Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

ΑΡΘΡΟ – ΣΧΟΛΙΟ από τον φίλο μου τον ΟΑΚ

  • Επενδύοντας στις ψευδαισθήσεις… 

EΠΑΝΑΛΗΨΗ

Μιλώντας κατά καιρούς με ανθρώπους εκτός Χρηματιστηρίου διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία της χώρας μας δεν ασχολείται πλέον με την αγορά. Θα σας φανεί παράξενο αλλά αγαπημένη επένδυση των Ελλήνων είναι τα μετρητά. Ακολουθούν σπανίως πλέον τα ακίνητα και σε πιο ακραίες επενδυτικές επιλογές κάποιος θα αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Άντε και εταιρικά.

  • Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς αναμένει κάποιος που επενδύει σε μετρητά; Η απάντηση είναι μια. Την ηρεμία του. Δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου αδυνατεί να καταλάβει ότι η κατοχή πλούτου εκ φύσεως δημιουργεί άγχος, το άγχος του να μην τα χάσεις. Δεν είναι ακριβώς επενδυτική επιλογή το να διακρατήσεις μετρητά. Τα μετρητά διαχρονικά και αποδεδειγμένα είναι καταδικασμένα να πεθάνουν.

Αν δεν τα χάσετε σε μια μέρα λόγο κλεισίματος της τράπεζας, θα τα χάσετε χωρίς καν να το πάρετε χαμπάρι σε βάθος τριανταετίας λόγο πληθωρισμού. Καμία οικονομία του πλανήτη δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την αξία των μετρητών διαχρονικά. Σε όλες τις κοινωνίες είτε λέγετε Αμερική είτε Ελλάδα τα μετρητά σε 30 περίπου χρόνια έχουν σχεδόν μηδενίσει την αξία τους. Με 2 εκατομμύρια δραχμές το 1985 αγόραζες διαμέρισμα. Σήμερα με τα 6.000 Ευρώ δεν αγοράζεις ούτε αυτοκίνητο δεκαπενταετίας. Στην Αμερική to 1987 ένα Hamburger McDonalds κόστιζε το 1/5 της αξίας του σήμερα. 

  • Και αφού κάποιος είναι καταδικασμένος να χάσει διακρατώντας μετρητά γιατί το κάνει ? Ο πρώτος λόγος είναι το άγχος. Ο δεύτερος είναι η αγνοία κινδύνου. Αν εν έτει 2021 πείτε σε έναν καταθέτη ότι το 2020 έχασε το 3% των καταθέσεων του, στην καλύτερη περίπτωση θα πάει να ψάξει το βιβλιάριο του. Η έλλειψη βάσης αναφοράς, κοινός κάποιας συγκριτικής αξίας καθιστά ανύπαρκτη την χασούρα και έτσι ο καταθέτης πιστεύει ότι δεν έχασε. Έχασε όμως, απλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το διαπιστώσει.  

Μιλάμε διαρκώς για ανατίμηση των μετοχών αλλά αν ζούσε ο Einstein θα μας υπενθύμιζε ότι αυτό που βλέπουμε ως ανατίμηση, λόγο της θεωρίας της σχετικότητας μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί απλά υποτίμηση των μετρητών. Αν μια μετοχή από 50 USD πάει στα 60 USD θεωρούμε άνοδο την κίνηση. Κανείς ποτέ δεν μας έμαθε ότι ίσως τα 60 σήμερα είναι η αξία των 50 χτες.

  • Το φαινόμενο αυτό είναι μια ψευδαίσθηση της σταθερότητας των μετρητών. Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού είχε παράπλευρα οφέλη για το σύστημα. Θεωρούμε ως στάθμη αναφοράς τα μετρητά και όχι την πραγματική αξία. Αυτή η θεώρηση όμως κατέστησε τα μετρητά στην συνείδηση του κόσμου ως κάτι «σταθερό» άρα και ασφαλές.

