11.8.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… (μέρος 2)

ΟΛΟΙ ΠΗΡΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ στο www.mikrometoxos.gr. Στις επάλξεις πάντα ο μ/μ και ο … κούκος. Φυσικά και ο διαχειριστής του Viber διατελεί εν αδεία. Nα δούμε τώρα, πότε θα θυμηθούν να επιστρέψουν!

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ που “παίζουν” το Αναπτυξιακό Story ή παρεμφερή σενάρια — αν και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι οι φίλοι αναγνώστες μας σταδιακά έχουν ενθυλακώσει μεγάλο μέρος των λογιστικών κερδών τους μετουσιώνοντας τα σε πραγματικά — καλόν θα ήταν οι… άπληστοι να κατοχυρώσουν σημαντικό μέρος των μεγάλων και αναπάντεχων ως προς την έκταση τους κερδών. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι σοβαρό και δεν χωρά αναβολή. Παίρνετε κέρδη! Τελεία και παύλα.

 • OPTIMA BANK: MSCI will announce its quarterly index review today, shortly after 23:00 CET time. All changes will be made as of the close of August 31.

 • We remind that the MSCI Greece index currently has the following 5 constituents (in parenthesis the index weightings as of 30/7/2021):

 • 1) OTE (29.52%), 2) OPAP (20.82%), 3) Alpha Services (20.27%), 4) Eurobank Holdings (17.22%) and 5) Jumbo (12.17%).

 • Reportedly NBG and Mytilineos could be added in the index.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ του μ/μ 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες ΓΔΧΑ και Ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα των αγορών με αποτέλεσμα να διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών τις επόμενες ημέρες μεταξύ 870-930 μονάδων.

 • Σημειώνουμε ότι σήμερα το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις μετοχικών αναδιαρθρώσεων για τους δείκτες της MSCI, ενώ αύριο το πρωί δημοσιεύει τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου η ΕΕΕ. Για σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία πληθωρισμού Ιουλίου των ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν για αύξηση 0,5% στα επίπεδα τιμών σε μηνιαία βάση η οποία θα είναι και η χαμηλότερη των τελευταίων 5 μηνών, αν φυσικά πραγματοποιηθεί.

***

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΕΗ – Weekly: Μπορεί η συσσώρευση των τελευταίων 5 μηνών να την έχει φέρει στην αφάνεια παρόλα αυτά και το εβδομαδιαίο το γράφημα δείχνει ότι ετοιμάζεται για κίνηση! Πρώτο μέλημα είναι το κλείσιμο Παρασκευής πάνω από το 925 για να δώσει αγοραστικό και σε εβδομάδα και να ανοίξει τον δρόμο για το 991 ας πρώτη και το 11 σε δεύτερη φάση.

 • Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη θα ανοίξει ο φάκελος ΔΕΔΗΕ με τους διεκδικητές να είναι 4 σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η ΔΕΗ θέλει κατ΄ελάχιστον να βάλει στο ταμείο της 1 δις. Το τι θα συμβεί θα φανεί τον Σεπτέμβριο. Όσο πάνω από το 860 η μεγάλη εικόνα είναι άριστη.

****

WARREN BUFFETT – ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ: «Πλούσιος γίνεσαι όταν επενδύεις σε εταιρίες που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους»…

 • ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ να είναι μεγάλη διάνοια για να μην το έχει μετουσιώσει σε πράξη. Ομως τα απλά πράγματα, η απλή λογική απωθούν το ανθρώπινο είδος που αρέσκεται στα δύσκολα, δυσεπίλυτα, περιπετειώδη και συμπληρώστε όποιες άλλες λέξεις-έννοιες θέλετε.

Ειδικά στο στερούμενο παντελούς επενδυτικής παιδείας ελληνικό χρηματιστήριο καθημερινά παρατηρούμε τρελές, παλαβές, παρανοϊκές καταστάσεις με καθαρά αυτοκαταστροφικές τάσεις από την πλειοψηφία των ενεργά ενασχολούμενων με αυτό.

