10/3/2021: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

IATΡIKO ΑΘΗΝΩΝ: Από το 1,3000-1,3500 πριν λίγες εβδομάδες (μόλις 4 στις 12-15 Φεβρ) στα 1,6500 ευρώ τώρα, είναι σαν ο ΟΤΕ να ανέβηκε από τα 12,20 ευρώ στα 15,30 κλπ κλπ. Το timing είναι το παν, είναι αυτό που μεγιστοποιεί τις αποδόσεις όσων ασχολούνται καθημερινά και επαγγελματικά με την αγορά. Αρκεί να μπορεί κανείς να σποτάρει έγκαιρα τις κραυγαλέες περιπτώσεις.

ΕΒΓΑΖΕ μάτια η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην κ/φση των 650 και 700 εκατ. ευρώ. Το να γράφεις ή να σχολιάζεις τώρα εκ του ασφαλούς ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε αποτίμηση δεν έχει καμμία σχέση με το να γράφεις τότε, ότι θα είναι η επόμενη που λίαν προσεχώς θα γράφει το 1 δισ. ευρώ. Εδώ είναι η διαφορά.

 • Ας μην μεγαλοπιάνονται οι μικρομεσαίοι  και ας ανοίγουν τους τερματικούς ορίζοντες τους. Πρόσφατα τα παραδείγματα των ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENER, ELVALHALCOR, στο διάδρομο σε καλή θέση ο ΦΡΛΚ.

Στη καλύτερη θέση (αρκεί να έχουν πιάσει το νόημα) βρίσκονται πάντα οι μικροεπενδυτές που μπορούν να απολαμβάνουν απίστευτες αποδόσεις, αρκεί να ξέρουν ποιους διαβάζουν και να μην δειλιάζουν, αναθεματίζοντας λίγο αργότερα την κακή τους την τύχη.

 • ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΚΑΝ και τα δύο παληκάρια – δεν άργησαν να τακιμιάσουν – στη τερματική διαχείριση της ΠΕΡΦ και την χειραγωγούν κατά το δοκούν. Και εδώ παίζει ρόλο το κόστος παραμονής, αλλά στη μτχ αυτή οι φίλοι αναγνώστες του μ/μ (οσοι την ακολούθησαν) έχουν τέτοιες αποδόσεις που λογικά τρέχουν την οποιαδήποτε νυν θέση τους στο ΤΖΑΜΠΑ κυριολεκτικά. Τους έφτιαξε για τα καλά δηλαδή και την κρατάνε σαν ενθύμιο, σαν κειμήλιο. Ενώ εξυπακούεται ότι η διαδρομή της δεν έχει ολοκληρωθεί, ίσα ίσα μάλιστα.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟ, ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΡΟΝ, την ΒΥΤΕ κλπ λέτε να ήρθε και η σειρά του τσακισμένου ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ; Μόνον η απίστευτα απογοητευτική ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ δεν λέει να ξεκολλήσει και μας στεναχωρεί τον Νικόλα, την ευγενική αυτή παρουσία στην ΥΠΟΓΑ του Μιχαήλ. Συμβαίνουν όμως αυτά, ενώ πλέον ενισχύουμε θέσεις εδώ και δεν ρευστοποιούμε υπό το κράτος απογοήτευσης ή αγανάκτησης.

ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ: Ύστερα από παρατήρηση και εμπειρία δεκαετιών, ο Κοστολάνι ανέπτυξε τη θεωρία της κυκλικής εξέλιξης των τιμών στο χρηματιστήριο (είτε πρόκειται για μετοχές, ομόλογα, πολύημα μέταλλα, πρώτες ύλες δηλαδή για όλες εκείνες τις αγορές στις οποίες υπάρχει κερδοσκοπία). Η θεωρία αυτή αναπτύσσεται ως εξής:

Κάθε χρηματιστηριακός κύκλος αποτελείται από τρεις φάσεις:

 • 1. την φάση της διόρθωσης,
 • 2. την φάση της προσαρμογής ή της συνοδείας,
 • 3. την φάση της υπερβολής.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια ανοδική κίνηση. Κατά τη διάρκεια της νέας πρώτης φάσης η τιμή που είχε πέσει χαμηλά διορθώνεται φτάνοντας σε ένα επίπεδο το οποίο κατά κάποιο τρόπο είναι ρεαλιστικό και δικαιολογημένο.

 • Στη δεύτερη φάση η τιμή εξελίσσεται παράλληλα με τα τρέχοντα γεγονότα. Αν δεν είναι ευνοϊκά για το είδος της μετοχής αυτής, τότε η τιμή δικαιολογημένα υποχωρεί πάλι. Αν τα γεγονότα είναι θετικά, η τιμή της μετοχής τα συνοδεύει ακολουθώντας ανοδική πορεία.

