(1) Tρίτη 11/5/2021- Χ.Α& Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

 • ΤΡΕΛΑΝΑΝ και τρελαίνουν με τις αποδόσεις τους οι μετοχές των ΙΛΥΔΑ, ΒΥΤΕ, ΔΟΜΙΚΗ, REVOIL, EPSILON NET, ENTERSOFT, PERFORMANCE (τις 3 αυτές μετοχές ο Ηλίας Ζαχαράκης και ο μ/μ  τις έδωσαν στα απόλυτα χαμηλά τους), ΠΡΟΦ (αυτήν από τα 0,2000 ευρώ) και πόσες ακόμη, χάθηκε πλέον το μέτρημα (ELASTR,ELVE, ΔΟΜΙΚΗ κλπ)
 • Οπότε, ας μην επαίρονται για την… ανακάλυψη τους και να μην… πουλάνε εξυπνάδες τόσοι και τόσοι όψιμοι… εφευρέτες τους!! Μην σκάσουμε δηλαδή από τα γέλια…
 • ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ θα έχει κάτι να προσφέρει στη πελατεία του.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • CENTRIC
 • MODA BAGNO (χαμπάρι δεν έχουν πάρει)

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΙΝΦΟΡΜ ΛΥΚΟΣ
 • SPACE
 • ΙΝΤΕΑΛ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
 • ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ
 • MEVACO
 • ΓEBKA

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΙΝ
 • ΠΑΙΡΗΣ
 • ΛΑΝΑΚΑΜ (κι ας μην ανοίγει στο ταμπλό)

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
Μην δίνετε τόση μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των εταιρειών ΥΨΗΛΗΣ Κ/ΦΣΗΣ, όση στο ποιοί είναι οι μεγαλομέτοχοι τους. Ετσι και το χαρτί είναι μαζεμένο (που είναι άλλωστε στις 8 των 10 περιττώσεων), σου ζωγραφίζουν μέχρι και διαβόλους μέσα στον Παράδεισο.
 • Επίσης, ούτε στο P/e, όσο στις ελεύθερες ταμειακές ροές και στις σχέσεις Ev/ebitda + Καθαρός δανεισμός/Ιδια κεφάλαια-καθαρή θέση.
Απαραίτητη πρώτη κίνηση αποτελεί η ανάγνωση της εκάστοτε αποτίμησης τους στο ταμπλό του Χ.Α. Από εκεί, συμπεραίνει κανείς τον βαθμό του επενδυτικού ρίσκου που αναλαμβάνει.
**

ΠΡΟΣΟΧΗ στο τι διαβάζετε, εσείς οι νέοι στο σπορ… Γράφονται τερατουργήματα σε αρκετές περιπτώσεις, που δεν μπορείτε ακόμη να εντοπίσετε-αξιολογήσετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ(1): Να κοιτάτε πάντα την διαφορά μεταξύ τιμής προσφοράς και ζήτησης, ζήτησης και προσφοράς…

 • ΔΕΗ: Υποχωρεί για 7η σερί συνεδρίαση, αλλά το… καλαμπουράκι δεν θα κρατήσει και πολύ… Έρχεται και ο ΔΕΔΔΗΕ.

ΛΥΚΟΣ – απάντηση: Είναι αδύνατον, παντελώς, να παραμείνει εδώ κάτω ανεξαρτήτως των αιτιών, με τέτοια τάση. Τα 2,00 ευρώ τα έχει, όπως και να το κάνουμε ασχέτως αν με άλλο management θα έγραφε τώρα τα διπλά…

****

ΦΛΕΞΟΠΑΚ : Είναι αδιανόητη η απαράδεκτη συναλλακτική εικόνα της στο ταμπλό από την στιγμή που είναι στην υψηλότερη κλίμακα του Χ.Α όσον αφορά επιχειρηματική αξιοσύνη και αξιοπιστία… Ειλικρινά, είναι να απορεί κανείς!

FLEXOPACK- Διαχρονική αξία, ανήκει στις ΤΟP ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ στο Χ.Α σε Αξιοπιστία, Μanagement, Διαφάνεια, Σεβασμό κ.λπ, πλην όμως η Αγορά δεν την… εκτιμά όπως θα της άρμοζε – άξιζε.

 • ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ – ΓΕΜΑΤΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ – αλλά η μετοχή δεν κάνει πράξεις στο ταμπλό!!

