10 Αυγούστου 2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

Τώρα, που παρατηρούνται φαινόμενα μεγάλης έξαρσης σε αρκετούς τίτλους  (που νομοτελειακά θα παρασύρουν κι άλλους, αρχικά από τον δικό τους κλάδο) δεν είναι εύκολο να γίνονται προβλέψεις βάσει των θεμελιωδών ή ακόμη και των τεχνικών βραχυχρόνιων ενδείξεων.

 • Οι πλέον έμπειροι σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθούν απλά την συμβουλή παλαιοτέρων μεγαλοεπενδυτών που συνοψίζεται σε 3 μόλις λέξεις “Follow the money”. REALCON, FRIGO, INLOT, UNIBIOS, BYTE μερικά από τα νέα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, με τις ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ και αρκετές ακόμη να έχουν προηγηθεί.

Οι περισσότερες εξ αυτών – για να μην κρυβόμαστε – θεωρούνται και είναι πράγματι υπερτιμημένες αυτή την περίοδο. Κι όμως παρατηρητείται μία ακόρεστη διάθεση για το πιο ψηλά πιο ψηλά, χαρίζοντας ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη ηδονή σε όσους γεύονται αυτό το momentum, σε απόλυτη ταύτιση με το πιο χαμηλά, πιο χαμηλά του λαϊκού άσματος.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ τώρα στα πιο ουσιώδη, στο κυρίως πιάτο που λέμε…

ΑΦΗΣΤΕ τους να χτυπιούνται με τον ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ, τις αντιστάσεις του κλπ. Αφήστε τους να κλαίγονται για τον χαμηλό τζίρο. Καρφάκι να μην σας καίγεται… Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Αγορά φροντίζει τους ταπεινούς, τους  μικρούς.

 • ΤΟ ΟΤΙ θα ξεχώριζαν τα Μικρομεσαία και τα μικρά χαρτιά το είχατε διαβάσει πριν λίγες εβδομάδες.

Επίσης, και το να μην ασχολείσθε με τα χαρτιά των… χαρτογιακάδων πλην των λιγοστών γνωστών εξαιρέσεων που άλλωστε τα ακολουθούν όλοι… (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΤΕ και δυό τρία ακόμη).

 • SPACE: Αν δεν πάρει τις ταυτότητες φυσικά και θα πιεστεί – πρόσκαιρα – η μετοχή. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει. Και όποιος φοβάται, ρευστοποιεί και μάλιστα κερδισμένος ή και καρακερδισμένος. Σε αυτές τις περιπτώσεις λίγα βάζεις, λίγα χάνεις, αλλά μπορείς και να κερδίσεις αρκετά.

Την μτχ την έχουμε επισημάνει από τα 5,5000 ευρώ στους αναγνώστες μας και τα τελευταία σχόλια αφορούν αποκλειστικά και μόνον αυτούς… Για τους λοιπούς ισχύει, ό,τι και ανωτέρω. Μία κίνηση 50/50 φαντάζει η λογικότερη για όσους θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι. Ομως, οι αποδόσεις έρχονται μέσω ρίσκου.


 • ΒΥΤΕ: Το απόλυτο χαρτί… Το γιατί το… βραδάκι… Μαζί της από τα 0,7000 με 0,7500 ευρώ αλλά με αυτά που θα διαβάσετε θα το αντιληφθείτε όσοι δεν το έχετε ότι… Τα πάντα ρει… Και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, εκτός κι αν μας τύχει τώρα καμμιά αλλά συμφορά. Και να μην ξεχνάμε ότι αποτελεί στόχο, διακαή πόθο του αρχηγού του κλάδου.


ΒΥΤΕ: Λοιπόν, το πρώτο εξάμηνο πήγε καλύτερα. Σύντομα θα μάθουμε και πόσο. Προσέξτε τώρα και με βάση την τρέχουσα κ/φση:

 • Τo EV/EBITDA μετοχής για το 2020 διαμορφώθηκε στο 10. Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα της REALCONS και της ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ διαβάζονται στο 25,7 και 10,5 αντίστοιχα.
 • Το ΝΕΤDEBT/EBITDA είναι αρνητικότατο(!!) ενώ της REALCONS και της ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ διαβάζονται στο 3 και 0,7 αντίστοιχα.
 • To P/E της μετοχής στο 23, ενώ της REALCONS και της ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ στο 43 και 16 αντίστοιχα.
 • Το P/ΒV της μετοχής στο 2,50, ενώ της REALCONS και της ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ στο 7,2 και 5,4 αντίστοιχα.
 • Oι Eλεύθερες ταμειακές ροές της ανήλθαν σε 4,4 εκατ., ενώ αυτές των RC και ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ σε 1,1 εκατ. και 1,65 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
 • Οι πωλήσεις σε 31,7 εκατ., ενώ αυτές των RC και ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ σε 19,7 εκατ. και 31,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

