11.8.2020 – Χ.Α & Markets (Ι) : Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;)

To να διαβάζεις παντού ότι τρομάζει το ΧΑ η ένταση με την Τουρκία δεν περιποιεί τιμή όχι τόσον για τους συγγραφείς (αυτοί αποδίδουν μία κατάσταση απλά, χωρίς όμως να την καυτηριάζουν) αλλά όσους κρατούν τις τύχες της ελληνικής οικονομίας στα χέρια τους.

 • Πρωθυπουργός (κυρίως πλέον), αρμόδιοι υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες δεν εννοούν να καταλάβουν ούτε καν τα απλούστερα. Απίστευτες αντιλήψεις, κινήσεις και νοοτροπίες…

Οπότε τι να καταλογίσεις στους υπόλοιπους όταν βλέπουν αυτή την παραλυσία, αυτή την αποδοκιμασία του κάθε τι έχει σχέση με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, την οποία με απλά λόγια την έχουν γραμμένη στα παλαιά των υποδημάτων τους. Θα μπορούσαμε να γράψουμε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτό δεν ισχύει εν προκειμένω…


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, υπό την ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ της εξόδου του στόλου του  μικροπωλητή μπροστά στον οποίο τρέμουν τα τερματικά του Χ.Α


 • Το 37,5% του συνολικού τζίρου της ημέρας τον πραγματοποίησαν οι (4), με τρείς εξ αυτών να παίρνουν θέση στην Top5 (την 1η, 2η και 5η). Δεν υπάρχει σωτηρία.

ΕΥΚΟΛΑ ΞΕΧΝΟΥΝ οι πολλοί ότι όλα σχεδόν τα κεφάλαια των τραπεζικών ιδρυμάτων πήγαν υπέρ πίστεως και πατρίδας πριν μία 10ετία για να σωθούν τα ξένα ομοειδή τους. Εκτελέστηκαν εις θάνατον, με συνοπτικές διαδικασίες. Τα μέτρα που ελήφθησαν για να στηριχθούν αργότερα μέσω ΑΜΚ και λοιπών, δεν ήταν παρά μόνον μία ασπιρίνη στον ασθενή της εντατικής.

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Εκ των 22 θετικών ουσιαστικά είχαν θετικό πρόσημο μόλις οι (5)!!.


ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, ΕΠΣΙΛ διαπραγματεύονται σε νέα ιστορικά υψηλά ή πολύ κοντά σε αυτά. Γι αυτά, δεν παίζουν ρόλο τα μνημόνια, τα τουρκικά, τα κορονοϊκά κι όλα τα συμπαρομαρτούντα.

 • Γιατί άραγε; (Τα ευκόλως εννοούμενα,… παραλείπονται).

ΤΟ ΙΔΙΟ θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για να είναι δίκαιος και για τις ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΕΣ, ΠΠΑΚ, ΕΛΒΕ, ΠΕΡΦ, ΠΑΠ, ΠΡΟΦ. Ίσως και δυό-τρεις ακόμη.

 • Γιατί άραγε; (Τα ευκόλως εννοούμενα,… παραλείπονται).

ΤΙΤΑΝ: Βρήκε – επιτέλους – τα δικά του επίπεδα στήριξης ο τίτλος της ιστορικής μας βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς ο όμιλος διαπραγματεύεται 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 12,4 φορές τα κέρδη του 2020 (αναμένουν δηλ. 74 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη).

ΤΙΤΚ 10.08.2020


MSCI: ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΕ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΟΣΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ο ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ…

 • Στις 12 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη, με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση και τη ΜΟΗ τη μικρότερη, είναι πλέον τέσσερις μετά και τη διαγραφή των τριών τραπεζών και της Τιτάν στην αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου.
 • Αναλυτικά, η νέα σύνθεση: 1) ΟΤΕ 40,37%, 2) Jumbo 24,39%, 3) ΟΠΑΠ 23,76% & 4) Motor Oil 11,48%. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
 • Με βάση τον οίκο, ο δείκτης που σχηματίζουν οι τέσσερις εταιρείες διαμορφώνει P/E 12,9 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ενώ η μερισματική απόδοση φτάνει το 5,4% με τον αντίστοιχο δείκτη των αναδυόμενων αγορών να παρουσιάζει P/E 16,04 φορές και μερισματική απόδοση 2,56%. Τα στοιχεία είναι με βάση τις τιμές της 30ής Ιουνίου 2020.

Τριγγ 10.08.2020


ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΙΑΝΙΑΣ: Είναι γνωστόν, ότι ο market maker τους είναι εξαιρετικά δύστροπος, σαδιστής θα λέγαμε. Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτά, τον έχουν μάθει για τα καλά με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να βγάζουν κατά καιρούς καλό παντεσπάνι. Ο “τύπος” είναι εξπέρ στο είδος του, πολλές 10ετίες στο κουρμπέτι και ιδιαίτερα συμπαθής κατά τα άλλα.

