10.01.2021 – Αναφορές, παρατηρήσεις και επισημάνσεις για μετοχές του Χ.Α

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (από τον Ηλία Ζαχαράκη)

Στο Χρηματιστήριο, όταν υπάρχουν περίοδοι που κάποιοι πουλάνε τις μετοχές χωρίς να έχουμε αντίστοιχα ζήτηση, οι τιμές πέφτουν και αντίστοιχα οι τιμές ανεβαίνουν όταν έχουμε εισροές νέου χρήματος, με τους πωλητές να είναι λιγότερο πρόθυμοι να πουλήσουν, για λόγους που πάλι δεν έχουν σημασία, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

  • Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ξαφνικά έρθουν νέα 100 εκατ. προς επένδυση στην Αγορά, οι τιμές θα ανέβουν και οι πωλητές θα βρεθούν με την αντίστοιχη ρευστότητα, που θα ψάξει να βρει Εταιρείες προς επανεπένδυση.

Όσο βλέπουμε νέες εισροές οι τιμές θα ανεβαίνουν και μάλιστα όχι μόνο σε καλές Εταιρείες, αλλά και σε Εταιρείες “β΄ διαλογής”, μιας το χρήμα μέρα με την μέρα θα ψάχνει τίτλο που θεωρεί ότι θα ανέβει και ότι έχει μείνει φτηνός σε σχέση με άλλους. Όλο αυτό το σκηνικό και για όσο συνεχίζονται οι εισροές και εκροές θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται.

  • Πάντα θα υπάρχει μία δικαιολογία στο γιατί συμβαίνει, παρόλα αυτά όλα θα έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση. Με όλα τα παραπάνω παραδείγματα επιβεβαιώνεται ότι στις Αγορές δεν υπάρχει κάτι ακριβό, ή φτηνό, μιας και η προσφορά και η ζήτηση είναι αυτές που διαμορφώνουν τις τιμές.

Αν για παράδειγμα το 1/1000 των funds του εξωτερικού αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα το 0,2% των κεφαλαίων του, σε μία “θάλασσα ρευστότητας”, πραγματικά είναι άγνωστο που θα βρεθεί η “ρηχή” Αγορά μας.

  • Το πώς κάποιος Επενδυτής θα αντιμετωπίσει το χάος των τιμών, είναι μία άλλη συζήτηση που μπορεί να μας πάρει καιρό. Φυσικά ο κάθε Επενδυτής είναι αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις, με βάση το ρίσκο που θέλει να αναλάβει, επενδύοντας τα κεφάλαιά του.

Έτσι, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν πάλι στο μέλλον δούμε παράλογες αποτιμήσεις, ή κινήσεις χωρίς λογική, μιας και η Αγορά κάνει κύκλους και ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 20 χρόνια από το μακρινό 1999, με τις συνθήκες να μας επιτρέπουν να ελπίσουμε ότι νέα κεφάλαια ήδη έχουν αρχίσει να επενδύουν και φαίνεται να συνεχίζουν τόσο στην πραγματική Οικονομία, όσο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.


ΓΡΑΦΟΥΜΕ στο κεντρικό θέμα μας – μεταξύ πολλών άλλων – 

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ συνεχώς σε μηνύματα σας για τις επιλογές του μ/μ το 2021. Οπως σας έχουμε ήδη αναφέρει – εξηγήσει η αγορά μας έχει αλλάξει δραματικά αφού οι σταθερές της πλέον κάθε άλλο παρά σταθερές είναι.

  • Οποιος ασχολείται μαζί της θα πρέπει να την παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, πότε προσπαθώντας να διαφυλάξει τα ήδη κεκτημένα του και πότε να τα επαυξήσει. Δεν έχει κανένα νόημα να σας δώσουμε το ΤΟΠ των επιλογών μας, αφού αυτές εναλλάσσονται αρκετές φορές κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Επίσης κι αν τις δίναμε, τι νόημα θα είχαν; Τα ίδια κεφάλαια θα τοποθετούνταν π.χ στον ΜΥΤΙΛ, στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τα ίδια στον ΠΑΙΡ, στην ΡΕΒΟΙΛ, στην ΜΕΒΑΚΟ, ή τις ΛΑΒΙ, ΦΡΙΓΟ, ΒΙΟΤΕΡ; Στη τύχη οι αναφορές των 6 τελευταίων.

  • ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ διαγωνισμό αποδόσεων άλλωστε, με βάση την 1η Ιαν. και την 31η Δεκ. της κάθε χρονιάς. Αυτά ανήκουν πλέον στον κόσμο της γραφικότητας.

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τώρα, να καθόμασταν να σας δίναμε τις αποδόσεις του μ/μ στις δεκάδες των μετοχών που αναφέρεται κάθε λίγο και λιγάκι… ΟΠΟΥ με σωστό timing και πετυχημένες εναλλαγές θέσεων… απλά, ΤΗΕ SKY is the LIMIT… Kαι σε όποιον του… κακοφαίνεται, απλά ξυδάκι. Οι αναγνώστες μας ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τι εστί μ/μ.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Στο εναπομένον διάστημα του πρώτου 2μηνου περιμένουμε μία “καλή” διόρθωση. Αφορμή – ακόμη και αν δεν παρουσιαστεί – θα την βρουν. Τους κακοφαίνεται αφενός να αυγατίζουν τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και αφετέρου έχοντας ρευστοποιήσει στα υψηλά να μην πιέσουν τις μετοχές τους προκειμένου να τοποθετούνται χαμηλότερα προκειμένου να έχουν ξανά καλές – αν μη τι άλλο – αποδόσεις.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ; Μακρυά από τις μετοχές εκείνες που πολυδιαφημίζονται μέσω συνεχών υμνολογίων, ευφάνταστατων σεναρίων, φανταστικών εκθέσεων που σαγηνεύουν τους καλόπιστους, πλην όχι όμως ειδικά εκπαιδευμένους ιδιώτες επενδυτές. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που θα… επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ;(Ι)- Προσέγγιση μετοχών που αν και αξίζουν την δεδομένη στιγμή καλής ή πολύ καλύτερης αντιμετώπισης από την αγορά, εν τούτοις παραμένουν στο περιθώριον. Το παρελθόν όμως – ακόμη και το πολύ πρόσφατον – μας έχει αποδείξει ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους ώρα και μάλιστα δικαιωματικά. ΕΔΩ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ κυρίως το βάρος της προσοχής μας…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ – απάντηση: Πάντοτε θα είσθε η top προτεραιότητα μας. Οι… λεφτάδες δεν περιμένουν από εμάς να δουν προκοπή. Άλλωστε, γέμισε από δαύτους όλο το ιντερνετικό χρηματιστηριακό enviroment. Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν και πάντα το κονομάνε χοντρά. Τι δουλειά έχουμε εμείς ανάμεσα τους; Από μακρυά και ταπεινά.

  • ΟΠΩΣ άλλωστε θα έχετε διαπιστώσει δεν λάβατε και λίγες επισημάνσεις το 2020 και ειδικά στο τελευταίο 4μηνο-5μηνο. ΠΑΙΡΗΣ (+230%), ΔΟΜΙΚΗ (+130%), ΙΝΤΕΑΛ (+120%), ΠΕΡΦ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΒΥΤΕ (+100%), ΒΙΟΤΕΡ (+350%), ΛΑΒΙ (+80%), ΛΥΚ, ΙΝΚΑΤ, ΙΛΥΔΑ (+130%) κλπ… Και μιλάμε βάσει 5μηνου το πολύ…

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι και τα υψηλότερα επενδυτικά στρώματα – που δεν αρέσκονται στις μικρές και στα μικρούλια – δεν έμειναν παραπονεμένα. Με κύρια εδέσματα τις ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, όταν γράφαμε με ονοματεπώνυμο ότι θα κτυπήσουν αμφότερες το 12άρι, με τις τιμές τους τότε στα 5,50 και 6,00 ευρώ, την ΔΕΗ που από αρνητικοί αλλάξαμε απόψη στα 1,8000 και βγήκαμε full επιθετικοί…

  • Τις ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 2,3000, CENER στα 0,8500 – 0,9000 ευρώ, ΠΛΑΘ στα 1,3000 ευρώ αρχικά και έπειτα στα 1,6000 ευρώ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 4,0000 ευρώ και 4,5000, ΕΛΧΑ στα 0,9000 με 1,0000 ευρώ κλπ κλπ. Οταν τα έσκιαζε η μιζέρια, η καταστροφολογία, η τρομολαγνεία των γνωστών και μη εξαιρετέων. Των… “Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω”.