθωρισμός, παρόλα αυτά μπροστά της έχει ένα επενδυτικό σχέδιο 10εκ ευρώ και παράλληλα είναι ο leader στο γιαουρτι στην Ελλάδα, με πολλούς να την έχουν βάλει στο στόχαστρο.
.

@13:45

Λοιπόν, παιδιά της… Προόδου: 
 • Και το Πετρέλαιο θα φτάσει 150 δολάρια και μετά θα ξεπεράσει τα 200. Μετά, αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει και βάλτε ό,τι νούμερο θέλετε.
 • Και ο Πληθωρισμός θα κτυπήσει αρχικά και το 15άρι, μετά θα αποχαιρετήσει και το 20άρι, ενώ δεν θα ησυχάσει ποτέ. Μόνον μπροστά θα βαδίζει.
 • Και ο Μπουνταλάς θα πάρει αρχικά το Αιγαίο, μετά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα ολοκληρώσει με την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδος.
 • Οπότε η Λεωφ. Αθηνών θα μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη. Γι αυτό ξεκινήστε το front running και αρχίστε τις αγορές σας στο τουρκικό χρηματιστήριο.

@14:35

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Τα τελευταία χρόνια το ευρύ επενδυτικό κοινό έμαθε τι εστί ομόλογο. Οι εισαγωγές ομολογιακών εκδόσεων στο ταμπλό είχαν γίνει της μόδας με την Ελληνικές εταιρίες και όχι μόνο να μπορούν να δανείζονται σημαντικά κεφάλαια με σημαντικά χαμηλό κόστος.

 • Η ΕΚΤ και η FED μας είχαν συνηθίσει να αγοράζουν ότι ομόλογο κινείται, με αποτέλεσμα η αγορά να υποστεί μία στρέβλωση χαρίζοντας σημαντική ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια. Η ώρα του λογαριασμού ήρθε και αυτό ήταν και αναμενόμενο.
Σαν αποτέλεσμα η αγορά ομολόγων κατάφερε να έχει την χειρότερη χρονιά από ποτέ με απώλειες που φτάνουν μέχρι και 15% σε κάποιες περιπτώσεις παίρνοντας πίσω αποδόσεις πολλών ετών.

@14:40

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ OMOΛΟΓΑ (2): Για να καταλάβουμε το τι έχει συμβεί, αρκεί να δούμε το 10ετές Ελληνικό spread που από το 0,50% του καλοκαιριού του 2021 πλέον παίζει στο 4,3%.
 • Αντίστοιχα όλα τα εταιρικά ομόλογα έχουν εκτοξευτεί σε αποδόσεις με αποτέλεσμα να βλέπουμε πίεση στις τιμές τους τόσο στο Ελληνικό ταμπλό όσο και στο OTC.
Οι περισσότεροι που πρόσφατα έμαθαν τι εστί ομόλογο βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να κατεβαίνουν μέχρι και 15% και νομίζουν ότι κάτι άλλο τρέχει στις εταιρίες που έχουν δανείσει.
 • Ουσιαστικά έκλεισαν μία συμφωνία με μία εταιρία με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο που εκείνη την στιγμή υπήρχε, παρόλα αυτά τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να πέσουν.
Όταν στην αγορά κάποιος βρίσκει ομόλογο το Μυτιληναίου με 4% και 4,5% επιτόκιο είναι λογικό να πουλάει ο χ εισηγμένο ελληνικό ομόλογο που είχε κουπόνι 2,7%.

@14:45

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ OMOΛΟΓΑ (3): Οι εταιρίες που μπόρεσαν και δανείστηκαν με τόσο χαμηλό επιτόκιο έχουν γεμάτα ταμεία με χαμηλό κόστος και μπορούν να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν εύκολα το κόστος σήμερα.
 • Παράλληλα και η ίδια η χώρα έχει καταφέρει να μαζέψει από τις αγορές ένα σημαντικό κομμάτι σε ρευστότητα έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει για να βρει και πάλι χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Η ερώτηση είναι πόση διάρκεια θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό και σε τι μέγεθος θα αυξηθούν τα επιτόκια μεσοπρόθεσμα.

@14:55

OAK: Ο φίλος μου ο μπουνταλας ίσως αποφασίσει να κάνει κατι στο Αιγαίο. Το εύχομαι, μιας και είμαι 100% σίγουρος ότι μπορεί να κλάψουμε στο ΧΑΑ βραχυπρόθεσμα, αλλά η Πατρίδα μας θα μεγαλώσει.
 • Κάτι μου λέει ότι θα γίνουμε συνέταιροι στον Βόσπορο και θα πάρουμε πίσω και το κλεμμένο νησί μας. Γιατί έτσι όπως έχουμε στηθεί, δεν περνάει από το Αιγαίο ουτε φουσκωτό, πόσο μάλλον Τουρκικό πολεμικό.
Για δε την Αεροπορία, τι να πώ. Οι δικοί μας περίπατο θα κάνουν μέχρι τα βάθη των Μπουνταλάδων. Και φυσικά όπως πάντα, μετά την παταγώδη εθνική καταστροφή τους θα βρεθει και η ευκαιρία να ξεφορτωθούν οι Αμερικάνοι φίλοι μας τον ενοχλητικό αντίπαλο τους για να βάλουν έναν νέο Ζελένσκι στην θέση του.
 • Κερδισμένη η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ίδιοι οι τούρκοι που θα χάσουν μερικά εδαφη αλλά θα ησυχάσουν από τα προβλήματα τους.  Η γειτονιά απαιτεί νέες ισορροπίες και η Ελλάδα πρέπει να πάρει ό,τι της αξίζει.

@15:35

ΟΑΚ – ΦΡΙΓΟ: Να μην ξαναγράφω το στοίχημα. Απλά, να θυμίσω ότι το ομόλογο σταθεροποιήθηκε στα 53, καλό σημάδι. Αν ήταν να πάει για φαλιμέντο, θα είχε ήδη μηδενίσει το ομόλογο. Είπαμε, ο χρόνος παίζει υπέρ της.
 • ΦΒΜΕΖΖ: ΝΤΡΟΠΗ και μόνο, η ΜΗ δημοσίευση γα το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει. Αλλά βλέπεις, θυγατρική της Πειραιώς δεν είναι;  Πάντως, αν δεν κάνω λάθος η εταιρία πρέπει να έχει ήδη πάνω από 18 εκατ. ευρώ στο ταμειο της. (Με 60 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση και μηδέν χρέη).