Και κάπου εκεί πάτησε σχεδόν όλο το σύστημα και μαδάει τους «νοικοκύρηδες»   Και επειδή εχθρός του κακού είναι το χειρότερο, το σύστημα προχωράει ένα βήμα πιο κάτω. Εκτός από το ξέφτισμα των μετρητών, τώρα αρχίζει να χρεώνει και την διακράτηση. Αφού μηδενίσαμε τις αποδόσεις των καταθέσεων, ενώ ο πραγματικός πληθωρισμός καλπάζει, τώρα πάμε και ένα βήμα πιο κάτω. Οι καταθέτες θα πληρώνουν την σιγουριά τους μέσω των αρνητικών επιτοκίων. Σκεφτείτε το, την επόμενη φορά που θα πάτε στα σίγουρα.  


  • ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν σημαντικά τα επίπεδα των 824 – 830 μονάδων, καθώς απαιτείται υπέρβασή τους για την διεύρυνση της ανοδικής κίνησης, με επόμενο στόχο τις 836 – 846 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων, δίνει κίνηση προς τις 900 μονάδες. Αν οι “profit takers” επιστρέψουν, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 800, 795 – 786 και 762 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 749 (ημερήσιο “stop long”) – 747 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

  • Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη σημαντική στήριξη στις 1900 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και οι αμέσως επόμενες στις 1870, 1818 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Όσο ο δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1900 μονάδων, παραμένει σε ισχύ το σενάριο κίνησης προς τις 2000 και 2200 – 2240 μονάδες. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, δείχνει να εκτονώνεται στις 2366 – 2390 μονάδες.

ΔΤΡ: Εχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 539 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Επιβεβαιωμένη απώλεια της πρώτης στήριξης στις 494 – 489, θα αυξήσει τις πιέσεις βάζοντας σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 461 – 456 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση, έως τις 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

  • ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ: Μπορεί να συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις, με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων, όμως, από την άλλη, δείχνει σχετικά αδύναμος να υπερβεί την ζώνη 824 – 830, κίνηση που θα του αφήσει περιθώρια αναρρίχησης προς υψηλότερα επίπεδα.

Εαν ο τίτλος της ΕΕΕ πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 26,92 ευρώ, δίνει δικαίωμα στους αγοραστές να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 27,62 και σε ακρότητα προς τα 31,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 25,27 και η αμέσως επόμενη στα 24,81 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Να σημειωθεί ότι η μετοχή υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 27,27 ευρώ (+3,89%).

  • Επιστροφή αγοραστών στη μετοχή του Σαράντη, που θέλει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 9,49 – 9,57, για να διεκδικήσει ακόμα ψηλότερη αποτίμηση. Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση στα 8,84 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ευδιάκριτη η υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 9,32 ευρώ (+2,53%).

Σε υψηλά 11 μηνών ο τίτλος της TITC. Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 14,74 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 15,10, 16,84 και 18,00 ευρώ. Στα 13,64 ευρώ, ανέβηκε το ημερήσιο “stop long”. Και εδώ σχετική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 14,82 ευρώ (+2,21%).

  • ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-2,04%), τρεις για τον Δρομέα (-3,45%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 14/12 για την Sato (+19,70%) και στις 23/12 για τον Μπήτρο (+3%)

  • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Σπύρου (-2,58%), Τεχν. Ολυμπιακή (-1,19%), Κέκροπα (-1,36%), MIG (-2,55%) και Quest (-2,73%), επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακάτ (+4,17%)

Επιμένουν πλαγιοανοδικά αυξάνοντας συναλλαγές οι Space (+2,76%) και Ιντρακόμ (+3,12%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Εβροφάρμα (+1,30%) και Ιντερτέκ (+4,44%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ιντεάλ (+3,05%).

  • Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Κεπενού (-4,59%), Q&R (-4,58%), Mediterra (-9,60%) και Ελγέκα (-6,90%), αύξησε συναλλαγές η Μοτοδυναμική (-5,91%), κινείται πλαγιολισθητικά ο Τζιρακιάν (-7,39%), ενώ σε νέα υψηλά 245 μηνών έκλεισε η Flexopack (+3,26%).

