(10/5) Επιλογές, αναλύσεις, εκτιμήσεις και απαντήσεις για τους επενδυτές του Χ.Α

Folli Follie – Περιμένοντας την επίσημη θέση της εταιρείας

……………….

ΣΧΟΛΙΟ: ΟΙ ξένοι που έχουν βάλει στόχο να αποκομίσουν μεγάλες αποδόσεις στο Χ.Α., λογικό είναι να κοιτάζουν οι τοποθετήσεις τους να γίνονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Λογικά, θα πρέπει να συνηθίζουμε στις αναταράξεις γιατί θα έλθουν με την άλφα ή την βήτα αιτία κι άλλες. Γι αυτό, όχι ανοίγματα και προσεκτικές επιλογές σε ημέρες πτωτικές. Θα χορτάσουμε φήμες, κτυπήματα κάτω από την μέση, fake news κι όλα τα συναφή. Επομένως, όχι μόνον τζογαδόρικα χαρτιά high risk, αλλά και σε ποιοτικά που εκπροσωπούν ομίλους και εταιρείες με αποδεδειγμένα αξιόπιστη διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΟ από τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.): Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση βιώσαμε ένα ‘flash crash’, σαν να πανικοβλήθηκε η Αγορά και έβγαλε όλο το φόβο της σε χαρτιά που κάποιοι, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, θεώρησαν πως μπορεί να έχουν την τύχη της Folli Follie, ή που ο ισολογισμός δείχνει ότι δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη ή που δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια κ.α.

 • Περνάμε σε αναθεώρηση των αριθμών με ένα νέο ασφάλιστρο κινδύνου και πλέον απαιτείται περισσότερη καχυποψία
 • Και καλό θα είναι οι επενδυτές να ζητούν να δουν κέρδη και cash flow
 • Ενώ όλα δείχνουν ότι η Αγορά θα χρειαστεί τον χρόνο της, για να ξεπεράσει την υφιστάμενη κρίση αξιοπιστίας.

Σχετική εικόνα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ από την Υψηλή Κεφαλαιοποίηση (από 750 εκατ. ευρώ)

!ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK: Ανακοινώνουν σήμερα μετά το κλείσιμο τα αποτελέσματα τους για το πρώτο τρίμηνο.

!ΟΤΕ@11,5000 και +1,41% ÎŸÎ¤Î•: Αυξημένα κέρδη στο α' τρίμηνο χάρη στην ισχυρή επίδοση της Ελλάδας

ΟΤΕαποτελεσματα

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – WOOD &CO: Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, θετική ήταν η εντύπωση που προκάλεσε το ισχυρό αποτέλεσμα της Alpha Bank, η οποία και αποτελεί την κορυφαία επιλογή τους από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ τα αποτελέσματα για την Eurobank και την Πειραιώς ήταν καθησυχαστικά.

 • Συνολικά, η Wood δεν αναμένει κάποια σημαντική αντίδραση στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών και διατηρεί τις τιμές στόχους που έχει θέσει, δίνοντας περιθώριο ανόδου 25% με 30%.
 • Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο στα 2,7000 ευρώ και σύσταση «ΑΓΟΡΑ», για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 0,4000 ευρώ και σύσταση «ΑΓΟΡΑ», για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή στόχο τα 3,3000 ευρώ και σύσταση «ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ», και για τη Eurobank δίνει τιμή στόχο τα 1,2000 ευρώ, και σύσταση «ΑΓΟΡΑ».

Σχετική εικόνα

!ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ από την Μεσαία Κεφαλαιοποίηση (από 200 μέχρι 750 εκατ. ευρώ)

!ΤΕΝΕΡΓ -απάντηση: Μας ρωτήσατε συγκεκριμένα, αν είναι εφικτά τα… 9 ευρώ σαν τιμή για την μετοχή της όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο ειδικός συνεργάτης του μ/μ…  και γιατί δεν λέει να ξεκολλήσει από τα… 5,2000-5,3000 ευρώ.