Τώρα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της δεύτερης φάσης υπάρχει ο κίνδυνος η ευνοημένη από τα νέα θετικά γεγονότα η τιμή της μετοχής να περάσει αυτόματα στην τρίτη φάση. Σε αυτή τη φάση της αγοράς των αισιόδοξων επενδυτών οι τιμές εκτινάσσονται από ώρα σε ώρα στα ύψη. Οι τιμές και οι διαθέσεις εξελίσσονται αμοιβαία.

 • Οι αυξημένες τιμές γεννούν μια πολύ καλή διάθεση, η αισιοδοξία δεν έχει πια όρια και γίνεται ευφορία και αυτή ωθεί τις τιμές ακόμα πιο ψηλά. Δεν έχουν πια σημασία, τις καθορίζει αποκλειστικά η μαζική υστερία.
 • Στην κυκλική κίνηση μιας πτώσης των τιμών οι χαμηλές τιμές γεννούν στην Τρίτη φάση ένα κλίμα μαύρης απαισιοδοξίας, το οποίο πιέζει στη συνέχεια τις τιμές, οι δε τιμές των μετοχών πέφτουν κατακόρυφα.

Αυτό το κλίμα πτώσης ή ανόδου των τιμών διαρκεί πάντα τόσο, μέχρις ότου ένα ψυχολογικό “ηλεκτροσόκ” να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Όταν το ηλεκτροσόκ δεν έρχεται, αν και υπάρχουν ήδη επιχειρήματα για την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, τότε αυτή η τελευταία καθαρά ψυχολογική φάση εξαντλείται σιγά σιγά.

 • Και μια ωραία πρωία, η τάση της αγοράς αλλάζει χωρίς να υπάρχει κάποια αναγνωρίσιμη κλίση προς μεγάλη έκπληξη του κοινού και μάλιστα των ειδικών που δεν ήταν προετοιμασμένοι γ’ αυτό.

Τώρα αρχίζει η κυκλική αντίστροφη πορεία.( στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διόρθωση, η προσαρμογή και η υπερβολή σε πτωτική πορεία).

 • Ο κερδοσκόπος σε αυτές τις τρεις φάσεις πρέπει να συμπεριφερθεί αναλόγως.

Στην τρίτη, δηλαδή στη φάση της υπερβολής σε μια πτωτική αγορά, πρέπει να αγοράσει και να μην φοβηθεί ακόμα και αν οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν. Στην πρώτη φάση της ανοδικής κίνησης θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει, επειδή το χαμηλότερο σημείο της τιμής έχει ξεπεραστεί.

Στη δεύτερη φάση θα πρέπει να μείνει μόνο θεατής, να ακολουθεί μόνο παθητικά την κίνηση και να προετοιμάζεται ψυχικά για να πουλήσει κατά την τρίτη φάση όπου επικρατεί γενική ευφορία στην αγορά.

 • Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της κυκλικής κίνησης του χρηματιστηρίου πρέπει κανείς να πηγαίνει κατά τα δύο τρίτα ενάντια στην τάση και κατά ένα τρίτο σύμφωνα με την τάση.

Είναι φυσικά πολύ δύσκολο για ένα κερδοσκόπο να πάει ενάντια στην τρίτη φάση της υπερβολής, στην πτώση των ημών, δηλαδή να δράσει ενάντια στη γενική συναίνεση και να αγοράσει εκεί όπου οι συνάδελφοί, τα Μ.Μ.Ε και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άλλους να πουλήσουν ( και το αντίστροφο ). Πρέπει να είναι κανείς πολύ εκπαιδευμένος, δύσπιστος, κυνικός και λίγο υπερόπτης για να ξεφύγει από την μαζική υστερία.

Γι αυτό το λόγο στο χρηματιστήριο μόνο μια μειοψηφία καταφέρνει να κερδοσκοπεί με επιτυχία. Η πλειοψηφία ανήκει στους χαμένους. Φυσικά τίθενται τα ερωτήματα σε ποια φάση βρίσκεται κανείς και το πώς μπορεί να υπολογίσει την μετάβαση από την μία φάση στην άλλη.

 • Στο πρώτο ερώτημα, ο Α. Κοστολάνι πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποια απάντηση στο ερώτημα αυτό, η οποία να βασίζεται σε κάποιο εγχειρίδιο ή σε κάποια μέθοδο την οποία να την εφαρμόζει κανείς στα τυφλά. Μόνο από την εμπειρία του μπορεί να μαντέψει κάποιος ποια είναι η κατάσταση.