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ συνεχώς σε μηνύματα σας για τις επιλογές του μ/μ το 2021. Οπως σας έχουμε ήδη αναφέρει – εξηγήσει η αγορά μας έχει αλλάξει δραματικά αφού οι σταθερές της πλέον κάθε άλλο παρά σταθερές είναι.

  • Οποιος ασχολείται μαζί της θα πρέπει να την παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, πότε προσπαθώντας να διαφυλάξει τα ήδη κεκτημένα του και πότε να τα επαυξήσει. Δεν έχει κανένα νόημα να σας δώσουμε το ΤΟΠ των επιλογών μας, αφού αυτές εναλλάσσονται αρκετές φορές κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Επίσης κι αν τις δίναμε, τι νόημα θα είχαν; Τα ίδια κεφάλαια θα τοποθετούνταν π.χ στον ΜΥΤΙΛ, στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τα ίδια στον ΠΑΙΡ, στην ΡΕΒΟΙΛ, στην ΜΕΒΑΚΟ, ή τις ΛΑΒΙ, ΦΡΙΓΟ, ΒΙΟΤΕΡ; Στη τύχη οι αναφορές των 6 τελευταίων.

  • ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ διαγωνισμό αποδόσεων άλλωστε με βάση την 1η Ιαν. και την 31η Δεκ. της κάθε χρονιάς. Αυτά ανήκουν πλέον στον κόσμο της γραφικότητας.

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τώρα, να καθόμασταν να σας δίναμε τις αποδόσεις του μ/μ στις δεκάδες των μετοχών που αναφέρεται κάθε λίγο και λιγάκι… ΟΠΟΥ με σωστό timing και πετυχημένες εναλλαγές θέσεων… απλά, ΤΗΕ SKY is the LIMIT… Kαι σε όποιον του… κακοφαίνεται, απλά ξυδάκι. Οι αναγνώστες μας ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τι εστί μ/μ.


UBS (έτσι, για να περνάει η ώρα): Ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να απομακρυνθούν από τα πιο ακριβά κομμάτια της αγοράς (όπως οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης) και να στραφούν στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ, στο βρετανικό χρηματιστήριο και στους κλάδους προαιρετικών καταναλωτών ειδών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ενέργειας.


ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ – ΑΡΘΡΟ 

moneyreview με πληροφορίες από FT

Νούμερα αστρονομικά και τόσο καταιγιστικά που περικλείουν τους «σπόρους» μίας επικείμενης «φούσκας». To bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο που το έχει φέρει σε άνοδο 1000% από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου και η Wall Street “χτυπά” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

  • Μήπως μπορεί κάποιος να θυμηθεί πότε τα 100 δισ.δολάρια θεωρούνταν πολλά χρήματα; Πριν από 12 χρόνια, απαντούν αναλυτές, στο αποκορύφωμα της φούσκας του dot.com, όταν το ποσό αυτό είχε διοχετευθεί σε επενδύσεις στον χώρο του venture capital μέσα σε ένα μόνο έτος. Ηταν πέντε φορές υψηλότερο από το ποσό που είχε επενδυθεί δύο χρόνια ενωρίτερα και πέντε φορές υψηλότερο από αυτό που επενδύθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό το χρήμα δεν έπρεπε να διοχετευθεί σε start-ups χωρίς επιχειρησιακό μοντέλο και ως συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά χάθηκε. Επιπλέον, 42 δισ.δολάρια διοχετεύθηκαν σε αρχικές δημόσιες εγγραφές του τομέα τεχνολογίας. Ενα μεγάλο μέρος από αυτά προήλθε από εταιρείες με χαμηλά έσοδα που δεν θα είχαν καμία τύχη να αντλήσουν χρήμα από τις αγορές υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ολα αυτά έγιναν τότε.

