(5)@5:21 μμ Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Tρίτη 31/3/2020

ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ, ήρεμες τοποθετήσεις σε μετοχές που υποαποδίδουν εδώ και μερικά χρόνια (ΤΙΤC, αλήθεια πόσο τραγική η διοίκηση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου αυτού ομίλου), ψοφίμια τα περισσότερα περιφερειακά χαρτιά σε τέτοιο βαθμό που μας αναγκάζουν το αν θα ασχοληθούμε ξανά μαζί τους.

 • Πρέπει κάποια στιγμή να τιμωρούμε αυτούς που πρέπει. Τώρα φάνηκε πανηγυρικά η γύμνια τους, να διαλύονται οι μετοχές τους και να μην …ξοδεύουν έστω 2 με 3 χιλ. ευρώ να τις στηρίξουν. Πόσο μάλλον που στις αμοιβές τους είναι τόσο large.
 • Το μυαλό τους, πώς να πάει ακόμα πιο κάτω η τιμή για να μαζέψουν τα κομμάτια και όταν έρθει ο καιρός να ξαναρχίσουν τα παιχνιδάκια τους. Η Black List γεμίζει από ονόματα…Θα τους γράφουμε ονομαστικά, ένα προς ένα τα παλληκάρια της πεντάρας.

ΤΑΜΠΛΟ:

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 558,30 μονάδες, κινήθηκε μεταξύ 557,08 μονάδων (-0,29%) και 582,54 μον. (+4,27%).

Ο τζίρος ανήλθε στα 83,8 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 1.355,92 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 750,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,65% στις 358,67 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στο -22,50%,  ο FTSE 25 στο -25,63% και o ΔΤΡ -37,64%.

Δεύτερος συνεχόμενος μήνας απωλειών για το ΧΑ (μετά το -20,9% του Φεβρουαρίου), το οποίο από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού έχει χάσει το 40% της αξίας του, με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να αγγίζουν αυτήν τη στιγμή το 60%.

 • ΣΤΟ 2μηνο ΦΕΒΡ-ΜΑΡΤ, το ΧΑ έχασε ότι έκτισε μέσα στο 2019, με τις προοπτικές να είναι αβέβαιες, καθώς ουδείς μπορεί να προσδιορίσει πόσο θα διαρκέσει το lockdown στην οικονομία και πόσο ισχυρό θα είναι το πλήγμα σε αυτήν.
 • ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ και τρελό trading σε ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ (βγήκαν πολλά, χάθηκαν λίγα ανάλογα με την εμπειρία και την έμπνευση του κάθε trader).

 • ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ στην ΕΧΑΕ με τον τίτλο να κλείνει στο ελάχιστο της ημέρας στα 3,3700 ευρώ με απώλειες 7,42%. Στο ΣΥΝ δόθηκαν 60 χιλ. κομμάτια… (Την έχουν “ξεκοιλιάσει” με τις συνεχείς επιστροφές κεφαλαίων και τα μερίσματα που διανέμουν κάθε λίγο και λιγάκι)…
 • 60% και παραπάνω του τζίρου κάλυψαν μόλις 5 μετοχές (ΕΤΕ 12,3 ΟΤΕ 11,5 ΑΛΦΑ 11 ΟΠΑΠ 8 και ΕΥΡΩΒ 7,8 εκατ. ευρώ)
 • ΕΥΡΩΒ: Από το +7% στα 0,4450 ευρώ έκλεισε στο -5,05% στο χαμηλό της ημέρας και στα 0,3950 ευρώ!! Στο ΣΥΝ δόθηκαν μτχ αξίας 4,5 εκατ. ευρώ!!