Να ξαναγράψουμε λοιπόν, ότι το ΧΑ δεν μοιράζει χρήματα έτσι εύκολα… Ο αγώνας που δίνουμε με την αγορά είναι Μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Πάμε παρακάτω…

 • Ένα χαρτοφυλάκιο δεν μπορεί να έχει μόνον ΚΕΚΡΟΠΑ  ή PROFILE άντε και καμμία ΕΚΤΕΡ μαζί με τα ΠΑΠΑΚΙΑ… Και βάλαμε εταιρείες που έχουν χαρίσει super κέρδη και τις οποίες είχαμε αναφέρει πριν καν ξεκινήσουν για να βοηθήσουμε τα μικρά χαρτοφυλάκια…

‘Ομως υπάρχει και μία άλλη κατηγορία ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ που διαθέτει αρκετά έως σημαντικά κεφάλαια και από τα οποία θέλει να δει μία απόδοση αρκετά μεγαλύτερη από το… επιτόκιο (σχεδόν ανύπαρκτον στις μέρες μας)…

 • Και η οποία επενδυτική κατηγορία δεν κοιτάει εταιρείες με κφ/σεις κάτω των 500 εκατ. ευρώ, άντε των 300 εκατ. ευρώ.
 • (Αυτές, στο εξωτερικό θεωρούνται SMALL CAP και μη σας κάνει εντύπωση).
 • Σε αυτή λοιπόν, απευθύνονται οι αναφορές μας για ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ αυτού του βεληνεκούς…

Στο… εν προκειμένω τώρα: Επειδή αυτές οι τοποθετήσεις είναι Μεσομακροπρόθεσμες  (τουλάχιστον) και τα 9,0000 ευρώ θα δει και διψήφια νούμερα. Ειλικρινά και χωρίς να υπερβάλλουμε, μπορεί να την δούμε και στα 12,0000 ευρώ…

 • Δεν έχει σημασία το πότε… θα δούμε ένα +70% (στα 9,00 ευρώ ) ή ένα +130% (στα 12,00). Γιατί, για να εισπράξει τετοιες αποδόσεις το ΙΣΧΥΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ από τον ΤΟΚΟ θα χρειασθεί μία 15ετία ή μία 30ετία(!!)…
 • Τα πάντα ρει βέβαια, καθότι σήμερα ζούμε κι αύριο ποιος ξέρει…
 • Και πάντα με βάση την χρηματιστηριακή ή καλύτερα με την λογική των αγορών…

!ΤΕΝΕΡΓ: Απλά, η μετοχή είναι ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ… Με placement στα.. 4,3500 ευρώ και δεν έχει το παραμικρό άγχος…

Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 4,945 5,310 -2,86
30 ημερών 4,945 5,310 -0,97
3 μηνών 4,550 5,350 7,48
6 μηνών 3,920 5,350 19,44
12 μηνών 3,100 5,350 55,96

 

Σχετική εικόνα

!ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ από την Μικρομεσαία Κεφαλαιοποίηση (από 50 μέχρι 200 εκατ. ευρώ)

 

!ΙΝΤΡΑΚΟΜ@ 0,7420 και με book value… 1,9300 ευρώ: Επαναλαμβάνουμε, μην την συγχέεται με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Δεν έχει συμμετοχή ο όμιλός της… Μαζί της από τότε που είχε 0,1200 – 0,1500 ευρώ και θα παραμείνουμε για πολύ καιρό ακόμα…

 • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ, με το οποίο συμφωνούκμε
 • Πλην του ότι την βλέπουμε αρκετά υψηλότερα.
 • Μπορεί να πέφτουμε και έξω, δεν θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά…

Η αποκαθήλωση του “μπροκεράδικου” και το θείο δώρο της Intracom

!ΙΑΣΩ: Με κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ, την στιγμή που το ΥΓΕΙΑ εμφανίζει κ/φση 246,4 εκατ. ευρώ. Η μεταξύ τους σχέση – σύμφωνα με την ταπεινή μας άποψη – πρέπει να λογίζεται… ΙΑΣΩ = ΥΓΕΙΑ -30% το πολύ…