Στο δεύτερο ερώτημα, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μέθοδος υπολογισμού για το πότε μια φάση περνάει στην επόμενη. Συμπληρώνει δε, ότι υπάρχει ακόμη μικρότερη πιθανότητα να υπολογίσει κανείς με ημερολογιακή ακρίβεια πότε θα επέλθει η αλλαγή. Διότι μια κίνηση προς τα πάνω μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή μόνο μερικούς μήνες. Αυτές τις εκτιμήσεις πρέπει να τις κάνει μόνος του ο καθένας σύμφωνα με τις εμπειρίες του και τα συμπτώματα που παρατηρεί.

****
Total US #debt as a % of Nominal #GDP!
…..

Εικόνα

ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2020 η Eurobank μετά τη λήξη της συνεδρίασης ενώ στις 18:30 θα ακολουθήσει η ενημέρωση των αναλυτών****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠAΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ 

Οι μετοχές τηςPremia είναι διαπραγματεύσιμες στο με νέο κωδικό ΟΑΣΗΣ: “ΠΡΕΜΙΑ” (από “ΠΑΣΑΛ”). Αύξησαν συναλλαγές οι Καραμολέγκος (+3,67%), Επίλεκτος (+1,86%), ΒΙΟΚΑ +3,80% (+6,96%), Moda Bagno (+3,51%), Centric (+3,67%), Μοτοδυναμική (+5,74%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις για την Lavipharm (+9,45%), το “bid” κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο σε Τζιρακιάν (+4,92%), Doppler (+2,91%) και Δομική Κρήτης (+1,35%), τέταρτη συνεδρίαση σχετικής κινητικότητας στον Logismo (+1,69%), ενώ συνεχίστηκαν τα “πονταρίσματα” εν αναμονή της είδησης στην Intralot (+2,17%).

 • Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένες συναλλαγές οι Κυριακούλης (+8,77%),  Ιατρικό (+6,77%), Foodlink (+3,38%), Reds (+4,27%), σε υψηλά 13 μηνών ο Λύκος (+4,29%), βγήκαν ψηλότερα οι αγοραστές στην Κορδέλλου (+5,24%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Q&R (+7,29%) και Δρομέα (+3,23%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Άβακα (+2,41%, με αυξημένες συναλλαγές).

Παρουσία πωλητή σε Ιντερτέκ (-0,65%), Μινέρβα (-2,12%), Χαϊδεμένο  (-3,91%),  AVE (-4,18%) και Ευρωσυμβούλους (-8,11%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/3 για τον Λούλη (+0,76%), νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Quest (+1,80%), ενώ αυξάνονται οι συναλλαγές στην Performance (-2,15%), όμως, προς το παρόν, οι αγοραστές δεν δείχνουν διαθέσεις να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ –

 • Euroxx on Autohellas: Τιμή στόχος 10,4400 ευρώ.
 • Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ – ΟΤΕ: Date 09/03/2021- Fair Estimated Price 13,80 €
 • KBW: Παραμένει άκρως επιφυλακτική για τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο. Προτιμά τη μετοχή της Alpha Bank με σύσταση “marketperform” και τιμή – στόχο στα 0,90 ευρώ, ενώ δίνει “underperform” για τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, με τιμές – στόχους στα 0,51, 1,62 και 1,09 ευρώ, αντίστοιχα.

 • HSBC:

ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ, μας φώτισαν – Τα πιάσαμε τα λεφτά μας… Και τους βάζουν και στα πρώτα θέματα τους… ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ πάντως.


 • *****

9/3/2021-ΚΛΙΚ- Τρείς υποσχόμενες μετοχές με ερωτηματικά και υποθέσεις- Τι δείχνει και η τεχνική εικόνα τους

*****
 • Νέα ιστορικά υψηλά για τον Γερμανικό δείκτη DAX30 και για τον EuroStoxx 50, ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά κινείται και ο EuroStoxx 600.
Bitcoin jumps >$54k aided by more signs of institutional interest in the largest cryptocurrency. Institutional interest sets the latest bull run apart from 2017’s retail-driven surge, Goldman says. Much of the institutional demand has been driven by fears around asset devaluation
….

Εικόνα


 • #Tesla stock’s rally today adds $106bn (or almost one entire Volkswagen) to EV maker’s market cap.
Εικόνα
 • Good morning from #Germany, which benefits from the great cyclical rotation in global markets. The market cap of benchmark index Dax has reached a new record of €1.31tn, making the entire 30 Dax comps now worth more than e-commerce champion #Amazon for 1st time since Jun2020.
Εικόνα

******

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.