(10.3.2021)- Θοδωρής Σεμερτζίδης: Αυξάνονται οι προσδοκίες στο Χ.Α.

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 837,61 μονάδες με άνοδο 1,28%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,35 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 10,06 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 75 έκλεισαν ανοδικά, 37 πτωτικά, και 59 παρέμειναν αμετάβλητες.

  • Ανοδικές τάσεις επικράτησαν από την έναρξη της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να διευρύνει τα κέρδη του στο δεύτερο μισό αυτής, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 840,74 μονάδων, και το αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως σε μη τραπεζικές μετοχές. Η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 2 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Διατηρείται το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετοχές από μεγάλη, μεσαία, και μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να πραγματοποιούν νέα υψηλά 52 εβδομάδων και πλέον, με την σημερινή συνεδρίαση να διαψεύδει την άποψη αρκετών επενδυτών ότι χωρίς τις τράπεζες η αγορά δεν μπορεί να ανέβει.

  • Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται μία μείωση στους όγκους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών,δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό και τον χαμηλό όγκο που πραγματοποιείται για τον γενικό δείκτη, ο οποίος στις επόμενες μέρες θα κληθεί να αποδείξει την δυναμική που επιδεικνύει το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τεχνικά προσεγγίζει το κρίσιμο επίπεδο των 851 μονάδων, όπου σε περίπτωση διάσπασης αυτού αυξάνει τις πιθανότητες για κίνηση άνω των 900 μονάδων.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones διατήρησε το σήμα του σε strong buy, ο δείκτης S&P 500 μετέτρεψε το σήμα του από neutral σε strong buy, και ο δείκτης Nasdaq από strong sell σε sellΣτην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 παρέμειναν με σήμα strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

  • Τέταρτη μέρα κερδών για τον γενικό δείκτη, με τον όγκο να παραμένει χαμηλότερα  του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και τον δείκτη RSI να κλείνει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 857 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 794 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 25,65 εκατ. τεμάχια, έναντι 29,25 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Ανοδικές τάσεις και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη RSI  να κλείνει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.021 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.835 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

  • Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησηςο οποίος διατητηρεί την ανοδική του τάση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.172  μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.058 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να παραμένει.

Ένατη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει για τρίτη μέρα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας αυξημένες τις πιθανότητες διόρθωσης, χωρίς να καταφέρει για ακόμη μία συνεδρίαση να διασπάσει την αντίσταση των 535 μονάδων (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στις 370 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 16,87 εκατ. τεμάχια, έναντι 21,30 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

  • Νέα υποχώρηση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,114με πτώση 34,10%, και του δεκαετούς στο  0,896με πτώση 5,74%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem