Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α. (11/10)

AΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ: Εδώ γεννάται (αλλά και πλανάται πάντα…) το ερώτημα, αν το εκάστοτε ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων δεν πρόκειται ουσιαστικά να τους… εκτελέσει. Απλά πράγματα, παστρικές κουβέντες.

ΑN ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ Χ.Α (… 2.11.2016) να δει προκοπή από την… αναγέννηση των Συστημικών του δυνάμεων… ζήτω που σώθηκε. Και όσο καλλιεργείται αυτή η νοοτροπία, τόσο περισσότερο το σκότος θα σκεπάζει τον χρηματιστηριακό ορίζοντα… Μάλιστα, το πλέον λυπηρό είναι ότι η θεωρία, η υποστήριξη του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου κι όλα τα συμπαρομαρτούντα θα (εξ)αφανίσουν προσεχώς τους θιασώτες της. Γεγονός που δεν θέλουν να το κατανοήσουν. Κι ας έχουν προηγηθεί τέτοιες συντριπτικές ήττες -χτυπήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του οικονομικού γίγνεσθαι…

ΒITCOIN (… 27.12.2016): Το «hot item» αυτή τη στιγμή στις αγορές είναι το Bitcoin, το οποίο κόντρα στη γενικότερη αισιοδοξία που υπάρχει από την εκλογή του Donald Trump συνεχίζει να «καλπάζει».

 • Μόνο την περασμένη εβδομάδα κέρδισε περίπου 20% της αξίας του (19-23/12), συνεχίζοντας έτσι την ξέφρενη πορεία των τελευταίων μηνών.
 • Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του, στα 930,98 δολάρια (3,15%). Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2015 το Bitcoin είχε φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια!
 • ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΟΤΕ,…
 • ΤΙΜΙΝG… το άλφα και το ωμέγα!

BΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ της αγοράς είναι κανείς να τα βάζει όλα κάτω για να κάνει τους υπολογισμούς του… Και ανεκτέλεστα και δάνεια και ροές και δείκτες μεγεθών (όλους τους βασικούς τουλάχιστον) και αποθέματα και υποχρεώσεις και απαιτήσεις κλπ κλπ… Αν πάλι δεν μπορεί να το κάνει, τότε καλύτερα να μην ασχολείται με το…σπόρ… Οι πιθανότητες “σωτηρίας” απειροελάχιστες…

ΓΕΜΙΣΕ η Ελλάδα Ξερόλες: Είναι κωμικοτραγικό να διαβάζεις σχόλια κάτω από έγκυρα+εμπεριστατωμένα άρθρα-αναλύσεις οικονομικών δημοσιογράφων ή αναλυτών οικονομολόγων (καθόλα αξιόπιστων και με χρόνια πολλά στο… κουρμπέτι) που παραπέμπουν σε… αγένεια, “εξυπνακισμούς” και …ξερολισμούς! Σχόλια από άτομα που από τον τρόπο γραφής και έκφρασής τους δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν η μετοχή είναι μία μπάλα, ένα ζάρι ή μήπως κάτι άλλο;;;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (σαν να μην πέρασε μία μέρα… ΝΟΕΜ 2016): Το 624 είναι η κύρια στήριξη και τάση αλλά και στοπ σε ωριαίο γράφημα. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 600 αν μη τι άλλο. Το 636 είναι η κοντινή σημαντική μας αντίσταση που μόνο η διάσπαση της μπορεί να οδηγήσει και πάλι στο 660…

ΓΕΚΕ (Ξενοδοχείο President): Μία από τα συνηθισμένα και η λογιστική κατάσταση του 6μηνου της… Κερδοφόρος, χωρίς δανεισμό, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα ίδια κεφάλαια της, με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και με την μετοχή να μην ανοίγει στο ταμπλό. Στο +8,5% εφέτος στη τιμή των 5,1000 ευρώ που την αποτιμούν σε 43 εκατ. ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά συναλλαγές 19.183 τμχ. από την αρχή της χρονιάς (ημερησίως 100 τεμάχια…)

ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας: ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΑΧΕ, ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ υπό την καθοδήγηση των ΤΡΑΠΕΖΩΝ έφεραν το ΧΑ σε αυτό το σημείο. Να μην κοροιδευόμαστε… Τι σημασία τώρα θα έχει, να γίνει ο καταμερισμός των ποσοστών ευθύνης του καθενός….

