(1) To χρηματιστηριακό τεχνικό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (13/8)

ΩΡΑΙΑ μας τα λένε τα παιδιά της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, αλλά όταν χαλάει το κλίμα, δεν τους σώζει τίποτα όλους εκείνους που διστάζουν να ενεργοποιήσουν το… button STOP LOSS ευελπιστώντας σε άμεση επαναφορά του κλίματος.
 • ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ χωρίς χρήση του Stop loss είναι ΦΑΓΗΤΟ χωρίς ΑΛΑΤΙ ή μάλλον προδίδει αυτοκτονικές διαθέσεις.
****
ALPHA [email protected],3850 ευρώ και -5,14% – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ:
 • Με κίνδυνο να δούμε μια υποχώρηση ακόμη και μέχρι τα 1,3000 – 1,3500 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Εικόνα

****

ΓΙΟΥΡΟMΠΑΝΚ@0,7200 ευρώ και -3,36% ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Άσχημη τροπή έχει πάρει το ημερήσιο chart της Eurobank καθώς έχει χάσει καθοδικά τόσο το Keltner Channel όσο και τον 3μηνιαίο πυθμένα συναλλαγών από τα 0,78 έως τα 0,90 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να πάρει επειγόντως πίσω τα 0,7700 με 0,7800 ευρώ. 

Εικόνα
****
ΜΕΤΟΧΗ ΜΠΕΤΟΝ αυτή του ΟΤΕ (@12,2000 και +0,08%): Δεν άκουσε και πολύ το κάτω, δυσκολεύοντας κάποιους στο “μάζεμα”. Εάν αυξήσει τους αγοραστές θα δώσει τα 13,0000 ευρώ. Μη ξεχνάμε και τα μερίσματα που μοίρασε προ ημερών, περί τα 0,5000 ευρώ.

Εικόνα

****

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ – new-economy.gr

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, βρίσκοντας μέχρι στιγμής στήριξη στην γραμμή τάσης των 822 μονάδων, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες.

Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (29,94 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (31,06 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει στραμμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από την γραμμή τάσης, που αποτελεί και στήριξη, των 822 μονάδων, ή θα κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον FTSEM καθώς στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από αυτόν ή όχι. Το σήμα πώλησης παρέμεινε, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε o ΔΤΡ, κλείνοντας σε απόσταση «αναπνοής» από τον  ο κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από αυτόν ή όχι, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 20,27 εκατ. τεμάχια έναντι 20,384 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 660 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,3850 ευρώ με πτώση 5,14%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,4960 ευρώ, και η στήριξη στα 1,1915 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,1450 ευρώ με πτώση 5,71%, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3955 ευρώ, και η στήριξη στα 1,8940 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,7200 ευρώ με πτώση 3,36%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,7435 ευρώ, και η στήριξη στα 0,6370 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,5620 ευρώ με πτώση 6,15%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, 2,7575 ευρώ, και η στήριξη στα 2,2990 ευρώ.

****

Μυτιληναίος – GREEK FINANCE FORUM: Στα 10,2000 ευρώ (+0,39%), το οποίο ήτανε το υψηλό σχεδόν της ημέρας έκλεισε χθες η μετοχή, με χαμηλό ημέρας τα 9,9600 ευρώ. και -2%. Και σε αυτήν την περίπτωση η διαγραμματική εικόνα προβληματίζει, με ανάγκη παραμονής υψηλότερα των 10,10 – 10,20 ευρώ.

 • Και εν συνεχεία να έχουμε μια επιστροφή υψηλότερα των 10,40 – 10,50 και 10,90 – 11,00 ευρώ για να γίνει η διαγραμματική εικόνα και πάλι πλήρως θετική.
 • Τώρα στο σενάριο συνέχισης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και απώλειας των 10,10 ευρώ.
 • Οι επόμενες ισχυρές στηρίξεις είναι στα 9,50 – 9,55 και 8,90 – 9,00 ευρώ!!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(1):

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ για τους νέους αναγνώστες μας, ότι ο μ/μ δεν έχει δικό του ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ καθότι είναι 100% υπέρ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ και δεν πρόκειται φυσικά ποτέ των ποτών να αλλάξει αυτή την τακτική, προσέγγιση και πεποίθηση. Ούτε και πρόκειται να ανοίξουμε συζήτηση με το απέναντι στρατόπεδο. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει άλλωστε το ταμπλό, τα γραπτά κ.λπ κ.λπ.

 • Σεβόμενος όμως την επιθυμία πολλών χιλιάδων αναγνωστών** του – που είτε την ακολουθούν είτε την λαμβάνουν υπόψη τους – καθημερινά… αναμεταδίδει τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις από πηγές που έχουν αποδειχθεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.
 • Και τις οποίες είχε τσεκάρει επανειλημμένως πριν τις επιλέξει ως πηγή πληροφόρησης των αναγνωστών του. (**ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ για το 2019: 9800 ημερησίως μοναδικοί αναγνώστες βάσει επίσημων στοιχείων της Google Analytics)

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(2)

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Χάσματα

Δημιουργούνται όταν η χαμηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή του προηγούμενου ή η υψηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την χαμηλότερη τιμή του επόμενου.

 • Αυτό το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κεριών/μπάρες είναι ένα εύρος τιμών στο οποίο δεν έγινε καμία συναλλαγή.
 • Η σπουδαιότητα των χασμάτων ως σχηματισμοί, είναι πολύ μεγάλη μιας και υποδηλώνουν την ύπαρξη δυναμικής ή αδυναμίας στην αγορά.
 • Η μελέτη τους μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πολλοί σχηματισμοί κεριών βασίζονται σε αυτά.

Από την δημιουργία μιας νέας τάσης μέχρι και το τέλος της μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά είδη χασμάτων.

 • Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap). Δημιουργείται στην αρχή της τάσης και είναι από τα πιο κερδοφόρα. Εντοπίζεται μετά από έναν πλάγιο σχηματισμό (συσσώρευση) όταν η τιμή διασπά ανοδικά ή καθοδικά τα όρια αυτού.
 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation ή Runaway ή Measuring Gap). Δημιουργείται στην μέση της τάσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό τιμής στόχου.
 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap). Δημιουργείται στο τέλος της τάσης. Είναι ουσιαστικά η είσοδος στην αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών.
 • Κοινά Χάσματα (Common Gaps). Είναι από τα πιο συνήθη και δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στην τάση. Συνήθως καλύπτονται γρήγορα.

Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap) – παράδειγμα

 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation Gap) – παράδειγμα

 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap) – παράδειγμα

 • Χάσματα Κοινά (Common Gaps) – παράδειγμα

 • Επίλογος

Δεν δύναται να γνωρίζουμε το είδος ενός χάσματος, παρά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν να το κατηγοριοποιήσουμε, αν αναγνωρίσουμε ένα, στο διάγραμμά μας.

Print Friendly, PDF & Email