12 ΔEK 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (1)

μ/μ: Τα πάντα ρει (και) στις αγορές. Μεγάλη προσοχή μέχρι νεωτέρας, μόνον βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις με απαραίτητη χρήση του stop loss, διατήρηση ρευστότητας τουλάχιστον 50% στα χαρτοφυλάκια και αυστηρά επιλεγμένες μετοχές εταιρειών που σεβάστηκαν και εξακολουθούν να μας σέβονται.
 • Επειδή όμως οι αγορές – θηλυκού γένους γαρ – προσφέρουν και αρκετούς πειρασμούς ας τους δοκιμάζουν οι παχνιδιάρηδες (τα άτακτα παιδιά δηλαδή) με ένα 10% άντε το πολύ 15% των διαθεσίμων κεφαλαίων τους.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ των ανωτέρω όλοι οι συνειδητοποιημένοι γνώστες του Χ.Α επενδυτές, οι οποίοι κινούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων και που πάντα – ο κόσμος να χαλάσει – στο τέλος πάνε πάντα στο Ταμείο.


ΥΓ: Δεν πρέπει να μας πιάσουν στον ύπνο.

ΥΓ1: Οι πολιτικοί μας δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, είναι και ανίκανοι οι περισσότεροι. Το μυαλό τους πάντα στο πως να εξυπηρετήσουν εαυτούς και πελατάκια, πελάτες και… πελατάρες τους.

ΥΓ2: Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά, δύσκολα αντιμετωπίζονται με την νοοτροπία που τα τρέχουν οι ιθύνοντες.

ΥΓ3: Οι ξένοι διαχειριστές -πλην αυτών που τα έχουν βρει με τους δικούς μας – ούτε καν θέλουν να ακούσουν για τοποθετήσεις τέτοιες που να αναγεννήσουν ένα πεθαμένο Χ.Α.

ΥΓ4: Θα φτάσει το 2020φεύγα και νέος πρόεδρος στο ΧΑ δεν θα έχει τοποθετηθεί.

ΥΓ5: Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι της επιτροπής περί του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι κάπου πεταμένα-παρατημένα στα γραφεία των μανδαρίνων.

ΥΓ6: Η κατάσταση στη Wall Street έχει ξεφύγει εντελώς. Αν συνέβαιναν στο Χ.Α θα είχε γίνει ο κακός χαμός. Κάποια στιγμή θα χαθεί ο έλεγχος, νομοτελειακά πράγματα είναι αυτά.

ΥΓ7: Το Χ.Α έχει χαρίσει απίστευτες αποδόσεις σε πολλές δεκάδες μετοχών του στα τελευταία χρόνια. Κινούμαστε προσεκτικά, με μεγάλη σύνεση κλπ για να τις διατηρήσουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής ας βγάλετε λιγότερα. Η απληστία δεν πρέπει να επικρατεί, ο χειρότερος σύμβουλος, η χειρότερη ασθένια.

ΥΓ8: Ο μ/μ (συν)ομιλεί εδώ και δεκαετίες με πολλά πρόσωπα. Από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλά στρώματα της οικονομικής και όχι μόνον σκηνής. (Είτε άμεσα, είτε έμμεσα). Η συντριπτική πλειοψηφία τώρα, συνιστά ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

 


Η Πολωνία, με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Καγκελαρίου, στην πρώτη επαφή, το πρώτο θέμα που έθεσε είναι η αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων. Πρόκειται για σημαντικά ποσά και η Πολωνία τα απαιτεί μετ’επιτάσεως. Εμείς;


ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Ολοι (επ)ωφελούνται, πλην του ιδιώτη επενδυτή. Αν όμως είσαι συνειδητοποιημένος ιδιώτης επενδυτής και πραγματικός γνώστης των αγορών υπάρχει έστω μία στο εκατομμύριο περίπτωση να βάλεις έστω ένα ευρώ (αν γινόταν) σε αυτά; Να πάρεις τι;


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΥΠΟΙ!  
 • Από παράταση, σε παράταση το τελικό πόρισμα του ανεξάρτητου συμβούλου για τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από την πώληση του Πόρτο Καρράς. Ηταν να ανακοινωθεί χθες και πήγε για τα μέσα Μαρτίου 2022, εφόσον υπάρξει σύγκλιση απόψεων!*

Η Ανακοίνωση της Τεχν. Ολυμπιακής προς το Επενδυτικό Κοινό, “Οι δεύτεροι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, που όρισαν οι αντισυμβαλλόμενες Εταιρείες, προκειμένου να εξετάσουν το από 5/4/2021 πόρισμα που κατάθεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος (ΙΑ), θεωρούν, ενόψει της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων του εγχειρήματος, ως πιθανή ημερομηνία για την έκδοση του τελικού πορίσματος, εφόσον υπάρξει σύγκλιση απόψεων, τα μέσα Μαρτίου 2022”.


 • ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΥΑΛ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 2,3 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης εννεαμήνου 2021)
 • Αποτίμηση: 10,00 εκατ. ευρώ
 • Τιμή μετοχής: 0,3680 ευρώ
 • Book Value: 0,0800 ευρώ 
 • P/BV 4,6
 • P/E αρνητικό 
 • EV/EBITDA: 55,56 (σε 12μηνη βάση)
 • Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 14,25 (σε 12μηνη βάση)
 • Ελεύθερες ταμειακές ροές: –

ΟΜΙΛΟΣ – 9μηνο 2021

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.850.478 ευρώ και +3,93%. Τα EBITDA σε 181.423 € έναντι 45.478,11 €  της αντίστοιχης περιόδου το 2020. Τα κέρδη προ φόρων  διαμορφώθηκαν στα -0,39 εκατ. ευρώ έναντι – 0,44 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου.


ΣΠΙ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

 • Καθαρή Θέση 2,6 εκατ. ευρώ (12Μ)
 • K/φση: 6,9 εκατ. ευρώ
 • Bοοk Value 0,2700
 • Τιμή μτχ: 0,7000 ευρώ
 • P/BV 2,60
 • P/E: 89,74
 • EV/EBITDA: 11,62
 • Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: 3,22  • ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 

!PERFORMANCE TECHNOLOGIES: Στην πρόσφατη αύξηση τοποθετήθηκαν σημαντικοί επενδυτές. Πρώτο και καλύτερο το γνωστό fund του Κολωνακίου από τους παραδοσιακούς επενδυτές ποιοτικών χαρτιών και με μακράν ιστορία κερδοφορίας στις επενδύσεις στο ΧΑΑ. Δεύτερος και σημαντικότερος ξένος επενδυτής και βασικά ο μεγαλύτερος παγκόσμιος ξένος επενδυτής, το Νορβηγικό fund επενδύσεων.

 • Αυτά διαβάσαμε, μεταξύ πολλών άλλων. Μάλιστα… Τώρα τι να πεις, πάμε παρακάτω… Φτάνει αυτό… Αλλο τα… 0,8000 και κάπως αλλιώτικα τα 4,4000 ευρώ. 

!EXALCO: Ο,τι πιο fake η επωνυμία… ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, αφού το 97% του κύκλου εργασιών της καλύπτεται από την εν λόγω θυγατρική της 100% εταιρεία. Και φυσικά όλα τα κέρδη, τα ebitda etc etc τα φέρνει η Exalco. Μαζί της από τα τριάντα, σαράντα, εξήντα και εβδομήντα σεντς, με μόνιμο πρόβλημα την πολύ μικρή εμπορευσιμότητα της μετοχής. Αυτό όμως εύκολα μπορεί να αλλάξει, αν δείξουν απλά ένα ελάχιστο ενδιαφέρον οι μεγαλομέτοχοι τοιυ ομίλου.

 • BOOK VALUE: 1,41
 • P/BV: 1,17
 • EV/EBITDA: 12 (9ΜΗΝΟ)
 • P/E: 9,5 (9ΜΗΝΟ)
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 2,4

Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε το εννεάμηνο του 2021 στα € 139,14 εκ έναντι € 90,36 εκ στο αντίστοιχο του 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 53,99% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020. Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε το Γ΄ τρίμηνο του 2021 στα € 49,08 εκ έναντι € 32,14 εκ στο αντίστοιχο Γ΄τρίμηνο του 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 52,70%. Η αύξηση των τιμών του αλουμινίου επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του Όμιλου και το Γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2021.


