(1)12/5- Χ.Α& Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

Και αφού αρχίσαμε χθες με τη φιλοσοφία και την αρχαιότητα, ας συνεχίσουμε με την ψυχολογία στη σύγχρονη εποχή.
 • Σύμφωνα λοιπόν με τους Weiner και Kukla η επιτυχία αποδίδεται είτε σε εσωτερικούς παράγοντες, όπως η προσπάθεια και η ικανότητα, είτε σε εξωτερικούς που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως για παράδειγμα η τύχη.

Η τοποθέτηση μου –για να έρθουμε από την θεωρία στην πράξη- σε μια μετοχή θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα είτε εξ αιτίας της ικανότητάς μου να μελετήσω τη συγκεκριμένη εταιρία και να βγάλω τα κατάλληλα συμπεράσματα, είτε επειδή απλά έτυχε ή κάποιο fund αποφάσισε τη δεδομένη χρονική στιγμή να επενδύσει και έτσι επωφελήθηκα κι εγώ.

 • Άτομα με ισχυρό κίνητρο επιτυχίας αποδίδουν την επιτυχία (στα δικά μας: κερδοφόρα επενδυτική επιλογή μετοχής στο ΧΑ) περισσότερο στον εαυτό τους (στην προσπάθεια δηλαδή που καταβάλλουν και την ικανότητά τους, όπως είδαμε παραπάνω), απ’ ότι άτομα με χαμηλά κίνητρα. Όσο λιγότερες μάλιστα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας, τόσο πιο πολύ αποδίδεται η επιτυχία στον εαυτό και η αποτυχία στην τύχη.

Έτσι λοιπόν νιώθουμε περηφάνια όταν πετυχαίνουμε στα δύσκολα (λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας), ενώ νιώθουμε ντροπή όταν αποτυγχάνουμε στα εύκολα (μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας).

 • Αισθανόμαστε δηλαδή περήφανοι, όταν μετά την ανάλυσή μας στεφθεί από επιτυχία η επιλογή να τοποθετηθούμε σε μια μετοχή που δεν έχει εντοπισθεί από την πλειοψηφία των επενδυτών (πόσες και πόσες σας έχουμε κατά καιρούς αναφέρει!), ενώ αποχωρούμε με σκυφτό το κεφάλι, όταν η επένδυσή μας πάει άπατη, ενώ εθεωρείτο piece of cake (βλέπε τράπεζες!)

ΜΙΚΡΟ- ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (50 με 150 εκατ.κ/φσης)

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΙΝΤΡΑΚΟΜ
 • ΑΒΑΞ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΙΚΤΙΝΟΣ
 • ΕΛΙΝΟΙΛ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΥΑΘ
 • ΠΛΑΙΣΙΟ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΑΛΟΥΜΥΛ

ΟΙ MARKET MAKERS της ΑΒΑΞ παραδίνουν μαθήματα αξιοπιστίας και συμπεριφοράς στο ταμπλό και κυρίως απέναντι στους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την μετοχή του, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ που για πολλοστή φορά δείχνουν σαν να… μισούν όποιον πάει να ασχοληθεί με την μετοχή.

 • Ρεκόρ πέτυχαν οι τύποι, με 7 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 8 και από τα 1,5500 επαναπροσγείωση στα 1,3500 σήμερα πριν μειώσει κατά τι τις απώλειες και κλείσει στα 1,3780 ευρώ – Στα 105 εκατ. η κ/φση της και στα 155 εκατ. του Αβακα, για να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι στο ταμπλό πρωτίστως μετράει η θέληση, η βούληση κι όλα τα υπόλοιπα είναι απλά… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
 • ΠΛΑΘ, ΛΥΚΟΣ και ΠΑΙΡΗΣ: Μάζεψαν όλες τις προσφορές οι αγοραστές.

ΛΑΝΑΚΑΜ – από συνεργάτη μας:  Μπορεί η εταιρεία να μην εντυπωσιάζει με τα μεγέθη της, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει οριακά ζημιογόνο αποτέλεσμα, ωστόσο κάτι έχει αρχίσει ήδη να κινείται στο πολύ αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος σε αυτή την κεφαλαιοποίηση, τόσο καθαρή και ταυτόχρονα χαμηλού δανεισμού εταιρεία.