!ΙΑΣΩ(2):Μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σε σχέση με αυτή που προκύπτει από τα «ξερά» νούμερα, δίνει η ενδελεχής ανάγνωση των αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων της ΙΑΣΩ και άλλων ομοειδών εταιρειών.Ο μ/μ αναφέρθηκε στις αγωγές τρίτων κατά του ομίλου για αποζημιώσεις συνολικού αγωγικού αιτήματος, ποσού 86,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σωστό νούμερο, χωρίς όμως να συνυπολογισθεί το ποσοστό ευδοκίμησης τέτοιων αγωγών, τόσο στον όμιλο ΙΑΣΩ, όσο και σε άλλες εταιρείες του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρονται στις σελίδες 125 και 126 της αναλυτικής οικονομικής έκθεσης, οι παραπάνω αγωγές αφορούν κατά κύριο λόγο στους συνεργαζόμενους ιατρούς με τις μονάδες της ΙΑΣΩ, οι οποίοι είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι.

Ως εκ τούτου καλύπτονται για τυχόν περιστατικά. Επιπρόσθετα, η πλειονότητα των αιτημάτων, όταν φθάνει στο ακροατήριο των δικαστηρίων, είτε καταρρίπτονται ως αβάσιμα, είτε οι επιδικαζόμενες αποζημιώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αιτούμενες. 

 • Τα τελευταία χρόνια, υπό την καθοδήγηση δικηγορικών γραφείων οι αγωγές που υποβάλλονται εναντίον ιατρών και κλινικών, απαιτούν «εξωφρενικές» αποζημιώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη βαρύτητα των περιστατικών. 
 • Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για μια υπόθεση υπήρχε αίτημα αγωγής 38 εκατ. ευρώ και καταλογίστηκε ποσό 0,3 εκατ. που κάλυψε η ασφαλιστική εταιρεία του ιατρού, ενώ άλλες 3 περιπτώσεις αγωγικών αιτημάτων 9 εκατ, 5 εκατ. και 1,75 εκατ. ευρώ εκδικάστηκαν πρόσφατα και κρίθηκαν ως αβάσιμα και μάλιστα στον τρίτο βαθμό της δικαιοσύνης. 
 • Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι προβλέψεις, που σχημάτισε ο όμιλος ΙΑΣΩ περιορίστηκαν στο ποσό του 1,9 εκατ. Ευρώ. Εκτιμήσεις για τις οποίες συμφώνησαν και οι ορκωτοί ελεγκτές, όπως προκύπτει και από την έκθεση ελέγχου.

Σχετική εικόνα

!ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ από την Μικρή Κεφαλαιοποίηση ( 15 εκατ. ευρώ μέχρι 50 εκατ. ευρώ)

Πετρόπουλος: Στα 528.000 ευρώ τα κέρδη α’ τριμήνου – Αύξηση 55,3%

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 6,140 6,420 -1,87
30 ημερών 6,020 6,680 1,61
3 μηνών 5,840 6,680 5,00
6 μηνών 4,920 6,680 15,81
12 μηνών 4,500 6,680 36,96

 

 

Σχετική εικόνα

!ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΣΧΟΛΙΑ από την Μικρoύλα Κεφαλαιοποίηση (μέχρι 15 εκατ. ευρώ)

!ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΑΙΝΩΝ και όχι μόνον: Κυρίως η Paperpack και μετά ο ΠΕΡΣΕΑΣ, το ΚΤΗΛΑ, η ΕΛΒΕ, η ΓΕΒΚΑ, η ΒΟΣΥΣ, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και μερικές ακόμη.