  • Ολο αυτό αυτό μπορεί να συγκριθεί σήμερα με το ενεργητικό που κινείται σε εδάφη «φούσκας» και προφανώς βρίσκεται στον χώρο της τεχνολογίας. Εχει διαφορετικές μορφές, όπως IPOs, Bitcoin και Tesla.
  • Υπάρχουν όμως και κάποιοι κοινοί παρονομαστές: το κυνήγι ανάπτυξης και κέρδους σε έναν επενδυτικό κόσμο γεμάτο ρευστό και απουσία φόβου, όπως συμβαίνει και σήμερα. Και οι εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού, οι λεγόμενες Spacs. Οι εταιρείες αυτές αντλούν κεφάλαια και εν συνεχεία ψάχνουν για εξαγορές.

Οπως και στην εποχή του dot.com, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των Spac βρήκε το δρόμο σε ventures και ειδικά σε νεοεισερχόμενες στον χώρο αυτοκινήτου και τεχνολογίας. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, η Nikola, που εμφανίστηκε στην αγορά μετά από μία εξαγορά από Spac.

  • Η εταιρεία που κατασκευάζει οχήματα από υδρογόνο είχε ζημίες 117 εκατ.δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο και καθόλου έσοδα. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίησή της έφθασε τα 25 δισ.δολάρια στο μέσον του 2020.
  • Και παρά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της και την απόφαση της General Motors να μην προχωρήσει την προγραμματισμένη συνεργασία της ύψους 2 δισ.δολαρίων με την εταιρεία, η αξία της εξακολουθεί να ξεπερνά τα 6 δισ.δολάρια.

Η κούρσα για άντληση κεφαλαίου πέρυσι έδωσε στις Spacs ένα «οπλοστάσιο» της τάξης των 70 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο διάρθρωσης των συμφωνιών τους, αυτά τα χρήματα μεταφράζονται με μελλοντικές εξαγορές αξίας 300 δισ.δολαρίων.

  • Από την άλλη υπάρχει και η αγορά του cloud λογισμικού – όπου επιχειρήσεις όπως η Zoom έχουν απογειωθεί. Ο δείκτης των αναδυόμενων επιχειρήσεων στο cloud software του Nasdaq έχει αυξηθεί περίπου 150% από τα χαμηλά που βρισκόταν στην αρχή της πανδημίας, αποτιμώντας τις εν λόγω επιχειρήσεις στα 1,8 τρισ.δολάρια.
  • Επίσης, η εκτόξευση στα ύψη των μετοχών των DoorDash και Airbnb τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι οι κερδοσκόποι των αρχικών δημόσιων εγγραφών είναι ξανά εδώ. Για να αποφύγει αυτή τη μανία, η εταιρεία παιχνιδιών Roblox ακύρωσε την IPO της για μία άλλη πιο ήρεμη περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η αγορά κρυπτονομίσματος ξεπέρασε την αξία του 1 τρισ.δολαρίων, ενώ η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla «είδε» την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 800 δισ.δολάρια.

  • Η Tesla μπορεί να κυριαρχήσει σε μία παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το bitcoin να γίνει μόνιμο σημείο αναφοράς σε έναν κόσμο ψηφιακού χρήματος. Καθώς όμως πλησιάζουν ή έχουν φθάνουν το 1 τρισ.δολάρια, αποτελούν και τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της «φούσκας» που πυροδότησε η περίοδος της πανδημίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε και ο Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America Securities, το bitcoin αποτελεί «την υπέρτατη φούσκα».