 • ΙΝΤΡΑΛΟΤ: ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ η δική της μετοχή…

ΧΘΕΣ έκανε 288 χιλ. τμχ εκ των οποίων τα 250 χιλ. τμχ έγιναν στην 1η, 2η και 3η Δημοπρασία στη τιμή των 0,1300 ευρώ (-3,7%). Στη 4η όμως με… 40 χιλ. τμχ αξίας 5200 ευρώ την έστειλαν στον… διάβολο στα 11,3000 και στο -16,3% (!!) που υπολογίστηκε ως η τελική τιμή της μετοχής, με τον μέσο όρο της στα 0,1263 ευρώ και στο -6,5%. Και μετά διαβάζουμε για μεσοσταθμικές τιμές και λοιπά κουραφέξαλα. Ξέφραγο αμπέλι το ταμπλό και τι να λέμε τώρα.

ΚΑΙ ω του θαύματος εμφανίστηκαν μετά το κλείσιμο και αγοραστές για 75 χιλ τμχ, άλλο τελικά του τι πήραν…


ΣΤΑΣΙΝΟΧΑΡΤΑ: Η άρνηση τους να ακολουθήσουν την υπόλοιπη αγορά από ένα σημείο και μετά στη πρόσφατη ανοδική της διαφυγή είχε βάλει σε υποψίες τις παλιές καραβάνες του Χ.Α.

ΕΧΑΕ: Να δούμε που θα σταματήσει ο δικός της κατήφορος. Στην ζωή πάντως ό,τι σπείρεις θα θερίσεις.. Κι αυτό κι αν… Στην 36η θέση του Χ.Α με την κ/φση στα… 170 εκατ. ευρώ. Τέτοιο ξεπεσμό, ποιός τον περίμενε; Πλην των ιδίων, ουδείς…

CENER: Στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδίως στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ θεωρούν την συγκεκριμένη εταιρεία ως παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους τομείς και το management της άψογο, αν μη τι άλλο.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο… Για τα μπάζα, για τα πανηγύρια κι ό,τι άλλο θέλετε…

ΕΥΑΠΣ + ΕΥΠΙΚ: Βρήκαν επίπεδα στήριξης στα 4,0000 και 3,5000 ευρώ αντίστοιχα. Δύο μετοχές που δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις παρακολουθούν και τοποθετούνται, αφού εδώ κάτω πολύ λίγα έχουν να φοβηθούν. Δίνουν και πολύ καλό μέρισμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Μία από τα ίδια…

Το Ορούτς Ρέις μπήκε ανεμπόδιστα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα δήθεν για να κάνει έρευνες που δεν κάνει ούτε μπορεί να κάνει λένε γιατί εμείς κάνουμε τις βουβουζέλες, πόντισε καλώδια να ταίσει τα ψαράκια, τα σκάφη του στόλου μας που μαζεύτηκαν εκεί το κοιτάνε και του στελνουν μηνυματάκια ν’αποχωρήσει αλλά αυτό μουλάρωσε & παίρνουν την απάντηση ο συνδρομητής που καλέσατε έχει πιθανώς το τηλέφωνό του απενεργοποιημένο…

 • Τα τουρκάκια τρολ έχουν αναλάβει δράση στο τουίτερ κι έτσι & γράψεις τίποτα σου απαντάει μέχρι και ο ίδιος ο Κεμάλ, οι δικοί μας πάντως φιγουρίνια με ατσαλάκωτες στολές παραλλαγής και μανίκια σηκωμένα πρώτο πλάνο στα δίκτυα…

Ξεσκίσαμε ένθεν κακείθεν τους όρους navtex & antinavtex σε ρυθμούς πολυβόλου, οι πολιτικές ηγεσίες των 2 χωρών επιδίδονται σε εσωτερικές ηρωικές θριαμβολογίες κι άμα τους ακούσει κανείς ανίδεος θα πιστέψει ότι αλληλοβομβαρδιζόμαστε καμιά πενηνταριά χρόνια σερί, η μαμά Γερμανία, Αγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι, ζητάνε διάλογο κι είμαστε όλοι για παραστάσεις Bollywood. Σαν δεν ντρεπόμαστε…


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:

 • Είναι 10 μίλια μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το #Oruc_Reis αλλά η κυβέρνηση και τα πρόθυμα ΜΜΕ εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν μπορεί να κάνει έρευνες, λένε, επειδή υπάρχουν θόρυβοι. Οπότε οκ, no problem. Ας έρθει και στη Μύκονο τότε, μήπως και βρει κλειστά τα μπαρ για να φύγει…
 • Όταν μπει εχθρικό πλοίο στα χωρικά σου ύδατα, δεν το προειδοποιείς – το βυθίζεις


ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΜΕΡΟΣ β’

Αργότερα….