!ΔΡΟΜΕΑΣ@0,2480 ευρώ και +2,48% με κ/φση 8,61 εκατ. ευρώ: Δεν είναι ένας και δυό οι αναγνώστες που μας (ξανα)ζήτησαν την άποψη-εκτίμηση τηςε στήλης για την εταιρεία και την μετοχή της…

 • Ιδού λοιπόν τι γράφει ο… σωτήρας της στήλης που ήρθε πάνω στην ώρα που ήταν ετοιμη για να κλατάρει (τι να πρωτοκάνει κι αυτή η δόλια)…

ΔΡΟΜΕΑΣ λοιπόν από το http://mitarola.blogspot.gr

Παρόλο που η ΔΡΟΜΕΑΣ είναι η μόνη σε λειτουργία βιομηχανική παραγωγική μονάδα στον κλάδο στην Ελλάδα, εν τούτοις υφίσταται τις συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης και της πτώχευσης της χώρας καθώς και των νοικοκυριών της. Για την εταιρεία Δρομέας έχω γράψει ότι είναι μαύρη η νύχτα στα βουνά, μαύρη σαν καλιακούδα και αυτό διότι με 9 – 10 εκατ. ευρώ πωλήσεις η εταιρία δεν μπορεί να πάει πουθενά. Περιμένει να πάρει κανένα έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μηδενίσει τις ζημιές της. Από το 2009 και κατόπιν γράφει διαρκώς ζημιές . 8 συνεχή χρόνια με ζημιές.

 • Από το 2010, έως και σήμερα, η εταιρία έχει συνολικές ζημιές  10,019 εκατ. ευρώ. Σε αυτά  τα τελευταία 8 χρόνια η εταιρία έχει, ετησίως, κατά μέσο όρο ζημιές 1,252 εκατ ευρώ. Είναι πολλές οι ζημιές για μια μικρή εταιρία σαν τον Δρομέα και το αποτέλεσμα είναι πως τα ίδια κεφάλαια από 36,5 εκατ. ευρώ το 2009 , έχουν πέσει στα 25,806 εκατ. ευρώ ….. που αντιστοιχούν σε 0,74 ευρώ ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας βρίσκονται στα τάρταρα και ανέρχονται μόλις σε 3,845 εκατ ευρώ και ξεπερνούν μόνο το 2012 όταν είχαν φθάσει στα 3,181 εκατ. ευρώ. Να φανταστείτε ότι το 2008 οι πωλήσεις, στην Ελλάδα, του Δρομέα ήταν στα 15,334 εκατ. ευρώ και στο κλείσιμο της χρήσης του 2017 στα 3,845 εκατ. ευρώ …. πεσμένες κατά 75% !!!! Στην Ελλάδα δεν πουλάει σχεδόν τίποτα και οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας αντιστοιχούν στο 35,97% των συνολικών πωλήσεων.

 • Με τους διαγωνισμούς που κερδίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Δρομέας δεν λύνει το πρόβλημα της, απλώς επιβιώνει και μεταθέτει τα όποια προβλήματα της στο μέλλον.
 • Δίχως τη λιανική δεν θα μπορέσει ποτέ να περάσει στην κερδοφορία. Άρα, είτε πρέπει με κάποιο μαγικό τρόπο να ανεβάσει τις πωλήσεις στην Ελλάδα, είτε να γίνει περισσότερο εξαγωγική ….
 • Αν δεν το πετύχει στα επόμενα χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανό να καταντήσει σαν την Μαρμαροβιομηχανία Λαζαρίδη που βυθισμένη στην εσωστρέφεια της πτώχευσε , παρόλο που ο κλάδος των μαρμάρων ανθεί.

Για το 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε EBITDA 1,992 εκατ. ευρώ, αλλά με αποσβέσεις ύψους 1,608 εκατ ευρώ και  χρηματοοικονομικά έξοδα 1,238 εκατ. ευρώ δεν είναι δυνατόν να βγάλει κερδοφόρο αποτέλεσμα …. οπότε ανακοινώθηκαν ζημιές 889 χιλιάδες ευρώ.