ΕΧΟΥΜΕ πολιτικό προσωπικό να κατηγορούμε: Αδιάβαστος ο Τσίπρας, δοτός ο Στουρνάρας, ανεπαρκής ο Κυριάκος, ελλιπής η Φώφη και άνθρωπος του Μπόμπολα ο Σταύρος… Εντάξει, αυτοί βγήκαν μόνοι τους, αποφασίζουν κατά το δοκούν και εμείς καμία ευθύνη… Τι ωραία χώρα…Τώρα πρέπει να βρούμε και κάποιον να μας σώσει… γιατί εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να αλλάζουμε κανάλια από τον καναπέ.. Που και γι αυτά άλλοι… φταίνε… Α… και αναλύουμε, να λύνουμε όλα τα προβλήματα, να αυτοθαυμαζόμαστε κ.λπ κ.λπ στα ιντερνετικά φατσοβιβλία.

ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑΣ: «Ο εργατοπατέρας στην ελληνική πολιτική ορολογία είναι όρος που δηλώνει τον κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστή , ο οποίος έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση της ηγετικής θέσεώς του στα συνδικαλιστικά όργανα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932) είχε προσπαθήσει να αποκόψει το συνδικαλιστικό κίνημα από την άμεση επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος και να προσεταιριστεί τον «νομοταγή συνδικαλισμό». Έτσι, στην ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος δόθηκαν τέσσερις μόνιμες θέσεις στη Γερουσία και διάφορα πόστα σε οργανισμούς και ιδρύματα.

 • Η ΓΣΕΕ άρχισε να χρηματοδοτείται από το Κράτος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα απέκτησε δεσμούς εξάρτησης από το κράτος και από την Κυβέρνηση.
 • Οι δεσμοί αυτοί δεν ωφέλησαν το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά δημιούργησαν διάφορα παθολογικά φαινόμενα, όπως η εμφάνιση «εργατοπατέρων»,
 • Δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι συντηρούνταν από το κράτος μέσω της συμμετοχής τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εντός των οποίων επεδίωκαν να καταλάβουν και να διατηρήσουν ηγετικές θέσεις.
 • Οι «εργατοπατέρες» επιδίωκαν να δημιουργήσουν πελατειακές θέσεις με εργαζομένους, προκειμένου να διατηρήσουν το πόστο τους που τους εξασφάλιζε μία ή περισσότερες υψηλές αποζημιώσεις»

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ(1): Μακάρι να το γνωρίζαμε…

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ(2)- Που φαίνεται όμως σχεδόν αδύνατον να εκπληρωθεί: Η σταθεροποίηση των τραπεζικών τίτλων, ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα. Να βρει μία ηρεμία δηλ. η αγορά και να κινηθούν οι σωστές μετοχές… Αν πάλι μπορούν οι συστημικές να τραβήξουν την ανηφόρα, ακόμα καλύτερα…

Η  Αριστερά διαβάζουμε ότι έχει αναλάβει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια…. “Στέλνουμε καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε”.

 • Ποια Αριστερά ακριβώς, θα ρωτήσουμε εμείς αλλά απάντηση δεν περιμένουμε.
 • Α ναι, “¨η πρώτη φορά” κλπ κλπ. Αυτή η “καραμέλα” που ακούμε.
 • Σχέδιο και πυξίδα. Δείχνει καλά η πυξίδα ή θα χτυπήσουμε σε κανένα παγόβουνο;

ΘΕΩΡIA Προοπτικής (Prospect theory): Είναι η θεωρία συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής που ορίζει ότι οι επενδυτές εκτιμούν τα κέρδη και τις ζημιές διαφορετικά, παίρνοντας τις αποφάσεις τους βασιζόμενοι περισσότερο στα αντιληπτά κέρδη απ’ ότι στις αντιληπτές ζημιές που θα προκύψουν από μια κατάσταση.

