10 Μαίου 2021- X.A: Το μεγάλο κόλπο όμως είναι αλλού (από τον ΟΑΚ)

Αγαπητοί Φίλοι, 

Μιλώντας με αρκετό κόσμο σχετικά με το Χρηματιστήριο, αναλυτές, τεχνικούς αναλυτές, επενδυτές και κυρίως απλό κόσμο, φίλους κατά βάση, έχω διαπιστώσει ότι ασχέτως επιπέδου κεφαλαίων, μορφωτικού επιπέδου ή και εμπειρίας, σχεδόν το σύνολο της αγοράς βλέπει αρκετά βραχυπρόθεσμα το χρηματιστήριο και η εικόνα που έχει φτιάξει ο καθένας για αυτό λίγο ή πολύ στερούνται οράματος.

  • Δεν το γράφω υποτιμητικά, απλά διαπιστώνω μια αντίληψη στην αγορά. Αλήθεια πόσους φίλους έχετε εσείς που να σας έχουν πει ότι θέλουν ένα χαρτί για να κρατήσουν δέκα χρόνια; Ίσως για τα παιδιά τους; Μάλλον λίγοι. Όσο και να μιλήσεις με την αγορά, ακόμα και οι αισιόδοξοι αγοραστές βλέπουν κάποια επίπεδα κάπου κοντά. Σου λέω αγόρασα ΑΛΦΑ στα 1.1 για να την δώσω στο 1.3 Πήρα Μυτιληναίο για να βγάλω ένα ευρώ. Μπορεί τελικά το Χρηματιστήριο να αλλάξει επίπεδο; Μπορούν τα χαρτιά να αλλάξουν τιμές; Είναι ακριβά; Και τι ακριβώς σημαίνει η λέξη ακριβά;  Όταν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου κοστίζει 400 ευρώ γιατί ακριβώς ο Καρέλιας με 300 ευρώ να είναι ακριβός; Επειδή δίνει κάθε χρόνο 10 ευρώ μέρισμα; Για πάντα;

Οι τιμές καθορίζονται από 2 παράγοντες. Πάντα. Ο πρώτος είναι τα θεμελιώδη που ωστόσο και αυτά είναι υποκειμενικά. Κάποιες φορές αγοράζεις με τιμές 10 φορές το ebitda κι άλλοτε με 5. Το ακριβό είναι φτηνό αν βρεθεί κάποιος να το αγοράζει ακόμα ακριβότερα. Και το φτηνό γίνετε ακριβό όταν κανείς δεν το αγοράζει.

  • Ο ΟΤΕ πέρασε το 2012 από τα 2 Ευρώ με πτώση διαρκείας, γιατί τότε κανείς δεν αγόραζε με 2 ευρώ το χαρτί. Σήμερα τα 14 ευρώ ίσως φαντάζουν φτηνά, γιατί κανείς δεν το πουλάει. Το θέμα λοιπόν είναι πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα θεμελιώδη και πως μπορούμε να αυξήσουμε την ζήτηση για χαρτιά.

Ο μόνος τρόπος για βελτίωση των θεμελιωδών είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στην χώρα, η μείωση της φορολογίας και ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα. Σας θυμίζουν κάτι για τα παραπάνω οι εξαγγελίες της κυβέρνησης; Μάλλον κινούμαστε σε σωστή βάση. Τουλάχιστον, χρηματιστηριακά. Η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να βελτιωθούν οι εταιρίες και η εταιρική κερδοφορία. Πολιτική δεν κάνω, προσωπικά δεν ανήκω και πουθενά πολιτικά αλλά όπως και να το κάνουμε η πραγματικότητα είναι αυτή. Έχουμε μια φίλο-χρηματιστηριακή κυβέρνηση. 

  • Το μεγάλο κόλπο όμως είναι αλλού. Γιατί εδώ στα εγχώρια όσο και να ψαχτούμε οι τσέπες όλων μας είναι άδειες. Δεν έχει σημασία αν έχουμε 1000 ή 10.000.000 Ευρώ στο χαρτοφυλάκιο μας. Όλοι μαζί  δεν φτάνουμε για να σηκώσουμε πολύ ψηλότερα την αγορά και αυτό αρχίζει να φαίνεται.  Να ενεργοποιήσουμε μεγάλους επενδυτές και όταν λέμε μεγάλους επι τη ουσίας μιλάμε για παθητικά funds που ακολουθούν τους δείκτες  Και ο μεγαλύτερος όλων είναι ο MSCI Emerging Market Index.

Ο δείκτης αυτός έχει 1391 μετοχές από 27 αναπτυσσόμενες χώρες. Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του δείκτη είναι 8.2 τρισεκατομμύρια ( ναι καλά το βλέπετε ) και η Ελλάδα επί της ουσίας δεν συμμετέχει. Και γράφω επι της ουσίας, γιατί επισήμως συμμετέχει αλλά με εξαιρετικά μικρή στάθμιση και λίγες μετοχές.

  • Όμως η Ελλάδα αλλάζει, οι εισηγμένες μεγαλώνουν και η χώρα αναβαθμίζεται διαρκώς. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να πετύχουμε την εισαγωγή στον δείκτη και άλλων εταιριών (ναι, ίσως και τραπεζών με την ΕΥΡΩΒ ως πρώτη υποψήφια). Είμαι σίγουρος, ότι η Κυβέρνηση ήδη κάνει ενέργειες προς τα εκεί αλλά το σημαντικότερο δεν είναι τι κάνει η κυβέρνηση.

Το σημαντικότερο είναι ότι δυστυχώς πάνω από το 60% των Ελληνικών χαρτιών ανήκει σε ξένους. Ειδικά, οι τράπεζες ανήκουν σε επενδυτές που ξέρουν το παιχνίδι πολύ καλά. Ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να κερδίσουν είναι να πουλήσουν τα χαρτιά τους και ξέρουν ότι ο καλύτερος αγοραστής είναι τα παθητικά funds που ακολουθούν δείκτες και μόνο. 

  • Η αναθεώρηση του δείκτη MSCI EMERGING Markets γίνεται κάθε 6 μήνες. Στις επόμενες μέρες είναι η πρώτη και κάπου στον Νοέμβριο έχουμε την επόμενη. Δεν ξέρω αν τα καταφέρουμε ως χώρα ή ως χαρτιά, αλλά να είσαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει. Και όταν γίνει, όσοι αντέξατε και έχετε χαρτιά, μην βιαστείτε να τα πουλήσετε γιατί το ακριβό θα γίνει ακριβότερο και πριν το τέλος θα έχει γίνει πανάκριβο. Να τονίσω μόνο ότι ο μέσος όρος p/bv του δείκτη είναι στα 2 και το P/στα 21,55.   

Φιλικά

ΟΑΚ