 • Για να περάσει η εταιρεία σε κερδοφόρο αποτέλεσμα θα πρέπει να ανεβάσει τα EBITDA πάνω απο 3 εκατ. ευρώ …. αλλά 3 εκατ. ευρώ σε EBITDA δεν έχει πετύχει ποτέ!!!
 • Το 2007 ανακοίνωσε EBITDA 3,291 εκατ ευρώ που αποτελούν Ιστορικό ρεκόρ και εκείνη τη χρονιά με πωλήσεις στα 19,461 εκατ ευρώ, με διπλάσια έξοδα διάθεσης και διοίκησης απο όσα εμφανίζει σήμερα, έβγαλε κερδοφόρο αποτέλεσμα 1 εκατ ευρώ (0,03 ευρώ ανά μετοχή).

Πέρσι τα EBITDA στα 2,964 εκατ ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ελαφρά ζημιογόνο κατά 78 χιλιάδες ευρώ.

Βασική επιδίωξη της Διοίκησης θα πρέπει να αποτελεί η μείωση του τραπεζικού δανεισμού με σκοπό την περιστολή του αντίστοιχου χρηματοοικονομικού κόστους του οποίου η εξυπηρέτηση είναι πολύ επιβαρυμένη σε σχέση με την επιβάρυνση που έχουν οι ανταγωνιστές της στο εξωτερικό.

 • Αν η εταιρεία δεν είχε καθόλου τραπεζικό δανεισμό, δεν θα εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της διοίκησης. Να περιορίσει σημαντικά τον τραπεζικό δανεισμό της. Ας προχωρήσει λοιπόν σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 

Τα δάνεια της εταιρεία είναι ύψους 27,271 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό να ανέρχεται σε 25,17 εκατ. ευρώ. Έτσι όπως δουλεύει σήμερα η εταιρεία δεν δύναται να μειώσει τον δανεισμό της. Προσέξτε  …. απο το 2011 η εταιρεία έχει πετύχει συνολικές λειτουργικές ροές ύψους 9,9 εκατ. ευρώ. Με 9,9 εκατ ευρώ λειτουργικές ταμειακές ροές σε 8 χρόνια δεν μειώνεται ο τραπεζικός δανεισμός των 25 εκατ. ευρώ, οπότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν χρηματοοικονομικά έξοδα τουλάχιστον 1,2 εκατ ευρώ.

Τα αποτελέσματα της εταιρίας, σκεπτόμενοι και την ύφεση που επικρατεί στην Ελλάδα, δεν είναι άσχημα. Η διοίκηση Παπαναγιώτου έχει κρατήσει όρθια την εταιρεία και δεν πτώχευσε όπως οι ανταγωνιστές της.

 • Όμως είναι καιρός να λύσει το γόρδιο δεσμό …. διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι μια απο τα ίδια.
 • Άρα το project πρέπει να περιλαμβάνει μείωση του τραπεζικού δανεισμού εως το σημείο να μηδενιστεί και αύξηση πωλήσεων λιανικής στο εξωτερικό.
 • Απαραιτήτως, χρειάζεται μια ΑΜΚ … όποιος πιστεύει πραγματικά στην εταιρία ακολουθεί.

 ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ@euro2day: O όμιλος Intralot (+4,09%) ανακοίνωσε ότι μέσω της ελεγχόμενης θυγατρικής της, Intralot Global Holdings BV, προχώρησε στην επαναγορά ομολογιών ύψους €1,5 εκατ. (€500M, 5.25% Senior Notes due 2014 ISIN XS1685702794) έναντι μετρητών. Οι εν λόγω ομολογίες διαπραγματεύονται στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

 • Η μετοχή επέστρεψε σε θετικό κλείσιμο μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όπως και η Ιντρακόμ (+1,64%), ενώ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και η Ιντρακάτ (+1,67%) μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν συνυπολογιστεί η πίεση που προηγήθηκε, η αντίδραση και των τριών τίτλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αδύναμη.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τζιρακιάν (-3,85%), έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, αθροίζει η ΕΛΧΑ (-0,62%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η Autohellas (+2,54%).