 • Την ίδια σιγμή που η σιωπηλή μειοψηφία (ούτε καν το 10% του συνόλου) απολαμβάνει κάθε χρόνο αποδόσεις που καμμία άλλη επενδυτική τακτική δεν είναι σε θέση καν να την προσεγγίσει και πόσο μάλλον να την συναγωνιστεί… Στου κουφού την πόρτα την ξέρετε την συνέχεια…

****

Calendar of Events OPTIMA BANK

Macros

12/08/21 | Building Activity MAY

27/08/21 | Producer Price Index in Industry JUL

31/08/21 | Turnover Index in Retail Trade JUN

Ex-Dividend

06/09/21 | ADMIE Holding (EUR 0.103)

Results (2Q21/1H21)

12/08/21 | Coca-Cola HBC AG

26/08/21 | Alpha Services and Holdings, Hellenic Petroleum

31/08/21 | Eurobank Holdings, MOH, Fourlis

08/09/21 | OPAP

09/09/21 | Sarantis

29/09/21 | LAMDA Development

30/09/21 | EYDAP

Share Capital Increase

13/08/21 | Ellaktor – Commencement of trading of new shares

Commencement of trading on ΕΝ.Α. PLUS of the Alternative Market

12/08/21 | Phoenix Vega Mezz

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (23.6.2021)(1): Ακόμα και τώρα, που υποτίθεται ότι η τιμή της ξεπέρασε το ένα (1) ευρώ η κεφαλαιοποίηση του δεν ξεπερνά τα… 78!!!! εκατ. ευρώ. Με ανεκτέλεστο 1,3 δισ. ευρώ(!!) ενώ δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία το p/e, όταν το πραγματικό p/bv είναι κάτω και του 0,15… Τα κέρδη θα έρθουν προσεχώς και δεν θα είναι 5 και 10 εκατ. ευρώ.

 • Η λογική εξέλιξη των πραγμάτων – με πολύ δεμένη την διοικητική ομάδα του ομίλου και με στελέχη υψηλού standards να την πλαισιώνουν – θα οδηγήσουν τον όμιλο στα χρόνια που έρχονται στην εισαγωγή του στον FTSE25, εκεί που πραγματικά είναι η θέση του.

Και δεν αποτελεί κάτι τέτοιο απλά ένα όνειρο θερινής φαντασίας, με το πρόβλημα της διαδοχής να είναι ήδη λυμένο… Χίλια χρόνια να ζήσει ο Πρόεδρος, αλλά είναι κάτι που και ο ίδιος ενστερνίζεται. Εξ ου και η ενεργός συμμετοχή του στα πάντα όλα, για να μπολιαστεί η νέα ηγετική γενεά του ομίλου.

 • Το τι έγινε στο παρελθόν, ανήκει στο παρελθόν… Εκείνο που μετράει στην Αγορά είναι το Μέλλον. Τα 80, 100,150 κλπ κλπ εκατ. ευρώ κ/φσης θα έρθει η στιγμή που θα προκαλούν τον γέλωτα. Δύσκολα να πέσει έξω σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις ο μ/μ (Mυτιληναίος, Tέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Quest Holdings, Aegean Airlines, ΟΛΘ, Autohellas, ΚΡΙ ΚΡΙ και δεκάδες άλλες από τα μικρότερα στρώματα).

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (24.6.2021) (2): ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΧΑΡΑΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΔΩ!

 • ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΝ;;
 • Στα 1,7000 ευρώ στις 7 ΙΟΥΝΙΟΥ… Στα 1,5200 τώρα…
 • ΠΟΣΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ στις 7 Αυγούστου; Πάνω ή κάτω από τα 2 ευρώ;;
 • ΠΕΣΑΜΕ ΕΞΩ 2 μερούλες (7 Αυγ. ήταν μέρα Σάββατο)
ΙΚΤΙΝΟΣ: Το πρώτο 6μηνο πήγε πολύ, πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο του 2020. Η εταιρεία αρχίζει να νοιώθει την ευεργετική επιδραση που αρχίζουν να έχουν τα προϊόντα της από το λατομείο της στη θέση Λεπτοκαρυές όπου εξορύσσεται το λευκό δολομιτικό μάρμαρο Βώλακα και υπάρχει αρμονικός συνδυασμός της επιφανειακής με την υπόγεια εκμετάλλευση.
 • Και το συγκεκριμένο μάρμαρο να ξέρετε ότι απογείωσε στο πρόσφατο παρελθόν τον ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ενώ είναι στα ΤΟΠ ζήτησης παγκοσμίως για το 2021(!). Η μτχ έχει τεθει υπό στενή παρακολούθηση.