 • Συνεπώς, αν δοθεί σε κάποιον η ευχέρεια να διαλέξει ανάμεσα σε δύο ισοπίθανα ενδεχόμενα, το ένα εκφρασμένο με όρους πιθανού κέρδους και το άλλο εκφρασμένο με όρους πιθανής ζημιάς, αυτός θα διαλέξει την πρώτη.
 • Παράδειγμα: Έστω ότι σε έναν επενδυτή παρουσιαζόταν το ίδιο αμοιβαίο κεφάλαιο από δύο διαφορετικούς οικονομικούς συμβούλους.
 • Ο ένας λέει στον επενδυτή ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε μέση απόδοση 7% τα προηγούμενα πέντε χρόνια
 • Ενώ ο άλλος λέει ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει υπεραποδόσεις τα τελευταία 10 χρόνια αλλά παρουσιάζει μια μείωση πρόσφατα.
 • Σύμφωνα με την θεωρία προοπτικής, αν και παρουσιάστηκε στον επενδυτή το ίδιο αμοιβαίο κεφάλαιο, αυτός είναι πιθανότερο να επιλέξει το αμοιβαίο κεφάλαιο από τον πρώτο σύμβουλο, που παρουσίασε την απόδοση ως κέρδος 7%, παρά από τον δεύτερο σύμβουλο που παρουσίασε ένα συνδυασμό υψηλών αποδόσεων και ζημιών.

ΘΑΥΜΑ (το) και το ερώτημα: ΟΤΑΝ ζούμε σε μια χώρα με τόσο πλούσιους ανθρώπους που οι περισσότεροι έχουν πλουτίσει δια της… επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος – βοήθειά μας – δεν είναι δυνατόν, μέχρι τώρα να έχει συλληφθεί ένας μόνο πολιτικός, ο Άκης…

 • ΚΑΙ οι άλλοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ βρε παιδιά; Και γιατί κανένας δεν τους πιάνει ή γιατί κανένας δεν ασχολείται μαζί τους;
 • ΤΑ περισσότερα, για να μην πούμε ΟΛΑ, έγιναν με κομπίνες και απάτες και πάντοτε σε βάρος του Δημοσίου.
 • Γιατί εμείς δεν ξέρουμε ούτε ένα πλούσιο να… μοιράζει λεφτά, ή να αφήνει να τον κλέβουν για να πλουτίζουν τα διάφορα λαμόγια.

ΚΑΙ το ερώτημα που αυτομάτως έρχεται στη σκέψη μας, όταν βλέπουμε αυτό τον τεράστιο στρατό, που ξαφνικά και χωρίς να ιδρώσουν πλούτισαν:-

 • Είναι δυνατόν όλα αυτά τα… Συντάγματα των κατεργαραίων και των τεμπελχανάδων να τα έχουν ‘κονομήσει, τόσο γρήγορα, και να έχουν μαζέψει τόσα πολλά πλούτη, χωρίς κάποιοι να τους έχουν «βοηθήσει»;

ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΙΚΟ: Το επόμενο “ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ” ραντεβού με τα αποτελέσματα των εταιριών θα έχει μεγάλη απόσταση καθότι η περίοδος ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων του δ’ τριμήνου είναι πλέον η 30η Απριλίου. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι όσες εταιρίες δώσουν εικόνα των 3/4 της χρήσης (δηλ. και γ’τρίμηνο) θα έχουν και μεγαλύτερο βαθμό ορατότητας από την επενδυτική κοινότητα. Οι υπόλοιποι ραντεβού την… Άνοιξη του 2019!!!

IAΣΩ 6μηνο: Στα Ομιλικά αποτελέσματα του Α΄ Εξαμήνου του 2018 ενσωματώθηκαν μόνο τα αποτελέσματα της περιόδου 1/1-5/4/2018 της πωληθείσας θυγατρικής «ΙΑΣΩ GENERAL ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ A.E.». Για το λόγο αυτό τα Ομιλικά αποτελέσματα δεν είναι ούτε ομοειδή ούτε συγκρίσιμα μεταξύ τους. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου προ rebate & claw back, μειώθηκε κατά 10,74% σε σχέση με τη προηγούμεη περίοδο. Τα (EBITDA) του Ομίλου (μετά από rebate & claw back) μειώθηκαν κατά 14,04% σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση.

IAΣΩ (Ι): Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου (μετά από rebate & claw back) αυξήθηκαν κατά € 5,25 εκατ. σε σχέση με το Α΄Εξάμηνο του 2017 και ανήλθαν σε € 14,14 εκατ. που οφείλεται κυρίως στο κέρδος που προέκυψε από την πώληση της θυγατρικής εταιρείας ΙΑΣΩ GENERAL Α.Ε.

 • Κέρδη μετά από φόρους (μετά από rebate & claw back) ύψους € 11,26 εκατ. έναντι κερδών € 5,82 για την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά το Α΄Εξάμηνο του 2018, ο Όμιλος προέβη σε αποπληρωμή δανεισμού ύψους € 23,48 εκατ.

Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου, ανέρχεται την 30/6/2018 σε € 105,07 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης) ενώ τα «Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα» του Ομίλου την 30/6/2018 διαμορφώθηκαν σε € 7,55 εκατ.

KΡETA ΦΑΡΜ: Ενοποιημένες Πωλήσεις € 55,14 εκατ. έναντι 49,74 εκατ. € το 2017, αυξημένες κατά 10,8%. Μικτό Κέρδος € 24,69 εκατ. έναντι 21,64 εκατ. € το 2017, αυξημένο κατά 14%. Λειτουργικό EBITDA € 7,67 εκατ. έναντι € 6,88 εκ. το 2017, αυξημένο κατά 11.4%.

 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ 8,5 εκατ. ευρώ  από 8,7 εκατ.
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 109,4 εκατ. ευρώ από 106,9 εκατ. το 2017
 • ΤΑΜΕΙΟΝ: 0,4 εκατ. ευρώ από 0,18 εκατ.
 • ΟΦΕΙΛΕΙ δηλαδή σχεδόν 13 φορές τα ίδια κεφάλαια της!

ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ: Η εικόνα πολλών μετοχών που θα μείνουν εκτός ταμπλό στα χρόνια που έρχονται… ‘Εχει μείνει λίγο λάδι στο καντήλι τους, με λίγες λέξεις…

ΛΑΒΙΦΑΡΜ-απάντηση: Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με την περίπτωσή της, δηλ. δεν την παρακολουθούμε… Την έχουμε περάσει στην ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΜΑΣ μαζί με αρκετές άλλες… Βασικά, όλες αυτές που έχουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και μεγάλους ΔΑΝΕΙΣΜΟΥΣ… (FORTHNET, FRIGOGLASS etc etc)

ΜΑΣ “κατηγορούν” άλλοι σαν Συριζαίους κι άλλοι σαν ΝΔ… ‘Αλλη όρεξη δεν είχαμε να πάρουμε το μέρος του ενός ή του άλλου… Το αποτέλεσμα απλά κοιτάμε… Και τον καταμερισμό ευθυνών ας το κάνει ο καθένας για τον εαυτό του, κοιτώντας πρωτίστως και τον καθρέφτη του…

ΜHTΣOTAKHΣ: Χάθηκαν τρία και πλέον χρόνια λόγω ΣΥΡΙΖΑ…

 • Μα βρε Κυριάκο, λόγω υμών η Χώρα πήγε πίσω μία 40ετία. Πάψτε πια να εκτίθεσθε τόσον ξεδιάντροπα…
 • Πολλές φορές η ΣΙΩΠΗ είναι ΧΡΥΣΟΣ… (ωχ, τώρα θα μας την πέσουν οι Νεοδημοκράτες…
 • Το καλό είναι πως μας την πέφτουν και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ…
 • Αυτά μας έφαγαν άλλωστε.. Ποτέ δεν κοιτάμε την… τύφλα μας)

ΝΑ ΔΟΥΜΕ, πότε θα μάθουν στην αναφορά της ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ να χρησιμοποιούν την ενιαία λογιστική κατάσταση και όχι την… εταιρική. Τόσο δύσκολο είναι;; Και καλά, οι εταιρείες μπορεί να έχουν τους λόγους τους, οι υπόλοιποι όμως;; Και όχι τίποτα άλλο, αλλά οι διαφορές είναι… χαοτικές!

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ- τεχνική εικόνα (γράφτηκε πριν ακριβώς δύο χρόνια)

 • DAX...To 10465 γίνεται από στήριξη αντίσταση και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να μας δώσει και πάλι άμεση συνέχιση στο 10503 ή το 10536. Κοντινή στήριξη το 10420 και 10385. Ένα νέο χαμηλό από το χτεσινό και μόνο, μπορεί να μας δώσει άμεσα συνέχιση.
 • S&P500: To νέο χαμηλό μας έδωσε το πτωτικό trend που με ακρίβεια έδωσε και πάλι αντίδραση. Το 2135-2138 είναι κύρια αντίσταση που θέλει προσοχή και που κατοχύρωση και μόνο, μπορεί να δώσει και πάλι μία κίνηση προς το 2150. Κοντινή στήριξη το 2121 με κύρια το 2107-2102.
 • DOW JONES: Aντίδραση και προσπάθεια να σώσει την παρτίδα της μεσοπρόθεσμης στήριξης και την ζώνη των 18000. Το 18095-18120 είναι κύρια αντίσταση στην παρούσα και μόνο διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει μία κίνηση στο 18180 ή το 18220. Κοντινή στήριξη το 17968 και 17920 και κύρια το 17880-850

