(11/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part 1

Η αγορά δεν καλύπτεται από τους χάρακες και τα γενικόλογα περί χρηματοοικονομικών δεδομένων. Η αγορά του Χ.Α δεν είναι οι δείκτες, αλλά οι ξεχωριστές εταιρείες του. Έστω αυτές οι 40-50 που διαθέτει. Ομως οι γραφικότητες, δεν λένε να σταματήσουν.
 • Για Μαύρη 10ετία μας γράφουν και μας ξαναγράφουν οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί (sic), που χαμπάρι δεν έχουν πάρει τι αποδόσεις- αστρονομικές μάλιστα – έχει χαρίσει το Χ.Α με πλειάδα μετοχών του.
Όλο για τις τράπεζες μας λένε – πως χωρίς αυτές δεν υπάρχει αγορά στο ΧΑ (καρατρομάρα τους και ποιος τόχασε να τόβρουν) και όλο για τις απώλειες του ΓΔ, μας μιλούν.
 • Τόσα ξέρουν, τόσα καταλαβαίνουν, αλλά τι φταίμε και μεις που μας τα ζαλίζουν (τα μυαλά μας φυσικά) με τους γενικούς (αφ)ορισμούς τους. Και δεν σταματούν, δυστυχώς γι αυτούς και για όσους επηρεάζουν.
Ατυχώς για μας, που δεν θέλουμε καν να ανοίξουμε το pc, για να μην διαβάζουμε τις μπουρδολογίες τους.
ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ λοιπόν… ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΟΙΤΑΜΕ και όχι ΔΕΙΚΤΕΣ 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

FORTHNET: Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι σκόπιμα παραπλανήθηκαν όσοι ιδιώτες επενδυτές ασχολούνται με την μετοχή της με την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Γιατί κανείς δεν μπορούσε να βγάλει νόημα, πόσο μάλλον συμπέρασμα. Η τελευταία ανακοίνωση ήταν πολύ πιο επεξηγηματική, εξ ου και το πλαφονάρισμα της μετοχής.
ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Αν δεν συζητηθεί στις 23/9 η υπόθεση στον Α.Π. θα πρόκειται περί μεγάλου σκανδάλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον αν το Δημόσιο ζητήσει παράταση θέλοντας να ξανατιμωρήσει την εταιρεία. Μία εταιρεία που την αγαπάει χωρίς σάλιο κι ας είναι αυτή που έχει δημιουργήσει, ρυμοτομήσει και αξιοποιήσει την περιοχή του Π.Ψυχικού.
 • Βλέπετε, ο νταβατζής μας δεν χαμπαριάζει από τίποτα και κάνει ότι γουστάρει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. 25 σχεδόν χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία, 20 χρόνια σχεδόν με το Ελληνικό κλπ κλπ.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το πρώτο που κοιτάμε είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και πάνω σε αυτή βγάζουμε τα συμπεράσματα που πρέπει.

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΗΝΥΜΑ: Από τα 40,21 εκατ. ευρώ του τζίρου χθες στο Χ.Α προς τις Τράπεζες κατευθύνθηκαν μόλις τα 4,73 εκατ. ευρώ δηλ. το 11,8%. Και ευχής έργον θα ήταν, να μειωνόταν κι άλλο… (ΣΣ: μάλλον θα πρόκειται για στιγμιαίο θαύμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί)

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το περιμέναμε να έγραφε τόσο γρήγορα το 5άρι που έγραψε και για το οποίο κάναμε πρόσφατα τις σχετικές αναφορές μας. Εκαψε αρκετούς στο κατέβασμα, θα φτιάξει πολλούς ή μάλλον άρχισε να τους φτιάχνει. Γιατί στο παλαιότερο ανέβασμα του προς τα υψηλά των 8,00 ευρώ λίγοι τον είχαν ακολουθήσει, ενώ τώρα στα χαμηλά των 4,0000 ευρώ μπήκαν πολλοί κρίνοντας και από τον ρυθμό των μηνυμάτων που λάβαμε.


ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ άσχημη κίνηση…

Μικρές εταιρειούλες που ανήκουν σε ίδιους ή σε παρεμφερείς κλάδους και είναι υγιείς χρηματοοικονομικά, με προοπτικές ανάπτυξης να ενώνονταν*** μεταξύ τους (είτε δυαδικά, είτε τριαδικά) για να τους έπαιρνε πολύ πιο στα σοβαρά η αγορά, τόσον η επιχειρηματική όσον και η χρηματιστηριακή.

ΣΣ: Ηδη δύο εισηγμένες άρχισαν να το σκέπτονται. Δεν έχουν δανεισμό (ανεπαίσθητος, σχεδόν μηδενικός) και αμέσως αποκτούν διαφορετική οντότητα. Για λόγους δεοντολογίας και δέσμευσης δεν μπορούμε να σας τις αναφέρουμε, ούτε καν να τις “ζωγραφίσουμε”. Είναι πάντως γνωστές σας.

***Συγχώνευση (Merger)

Συγχώνευση είναι η ένωση δύο ή περισσότερων εταιριών επί ίσοις όροις, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας τους.

 • Οι δύο εταιρίες μέσω μιας αμοιβαίας συμφωνίας μετατρέπονται ουσιαστικά σε μία ενιαία νομική οντότητα που συνδυάζει τα περιουσιακά στοιχεία, τις διαδικασίες και τους πόρους των δύο εταιρειών.

Αυτή η διαδικασία γίνεται με τους μετόχους να παραχωρούν τις μετοχές των εταιριών προ της συγχώνευσης, σε αντάλλαγμα μετοχών της νεοϊδρυθείσας εταιρίας.

 • Σκοπός της συγχώνευσης μπορεί να είναι επίσης η εισαγωγή σε μια νέα αγορά, η προσέγγιση νέων πελατών, η εξαφάνιση ενός ανταγωνιστή, η απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ανθρώπινου κεφαλαίου, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τεχνογνωσίας κτλ.

Επίσης μέσω της συγχώνευσης μια εταιρία μπορεί να αυξήσει το εύρος των προσφερόμενων προϊόντων της στους καταναλωτές, να δημιουργήσει μεγαλύτερες υποδομές και να αποκτήσει περισσότερα κανάλια διανομής.

 • Είδη Συγχωνεύσεων

QUEST HOLDINGS – 6μηνο 2020

ΕΞΑΜΗΝΟ 

 • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 295,2 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 8,2600 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,2800 ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 153 εκατ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 1,93
 • P/E 2020: 13 (εκτιμώμενο)
 • EV/EBITDA 2020: 5,5 με 6,5 (εκτιμώμενο)
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 82 εκατ. ευρώ
 • ΤΑΜΕΙΑ: 72,6 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 9,4 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,06
 • ΝΕΤDEBT/EBITDA: αρνητικό!
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.