11 Αυγούστου 2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…(μέρος 1)

ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ που “παίζουν” το Αναπτυξιακό Story ή παρεμφερή σενάρια — αν και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι οι φίλοι αναγνώστες μας σταδιακά έχουν ενθυλακώσει μεγάλο μέρος των λογιστικών κερδών τους μετουσιώνοντας τα σε πραγματικά — καλόν θα ήταν οι… άπληστοι να κατοχυρώσουν σημαντικό μέρος των μεγάλων και αναπάντεχων ως προς την έκταση τους κερδών.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι σοβαρό και δεν χωρά αναβολή. Παίρνετε κέρδη! Τελεία και παύλα.

***

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς που ενδέχεται να προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα ενδεχομένως να ενταθεί το επόμενο διάστημα και να επηρεάσει περισσότερο τις αγορές, κατ΄επέκταση και τον ΓΔΧΑ. Ενημερωτικά αναφέρουμε την καταγεγραμμένη αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα στις ΗΠΑ στο υψηλότερο εβδομαδιαίο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

  • Βραχυπρόθεσμα, οι ταλαντώσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για τον ΓΔΧΑ αποτελούν το επικρατέστερο σενάριο. Ωστόσο, απαιτείται ορθή διαχείριση της ρευστότητας στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, καθώς είναι πιθανή η αύξηση της μεσοπρόθεσμης μεταβλητότητας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα σχετικά με την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στις ΗΠΑ στην περίπτωση που τα στοιχεία εργασίας είναι ανθεκτικά για τους επόμενους ένα με δύο μήνες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ: Δεν… είχε και πολλή όρεξη να γράψει, γιατί τον στεναχώρησε ο αποκλεισμός του Θρύλου. Περίμενε βλέπετε, να τον καμαρώσει στους ομίλους του Τσου Λου για ευχάριστες βραδυές γεμάτες με πεντάρες… Δεν του έκανε όμως το χατήρι ο ταβερνιάρης. 

  • ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ έχει λοιπόν για μας ο τεμπέλαρος…
ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ(πάλι): Θες να αγιάσεις και δεν σε αφήνουν. Αν είναι να ανεβαίνουν έτσι, δεν τις βάζουν όλες στην επιτήρηση; Ακολούθησε και ο ΕΠΙΛΚ, ενώ σαν να ετοιμάζεται και η ΒΙΟΤ.
  • Οι θέσεις της επιθετικής τριπλέτας στην ενδεκάδα εξασφαλισμένες. Αριστερά (λόγω μακρινού παρελθόντος) η ΙΝΛΟΤ, σέντερ αντί για τον Χασάν η ΦΡΙΓΟ και δεξί εξτρέμ η ΕΠΙΛΚ. Όλες με διψήφιο ποσοστό ανόδου!

ΞΥΛΚ: Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά (και ναταν η μόνη!). Κάτι ξέρουν όσοι ισχυρίζονται ότι το ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο. Κέρδη λίγο κάτω από το 12%

CENER: Επιτέλους μια καλή συνεδρίαση και με καλό όγκο για τη μετοχή που ήρθε μετά την ανακοίνωση για το νέο έργο από τα πρώην ΕΛΚΑ.
ΙΝΤΕΚ: Παρά τη μικρή σε έκταση πτώση μετά την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης στα 2,88, κατέστη σαφές ότι πρόθεση αποχώρησης για άλλες πολιτείες ουσιαστικά δεν υφίσταται.

ΑΤΖΕΝΤΑ μ/μ: Ο ΟΑΚ, ως συνήθως, θα εμφανιστεί από τις παραλίες λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο Κατάσκοπος δεν έχει κάτι να μας πει (όλοι οι του συναφιού του είναι σε διακοπές διαρκείας),ο Λογικός χάνει την λογική του όταν έρχεται ο Αύγουστος και εξαφανίζεται, ο δε Μυστήριος σιγά μην μας έδινε αναφορά από τα νησιά του Αιγαίου που τα έχει πάρει σβάρνα…

ΣXOΛΙ-άκι: Ετσι είναι οι αγορές, η κάθε μτχ έχει την δική της τύχη. Ελεύθερη αγορά έχουμε, ο καθένας βάζει τα λεφτά του όπου επιθυμεί. Το ζητούμενον πάντα είναι, όσοι τον ακολουθούν να ξέρουν και τι ακριβώς αγοράζουν. Μεγέθη, προοπτικές, σενάρια, φήμες;

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ: Από πλευράς αποτελεσμάτων ησυχία. Άλλωστε γιατί να βιαστούν; Άμα τους δίνουν δικαίωμα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, γιατί να τα δημοσιεύσουν νωρίτερα. Κάποια στιγμή θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν να φέρουν πιο μπροστά την ενημέρωση. Το έχουμε ξαναγράψει. Δεν μπορεί όμιλοι με εκατοντάδες θυγατρικές να βγάζουν αρχές Αυγούστου και εισηγμένες χωρίς θυγατρικές τέλη Σεπτέμβρη. Ας αλλάξει επιτέλους αυτή η ανοησία.