ALUMIL –  Το Tel Aviv είναι μια μοντέρνα πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

  • Το έργο “Da Vinci”, παίρνει το όνομά του από τον διάσημο Leonardo Da Vinci και εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης, αλλά την ίδια στιγμή εκφράζει το όραμα της υπέρβασης, όπως ακριβώς επιτάσσει η καινοτομία και η εφευρετικότητα που και ο ίδιος ο Leonardo είχε ως οδηγό στα έργα του.
Η ALUMIL αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτού του εξαιρετικού project και εξοπλίζει τα 3 κτίρια του συμπλέγματος με ένα ειδικής κατασκευής συρόμενο σύστημα αλουμινίου, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το “Da Vinci” και ανταποκρίνεται άριστα στις ζητούμενες επιδόσεις και σχεδιαστικές απαιτήσεις.
Η ALUMIL ξεκλειδώνει τον κώδικα Da Vinci στο Tel Aviv!
  • ΣΧΟΛΙΟ από τον φίλο ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΑΤΡΑ:
Η ανοσία κατά του Covid-19 δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Όμως, έχει επιτευχθεί -εδώ και καιρό μάλιστα- η ανοσία κατά του κινδύνου. Και η ανοσία αυτή, προκαλεί μία πρωτοφανή συμπεριφορά σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές: Ξεσπάει παγκόσμια πανδημία; Αγοράστε μετοχές.
  • Ανακαλύπτεται το εμβόλιο για την πανδημία; Αγοράστε μετοχές. Εμφανίζεται άνοδος στο ΑΕΠ και στην απασχόληση; Αγοράστε μετοχές. Καταγράφονται απώλειες στον αριθμό των εργαζομένων; Αγοράστε μετοχές επειδή η κυβερνήσεις θα αυξήσουν τα επιδόματα και τα πακέτα διάσωσης των οικονομιών.
Όλοι γνωρίζουμε το αίτιο αυτής της συμπεριφοράς: ο μοναδικά χαμηλός ρυθμός πληθωρισμού (που σε πολλές περιπτώσεις είναι και αρνητικός) σε όλο το κόσμο, που οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά (και συχνά αρνητικά) επιτόκια, που επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν -με απίστευτα υψηλούς ρυθμούς- χρήματα και να τα μοιράζουν παντού, αφειδώς.
  • Και αν νομίζουμε ότι “αυτή τη φορά είναι διαφορετικά”, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως, όχι, ούτε αυτή τη φορά είναι διαφορετικά.
  • Κάποτε, όλο αυτό θα τελειώσει.
  • Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα τελειώσει και τί θα προκαλέσει αφού τελειώσει.

EΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΑΡΘΡΑ ΦΙΛΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Αγαπητέ Βασίλη με αφορμή την απόφαση της ΕΤΕ να εισάγει την Εθνική Ασφαλιστική στο ΧΑΑ έριξα μια ματιά στα μεγέθη τους και έγραψα μια άποψη για αυτές χωρίς να είμαι ειδικός στα ασφαλιστικά επενδυτικά σχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη  με κεφαλαιοποίηση 135 εκ ευρώ σήμερα με βάση το κλείσιμο του 2019 είχε P/E7,7.  Οι υποχρεώσεις της στα 340 εκ ευρώ με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην ίδια αξία και ίδια κεφάλαια λίγο πιο πάνω από την κεφαλαιοποίηση της. Το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ύψους 340 εκ ευρω κατά 67,5% αποτελείται από κρατικά ομόλογα οπότε θεωρώ ότι βάση της κίνησης των ομολόγων αυτών φέτος η εταιρία θα γράψει υπεραξίες.

  • Όντως το ενιάμηνο του 2020 η εταιρία είχε άνοδο ασφάλιστρων κατά 5% και άνοδο κερδών κατά 50%. Μέσα στο πρώτο ενιάμηνο η εταιρία έγραψε κέρδη προ φόρων +16 εκ ευρώ και αν συνεχιστεί η τάση θα πάει για κερδοφορία άνω των 22 εκ ευρώ μετά φόρων που θα της προσφέρει ένα P/Eστο 6!!!