 • Ο κλάδος της εμπορίας ενδυμάτων, δεν προσφέρει σε κέρδη, παρά μόνο σε πωλήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μία τριετία, η εταιρεία αναγκάστηκε να διαγράψει €1 εκ. από τις απαιτήσεις του εν λόγω τομέα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμείς δίκες και εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθεί ένα ποσοστό κοντά στο 50%, ήτοι €500 χιλ.

ΛΑΝΑΚΑΜ (Ι): Όλη η ουσία της εταιρείας όμως είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες αξιοποίησής του. Έχουμε και λέμε:

 • 1) 1,1 στρ. στην Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι μισθωμένο σε έκθεση αυτοκινήτων, αποτιμημένο στα €1,2 εκ..
 • 2) 1,1 στρ. στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, το οποίο είναι μισθωμένο σε πλυντήριο αυτοκινήτων και έχει υπάρξει πρόσφατα πρόταση για εξαγορά από γνωστή αλυσίδα S/M.
 • 3) Ακίνητο στην Καλλιθέα συνολικής επιφάνειας 2,65 στρ., αποτιμημένο στα €4 εκ, επί του οποίου υπάρχει ακίνητο, το οποίο ανακαινίζεται από την εταιρεία, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί η μίσθωσή του από αλυσίδα S/M. Η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση, ενισχύοντας τα καθαρά έσοδα.
 • 4) Ολοκληρώνουμε με το ακίνητο στην Κερατέα, το οποίο και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας!!! Με έκταση 41,35 στρ. και να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Λαυρίου και στην είσοδο της Κερατέας, καθώς και σε απόσταση μερικών μέτρων από τον υπό κατασκευή σταθμό του προαστιακού, αναμένεται πολύ σύντομα η πλήρης ένταξή του στο σχέδιο πόλης, με  αποτέλεσμα, να αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής δόμησής του και κατά συνέπεια η αξία του.

Μόνο τα 9 στρ. εκ των 41,35 στρ. είναι εντός σχεδίου, πάνω στα οποία υπάρχουν ενοικιαζόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις. Με το ακίνητο να είναι αποτιμημένο μόλις στα €3 εκ., αντιλαμβάνεστε πόσο μπορεί να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο η αποτίμησή του, όταν όλη η εταιρεία αποτιμάται μόλις στα €4,5 εκ.!!

 • Εάν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι πολύ κοντά θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις της Microsoft (!!), ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του λιμανιού Λαυρίου και σε συνδυασμό με την έκρηξη στον κλάδο των logistics, ασφαλώς και μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά πράγματα από την μετοχή, η οποία έχει και ελάχιστη διασπορά.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι ένας από τους πλέον πιστούς μετόχους της ΕΧΑΕ, καθώς διαθέτει εδώ και πάρα πολλά χρόνια 30.000 μετ.

 • Συνοψίζοντας, ουσιαστικά η εισηγμένη είναι μια μικρή ΑΕΑΠ, η οποία διαπραγματεύεται μετά βίας στο 50% της λογιστικής αξίας, το οποίο μπορεί να καταστεί πολύ ελκυστικότερο, με την ένταξη εντός του σχεδίου του σημαντικότατου ακινήτου στην Κερατέα.

Πέρα από τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο η εταιρεία να εμπλακεί εκ νέου σε σενάρια οχηματολογίας, κάτι που είχε συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν, με ότι αυτό συνεπάγεται….