 • Επιμένει πλαγιοανοδικά η Γενική Εμπορίου (+4,03%), ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Mermeren (+9,28%). Αν δεν υπάρχει κάποια εντυπωσιακή ανακοίνωση στην επικείμενη γ.σ. της 5/6, η κεφαλαιοποίηση έχει αρχίσει να γίνεται “απαιτητική”.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.

 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.
 • Η στήλη απευθύνεται αποκλειστικά σε νοήμονες επενδυτές, με γερή γνώση του αντικειμένου. Οι υπόλοιποι, απλά να μην την διαβάζουν.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

EΠΑΝΑΛΗΨΗ, γιατί είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως

 • Γρίφος των Επενδύσεων Κλειστού Τύπου (Closed end fund puzzle)

Γρίφος των συλλογικών επενδύσεων κλειστού τύπου (closed end fund puzzle) ορίζεται ως το γεγονός όπου οι τιμές των μετοχών αυτών των επενδύσεων είναι συστηματικά μειωμένες (discount)   σε σχέση με την αγοραία αξία των επενδύσεων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο.

Επίσης, όταν δημιουργούνται αυτά τα χαρτοφυλάκια η τιμή είναι συνήθως υψηλότερη από την καθαρή αξία (premium).

Υπάρχουν τρεις ορθολογικές θεωρίες που προσπαθήσουν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο:

 1. κόστος αντιπροσώπευσης (agency cost)
 2. μειωμένη ρευστότητα (illiquidity)
 3. κεφαλαιακά κέρδη και φορολογικές υποχρεώσεις (capital gains & tax liabilities)

1) Το κόστος αντιπροσώπευσης

Σύμφωνα με αυτήν την εξήγηση, οι μετοχές των επενδύσεων κλειστού τύπου πωλούνται με έκπτωση διότι η τιμή περιλαμβάνει και τις λειτουργικές δαπάνες του αμοιβαίου κεφαλαίου, δηλαδή αμοιβές χρηματιστών, δαπάνες συναλλαγών/αγοροπωλησίας, έξοδα επικοινωνίας με μεριδιούχους, τόκοι δανείων, έξοδα ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, αμοιβές και προμήθειες προς την τράπεζα-θεματοφύλακα, κλπ.

Όμως οι αμοιβές αυτές συνήθως χρεώνονται σαν ένα σταθερό ποσοστό επί της καθαρής αξίας Ενεργητικού και δεν διακυμαίνονται διαχρονικά όσο οι εκπτώσεις στις τιμές. Άρα, το κόστος αντιπροσώπευσης δεν εξηγεί επαρκώς το φαινόμενο.

2) Μειωμένη ρευστότητα

Σύμφωνα με αυτήν την εξήγηση, η εσωτερική αξία όπως υπολογίζεται από την ΕΕΧ είναι υπερτιμημένη (overvalued).

Ο λόγος της υπερτίμησης είναι ότι μεγάλες ποσότητες επενδύσεων του κεφαλαίου είναι μη εισηγμένες και άρα μη διαπραγματεύσιμες μετοχές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν χαμηλότερη αξία από αντίστοιχες επενδύσεις σε εισηγμένες λόγω ρευστότητας. Η αγορά το αντιλαμβάνεται και οδηγεί την μετοχή σε έκπτωση.

Όμως η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να ισχύει γιατί πολλές εταιρείες επενδύσεων οι οποίες επίσης παρουσιάζουν απόκλιση από την τιμή ισορροπίας και σημαντικές διακυμάνσεις στην απόκλιση διαχρονικά, δεν κατέχουν μη εισηγμένες επενδύσεις ή κατέχουν ένα μικρό ποσοστό.

3) Κεφαλαιακά κέρδη και φορολογικές υποχρεώσεις

Σύμφωνα με αυτήν τη εξήγηση, η εσωτερική αξία της μετοχής δεν αντανακλά τον φόρο κεφαλαίου που θα πρέπει να πληρώσει ο μέτοχος της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίουαπό τα κέρδη του εάν η ΕΕΧ ρευστοποιήσει τις επενδύσεις, ο οποίος θα μειώσει την αξία.