 • COMMENT
Γ.Κατ.@Β.Ν: Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Και ακόμα δεν έχουμε δει την πλήρη επίδραση από την αύξηση στο ενεργειακό κόστος. Οι αγορές πάντως ούτε από αυτά τα στοιχεία δείχνουν να προβληματίζονται. Πλέον το θέμα του πληθωρισμού δείχνει πως οι κυβερνήσεις στον πλανήτη, πιάστηκαν αδιάβαστες και μάλλον υποβάθμισαν τον κίνδυνο.
 • COMMENT

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ ισχυρής ανοδικής κίνησης. Το αν θα εκκινήσει από εδώ, ή από χαμηλότερα επίπεδα, ελάχιστη σημασία έχει. Ζητούμενο είναι που θα είμαστε σε ένα – δύο χρόνια”.

 • COMMENT

Πέτρος Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.) Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι οι Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Byte και Μοτοδυναμική. Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην στρατηγική τους, είναι η πιθανότητα νέου lockdown και το ενδεχόμενο η παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού, να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (από τον Θανάση Σταυρόπουλο)

Συνεχίστηκε το “ασανσέρ” τιμών στην Τρ. Αττικής (+6,94%). Ίσως χρήζει προσοχής η προσυμφωνημένη συναλλαγή 110000 τεμ. στα 5,14 ευρώ, για την Performance (+0,39%). Νέα υψηλά 145 μηνών για την Medicon (+0,48%).

 • Κινήθηκαν ανοδικά, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΧΑΙΔΕ (+2,48%), ΕΛΒΕ (+3,23%), ΒΙΟΚΑ (+0,60%), ΔΡΟΜΕ (+0,80%), ΦΟΥΝΤΛ (+0,77%), ΕΒΡΟΦ (+3,17%), ΜΟΝΤΑ (+1,43%), ΛΕΒΚ (+10,90%), ΟΠΤΡΟΝ (+4,76%) και ΒΟΣΥΣ (+2,97%).

Αύξησε συναλλαγές η Ιντερτέκ (+5,65%). Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Fourli (+1,39%) και Q&R (+3,95%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Ελγέκα (-2,65%) και Epsilon Net (-2%). Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,0346 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η MIG (-2,51%).

 • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Lavipharm (-3,85%), Entersoft (-2,90%) και Τζιρακιάν (-1,87%). Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,248 ευρώ για την ΞΥΛΚ (+1,63%). Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+0,75%) και ΕΚΤΕΡ (+2,46%). Παρουσία πωλητή σε ΣΙΔΜΑ (-3,36%), ΦΡΙΓΟ (-2,11%), ΙΝΛΟΤ (-1,30%), ΜΟΤΟ (-0,81%), ΚΕΚΡ (-1,79%) και ΣΠΙ (-1,41%).

Συνεχίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα” στο Ιατρικό (+3,36%). Επιβίβασης συνέχεια από “διορατικά” χαρτοφυλάκια στην ΦΒΜΕΖΖ (+2,62%), παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.


 • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το "ευκολάκι" με τον ΕΦΚΑ...Του Γιώργου Κράλογλου

 • Το “ευκολάκι” με τον ΕΦΚΑ…

Όταν χαϊδεύεις το σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα των γερόντων είσαι και ωραίος και καινοτόμος. Τόλμησε όμως να βάλεις χέρι στο Κρατιστάν και τα λέμε… Συνδέονται οι παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ με πιθανή ανακατωσούρα στο ελληνικό Κρατιστάν;

Δεν συνδέονται καθόλου. Άλλωστε το “σήριαλ” με τον ΕΦΚΑ κλείνει μόνο 4ετία, από το 2017 που το ανέβασε η αριστερή επιθεώρηση…,  πράγμα που σημαίνει πως έχουμε να δούμε πολλά “επεισόδια” μέχρι τις εκλογές του 2023… Και ακόμη περισσότερα μετά τις εκλογές.
 • Τα συνδέει όμως η κυβέρνηση. Πήρε φόρα με το νέο ΕΦΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ και στις συζητήσεις, τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις της αφήνει να εννοηθεί πως λίγο ως πολύ θέλει να χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα λειτουργίας του ως μοντέλο “Δούρειου Ίππου” να εμβολίσει… το 50χρονο Κρατιστάν,  του 2023, και να φέρει τα πάνω κάτω στο κράτος και τα μέσα έξω… σε ό,τι συναντάμε σήμερα και μας προκαλεί τη γνωστή και αξεπέραστη αγανάκτησή μας…

Λέει, ανάμεσα σε πολλά άλλα ηρωικά…, η κυβέρνηση. Θα βγάλω τους συνδικαλιστές από τα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ. Θα κάνω προσλήψεις αλλά αυτοί που θα προσλαμβάνονται θα είναι εξειδικευμένοι οικονομολόγοι ιδιώτες και τεχνοκράτες που θα μου αναβαθμίσουν τον ΕΦΚΑ και θα περάσουν το μήνυμα και σε όλους τους άλλους χώρους του κράτους.

