(1) Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Σάββατο 28/3/2020

Traders monitor data during the official opening of the stock trading floor at the headquarters of PJSC Sberbank in Moscow, Russia, on Tuesday, Jan. 30, 2018, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomber
Κορονοϊός: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει και μετά τις 6 Απριλίου
 • ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Τιμές κλεισιμάτων των τελευταίων 30 ημερών

Η ΕΙΔΗΣΗ: Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε Μνημόνιο για να πάρουμε χρήματα από τον ΕΜΣ. Δήλωση που απαντά στην γερμανική επιμονή ότι όσες χώρες χρησιμοποιήσουν το πακέτο στήριξης από τον ESM, αυτό θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή από νέα Μνημόνια.

 • Μακρόν: Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη -Να εκδώσουμε τώρα κορωνοομόλογα

Fitch Ratings cut UK‘s credit rating one notch to AA-, outlook negative on spending to fight coronavirus. Rating company also cited uncertainty regarding the post-Brexit trade relationship w/EU. Expects debt to GDP ratio to jump to 99% in 2021. 

Εικόνα
 • The good: Virus: 2nd derivative improving marginally Historically large & swift fiscal & monetary policy response Equities priced in a significant recession.
 • The bad: Virus: No peak = longer (economic) lockdown Earnings expectations yet to come down Equities not cheap.
Εικόνα
    FTSE/Χ.Α. Τράπεζες

 

 • Τιμές κλεισιμάτων των τελευταίων 30 ημερών

Κεφάλαιο No.541

 • WALL STREET:

Dow Jones: -915 μον. ή 4,06% στις 21.636,78 μονάδες. Ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 12,8%, η οποία είναι η καλύτερη εβδομαδιαία για τα τελευταία 82 χρόνια.

 • Από τις 30 μετοχές του μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, η Procter & Gamble με κέρδη 2,6% και η Travelers Cos. με άνοδο 1,3%.
 • Οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”, με τους τίτλους των Boeing (-10,27%), Chevron (-9,95%) και Walt Disney (-8,50%) να σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση.

S&P 500: ‘Εχασε 87 μονάδες -3,33% στις 2.542,50 μονάδες, με σημαντικά κέρδη 10,3% στο 5ήμερο στην καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση του από το 2008.

 • Nasdaq: -295 μονάδες ή -3,79% στις 7.502,38 μονάδες, στην εβδομάδα όμως στο +9,1%.

 • Black [email protected]: Οι κανόνες ισχύουν μέχρι να ανατραπούν

– Την επόμενη Παρασκευή, η πρώτη του νέου μήνα, «παραδοσιακά» είναι η ημερομηνία όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ανεργία κατά τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ. Θα λάβουμε δηλαδή όλο το λογαριασμό ανεργίας του μηνός Μαρτίου κι όχι τον εβδομαδιαίο που είχαμε χθες. Ούτως ή άλλως τα 3,28 εκατ. άνεργοι ήταν μέσα στις προσδοκίες των αναλυτών. Η Citi προσδοκούσε 4 εκατομμύρια, η Morgan Stanley προέβλεπε ότι θα είναι 3,4 εκατ, ενώ η Bank of America ανέμενε πως οι άνεργοι θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια.

Αλλά τα 3,28 εκατ. ανέργων δεν τρόμαξαν τις αγορές που έχουν στήσει πάρτι με το σύνθημα που δίνουν Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες: Όλα επιτρέπονται. Ο τρόμος για την επερχόμενη ύφεση έκανε την ΕΚΤ να αγοράζει με το πρόγραμμα ύψους 750 δις που ανακοίνωσε πρόσφατα, ακόμη και ομόλογα όταν υπερβαίνουν το 33% του συνολικού χρέους ενός εκδότη.

Εφημερίδα Φιλελεύθερος - 28/3/2020

– Όλα λοιπόν, επιτρέπονται. Ακόμη και να γράφουν οι τράπεζες ως ενήμερα τα δάνεια που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί. Αν το σκεφτείτε καλύτερα είναι κάπως σαν οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν επίσημη οδηγία νόθευσης των βιβλίων των τραπεζών. Γιατί λοιπόν οι αγορές να μην κάνουν πάρτι;

– Πάντως η στήλη οφείλει να ομολογήσει ότι βρίσκεται ενώπιον ενός διχασμού. Είχε την εντύπωση ότι κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης, θεσμοί, δανειστές και άλλες υγιείς δυνάμεις ήρθαν στην Αθήνα και επέβαλλαν μαζικές αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών, επειδή είχαν δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνταν αλλά δεν τα είχαν εντάξει στα κόκκινα, επειδή δεν είχαν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις των εγγυήσεων, επειδή δεν έπαιρναν τις σωστές προβλέψεις κλπ. Αυτά που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα από όλες τις πλευρές είναι κάπως σαν να αποδεικνύεται πως οι Έλληνες τραπεζίτες υπήρξαν πρωτοπόροι και εφάρμοζαν πρακτικές που τώρα ακολουθεί όλη η Ευρώπη υπό το τρόμο της μεγάλης ύφεσης.

– Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που διανύουμε και από το φόβο ότι μπορεί όλα να τιναχθούν στον αέρα, τελικά παρακολουθούμε ένα παιχνίδι monopoly που στη μέση της παρτίδας καταργήθηκαν οι κανόνες και ο καθένας κάνει ότι γουστάρει. Και γι’ αυτό το λόγο όλες οι προβλέψεις, από τις πιο σοβαρές ως τις πιο γελοίες και από αυτές που διατυπώνονται αυστηρά με τεχνοκρατικό κάτοπτρο ως αυτές που γίνονται «στο πόδι», είναι στον αέρα. Γιατί η περίοδος που διανύουμε επιβεβαιώνει πως οι κανόνες ισχύουν μέχρι να αποφασιστεί πως πρέπει να ανατραπούν.

– Οπότε και οι αποδόσεις στα ομόλογα θα πέσουν αφού η ΕΚΤ χρησιμοποιεί το μπαζούκα, και τα χρηματιστήρια θα ανέβουν, και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου θα δοθούν, και νέα κόκκινα δάνεια δεν θα γραφτούν, και οι πλειστηριασμοί θα «σκοντάψουν», και οι επιταγές θα πληρωθούν αλλά όχι από τους εκδότες τους, και ιδιωτικά χρέη θα διαγραφούν, και QE για μετοχές θα δούμε, και άλλες υπουργικές αποφάσεις με νέους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) θα εκδοθούν, ενώ ήδη η περίμετρος των μέτρων έφτασε στην κάλυψη μέχρι και των οίκων ανοχής. Αλλά είπαμε. Όλα γίνονται, όλα επιτρέπονται.

 • Things are going extremely fast these days. So does the FederalReserve‘s balance sheet which has ballooned to USD 5.25 trillion, up 12% from a week ago.
Εικόνα
 • US plans to stop collecting import tariffs for three months, officials say. Companies would still be liable for tariffs at a later date, which hadn’t been determined, another official said. Officials said there would be no formal changes to tariff policy. 
Εικόνα