ΜΑΣ ΕΓΡΑΦΑΝ για την ΙΝΛΟΤ**** “Δεν λυπάσαι μ/μ τους αναγνώστες σου, που θα χάσουν τα λεφτά τους; Λίγη ντροπή…”

  • Η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από τα 10 σεντς τότε…  Και ο μ/μ έδινε από τότε αυτά που γράφουν οι διάφοροι τώρα… Με το Νι και με το Σιγμα… Μέχρι και οι κολλητοί μου με δούλευαν, καλοπροαίρετα πάντως αυτοί κι ας την είχαν πατήσει αναρίθμητες φορές, ειδικά με τις Τράπεζες…

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΑΝΤΑ προσφέρεται σε κρύα πιάτα…

Για τους ελαφρόμυαλους, ο λαός συνηθίζει να χρησιμοποιεί την έκφραση «τα μυαλά σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος».

Διαβάστε την ιστορία που αναφέρει ο Τάκης Νατσούλης για να εξηγήσει πώς προήλθε η εν λόγω φράση:

Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε στην Αθήνα ένας Αλβανός, που γύριζε στα διάφορα σπίτια των Χριστιανών και μάζευε τον καθιερωμένο κεφαλικό φόρο (το χαράτσι). Ονομαζόταν Κιουλάκ Βογιατζή. Ήταν περίπου δύο μέτρα ψηλός και το άγριο πρόσωπο του ήταν κατάμαυρο και βλογιοκομμένο.

Οι Έλληνες, μόνο που τον έβλεπαν, τους κοβόταν η ανάσα. Ο λόρδος Βύρωνας που τον γνώρισε από κοντά, γράφει ότι «έμοιαζε σαν δαίμονας, που ξεπήδησε από την κόλαση» κι ότι «τα παιδιά πάθαιναν ίλιγγο τρόμου, όταν τον αντίκριζαν, ξαφνικά μπροστά τους».

Ο Κιουλάκ Βογιατζή κρατούσε πάντοτε στα χέρια του ένα κοντόχοντρο κόπανο και με αυτόν απειλούσε τους Χριστιανούς. Έλεγε, δηλαδή ότι θα τους σπάσει το κεφάλι, αν δεν του έδιναν μία χρυσή λίρα ή δύο φλουριά, όπως απαιτούσε ο κεφαλικός φόρος κάθε έξι μήνες.

Ο Αλβανός, όμως αυτός ήταν τόσο κουτός, ώστε δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα διάφορα νομίσματα της εποχής εκείνης. Έτσι,, πολλοί Έλληνες που δεν είχαν να πληρώσουν, του έδιναν μερικές μπρούτζινες δεκάρες, που τις γυάλιζαν προηγούμενα, για να φαίνονται χρυσές και τον ξαπόστελναν.

Από τότε, λοιπόν, έμεινε η φράση που τη λέμε, συνήθως για τους ελαφρόμυαλους. Μπογιατζής δεν ήταν άλλος από το Κιουλάκ Βογιατζή με τον κόπανο του.

ΥΓ: Οπου ΙΝΛΟΤ****, προσθέστε και καμμιά πενηνταριά ακόμη.


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΡΟΛ: ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