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

ΛΥΚΟΣ: Συγκριτικά έχει μείνει πολύ πίσω με τις υπόλοιπες της Πληροφορικής, έστω κι αν δεν ανήκει στο κλάδο της υπό την στενή του όρου έννοια. Με παρεμφερείς δραστηριότητες όμως και με προσδοκίες επανόδου σε κερδοφορία, που μπορεί να εκπλήξει αρκετούς.
 • Εκτιμήσεις κάνουμε, απλά. Αλλά χθες γράφαμε σχετικά για το … μέλι. Ανθρωποι είναι κι αυτοί και μάλιστα ΟΜΙΛΟΣ με κεφαλαία γράμματα. Λίγο λιγότερος φαταούλας να γίνει και τότε…
ΛΥΚΟΣ(1): Σήμερα και με τέτοιο κλίμα άλλες φορές θα είχε γυρίσει στα 1,5000 ευρώ. Είχαν βάλει και ένα φράγμα 20 χιλ. τμχ στα 1,6000 ευρώ, αλλά τους το έφαγαν.
ΕΛΙΝ – απάντηση: Ουδέν νεότερο από το βρετανικό μέτωπο. Καθαρά tradeρίστικη κίνηση, ποιος και γιατί, άντε τρέχα γύρευε. Ανεξάρτητα αυτών, εφέτος θα έχουμε μεγάλες συγκινήσεις από και για την ΕΛΙΝ που μας παιδεύει πάντως για την ώρα.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ – Αύριο το πρωί ανακοινώνουν το πρώτο τριμηνο τους για το 2020 το οποίο αναμένεται εξ ίσου πολύ καλό, αν μη τι άλλο. Με ιστορικό P/e 6 η μτχ τους και με την αποτίμηση του ομίλου στα 220 εκατ. ευρώ(!!).
 • Ενώ ουδείς οίκος – αναλυτής έχει ασχοληθεί ποτέ με την μετοχή τους! Για γέλια οι άνθρωποι. Την ίδια στιγμή οι υποστηριζόμενες – διαφημιζόμενες κλπ απολαμβάνουν πολλαπλασίων αποτιμήσεων. Και μη χειρότερα να λες, μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.

ΛΥΚΟΣ: Με σχέση P/bv κάτω της μονάδος (0,9) – λογιστική αξία 1,8000 ευρώ όπου σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του μ/μ είναι και η επόμενη αντίσταση της μετοχής (για όσους ακολουθούν τους χάρακες). Τα αποθέματα του ομίλου – του οποίου η κύρια δραστηριότητα αναπτύσσεται στην ραγδαίως ανερχόμενη Ρουμανία – ανέρχονται σε μόλις 5 εκατ. ευρώ.

ΛΥΚΟΣ(Ι): Το 2021 επιστρέφει στην κερδοφορία (ζημίες 350 χιλ. το 2020), ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 18,6 εκατ. (δανειακή μόχλευση 0,50)  με τα ebitda του 2020 σε 6,6 εκατ. ευρώ. Πάντως θα διανείμει μέρισμα για την παρελθούσα χρήση.
ΛΥΚΟΣ(ΙΙ): Υψηλές οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 3,5 εκατ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ. Στα 70 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του 2020 και η κ/φση – επαναλαμβάνουμε – τώρα στα 33,3 εκατ. στη τιμή των 1,6200 ευρώ. Στο +2,5% σήμερα με 43,5 χιλ. τμχ.
ΛΥΚΟΣ(ΙΙΙ): Κάντε απλά μία σύγκριση με τις ευρέως πριμοδοτούμενες της Πληροφορικής και θα αντιληφτείτε το μέγεθος της στρέβλωσης, απλά χαώδες. Γιατί δεν θα πάρουν την πίτα μόνον αυτές, αλλά και παράπλευροι κλάδοι όπως αυτός της Inform Lycos, με ή χωρίς την σύμπραξη διεθνών ομίλων..
ΛΥΚΟΣ(ΙV): Είναι αδύνατον να μείνει έξω από το πάρτι ο όμιλος, εξ ου και η τελευταία επάνοδος μας στην μτχ του που δεν ήταν κι από τις αγαπημένες για τους γνωστούς λόγους στους φίλους του μ/μ… Τα πάντα ρει όμως και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε καταστάσεις. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, γαρ…
****
ΣΚΕΤΗ ΗΔΟΝΗ – γι αυτό και το επαναλαμβάνουμε προς χάριν των φίλων μικροεπενδυτών αναγνωστών μας… 

******

ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ οι 10 μετοχές των ομίλων με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και σήμερα (χρονικό διάστημα 16,5 μηνών)… Με τον “Γενικό δείκτη” στις 916.77 μονάδες και -1,16% έκτοτε…

