(1) To χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τρίτη 24 Αυγούστου 2021)

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Η μετοχή της να μην εκληφθεί ως μία του “ΜΠΕΣ-ΒΓΕΣ”, αλλά ως μία μεσο-μακροπρόθεσμη αγορά που θα αποδώσει ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη, λόγω τρέχουσας αποτίμησης και της εν δυνάμει δυναμικής που θα αναπτύξει. Εκτίμηση μας, ότι θα είναι στις ΤΟΠ των αποδόσεων στα χρόνια που έρχονται. Απίστευτα τα όσα έχει κατορθώσει σε τόσο μικρό διάστημα η διοίκηση του ομίλου. ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ του λοιπού κατά την ταπεινή εκτίμηση μας. Την έχουμε μελετήσει μέχρις εκεί που δεν παίρνει…

ΕΛΠΕ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλή σκέψη, δεν έχετε άλλωστε κάτι να χάσετε, εδώ κάτω που την έχουν καταντήσει την μετοχή τους.

PERFORMANCE: Αρκετοί φίλοι μας ζητούν την γνώμη μας για το αν πρέπει να πουλήσουν την μετοχή στα νέα ιστορικά υψηλά της.

  • Η απάντηση: Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα; Οσα κέρδη κατοχυρώσατε, οκ. Το κανονικό έργο τώρα θα αρχίσει να παίζεται στις οθόνες σας. Στον γνωστό ράθυμο ρυθμό της, που δεν έχει προηγούμενο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αλλά πάνω απ’όλα έχει σημασία το αποτέλεσμα, αυτό είναι που μετράει.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Κέρδη κατέγραψαν χθες όλοι οι διεθνείς βασικοί μετοχικοί δείκτες και τα εμπορεύματα με τον ΓΔΧΑ να προσεγγίζει εκ νέου το σημείο ισορροπίας των 900 μονάδων. Η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer/Biontech από τον FDA βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση, αν και το πτωτικό ρίσκο παραμένει.  Για την ανοδική διαφυγή από τη συσσώρευση του Αυγούστου θα απαιτηθεί αύξηση του όγκου συναλλαγών. Διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ των 870 και 930 μονάδων. Ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοινώθηκαν τα νούμερα του ΑΕΠ Β΄τριμήνου της Γερμανίας σήμερα το πρωί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ:

Ποιά είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης

Όταν ξεσπάει μια κρίση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τί και γιατί συνέβη και ποιές είναι οι προεκτάσεις της. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις επιδράσεις της στη χρηματιστηριακή αγορά και να εκτιμήσουμε τη χρονική της εξέλιξη. Η ενημέρωσή μας θα πρέπει να γίνεται από έγκυρες πηγές και να είναι συνεχής, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να ακούμε πολλές απόψεις, συμβουλές και προτροπές, αφού αυτές μόνον σύγχυση μπορούν να μας επιφέρουν.

Ούτε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Η ιστορία των αγορών είναι η ιστορία των κρίσεών τους που ξέσπασαν ξαφνικά και γκρέμισαν τα πάντα. Αλλά, πάντα, κάποια στιγμή οι αγορές ισορροπούν, αντιδρούν και, στο τέλος, ξεπερνούν τις κρίσεις τους. Συνεχίζουν να υπάρχουν και -διαχρονικά- να ανεβαίνουν.

  • Όμως, κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, νομίζουμε ότι ο κόσμος γύρω μας θα καταστραφεί, το μυαλό μας θολώνει, χάνουμε την ψυχραιμία μας και είτε “παγώνουμε” και δεν αντιδρούμε, είτε αντιδρούμε σπασμωδικά.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, οι ξαφνικές κρίσεις, είναι κομμάτι της επενδυτικής ζωής και εξέλιξης. Ούτε αυτή τη φορά η κρίση θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, από το αποτέλεσμα που είχαν οι προηγούμενες κρίσεις. Κάποια στιγμή θα τελειώσει, το “σύστημα” θα ηρεμήσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, μέχρι την επόμενη -ξαφνική και απρόβλεπτη- κρίση.

Πρέπει να ακολουθούμε το επενδυτικό μας σχέδιο

Η ύπαρξη ενός επενδυτικού πλάνου που σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Οι μεγάλες απώλειες που προκαλεί μία ξαφνική κρίση, καταστρέφουν την ψυχολογία μας και -συχνά- οδηγούμαστε σε απρόβλεπτη συμπεριφορά.

  • Πρέπει να συνηθίσουμε τον εαυτό μας να λειτουργεί με πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι μία από τις κυριότερες αρετές του επενδυτή. Η ύπαρξη και η πειθαρχημένη εφαρμογή ενός “κακού” επενδυτικού πλάνου, είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη πλάνου ή τη μη εφαρμογή του υφιστάμενου.

Δεν πρέπει να αναλαμβάνουμε μεγάλο ρίσκο

Το πιο σημαντικό στη συμμετοχή μας στις χρηματιστηριακές αγορές, δεν είναι να αυξήσουμε τα κεφάλαιά μας, αλλά να τα διατηρούμε. Για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην αγορά, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε κεφάλαια. Οι μεγαλύτερες απώλειες κεφαλαίου συμβαίνουν κατά τη φάση απρόοπτων κρίσεων.

  • Και ο λόγοι είναι πάντα οι ίδιοι: Λάθος αντίδραση στο απρόοπτο και ανάληψη μεγάλου ρίσκου, που στόχευε στην εκμετάλλευση της “ευκαιρίας και στην επίτευξη υψηλού κέρδους. Όμως, τα κέρδη συνήθως επιτυγχάνονται στις ανοδικές φάσεις, όταν οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά και χωρίς κινδύνους.
ALPHA BANK@Greek Finance Forum: Αντίδραση χθες για την αγορά, αντίδραση και για την ΑΛΦΑ, με κλείσιμο στα 1,122 ευρώ (+2,94%), με τη μετοχή στην πρόσφατη διόρθωση να κρατάει τις σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 1,07 – 1,09 ευρώ, κάτι το οποίο κρίνεται αρκετά θετικό. Και αυτό γιατί συνεχίζει να παραμένει υψηλότερα των 1,07 – 1,09 ευρώ.

  • Μια παραμονή μεγάλης τεχνικής σημασίας, αφού ξεκλειδώνει το ανοδικό σενάριο, κάνοντας μας να μιλήσουμε μέχρι και για πλήρως θετική τάση, με ότι αυτό σημαίνει. Όσον αφορά τις επόμενες αντιστάσεις στόχος στο θετικό σενάριο. Έχουμε τα επίπεδα των 1,16 – 1,17, 1,20 – 1,21, 1,32 – 1,33 και 1,38 – 1,40 ευρώ!!

Τώρα σε περίπτωση εκ νέου επιστροφής χαμηλότερα των 1,07 – 1,09 ευρώ, κάτι το οποίο όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατα σχόλια μας δε θα είναι καταστροφή … Ωστόσο το άμεσο θετικό σενάριο θα ξεθωριάσει και πάλι. Και σε αυτήν την περίπτωση, το πλέον κρίσιμο θα είναι η παραμονή – με κάθε τρόπο – υψηλότερα των 0,95 – 1,00 ευρώ, επίπεδα με τα οποία συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής.

http://greekfinanceforum.com/athexfiles/athex.html