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
9,2000 2,22% 4.047 10/05/2021
9,0000 0,00% 07/05/2021
9,0000 0,56% 1.259 06/05/2021
8,9500 0,00% 2.690 05/05/2021
8,9500 0,00% 98 29/04/2021
8,9500 0,00% 28/04/2021
8,9500 0,56% 1.283 27/04/2021
8,9000 1,14% 2.478 26/04/2021
8,8000 -1,68% 691 23/04/2021

****

ΠΑΙΡΗΣ – απάντηση: Απλά, αναλογιστείτε πόσα εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για να δημιουργήσει σήμερα κανείς μία βιομηχανία σαν και την δική του. Δεν του φτάνουν καν τα 12 και 15 εκατ. ευρώ.
ΛΥΚΟΣ: Εννοείται, ότι όταν γεμίζει μέλι όλο το ταμπλό, κάποια στιγμή θα θελήσει και ο ίδιος να βουτήξει σε αυτό. Και αρκεί μόνον το μικρό δακτυλάκι του…
****
ΕΧΑΕ – απάντηση: Πόσες φορές να σας το γράψουμε ότι εδώ δεν μετράει το p/bv, το p/e ή το ev/ebitda ;;; ΜΟΝΟΝ η λέξη … “ΕΧΑΕ” αποτιμάται όσα γράφει τώρα το ταμπλό!!! Για να μην το κυνηγάτε αργότερα, όπως κυνηγάτε τώρα τόσα άλλα…

****

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ, όταν δεν ξέρεις τι σου γίνεται στη κυριολεξία, τότε μία ζωή θα γράφεις και θα βάζεις τίτλους με τον Γενικό Δείκτη. Γελάει όλος ο νοήμων επενδυτικός κόσμος μαζί τους. Μεγάλη η ζημιά που τους κάνει πλέον ο… αλαζόνας και γραφικός μ/μ…  
 • ΜΟΝΟΝ ΑΛΑΖΟΝΑΣ δεν είναι όμως, μόνον Περήφανος…
ΥΓ: Αν σκεφθείς για λίγο τη σχέση σου με την εκτίμηση του εαυτού σου και των επιτευγμάτων σου, πώς θα τη σκιαγραφούσες; Είσαι περήφανος για σένα και για αυτά, που κάνεις; Κι αν ναι, νιώθεις άνετα να μιλάς για αυτά και να τα παρουσιάζεις σε τρίτους; Ή μήπως τείνεις να αφήνεις στην άκρη και, συχνά, να αγνοείς αυτά, που είσαι και αυτά, που κάνεις από φόβο μήπως προκαλέσεις τα σχόλια των τρίτων ή από συστολή;
 • Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι κακό να διεκδικεί κάποιος λιγότερα από αυτά, που αξίζει όπως είναι εξίσου κακό να διεκδικεί περισσότερα από αυτά, που αξίζει και δικαιούται.

Ο πραγματικά υπερήφανος άνθρωπος ξέρει την αξία του και επομένως συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο, που να εισπράξει από τους άλλους την αντιμετώπιση, που ταιριάζει στην αξία του.

 • Αν δεν αναγνωρίζει ο ίδιος την αξία του δεν μπορεί να περιμένει από τους άλλους να το κάνουν οπότε το να είναι υπερήφανος για τον εαυτό του είναι κάτι, που διευκολύνει και διασφαλίζει, σε μεγάλο βαθμό, την αναγνώριση που θα προέλθει από τους άλλους.

****

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ & SPACE – για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία θα γράψει το διψήφιο νούμερο και μάλιστα εφέτος. Και όχι του Αγίου Τάδε…
ΣΧΟΛΙΟ: Δεν χρειάζεται να σας γράψουμε ποιος είναι ο κίνδυνος που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χαλάσει το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στο Χ.Α.
 • Από το Σ ξεκινάει , αλλά και από το Τ το ίδιο κάνει.
 • Θεός φυλάξοι μόνον…
 • Και μακρυά από μας, δεν θα το αντέξουμε – ακόμη και εμείς…

*****

ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ: Κάποια στιγμή και ενόσω παχαίνουν τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, κάποιο τεχνητό παραμυθάκι θα στήσουν για να προκαλέσουν μία βίαιη πτώση στην αγορά. Κάθε φορά το κάνουν, καθότι είναι φαταούλες και… ζηλιάρηδες. Μη τυχόν και παρασηκώσει κεφάλι ο ιδιώτης και πάψει να είναι υποχείριο τους…
*****
ΤΟ ΠΛΕΟΝ εν δυνάμει υποσχόμενον χαρτί στο ελληνικό χρηματιστήριο και μακράν του δεύτερου είναι η μετοχή της CAIROMEZZ. Αναλογιστείτε απλά, πόσο κοψοχρονιάς αγόρασαν τα Κόκκινα Δάνεια, τι ρευστότητα υπάρχει πλέον στο Σύστημα και το πόσο ανεβαίνει διαρκώς η αξία των ακινήτων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι έχουν πάρει την αφρόκρεμα σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες του τραπεζικού παρασκηνίου. Απλά, χρειάζεται Υπομονή. Δεν θα σας χαρίσουν εύκολα χρήματα εδώ…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η μετοχή της ΠΛΑΙΣΙΟ δεν πρέπει να λείπει από κανένα Σοβαρό Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο…
 • Υψηλό/Χαμηλό 52 3βδομάδων

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ- ΒΕΤΑ:

Την Τετάρτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η Coca Cola θα δώσει στοιχεία τζίρου για το α’ τρίμηνο, ενώ ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει πλήρες σετ αποτελεσμάτων. Και οι δύο Εταιρείες έχουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις την ίδια ημέρα, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει μεγέθη και η Cenergy. Την Πέμπτη ακολουθεί η TITC με αποτελέσματα και συνέλευση, η οποία θα εγκρίνει λογιστικές καταστάσεις του 2020.