ΠΡΙΝ ΑΚΡΙΒΩΣ δύο χρόνια: ΝΕΑ υψηλότερη τιμή-στόχο για την μετοχή της Μυτιληναίος, στα 7,5000 από 6,4000 ευρώ έδωσε η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “ΑΓΟΡΑ” μετά και την συμφωνία με την ΔΕΗ  για την τιμολόγηση του ρεύματος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Στα 4,7700 ευρώ σήμερα…

ΠΕΡΣΕΑΣ – 6μηνο: Κέρδη μετά από φόρους: 0,79 εκατ. από 0,041 εκατ. και +1821% Κύκλος Εργασιών: 15,27 εκατ. ευρώ από 17,23 εκατ. και -11%. EBITDA: 1,85 εκατ. ευρώ από 1,35 εκατ. και +37%.

 • Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες: 8,12 εκατ. ευρώ. Σύνολο εκροών από επενδυτικές δραστηριότητες: -0,2 εκατ. ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: +7,92 εκατ. ευρώ. Απαιτήσεις από πελάτες: 34,2 εκατ. από 40,7 εκατ. ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: 4,28 εκατ. από 5,63 εκατ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ: 1,86 εκατ.ευρώ – ΙΔΙΑ κεφάλαια: 23,5 εκατ. ευρώ από 21,8 εκατ.
 • Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 19,45 εκατ. από 26,44 εκατ. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 2,8 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. Ταμειακά διαθέσιμα: 10,1 εκατ. από 6,32 εκατ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 12,15 εκατ. από 22,3 εκατ. ευρώ.
 • Συναλλαγές+αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης 0,46 εκατ.
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 14,22 εκατ. στη τιμή των 0,8250 η μετοχή. P/E: 18 στο 6μηνο, αλλά το 2ο είναι το πολύ δυνατό του.P/BV: 0,61. ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ. ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ 0,51 πολύ καλός
 • Στο +137% εφέτος με εύρος κίνησης 0,3140 και 1,1400 ευρώ…

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ (Role of individual interest): Το Ατομικό συμφέρον είναι, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, ο κύριος κύριος μοχλός λειτουργίας των αγορών. Όλοι οι φορείς της οικονομικής δραστηριότητας, καταναλωτές, παραγωγοί, εργαζόμενοι,επενδυτές, ιδιοκτήτες γης και ακινήτων και άλλοι, επιδιώκουν να ικανοποιήσουν όσο γίνεται καλύτερα το ατομικό τους συμφέρον.

 • Σύμφωνα με τον Adam Smith, αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα για τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας.
 • Αντίθετα συμβάλλει σε αυτήν διότι δίνει προσανατολισμό και συνέπεια στην οικονομία, η οποία, διαφορετικά, λειτουργώντας χωρίς την άσκηση πίεσης και χωρίς κεντρική κατεύθυνση από κάποιο όργανο, θα κατέληγε σε χάος.
 • Στην πράξη, σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορείς οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να αυτοπεριορίζουν την επιδίωξη του ατομικού τους συμφέροντος είτε από αλτρουισμό είτε για χάρη άλλων ευρύτερων κοινωνικών στόχων (π.χ. προστασία φυσικού περιβάλλοντος).

ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΟΧΗΣ: Και ενώ οι απόψεις για το σημείο G των γυναικών διίστανται, όσον αφορά τις μετοχές του Χ.Α. είναι ξεκάθαρες. Εκεί, που τα βρίσκουν μεταξύ τους ο μεγαλομέτοχος και ο θεσμικός διαχειριστής ή το Hedge Fund ανάλογα με την περίσταση… ‘Ολα τα άλλα είναι απλά… “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…”

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: * Τα περιστατικά, χιλιάδες! Όχι εκατοντάδες, αλλά ΧΙΛΙΑΔΕΣ! Όχι μεμονωμένα, όχι στην… άκρη, αλλά στη μέση! Χιλιάδες Έλληνες πολίτες μπλεγμένοι σε κάθε είδους κομπίνα, ρεμούλα, λαμογιά, φαγοπότι!

 • Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε οικονομική, πολιτική, επιχειρηματική ή άλλη «συναλλαγή».
 • Νομαρχίες, πολεοδομίες, διπλώματα οδήγησης, νοσοκομεία, δήμοι, κοινότητες, αγροτικές επιδοτήσεις, συνδικαλισμός, «αναστηλώσεις», δρόμοι!!
 • Όλοι ή σχεδόν όλοι είναι… Χριστιανοί, ίσως θέλουν θρησκευτικά στα σχολεία, ίσως θέλουν το Χ.Ο. στην ταυτότητα, πάνε στην εκκλησιά δύο φορές το χρόνο! Αλλά ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΗΚΑΝ με τη δήλωση Πάγκαλου!
 • * Τέσσερις υπάλληλοι του ΙΚΑ, ένας ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ και τέσσερις ιδιώτες συνελήφθησαν για συμμετοχή σε κύκλωμα υπεξαίρεσης χρημάτων από το Ίδρυμα. Έμπαιναν με κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ, στους οποίους είχαν πρόσβαση μέσω των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην απάτη, άλλαζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα εντάλματα πληρωμής, οπότε τα χρήματα του ΙΚΑ αντί να καταλήγουν στους ασφαλισμένους, πήγαιναν σε δικούς τους λογαριασμούς. * Σε μια χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους και 500.000… διωγμένους στο εξωτερικό, κάποιοι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ, που ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, συνεχίζουν να κλέβουν! Υ.Γ.: Αλήθεια, πόσοι Έλληνες μπορούν να πουν με το χέρι στην καρδιά ότι δεν τους αφορά η φράση… ΣΤΗ… ΣΑΡΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΣΕΛΓΗΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ;(του Απ.Σκουμπούρη στο fb πριν ακριβώς δύο χρόνια)

ΥΦΕΣΗ: Ο φόβος και ο τρόμος των χρηματιστηριακών αγορών, τους χτυπά την πόρτα…

ΦOΒΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ- (Fear of regret): Πολλοί επενδυτές μπορεί να μιμηθούν τις συμπεριφορές άλλων επενδυτών (πχ να αγοράζουν δημοφιλείς μετοχές) προκειμένου να μην νιώθουν μετάνοια στην περίπτωση που οι επιλογές τους αποδειχθούν λανθασμένες (αγελαία συμπεριφορά). Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί και γιατί συχνά βάζουν υψηλή τιμή σε κάτι που πουλάνε οι ίδιοι αλλά όταν κάποιος άλλος πουλάει το ίδιο πράγμα δεν δέχονται να πληρώσουν υψηλή τιμή. Αυτή η συμπεριφορά ενδεχομένως να εξηγεί και περιπτώσεις εγκλωβισμένων επενδυτών. Παράδειγμα:Την περίοδο 1998-1999 εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αγόρασαν μετοχές σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν δεχόντουσαν να τις πουλήσουν όταν οι τιμές τους άρχισαν να πέφτουν.Σαν αποτέλεσμα εγκλωβίστηκαν σε πολύ υψηλές τιμές.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ: Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει εξολοκλήρου τα δάνεια. Αλλά ούτε και το γερμανικό δημόσιο θα αποπληρώσει όλα τα χρέη που έχει συσσωρεύσει στις αγορές… Τάδε έφη  ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa, C Brzeski

ΧΑ ΧΑ ΧΑ: Αύριο συμπληρώνονται 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από την ΓΕΡΜΑΝΙΑ! χαχαχα…

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ DUMPING: Είναι η τακτική πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων στην εγχώρια ή στην ξένη αγορά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

 • Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατάκτηση της αγοράς στην οποία διοχετεύονται τα προϊόντα και η εκτόπιση όλων των ανταγωνιστών
 • Ωστε κατόπιν να αυξηθούν οι τιμές για να γίνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης.
 • Το dumping είναι μία μέθοδος επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής (predatory pricing) κι όπως όλες οι μονοπωλιακές τακτικές, θεωρείται παράνομο.

ΨΑΧΝΕΣΑΙ να δεις αν είναι αλήθεια ή αν απλά το ονειρεύτηκες.. Ο Μαρτσελίτο ήταν ο τραπεζίτης της 15ετίας!! Βρε καλά μας τα κάνουν, καλά, πολύ καλά…

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – τι ωραίο χρώμα

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου

Print Friendly, PDF & Email