ΚΟΥΑΛ – απάντηση: Κουτσοί – τυφλοί στον Αγιο Παντελεήμονα… Κι αυτή ψυχούλα δεν έχει; Κι ας μην έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής κάτι το θετικό, κάτι το ανακοινώσιμο…

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το πως κινούνται οι διαχειριστές της μετοχής και τι μυαλά κουβαλάνε, το αποδεικνύουν ξανά και για πολλοστή φορά. Οι επενδυτές μέτοχοι της να αδιαφορούν για τις κινήσεις τους και να αναμένουν απλά. Για μπες – βγες το χαρτί το συγκεκριμένο είναι για πολύ γρήγορες καραμπίνες.

ΣΧΟΛΙΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ: Εν τω μεταξύ σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχουν βρεθεί χρηματιστηριακές εταιρείες και τα αρμόδια στελέχη τους από πελάτες τους που διερωτώνται πως είναι δυνατόν να τους προτείνουν μία από τα ίδια και ποτέ, μα ποτέ τους να μην τους έχουν συστήσει όλες σχεδόν τις μετοχές των εταιρειών εκείνων που έχουν καταγράψει θριάμβους στα τερματικά του Χ.Α. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ τα παραδείγματα των ΚΟΥΕΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ , ΠΕΡΦ, ΒΥΤΕ, και τόσων δεκάδων τίτλων.

 • ΞΥΠΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ φίλοι μας και δεν μασάει εύκολα τον σανό πλέον που προσπαθούν να τους σερβίρουν. Υπάρχουν και ορισμένα forums πρόθυμα στο να εξηγούν στους πρωτάρηδες αρχικά τα βασικά, υπάρχουν και καλοί αναλυτές (έστω αυτοί οι λίγοι)

ΙΝΣΟΦΤ (4 ΙΟΥΝΙΟΥ): Δεν έχει καμμία σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου της (τις έχει για… κολατσιό) και ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε  την τρομακτική υστέρηση της συγκριτικά με τις υπόλοιπες που αποτιμώνται σε 110, 70, 60 κοκ εκατ. ευρώ κι αυτή ουσιαστικά στο ΜΗΔΕΝ!!!

Ο τζίρος της άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως!!! Δείτε και των υπολοίπων του κλάδου και βγάλτε συμπέρασμα.
 • Το 2020 ήταν για τον Όμιλο INTRASOFT INTERNATIONAL ένα έτος σημαντικών επιδόσεων, με αύξηση σε πωλήσεις και κερδοφορία και υπογραφή σημαντικών νέων συμβάσεων. Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε € 197,3 εκατ., αυξημένες κατά 10,8% σε σχέση με το 2019. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε στα € 18 εκατ. από 13,5 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε € 5,2 εκατ. έναντι € 3,2 εκατ. το 2019.

Η INTRASOFT από μόνη της απαιτεί και δικαιούται φυσικά αποτίμηση πολύ μεγαλύτερη της της ΕΠΣΙΛ, της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ και φυσικά απείρως μεγαλύτερη των υπολοίπων. Και η ΙΝΤΚΑ κατέχει το 100%…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ολοι οι ζουλιάρηδες που λέει ο φίλος μου ο Τάκης, όλοι οι σοβαροφανείς που ειρωνεύονται με λαϊκισμούς και έωλα επιχειρήματα, χωρίς καν να αναλογίζονται τα επιτεύγματα της, αναμασούν κυρίως το επιχείρημα του… Εάν γυρίσει η αγορά και τα λοιπά ανέκδοτα.

 • Λες και ο μικροεπενδυτής ή έστω ο μεσαίος θα μπορούσε ποτέ του να δει τέτοιες και τόσες χαρές που του χάρισε η Περιφέρεια και η οποία θα εξακολουθεί να του χαρίζει στον αιώνα τον άπαντα… Υπάρχουν βέβαια και επικίνδυνες περιφερειακές δυνάμεις, αλλά όλοι οι συνειδητοποιημένοι τις προσέχουν και δεν τις ακουμπούν.