1. Γράφει πάντα με ύφος πολλών καρδιναλίων που δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση περί του αντιθέτου.
2. Δεν θα δείτε ποτέ να γράψει πχ «θα ήθελα την άποψη των άλλων» ή «δεν είμαι σίγουρος» κ.ά.
3. Μην τολμήσετε να γράψετε αντίθετη άποψη διότι δεν σηκώνει τίποτε, αλλά και θα βρεθείτε με αρκετά downvotes από «αυτόκλητους» υποστηρικτές του.
4. Είναι αυθεντία σε όλα τα θέματα: χρηματιστήριο, κορωνοϊός, πολιτική, πυρκαγιές, πλημμύρες, γάμοι, διαζύγια κλπ
5. Γνωρίζει με λεπτομέρειες, καταπληκτικές θεωρίες συνωμοσίας για κάθε θέμα που, αν ήταν αληθινές, θα έπρεπε να αλλάξουμε πλανήτη.
6. Παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια στοιχεία, αριθμούς, ποσοστά κλπ χωρίς όμως να βάζει και την πηγή τους διότι θα έπρεπε να γράψει ότι είναι από το μυαλό του.
7. Είναι πανταχού παρών, ιδίως εάν γραφτεί κάτι που είναι αντίθετο στις πεποιθήσεις του.
8. Συνοδεύεται πάντα από «θαυμαστές» έτοιμους να πέσουν στη φωτιά για χάρη του και οι οποίοι φυσικά είναι άλλα nicknames που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.
9. Είναι αγανακτισμένος, πράγμα που θεωρεί ότι τον νομιμοποιεί να έχει επιθετική συμπεριφορά.
10. Χρησιμοποιεί ύβρεις. Δεν είναι φλώρος σαν εμάς τους υπόλοιπους αλλά μάγκας που οι βρισιές υποδηλώνουν ντομπροσύνη και ανωτερότητα.
11. Γράφει ανορθόγραφα. (Είναι γνώστης των πάντων πλην της ορθογραφίας).
12. Συχνά γράφει με κεφαλαία και bold. Είναι τόσο σημαντικά αυτά που έχει να πει σε σύγκριση με τους άλλους, ώστε τα κεφαλαία και bold είναι απαραίτητα για να μη μας ξεφύγει καμία λέξη.
13. Φυσικά πολλές φορές είναι ανεπάγγελτος. Μπορεί να δηλώνει βαρύγδουπα πρώην χρηματοοικονομικός παράγοντας κάπου, κάποτε (διορισμένος φυσικά από το κόμμα) ή σεμνά πτυχιούχος του ΕΜΠ (μια ιδιότητα που μπορεί να σε κάνει μέχρι και πρωθυπουργό) αλλά μέχρι εκεί. Από επάγγελμα τίποτε διότι δεν είχε τον χρόνο μαθαίνοντας τα μυστικά του σύμπαντος.

 


  • ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ για σας χθες, από τον μ/μ και τους συνεργάτες του

Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό (15 Μαϊου 2021)

Tρίτη 10 Αυγούστου 2021- Οι τζάμπα μάγκες του χρηματιστηρίου (by OAK)

10 Αυγ.2021- Χ.Α: Τα καθημερινά σφηνάκια σερβιρισμένα με γεύση ΟΑΚ

Μέρος 2 – Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό (10.8.2021)

10 Αυγούστου 2021- Χ.Α: Επί του πληκτρολογίου – Σχόλια, παρατηρήσεις (1)

Με μικρά κέρδη και μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές υποδέχτηκαν με ανακούφιση την έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.

  • Συγκεκριμένα, και οι 48 Δημοκρατικοί στη Γερουσία οι καθώς και δύο ανεξάρτητοι ψήφισαν σήμερα υπέρ ενός σχεδίου προϋπολογισμού – ορόσημο που επιτρέπει ποσό ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να δαπανηθεί σε κοινωνικά προγράμματα και σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να δώσει την αποφασιστική ψήφο.

Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά σχεδόν εξ αυτών αφορούν έργα μεταφορών και ευρυζωνικότητας που έχουν δυναμική να προσφέρουν νέα τόνωση στην ανάπτυξη, η οποία δείχνει κάποια σημάδια επιβράδυνσης μετά την κορύφωσή της έπειτα από την επαναλειτουργία της οικονομίας.

  • Ο Dow κέρδισε 0,46% ή 162 μονάδες και έκλεισε στις 35.264 μονάδες ενώ ο Nasdaq έχασε 0,49% στις 14.788 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,1% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 4.436 μονάδες.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται με φόντο την ανάκαμψη που έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας, με 10,1 εκατομμύρια νέες θέσεις τον Ιούλιο αντί των 9,1 εκατ. που εκτιμούσαν αναλυτές.

  • Στην αγορά πετρελαίου, με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καλύπτοντας μέρος από τις χθεσινές απώλειες.

Το τύπου brent παράδοσης Οκτωβρίου, κέρδισε 1,59 δολ. ή 2,3%, κλείνοντας στα 70,63 δολ. ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1,81 δολ. ή 2,7%, στα 68,29 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.