Το πρόβλημα με αυτήν τη εξήγηση είναι ότι, οι φορολογικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μία μέγιστη έκπτωση της τάξεως του 6%, κατά μέσο όρο, ενώ δεν εξηγεί γιατί όταν τα χαρτοφυλάκια δημιουργούνται η τιμή είναι συνήθως υψηλότερη από την καθαρή αξία (premium).

Εκτός από τις ορθολογικές, έχει προταθεί και μία συμπεριφορική ερμηνεία του γρίφου, το συναίσθημα του επενδυτή:

 • Το συναίσθημα του επενδυτή

Αυτή η εξήγηση θεωρεί ότι κάποιοι από τους ιδιώτες επενδυτές, που είναι από τους αρχικούς επενδυτές σε αυτά τα χαρτοφυλάκια, διαμορφώνουν με μη ορθολογικό τρόπο τις προσδοκίες τους για την μελλοντική πορεία της επένδυσης (noise traders) και οι προσδοκίες τους έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Κάποιες φορές είναι υπεραισιόδοξοι ενώ κάποιες φορές είναι υπεραπαισιόδοξοι, οπότε οι μεταβολές στο συναίσθημα επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των μετοχών και την απόκλιση από την εσωτερική αξία.

Φαίνεται επίσης ότι ενώ οι μετοχές των εταιρειών αυτών βρίσκονται συνήθως σε ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, οι μετοχές στις οποίες επενδύουν αυτές οι εταιρείες βρίσκονται συνήθως σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Με άλλα λόγια οι εταιρείες αυτές επενδύουν σε μετοχές που προτιμώνται από θεσμικούς επενδυτές και ταυτόχρονα οι μετοχές τους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Οι ιδιώτες αυτοί είναι πιο ενεργοί στις συναλλαγές με τις μετοχές των εταιρειών επενδύσεων από ότι είναι στις συναλλαγές με τις μετοχές που κατέχει στο χαρτοφυλάκια η εταιρεία επενδύσεων.

Η εξήγηση αυτή βασικά δείχνει ότι ο κάτοχος μίας μετοχής εταιρείας επενδύσεων “κλειστού τύπου” αντιμετωπίζει δύο τύπους κινδύνου:

 • την μεταβολή στις τιμές των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου και
 • την μεταβολή στο συναίσθημα του μη ορθολογικού επενδυτή (noise trader)

Εάν ο δεύτερος τύπος κινδύνου, δηλαδή η μεταβολή στο συναίσθημα του μη ορθολογικού επενδυτή, είναι συστηματικός οι ορθολογικοί επενδυτές θα ζητούν μία μεγαλύτερη αποζημίωση για να επενδύσουν στις μετοχές των εταιρειών αυτών, άρα αυτές θα προσφέρονται με έκπτωση (discount).

Η εξήγηση αυτή καλύπτει και το γιατί όταν τα χαρτοφυλάκια δημιουργούνται η τιμή είναι συνήθως υψηλότερη από την καθαρή αξία (premium): οι δημιουργοί αυτών των εταιρειών επιλέγουν να τις ξεκινήσουν όταν οι επενδυτές είναι υπεραισιόδοξοι (δηλαδή σε περιόδους ευφορίας) για να πουλήσουν τις μετοχές τους σε υψηλότερες τιμές.

Μία σημαντική πρόβλεψη της εξήγησης αυτής είναι ότι οι τιμές των εταιρειών επενδύσεων “κλειστού τύπου” θα πρέπει να έχουν σημαντική συσχέτιση, δηλαδή οι τιμές τους να κυμαίνονται μαζί (comovement).

Ο λόγος είναι ότι εάν οι μη ορθολογικοί επενδυτές γίνονται όλοι μαζί υπεραισιόδοξοι ή υπεραπαισιόδοξοι θα αγοράζουν και θα πουλούν μετοχές εταιρειών επενδύσεων “κλειστού τύπου” συνολικά, κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Print Friendly, PDF & Email
* ,