ΥΠΑΡΧΕΙ άλλωστε και ο μ/μ του οποίου ουδεμία… περιφερειακή επισήμανση ζημίωσε τους αναγνώστες του, ούτε και πρόκειται. Και δεν γράφουμε τι εκπληκτικές αποδόσεις έχουν αποφέρει οι περισσότερες ή μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία τους. Δεν χρειάζεται, τις γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όσοι τις πίστεψαν.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗ: Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ελληνική πατέντα το να περιμένουμε από τους μεγαλομετόχους να ρυθμίζουν τις τύχες των μετοχών τους στο ταμπλό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να τους ζητάμε και τα ρέστα!

 • Οι μεγαλομέτοχοι πρέπει αποκλειστικά να ασχολούνται με τα επιχειρηματικά της εταιρείας τους (διοίκηση, οργάνωση, επίτευξη στόχων, ανοίγματα κλπ κλπ) και οι μετοχές τους να κρίνονται από τους επενδυτές δηλαδή την Αγορά, βάσει των προσπαθειών, της δυναμικής που είναι σε θέση να αναπτύξουν και φυσικά των αποτελεσμάτων τους.
ΣΤΙΣ περισσότερες μάλιστα αγορές, η ανάμειξη των μεγαλομετόχων με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην πορεία της μετοχής τους αποτελεί ποινικό αδίκημα και αν τους πιάσουν τους… καθαρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες. Η δε μετοχή γκρεμοτσακίζεται…
 • ΕΚΘΕΣΕΙΣ (Απάντηση): Θέμα ξεκάθαρα ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ, να τις διαβάζετε απλά για το τι… παίζεται. Αν τις παίρναμε στα σοβαρά, θα είχαμε προ πολλού μπατιρίσει. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μεγαλώνει η δική μας… πατατιά! Εκεί που υποθέταμε ότι κάπου εδώ τελειώνει ο θεσμικός που ρευστοποιούσε, έρχεται η επίσημη ανακοίνωση ότι μόλις κατήλθε του 5% και συγκεκριμένα στο 4,9% η δική του συμμετοχή. Επειδή όμως είναι μία από τις λιγοστές πλέον μετοχικές αξίες που δικαιούνται αναβάθμισης, παραμένουμε ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟΙ για την μτχ. Αλλωστε, οι Αγορές είναι μαραθώνιος… Κι αν σταματήσει τις πωλήσεις; Πράγμα σχεδόν απίθανο, αλλά παίζει κι αυτό το σενάριο…

 • ΜΙΓ: Πέμπτη σερί ανοδική ημέρα και από το 0,0260 στο 0,0320 και +22%. Σήμερα στο +9% με 6,5 εκατ. τμχ μέχρι στιγμής, όταν στις 4 προηγούμενες είχαν συνολικά αλλάξει χέρια 5,5 εκατ. τμχ. Δεν παρακολουθούμε τον όμιλο, εδώ και πολύ καιρό.

****

OPTIMA BANK:

Coca-Cola HBC || NEUTRAL | CP EUR 31.66 | TΑRGET PRICE EUR 30.00

Release of 1H21 results tomorrow, before market opening

Facts: Coca-Cola HBC will release its 1H21 results tomorrow, before the opening of the market, while a conference call will follow at 11:00 Athens time (09:00 UK time). We expect considerably good 1H21 results on easy comparatives (more relaxed measures against Covid-19 vs. 1H20) and favorable weather conditions. In particular, we forecast sales volume of 1,100m unit cases (+11% y-o-y), revenues of EUR 3,140m (+11% y-o-y), comp EBIT of EUR 275m (+32% y-o-y) and comp. net profits of EUR 184m (+42% y-o-y).

 • Comment: Overall, we see strong volume and revenue growth on easy comparatives, favorable weather conditions and pricing actions, as well as a considerable EBIT margin accretion (+140bps y-o-y) on improved operational efficiency in 1H21. Our estimates stand below consensus forecasts (Vuma database), which call for revenues of EUR 3,185m, comparable EBIT of EUR 297.5m (comp EBIT margin: 9.3%) and comparable net profits of EUR 198.3m. According to Factset, CCH trades 19x its 2021e net profits, at par against its selected peers. We maintain our ‘Neutral’ rating on valuation grounds.

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε (από τον φίλο μου, τον Τάκη Μ.)
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.