Le Maire:Η Γαλλία θα ζητήσει μορατόριουμ χρέους για τις φτωχότερες χώρες, στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

ALPHA BANK:Έπειτα από τρία συναπτά έτη ανάκαμψης σημειώνουν οι αναλυτές της, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε ένα υφεσιακό περιβάλλον, χωρίς να είναι ακόμη σαφής ο χρονικός ορίζοντας αυτής της διαταραχής αν και το βασικό σενάριο παραμένει σχήματος V, επηρεάζοντας κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η ανησυχία που εγείρεται σχετικά με το υγειονομικό ζήτημα καθαυτό, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης, οδηγεί σε επιβεβλημένη παύση της παραγωγικής δραστηριότητας οικονομικών μονάδων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ανάποδα στοιχήματα παίζουν Morgan Stanley και Goldman Sachs

Ο ένας οίκος προτείνει «αγορές στα χαμηλά», αλλά ο άλλος υποστηρίζει ότι θα υπάρξει νέα πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια. Ποια είναι τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Τι δείχνει ο δείκτης φόβου και οι αποτιμήσεις των τίτλων.

Ανάποδα στοιχήματα παίζουν Morgan Stanley και Goldman Sachs

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις παγκόσμιες αγορές είναι τόσο μοναδικές που ακόμα και οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, με τα ίδια δεδομένα, καταλήγουν σε εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα και προτείνουν εντελώς διαφορετικές στρατηγικές στους πελάτες τους.Ανάμεσα στις πιο αντίθετες απόψεις για την πορεία της αμερικανικής αγοράς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αυτές της Morgan Stanley, η οποία δηλώνει “buy the dips” (αγοράστε τα χαμηλά) και της Goldman Sachs, που εκτιμάει ότι “market will turn lower again” (η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα και πάλι).Η πρόταση της Morgan Stanley στους επενδυτές είναι να «αγοράσουν τα χαμηλά», μήνυμα το οποίο το επικοινωνεί με ιδιαίτερα έντονη χροιά σε ειδικό report για την πορεία όλων των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων. Η Morgan Stanley σχεδόν πρώτη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε αλλάξει τη στάση της από «αρνητική» σε «εποικοδομητική» για τις αμερικανικές μετοχές.Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα στοιχεία που η MS αναφέρει για τη θετική της εκτίμηση είναι ότι:1. Τα χαμηλά της Δευτέρας θα κρατήσουν.2. Δεν θα υπάρξει νέο μη προβλέψιμο αρνητικό γεγονός σε αυτό τον κύκλο.3. Η δημοσιονομική και η νομισματική απάντηση ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και θα είναι αρκετή.4. Η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων έχει ήδη συμβεί.

5. Με κέρδη ανά μετοχή στα 150 δολάρια για το 2021 ο δείκτης S&P500 EPS, η αγορά δεν είναι ακριβή και

6. Η ακραία αποτίμηση του φόβου έχει ήδη αποτυπωθεί την περασμένη εβδομάδα, με τα δικαιώματα πώλησης του Δεκεμβρίου στον δείκτη S&P 500 και τιμή εξάσκησης στις 1.000 μονάδες που διαπραγματεύθηκαν στο 1,5%.

Αντίθετα, η Goldman Sachs πιστεύει ότι είναι πιθανό η αγορά να μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες και προειδοποιεί τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να μην κυνηγήσουν αυτό το ράλι. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που θα άλλαζαν την αρνητική της εκτίμηση είναι:

 • 2. Αποδεικτικά στοιχεία ότι η τόνωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής λειτουργεί: ενώ η θέληση των πολιτικών να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι σαφής, μόνο ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό οι ενέργειες επιτυγχάνουν τον περιορισμό των πτωχεύσεων, του κλεισίματος και των απολύσεων.

3. Ένα χαμηλό επίπεδο σε τοποθετήσεις επί μετοχών και σε ροές των επενδυτών σε μετοχές. Ο δείκτης που μετράει την ψυχολογία των αμερικανικών μετοχών, ο οποίος συνδυάζει εννέα διαφορετικά μέτρα για τις θέσεις σε μετοχές, είχε μειωθεί σε μόλις 1,4 τυπικές αποκλίσεις σε σύγκριση με -2 και -3 τυπικές αποκλίσεις σε άλλες διορθώσεις αυτού του κύκλου. Αυτή την εβδομάδα, η μέτρηση έχει ανέλθει σε -0,7 τυπικές αποκλίσεις, υποδεικνύοντας ότι περισσότερες πωλήσεις βρίσκονται μπροστά μας.

Γιώργος Α. Σαββάκης  [email protected]


4

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,58 +2,07
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,70 +1,19
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,61 +1,10
ΙΤΑΛΙΑ 1,51 +2,00

**

ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ… Πέφτει μετά το ξύλο της αρκούδας… Και όταν τις ξεκινάνε πολύ κάτω, τότε βγαίνει το χρήμα για τους επαγγελματίες traders…

 • Για να δούμε τι… θα δούμε τελικά σήμερα που λήγει ο μήνας και λογικά σε κάποιες μετοχές θα γίνει το αποκαλούμενο window dressing…

Aπό το +4% και βάλε ο ΓΔ στο +0,40%τώρα και από το +8,36% ο ΔΤΡ στο +1,4% τώρα.  Προλαβαίνουν να κλείσουν και στο ΠΛΗΝ!!

 • Doesn’t look like #Italy needs Eurobonds to get money in the markets:

Italy sold €1.5bn 2030 bonds at 1.44%. Auction oversubscribed w/bids €2.289bn vs €1.5bn accepted.

 • Εικόνα
 • A buffer for bad times? The US savings rate is close to its highest level of the last 25 years…
Εικόνα
 • Wow! Impressive V-shape recovery in #China’s Manufacturing #PMI. Up to 52 from 35.7.
Εικόνα

3

ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ κακοφαίνεται όταν ανεβαίνει το χρηματιστήριο!!  Μυστήρια πράγματα, αλλά όχι προκειμένου περί Ελληναράδων εθισμένων στην μίρλα, στη μιζέρια και στο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με P/B (τιμή προς λογιστική αξία) 0,1 φορές τα κέρδη του 2020 και Ρ/Ε (τιμή προς κέρδη) 2,6 φορές, βάσει της πτώσης της μετοχής από την αρχή του έτους κατά 59%, ευθυγραμμισμένη με την πτώση του τραπεζικού δείκτη κατά 60%. Αυτά αναφέρουν μεταξύ πολλών άλλων σε σχετική αναφορά τους σήμερα οι αναλυτές της JP Morgan που δίνουν τιμή στόχου τα 4,2000 ευρώ (στα…1,3700 τώρα) με σύσταση overweight (!!!!,αν είναι ποτέ δυνατόν, με εν δυνάμει τριπλασιασμό της τιμής και να δίνεις αυτή την σύσταση!!)

 • Η JP Morgan θεωρεί ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της DG Comp για πιο ελαστικό πλαίσιο όσον αφορά στις κρατικές χορηγήσεις θα δημιουργήσει περιθώρια για πιθανές συζητήσεις αναφορικά με το νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία καθώς και τα CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ της τράπεζας, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο φιλικές λύσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα.

ΑΛΦΑ: Στα 2,5000 ευρώ η τιμή στόχος των ιδίων αναλυτών για την μετοχή της (στα.. 0,7400 ευρώ τώρα). Οπως ανέφεραν χθες διαπραγματεύονται σε 0,2 φορές τα εκτιμώμενα ίδια κεφάλαια του 2020 και 4,4 φορές τα κέρδη (P/E) μετά τη μείωση της τιμής κατά 59% από την εμφάνιση της επιδημίας και τις ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΟ Μ/Μ: Παιδιά της Jp Morgan, ας πάνε στα 1,8000 και στα 1,0000 ευρώ και σας χαρίζουμε τα υπόλοιπα…

ΤΙΤC: Το βράδυ θα έχουμε σχετική ανάλυση – αναφορά για τον όμιλο και την μετοχή του που αποτελεί την πλέον αρνητική έκπληξη της τελευταίας 4ετίας… ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ όμως…

(2)

@11:15 πμ

ΤΙΤC: ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΙΝΗΣΗ


(1)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αποτιμάται σε… 590 εκατ. ευρώ στη τιμή των 1,3650 ….

ΑΛΦΑ: Αποτιμάται σε… 1,15 δισ. εκατ. ευρώ στη τιμή των 0,7360 ….

ΕΤΕ: Αποτιμάται σε… 1,17 δισ. ευρώ στη τιμή των 1,2850 ….

ΕΥΡΩΒ: Αποτιμάται σε… 1,63 δισ. ευρώ στη τιμή των 0,4400 ….