11.12.2020 – Η αμπάριζα του 200άρη (από τον Απόστολο Μάνθο)

Η αμπάριζα του 200άρη

  • Του Απόστολου Μάνθου
Η Motor Oil (ΜΟΗ) εμφανίζεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να απελευθερωθεί ανοδικά αρπάζοντας τη διαγραμματική αμπάριζα του Exponential κινητού μέσου όρου (EMA)  των 200 ημερών στα 12,30 ευρώ περίπου. Περιοχή από όπου διέρχεται και η οριζόντια αντίσταση του πρώην σχηματισμού Cup and Handle του περασμένου Αυγούστου. Πιθανή επιτυχημένη ανοδική διαφυγή της μετοχής στην επί 380 ημερών  καθοδική “τυραννία” του 200άρη κινητού μέσου θα φωτίσει τον δρόμο για το επίπεδο αρχικά των 13,70 και μετά των 16 ευρώ. Ως υγιή θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα pullback της τιμής προς τον διάδρομο των 11,20 με 11 ευρώ. Οι περισσότεροι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν γυρίσει για τα καλά υπέρ του στρατοπέδου των αγοραστών.

pin

Δυσκολίες με τον EMA 200 ημερών αντιμετωπίζει και η μετοχή των Jumbo (ΜΠΕΛΑ)  καθώς στην προσπάθειά της να τον τμήσει ανοδικά πέριξ των 15,60 ευρώ υπέστη βραχυχρόνια βύθιση προς το σημείο στήριξης του ανοδικού στροφέα στα 14,20 με 14,00 ευρώ. Άρνηση καθοδικής διάλυσης του εν λόγω στροφέα του Νοεμβρίου θα επαναφέρει με περισσότερες δυνάμεις την τιμή της μετοχής πάνω στη ζώνη διέλευσης του 200άρη με πιθανή ανοδική καταστρατήγηση και κίνηση προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης του περασμένου καλοκαιριού στα 17,00 με 17,20 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που η μετοχή δεν κρατήσει τα 14 ευρώ τότε θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω πτώση προς τα 13,64 ευρώ.

pin

Σε παρόμοια διαγραμματική κατάσταση βρίσκεται και η μετοχή του ομίλου Fourlis (ΦΡΛΚ) με τον ΕΜΑ 200 ημερών να μην ενδίδει στο ανοδικό  φλερτ.  Εδώ η μετοχή παραμένει σε επίπεδο κλεισίματος για τουλάχιστον 195 συνεδριάσεις κάτω από τον εν λόγω μέσο όρο δηλώνοντας προς το παρόν ανέτοιμη να τον περάσει ανοδικά, διασπώντας τα 4,16 ευρώ. Κίνηση η οποία εάν  στεφθεί με επιτυχία μπορεί να δώσει ανοδικό έδαφος προς το σημείο ανάτασης των 5,20 με 5,28 ευρώ. Προς το παρόν πάντως δείχνει να συντηρείται πάνω από τον ανοδικό στροφέα του Νοεμβρίου και τα 3,80 ευρώ. Περιέργως οι τεχνικοί ταλαντωτές εμφανίζονται ως προπομποί μιας επερχόμενης  βίαιης ανοδικής κίνησης.

pin

pin


Αντιθέτως με τις άλλες τέσσερις υπό τεχνική ανάλυση εταιρείες η Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) μόλις τώρα  προσπέρασε ανοδικά το εμπόδιο του 200άρη, στα 4,60 ευρώ απλώνοντας έτσι τη διαγραμματική  σκάλα για τιμές μέσα στο εύρος των 5,20 με 6,10 ευρώ. Βασικό στοιχείο είναι η διακράτηση των κεκτημένων έχοντας ως κάτω όριο ανοδικού εφησυχασμού τα 4,75 ευρώ. Στατιστικά η  καθαυτού ανοδική καταστρατήγηση του Exponential κινητού μέσου όρου των 200 ημερών  σημαίνει την αλλαγή της υπάρχουσας μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική. Για να δούμε.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: capital.gr