REALCONS: Δεν είναι να παίζει κανείς με την Οικογένεια, όπου θέλουν την πάνε. Το χαρτί άλλωστε είναι συγκεντρωμένο σε χέρια ολίγων. Βέβαια, με την κ/φση να υπερβαίνει πλέον τα 45 εκατ. ευρώ τραβάει προς τα πάνω και όσες του κλάδου έχουν διορθώσει και οι οποίες ξαναγίνονται ελκυστικές. Π.χ ΙΛΥΔΑ, ενώ η ΒΥΤΕ απαιτεί ξεχωριστή – ξανά – προσοχή.

 • Τελικά έκλεισε στα 2,6100 που την αποτιμά σε 56 εκατ. ευρώ. ΣΚΗΝΕΣ ΑΓΡΙΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ στην WALL STREET, που χρόνια είχαμε να δούμε (δεκαετίες για την ακρίβεια, δυο και κάτι ψιλά) στο Χ.Α. Στο +160% στο 2ήμερο, με τιμή εισαγωγής τα 1,0200 και ξεκίνημα στα 1,6000 ευρώ. Οσοι τυχεροί το τόλμησαν, μπορούν πλέον να περάσουν ένα φίνο υπόλοιπο καλοκαιριού υψηλών προδιαγραφών μάλιστα.

ΙΛΥΔΑ:  Το δικό της ev/ebitda στο 8,5, το P/e στο 18, το p/bv στο 2,67, και το netdebt/ebitda στο 1. Με το 6μηνο της να έχει κλείσει καλά, αν μη τι άλλο… ΑΛΜΥ: Η μτχ δείχνει έτοιμη για την αντεπίθεση που είχαμε αναφερθεί πριν λίγες ημέρες. Θα στοχεύσει τα προηγούμενα υψηλά της στα 2,1500. Μετά βλέποντας και κάνοντας. Σήμερα (χθες) ανέβασε όγκους και κινείται επιθετικά. Θα εχουμε νέα αναφορά το βραδάκι…

ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΟΥΜΥΛ – Κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ
ΧΡΗΣΗ 2020: Ο κύκλος εργασιών επηρεαζόμενος από τις επιπτώσεις της πανδημίας, κατέγραψε οριακή μείωση 0,2% και διαμορφώθηκε στα €241,1 εκατ. έναντι €241,5 εκατ. συγκριτικά με το 2019.
 • Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €24,9 εκατ. έναντι €23,0 εκατ. συγκριτικά με το 2019, αυξημένα κατά 8,2%.

Τα Adjusted EBITDA διαμορφώθηκαν στα €29,7 εκατ. έναντι €27,1 εκατ. συγκριτικά με το 2019.

 • Τα κέρδη εμφανίζουν αύξηση 182% ανερχόμενα σε €9,2 εκατ. έναντι €3,3 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ 3μηνο ο κύκλος εργασιών του ομίλου τρέχει στο +21,3%(!)…
 • AKΡΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ που δικαιώνει εδώ και κάμποσο καιρό  την εμπιστοσύνη των φανατικών φίλων-επενδυτών του.
ΑΛΜΥ(Ι): Με p/e 6,9! – πωλήσεις 240 εκατ. ευρώ!!! και ebitda 25 εκατ. ευρώ!!!, σχέση ev/ebitda 8,5 λόγω του υψηλού δανεισμού που εξυπηρετείται χωρίς πρόβλημα.
Θα ευνοηθεί τα μέγιστα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καθότι στα αντικείμενα δραστηριότητας του είναι το απόλυτο Brand Name, διεθνώς αναγνωρισμένο.
Τα ξέρουν αυτά οι μεγάλοι παίκτες των μικρομεσαίων

****

ΤΖΚΑ: Το πρωί την ανεβάζουν και μοιράζουν χαρτί στα υψηλά της ημέρας, το οποίο ξαναμαζεύουν προς το κλείσιμο και στα χαμηλά της ημέρας. Αλλα κόλπα!


ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ αυτή την φορά η UNIBIOS, με το αντικείμενο της να γίνεται ολοένα και πιο HOT! Προορίζεται – εννοείται – για υψηλότερα. Πόσο; Η κλασική ερώτηση… Και η κλασική απάντηση… Να ήμουν μάγος…


FRIGOGLASS: Ξύπνησε ξανά το ΘΗΡΙΟ της ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ που ακούει στο όνομα ΦΡΙΓΟ (κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε την γενική εικόνα ενός ομίλου, τις προοπτικές του, την δυναμική του, το όνομα του στην επιχειρηματική πιάτσα). Οι βλακείες, οι άτυχες, αποτυχημένες κινήσεις στο επιχειρείν κάποια στιγμή διορθώνονται. Μην ξεχνάτε, ότι η τιμή της μετοχής της έρχεται από τα προ εξαετίας επίπεδα των 6,0000 ευρώ!, ενώ προηγουμένως βρισκόταν σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα. Το timing τοποθέτησης στη μετοχή της απλά… πιο άψογο δεν γινόταν (Μεταξύ 0,0600 ΚΑΙ 0,0070 ευρώ)

 • Η μετοχή της ΦΡΙΓΟ δεν προσφέρεται για μπες-βγες λόγω ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, γιατί μπορούν και σε μανιπιουλάρουν εύκολα οι market makers της. Είδαμε τι τράβηξαν οι μπες-βγενάκηδες στην ΙΝΛΟΤ, αλλά και οι δικοί της τα βάσανα των οποίων δεν έχουν τελειώσει. Εκτός κι αν οι market makers τραβηχτούν για να χώσουν ακόμη πιο ψηλά. Η πάλη μαζί τους θα είναι χρονοβόρα, αλλά θα την παρακολουθούμε.Calendar of Events by OPTIMA

Macros

12/08/21 | Building Activity MAY

Ex-Dividend

06/09/21 | ADMIE Holding (EUR 0.103)

Results (2Q21/1H21)

12/08/21 | Coca-Cola HBC AG

26/08/21 | Alpha Services and Holdings, Hellenic Petroleum

31/08/21 | Eurobank Holdings, MOH, Fourlis

08/09/21 | OPAP

09/09/21 | Sarantis

29/09/21 | LAMDA Development

30/09/21 | EYDAP

Share Capital Increase

13/08/21 | Ellaktor – Commencement of trading of new shares

Ex-rights

09/08/21 | Piraeus Financial Holdings ex-rights to the distribution of the Phoenix Vega Mezz shares (share capital decrease in kind)

Commencement of trading on ΕΝ.Α. PLUS of the Alternative Market

12/08/21 | Phoenix Vega Mezz

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

ΘΛΙΨΗ και μόνον θλίψη

(απόσπασμα από το άρθρο του Παύλου Παπαδάτου πριν από λίγο στο capital.gr)

 • ΣΣ μ/μ: to the point που λένε στα χωριά μας…

Στο Μάτι έφταιγαν τα 10 μποφόρ, τώρα οι 40 βαθμοί…Οι κυβερνήσεις που εγκληματούν νομιμοποιώντας χιλιάδες παράνομα σπίτια μέσα στα δάση μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους δεν φταίνε. Οι κυβερνήσεις που εκδίδουν άδειες για να κτίζονται σπίτια σε πευκόφυτες περιοχές χωρίς να υποχρεώνουν ή έστω να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να εφοδιάζονται με ικανοποιητικά συστήματα πυρόσβεσης, δεν φταίνε.

 • Οι δήμαρχοι που δεν αναγκάζουν τους εγκληματικά αδιάφορους ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίζουν τα οικόπεδά  τους, ώστε να μην γίνονται εστίες πυρκαγιών δεν φταίνε.
 • Φυσικά η ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ από τον μετασχηματιστή των οποίων, ως φαίνεται ξεκίνησε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, και η οποία προβάλλεται μάλιστα και ως κερδοφόρα… αλλά αν αναγκαζόταν να κάνει τα μισά απ’ ό,τι όφειλε οι ζημιές της θα ήταν ανυπολόγιστες, φυσικά δεν φταίει.
 • Εμείς οι ίδιοι, που αν και  γνωρίζουμε τις ικανότητες τους κράτους μας, εξακολουθούμε να έχουμε ανασφάλιστα τα σπίτια μας και χωρίς υποτυπώδη μέσα πυρόσβεσης δεν φταίμε.

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, έναντι ενός σχετικά μικρού κόστους, δεν φταίνε. Η ανάληψις, αποδεδειγμένων, πλήρως ανίκανων στελεχών σε επιτελικές θέσεις δεν φταίει.

 • (Ο κύριος  Στέφανος Κολοκούρης που ήταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ματι  πήρε προαγωγή! Ενώ ο κύριος Κωνσταντίνος Τσουβάλας που ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και “επόπτης” της αστυνομικής επιχείρησης στο Μάτι έγινε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας τάξεως)!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.