10/12: Θα συνεχιστεί η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 863,77 μονάδες με πτώση 1,08%. Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις πιέσεις να αυξάνονται μετά την συμπλήρωση της πρώτης ώρας, και με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1%. Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 862,08 μονάδες.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο επικεντρώθηκαν κυρίως στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ως φυσικό επακόλουθο της δημιουργίας «σταυρού του θανάτου» την προηγούμενη εβδομάδα από τον δείκτη FTSEM, με τον τζίρο να διαμορφώνεται για ακόμη μία συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα. 

Η αδυναμία του γενικού δείκτη, καθώς και αρκετών μετοχών από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, να κινηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων αύξησε τις πιθανότητες για διόρθωση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ακυρωθεί μεσοπρόθεσμα το ανοδικό σενάριο. Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, χωρίς όμως να διασπάσει την ανοδική γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται ιδιαίτερα καθοριστικές, καθώς η διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης θα οδηγήσει τον γενικό δείκτη στην στήριξη των 846 μονάδων, με αυτή των 858 μονάδων να είναι σημαντική για την βραχυπρόθεσμη πορεία του.

Σε καθοριστικά τεχνικά επίπεδα παρέμεινε ο γενικός δείκτης, ο οποίος διατήρησε το σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να παραμένει εστιασμένη στην αυριανή μέρα και στο εάν θα καταφέρει ή όχι να βρεθεί πάνω από αυτόν.

Η αντίσταση βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 837 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (12,79 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (23,49 εκατ. τεμάχια). Αξίζει να σημειωθεί, πως στο ωριαίο γράφημα ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, κάτι το οποίο πιθανών να οδηγήσει σε ανοδική αντίδραση στην αυριανή συνεδρίαση.

****

Σε καίρια τεχνικά επίπεδα εισήλθε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.271 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 2.070 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

****

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στις επόμενες συνεδριάσεις για κάποια ανοδική αντίδραση. Ο «σταυρός του θανάτου» παρέμεινε, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο όγκος διαμορφώθηκε (1,23 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,36 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.249 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

****

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 7,09 εκατ. τεμάχια έναντι 15,87 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 913,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 725,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

http://new-economy.gr/

Η μετοχή της LAMDA Development έκλεισε στα 7,32 ευρώ με κέρδη 0,97%, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και με το σήμα αγοράς να διατηρείται για τρίτη μέρα. Η αντίσταση βρίσκεται στα 7,451 ευρώ, και η στήριξη στα 6,775 ευρώ.

Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,27 ευρώ με πτώση 0,78%, ολοκληρώνοντας πολύ κοντά στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,3576 ευρώ, και η στήριξη στα 1,256 ευρώ.

Η μετοχή του Νηρέα έκλεισε στα 0,224 ευρώ με κέρδη 2,75%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,26677 ευρώ, και η στήριξη στα 0,1970 ευρώ.

Η μετοχή της Profile έκλεισε στα 3,41 ευρώ με πτώση 0,29%, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 3,716 ευρώ, και η στήριξη στα 3,386 ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,575% με πτώση 14,69%, και του δεκαετούς στο 1,408% με πτώση 9,95%.

  • Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
  • http://new-economy.gr/

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.