Ευρωπαική Πίστη

 ΕΥΠΙΚ

Κεφαλαιοποίηση

€                             135.000.000

Σύνολο Ενεργητικού

 €                             481.745.000

Σύνολο Υποχρεώσεων

€                             340.519.000

Σύνολο Ιδίων Κεφαλαιων

€                             141.226.000

Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο

 €                             340.519.000

Έσοδα

€                             195.325.000

Καθαρές Ταμειακές Ροές

€                                16.663.000

Κέρδη Μετά Φόρων

€                                17.506.000

  • Ρίχνοντάς μια ματιά στα στοιχεία της Εθνικής Aσφαλιστικής

Εθνική Ασφαλιστική

Σύνολο Ενεργητικού

 €                          4.022.000.000

Σύνολο Υποχρεώσεων

€                          2.941.000.000

Σύνολο Ιδίων Κεφαλαιων

€                          1.081.000.000

Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο

Έσοδα

€                             750.000.000

Καθαρές Ταμειακές Ροές

€                             (17.690.000)

Κέρδη Μετά Φόρων

€                                58.000.000

  • Τα νούμερα επι της ουσίας είναι περίπου 3,8 φορές τα έσοδα της ΕΥΠΙΚ και περίπου 3,3 φορές τα κέρδη μετά φόρων. Δυστυχώς η ΕΤΕ έχει αρνητικές καθαρές ταμειακές ροές μάλλον από trading ομολόγων.
  • Το βασικό μου συμπέρασμα είναι ότι αφού το fund πρόσφερε 600 εκ ευρώ για την Εθνική ασφαλιστική και η τιμή θεωρήθηκε ξεπούλημα με αποτέλεσμα την αυτόνομη είσοδο στο ΧΑΑ, η αποτίμηση της ΕΥΠΙΚ είναι ακραία φτηνή.
  • Γιατί αν η ΕΤΕ βάλει την ασφαλιστική της στο ΧΑΑ και λάβει αποτίμηση πχ στα 800 εκ ευρω η ΕΥΠΙΚ δεν μπορεί με το 1/3 των κερδών να φιγουράρει με αποτίμηση στο 1/6 της κρατικής.
  • Αργά ή γρήγορα η αγορά θα διαπιστώσει την στρέβλωση και θα αποκαταστήσει την αποτίμηση της ΕΥΠΙΚ ή οποία ούτως η αλλιώς φαντάζει πολύ φτηνή. Η ίδια η ύπαρξη μια συγκριτικά φτηνής εταιρίας προ εισαγωγής, δεν βοηθάει την εισαγωγή της δεύτερης.
  • Φιλικά

ΟΑΚ


  • ΣΧΟΛΙ-άκι: Φίλε μου ΟΑΚ, να έχεις υπόψη σου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προσμετρώνται διεθνώς με βάση τα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ τους.

Δ.Β: ADACOM | CYBERSECURITY – Enabling Security Online – Η Δύναμη της ΙΝΤΕΑΛ.

  • ΣΧΟΛΙ-άκι: Το έχουμε αναλύσει το θέμα της ΙΝΤΕΑΛ λεπτομερώς και διεξοδικά.
  • Από τα χαρτιά που θα μας απασχολήσουν το 2021 και ήδη +21,5% από την 1η Ιανουαρίου 2021. Με τέσσερα σερί θετικά πρόσημα στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του.
  • Η ΙΝΤΕΚ δόθηκε μετά παρρησίας κάτω και από το 1,0000 ευρώ πέρυσι κατ’επανάληψη μάλιστα. Με τον αντίλογο της ανύπαρκτης εμπορευσιμότητας. Και +170% έκτοτε. Και με 330.000 τεμάχια στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις.
  • ΑΛΛΑ όταν τα αρρωστάκια κυνηγάνε τζόγο και ζαρζαβατικά, ζοχαδιάζονται όταν γράφει κανείς για χαρτιά που δεν του τον προσφέρουν.

Βαγγ.Παν.: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ αναφέρονται στον μ/μ με κακόβουλα σχόλια, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν καν να είναι μία τρίχα από ξέρετε τι.

  • ΣΧΟΛΙ-άκι: Φίλε Ευάγγελε, μην ασχολείσαι.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.