 • Θα συνεργάζομαι με διαπιστευμένους ιδιώτες δικηγόρους και επιστήμονες της πληροφορικής, για να συντηρώ το σύστημα συνταξιοδότησης και ασφάλισης σε ανταγωνιστικά επίπεδα και να μην περιορίζομαι στις γνώσεις του δυναμικού του Οργανισμού που βεβαίως και θα είναι, επίσης, υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Για τον ΕΦΚΑ καλά τα λέει η κυβέρνηση. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να της βγουν,  αν όντως το θέλει, για τους εξής δύο λόγους. Πρώτον γιατί άλλες προσλήψεις (από εδώ και από εκεί) στη θητεία της (μέχρι τις εκλογές του 2023), εκτός από αυτές των συστημάτων υγείας και συντάξεων, δεν είναι καθόλου εύκολες, με το χάλι του χρέους μας. Θα σηκωθούν και οι πέτρες…

 • Δεύτερο η κυβέρνηση,  οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα, που δεν κάνει προσλήψεις κρατικών υπαλλήλων ή δεν δίνει επιδόματα και επιστρεπτέες…, είναι χαμένη από χέρι στις εκλογές. Ειδικά τώρα που η ιδιωτική οικονομία δεν υπόσχεται τίποτε, αν δεν βρει δυναμικό με δεξιότητες ή εξειδικεύσεις.
 • Στο ελληνικό Κρατιστάν,  η πολύ μεγάλη πλειοψηφία δεν βάζει το κόμμα και τους μηχανισμούς του, να την διορίσει για να δουλέψει. Δεν πηγαίνει στο κράτος αυτός που θέλει να κάνει καριέρα και να αναδειχθεί από την καριέρα του.

Στο ελληνικό κράτος ισχύει ακόμη (Δεκέμβριος του 2021) το γνωστό “…μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει ο μισθός, μισθός,  ακατέβατος για πάντα… και η καρέκλα μόνιμη έχει δεν έχει λεφτά ο κορβανάς… Γιατί υπάρχουν και τα δανεικά”.

 • Ποιοι τα εγγυώνται αυτά για τους κρατικούς υπαλλήλους; Τα κόμματα -εργοδότες και οι εργατοπατέρες… Και αυτό στο ελληνικό Κρατιστάν δεν πρόκειται να αλλάξει,  ως καθεστώς. Το εγγυάται (με τη σειρά του…) ο μισού αιώνα ψευτοσοσιαλισμός όλων των κομμάτων εξουσίας και ο αριστερισμός ως παραλλαγή του βασικού στελέχους… της σοσιαλιστικής πανδημίας, κατά τη μεταπολίτευση…

Ίσως να περάσουμε κάποια φάση πειραματισμού αλλαγής με κάποιες τοποθετήσεις που θα προβληθούν για να εντυπωσιάσουν. (πειραματισμός φιλελεύθερου τύπου συνέχεια των προηγούμενων αριστερών πειραμάτων που επίσης εκσυγχρόνιζαν το κράτος…), αλλά να αλλάξει το καθεστώς κρατισμού επειδή το λέει η σημερινή κυβέρνηση αποκλείεται.

 • Και τι κάνουμε δηλαδή; Να μην το επιχειρήσουμε στον ΕΦΚΑ και στην υγεία που έτσι και αλλιώς απαιτείται παραπέρα στελέχωση; Βεβαίως και οφείλουμε να τα πράξουμε. Ιδίως τις διαπιστεύσεις ιδιωτών και ιδιωτικών γραφείων σε συνεργασία με το κράτος.

Αλλά ως εκεί. Για να έχουμε κάτι να λέμε… Να μη ξεχνάμε όμως ότι, στην Ελλάδα όσο τα κόμματα επιμένουν σε κάθετη παρέμβαση στη λειτουργία του κράτους (ΔΕΚΟ) και στην ιδιωτική οικονομία, εκσυγχρονισμός στη δημόσια διοίκηση και περιφρούρηση της από τον κρατικό κομματικό εργατοπατερισμό είναι δύο πράγματα που αποκλείονται.

george.kraloglou@capital.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.