 • Η Αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις από την Αεροπορία Αιγαίου για την επικείμενη Α.Μ.Κ. Η Διοίκηση έχει προγραμματίσει για σήμερα τηλεδιάσκεψη, για την ενημέρωση των Αναλυτών.

Από εκεί και πέρα, το συνεχιζόμενο “rotation” στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δίνει τις απαιτούμενες βοήθειες στους βασικούς δείκτες και ταυτόχρονα βοηθά στο να συνεχιστεί η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, διατηρώντας, με αυξομειώσεις, το υφιστάμενο ενδιαφέρον.

Η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα έχει περάσει, κυριολεκτικά, από ‘σαράντα κύματα’, έχει υποστεί ήττες τη στιγμή που άλλες Αγορές έκαναν πάρτι, ακόμα και όταν Εισηγμένες Εταιρείες ανακοίνωναν σπουδαία νέα που περνούσαν απαρατήρητα.

 • Έχουμε ζήσει καταστάσεις που αδυνατούμε να εξηγήσουμε στους Πελάτες μας, έχουμε εξαντλήσει ψυχικά αποθέματα στο ‘Grexit” του 2012, στις ανακεφαλαιοποίησεις του 2013, στα ‘Capital Controls’ και τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, στη Follie – Folli, στην πανδημία του 2020, που σίγουρα έχουν αφήσει κάποια ‘κουσούρια’ συντηρητικότητας.

Βλέπουμε τις 1.000 μονάδες και μιλάμε με δέος, λες και πρόκειται για κάποιο άφθαστο επίπεδο τιμών, μόνο και μόνο επειδή έχει τέσσερα ψηφία. Όμως επειδή οι Αγορές είναι 90% ψυχολογία, έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ και ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, αν ο τίτλος μπορέσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,38 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τα 1,50 και 1,61 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 1,279 (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη τα 1,19 – 1,17 ευρώ.

Αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,83 ευρώ η μετοχή τη ΕΥΡΩΒ, είναι θέμα χρόνου να μπει σε δοκιμασία η επόμενη αντίσταση στα 0,90 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 0,83, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τα 0,80, 0,76 (ημερήσιο “stop long”) – 0,75 και 0,718 ευρώ.

Πρώτος στόχος των αγοραστών, στην μετοχή της ΠΕΙΡ, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 2,00 ευρώ, για να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 2,60 (ημερήσιο “stop short”) – 2,70 ευρώ. Απόλυτα θεωρητική η πρώτη στήριξη στα 1,54 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,37%), αλλά ολοκλήρωσε της συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,735 ευρώ (+2,24%). Αν αφήσει πίσω της την πρώτη αντίσταση στα 2,695 ευρώ θα δημιουργήσει προσδοκίες για αναρρίχηση προς τα 2,805 (ημερήσιο “stop short”), 2,855 και 2,89 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,67 ευρώ, δεν αποκλείεται να σπρώξει τον τίτλο προς τα 2,58 ευρώ.

Στοιχεία 4μηνου έδωσε σήμερα η Jumbo (+5,26%) και ο τίτλος της κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τους αγοραστές να πετυχαίνουν μία πρώτη νίκη, καθώς εξασφάλισαν κλείσιμο σημαντικά υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 15,84 ευρώ. Επόμενο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 16,49 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στα 15,54 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 14,85 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 14,71 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνικό ενδιαφέρον για ΑΝΕΚ (+8,54%), Μινέρβα  (+12,72%), Frigoglass (+4,37%), Revoil (+8,57%), Παϊρη (+10,69%) και Χαϊδεμένο (+2,50%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Καρέλια (+4,43%), Vidavo (+4,42%), Mevaco (+1,11%), Optronics (+3,36%), Κυριακούλη (+1,48%) και ΛΕΒΠ (+10%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Entersoft (+3,80%), Epsilon Net (+0,37%) και Performance (+1,39%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Centric (+7,97%), Λύκος (+6,40%) και Λανακάμ (0%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για MIG (-2,31%) και Lavipharm (-7,57% και λόγω της απώλειας του βασικού Μετόχου), τέσσερις οι πτωτικές για την ΕΚΤΕΡ (-2,29%), ενώ δείχνει ότι αρχίζει και “βρίσκει βήμα” η Δομική Κρήτης (+7,31%).

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+1,35%), πέντε για την Ίλυδα (+5,80% και υψηλά 133 μηνών), θέλει υψηλότερες συναλλαγές η ΕΛΒΕ (+5%), μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε ο Κέκροπας (+2,42%), επιστροφή αγοραστών στην Έλαστρον (+4,62%), παρουσία πωλητή σε Sato (-8,33%), Mermeren (-3,39%), Βαρβαρέσο (0%) και Έλτον (-3,06%), νέα υψηλά 155 μηνών για την Byte (+7,27%), σε υψηλά 19 μηνών η ΕΥΑΘ (+2,82%), ενώ η πρώτη ουσιαστική, τεχνική, αντίσταση για τον Πετρόπουλο (+3,04%) εντοπίζεται στα 8,06 ευρώ.

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.