(1) To χρηματιστηριακό τεχνικό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (07/8)

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ για τους νέους αναγνώστες μας, ότι ο μ/μ δεν έχει δικό του ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ καθότι είναι 100% υπέρ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ και δεν πρόκειται φυσικά ποτέ των ποτών να αλλάξει αυτή την τακτική, προσέγγιση και πεποίθηση. Ούτε και πρόκειται να ανοίξουμε συζήτηση με το απέναντι στρατόπεδο. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει άλλωστε το ταμπλό, τα γραπτά κ.λπ κ.λπ.

 • Σεβόμενος όμως την επιθυμία πολλών χιλιάδων αναγνωστών** του – που είτε την ακολουθούν είτε την λαμβάνουν υπόψη τους – καθημερινά… αναμεταδίδει τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις από πηγές που έχουν αποδειχθεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.
 • Και τις οποίες είχε τσεκάρει επανειλημμένως πριν τις επιλέξει ως πηγή πληροφόρησης των αναγνωστών του.
 • (**ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ για το 2019: 9800 ημερησίως μοναδικοί αναγνώστες βάσει επίσημων στοιχείων της Google Analytics)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ – @new-economy.gr

Ο γενικός δείκτης@844,47 και -0,79% στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για δεύτερη μέρα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες, και η στήριξη στις 822 μονάδες.

 • Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε και σήμερα με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (33,85 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (33,1 εκατ. τεμάχια).

Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει, στο εάν ο γενικός δείκτης θα παραμείνει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ή θα βρει στήριξη σε αυτόν. Τον περασμένο Μάιο ο γενικός δείκτης βρέθηκε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Και από τις 728 μονάδες βρέθηκε στις 900 μονάδες, αποτελώντας ευκαιρία τοποθέτησης για αρκετά χαρτοφυλάκια.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης@1387,40 και +0,19% στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για τρίτη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, και κλείνοντας κάτω από την γραμμή τάσης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παραμένει ο τραπεζικός δείκτης@707,81, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις στο τέλος, καθώς έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, περιορίζοντας τις πιθανότητες για αλλαγή της πτωτικής του τάσης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική μέρα, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 22,4 εκατ. τεμάχια έναντι 22,02 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε στα 3,0000 ευρώ με κέρδη 5,26%, καταφέρνοντας να κλείσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,782 ευρώ, και την στήριξη στα 1,918 ευρώ.

Η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής έκλεισε στα 2,5000 ευρώ με κέρδη 3,31%, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,6612 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9866 ευρώ.

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην μετοχή του Σαράντη, η οποία έκλεισε στα 7,8000 ευρώ με απώλειες 4,53%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για δεύτερη διαδοχική μέρα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,9802 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 7,604 ευρώ.

[email protected] FINANCE FORUM: Με την πορεία των διεθνών αγορών να είναι καθοριστική δεν μπορούμε να μην σας πούμε πως δεν ανησυχούμε για την διαγραμματική εικόνα και πορεία της αγοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

 • Με τη μεταβλητότητα λοιπόν της αγοράς να είναι αρκετά αυξημένη, έχοντας μια νέα πτώση την Τρίτη (844,47 μονάδες, -0,79%) πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους δύο βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, τραπεζικό δείκτη).

Το πλέον κρίσιμο λοιπόν είναι και φυσικά να μη χαθούν οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 840 – 850 μονάδων. Να θυμίσουμε πως το Χ.Α. πριν τις εκλογές είχε βρεθεί στις ισχυρές αντιστάσεις στις 890 – 900 μονάδες (όπως και πριν από μερικές ημέρες). Εν συνεχεία διόρθωσε μέχρι ακριβώς τις στηρίξεις στις 840 μονάδες. Και ήλθε η αντίδραση μέχρι τις 900 μονάδες πριν από μερικές ημέρες, όταν και ξεκίνησε η τελευταία διόρθωση. Ζητούμενο λοιπόν να μη χαθούνε οι στηρίξεις στις 840 μονάδες. Απώλεια τους, το πιθανότερο είναι πως θα στείλει την αγορά στις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 810 – 800 ή και 790 μονάδες, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

[email protected] FINANCE FORUM: Στα του τραπεζικού δείκτη τώρα, ο οποίος χθες έκλεισε με νέα πτώση 2,16% στις 707,81 μονάδες. Και κάπως έτσι και μόλις σε 3 συνεδριάσεις, ο τραπεζικός δείκτης όχι μόνο επέστεψε (με χαρακτηριστική ευκολία) χαμηλότερα των 780 – 790 μονάδων, αλλά έκλεισε για πρώτη συνεδρίαση χθες, χαμηλότερα των 720 μονάδων.

 • Η επιστροφή λοιπόν υψηλότερα των 720 – 725 μονάδων είναι το πρώτο ζητούμενο (εν συνεχεία φυσικά, ζητείται συνέχιση της αντίδρασης και επιστροφή υψηλότερα των 780 – 790 μονάδων).
 • Διαφορετικά και με το δείκτη να μένει χαμηλότερα των 720 μονάδων, τα πράγματα ζορίζουνε ακόμη περισσότερα (πάντα βραχυπρόθεσμα). Είναι χαρακτηριστικό πως οι επόμενες ισχυρές στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 660 – 665, 600 – 610 και 580 μονάδων!!!
 • Και λαμβάνοντας υπόψη το χθεσινό κλείσιμο, μιλάμε για περιθώρια πτώσης ακόμη και 18% από τα τρέχοντα επίπεδα. Μια πτώση φυσικά, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την πτώση του ΓΔ στις ισχυρές στηρίξεις των 790 και 800 μονάδων.

Χάσματα

Δημιουργούνται όταν η χαμηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή του προηγούμενου ή η υψηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την χαμηλότερη τιμή του επόμενου.

 • Αυτό το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κεριών/μπάρες είναι ένα εύρος τιμών στο οποίο δεν έγινε καμία συναλλαγή.
 • Η σπουδαιότητα των χασμάτων ως σχηματισμοί, είναι πολύ μεγάλη μιας και υποδηλώνουν την ύπαρξη δυναμικής ή αδυναμίας στην αγορά.
 • Η μελέτη τους μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πολλοί σχηματισμοί κεριών βασίζονται σε αυτά.

Από την δημιουργία μιας νέας τάσης μέχρι και το τέλος της μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά είδη χασμάτων.

 • Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap). Δημιουργείται στην αρχή της τάσης και είναι από τα πιο κερδοφόρα. Εντοπίζεται μετά από έναν πλάγιο σχηματισμό (συσσώρευση) όταν η τιμή διασπά ανοδικά ή καθοδικά τα όρια αυτού.
 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation ή Runaway ή Measuring Gap). Δημιουργείται στην μέση της τάσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό τιμής στόχου.
 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap). Δημιουργείται στο τέλος της τάσης. Είναι ουσιαστικά η είσοδος στην αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών.
 • Κοινά Χάσματα (Common Gaps). Είναι από τα πιο συνήθη και δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στην τάση. Συνήθως καλύπτονται γρήγορα.

Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap) – παράδειγμα

 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation Gap) – παράδειγμα

 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap) – παράδειγμα

 • Χάσματα Κοινά (Common Gaps) – παράδειγμα

 • Επίλογος

Δεν δύναται να γνωρίζουμε το είδος ενός χάσματος, παρά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν να το κατηγοριοποιήσουμε, αν αναγνωρίσουμε ένα, στο διάγραμμά μας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email