 1. COCA COLA HBC -2,39%
 2. OTE  +1,68%
 3. OΠΑΠ +7,77%
 4. ΕΥΡΩΒ -9,24%
 5. ΕΤΕ  -9,37%
 6. ΜΥΤΙΛ +60,74%
 7. ΜΠΕΛΑ -16,37%
 8. ΔΕΗ  +114%
 9. ΑΛΦΑ -31,88% και
 10. ΕΛΠΕ  -28,28%

ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ με μία απλά πρόχειρη ματιά θα σας… μαρτυρήσουν πολλά…

*****

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η παρακάτω λίστα (επ)εξηγεί κατά 999% γιατί ο μ/μ δεν προτείνει παρά μόνον μικρές και μικρούλες μετοχές στους μικροεπενδυτές φίλους αναγνώστες του για τα χαρτοφυλάκια τους…

 • ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ +222%
 • ΕΠΣΙΛΟΝ περί το 175%
 • ΒΥΤΕ +111%
 • ΙΛΥΔΑ +246%
 • ΠΛΑΘ +146%
 • ΠΕΡΦ +196%
 • ΡΕΒΟΙΛ +67%
 • ΙΝΤΕΚ +148%
 • ΕΛΒΕ  +75%
 • ΔΟΜΙΚΗ +189%
 • ΠΑΙΡΗΣ +175%
 • ΒΙΟΤΕΡ +670%

ΤΩΡΑ, αν κάποτε αυτές δεν έκαναν κομμάτια, αν κάποτε δεν γέμιζαν στους ειδικούς ξερόλες το μάτι κλπ κλπ ουδόλως απασχολεί τον μ/μ και κυρίως τους πιστούς φίλους μικροεπενδυτές αναγνώστες του. ΟΧΙ με λόγια του ΑΕΡΑ, αλλά γραπτά και με νούμερα.

*****

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

ΣΑΡΑΝΤΗΣ – Κατά τη διάρκεια του Α΄ Τριμήνου του 2021, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε € 88,72 εκ. από € 86,94 εκ. που είχαν διαμορφωθεί κατά το Α’ Τρίμηνο του 2020, αυξημένες κατά 2,05%, παρά την υψηλή συγκρίσιμη βάση του περασμένου έτους.

 • Τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)* αυξήθηκαν κατά 38,45%, στα € 13,63 εκ. από € 9,84 εκ., και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 15,36% από 11,32% το Α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα Κέρδη Προ Φόρων και Τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 53,25% το Α’ τρίμηνο του 2021 φθάνοντας τα €10,43 εκ. έναντι €6,80 εκ. το Α’ τρίμηνο του 2020 και το περιθώριο EBIT ανήλθε στο 11,75% το Α’ τρίμηνο του 2021 από 7,83% την αντίστοιχη περίοδο του 2020.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής προχώρησαν, σε πρόσφατες εκθέσεις τους, η  Wood & Company και η Euroxx Securities, με την Wood να χαρακτηρίζει την εταιρεία ως τον μεγαλύτερο παραγωγό ΑΠΕ στη χώρα και με με τη  Euroxx Securities, ως την καλύτερη εκπρόσωπο στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Η Wood “βλέπει” τιμή-στόχος 18€ (+52% αύξηση σε σχέση με τη τρέχουσα τιμή της μετοχής). “Παρά το πρόσφατο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ηλεκτρισμού, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική επιλογή χάρη στη συνέπεια εκτέλεσης του επενδυτικού της προγράμματος και τη λειτουργική κερδοφορία της”, σημειώνει.

 • “Διατηρούμε τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αυξάνουμε την τιμή στόχο από τα 17,6 ευρώ/μετοχή σε 18 ευρώ/μετοχή, υποδηλώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, παρόλο που η Terna Energy USΑ δεν περιλαμβάνεται πλέον στο μοντέλο μας”, προσθέτει η Wood, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή της, “η αγορά δεν έχει αφομοιώσει πλήρως το  επιπλέον 1GW ισχύος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρεία”.

H Wood υπολογίζει επιπλέον 1,57GW εγκατεστημένη ισχύος στην Ελλάδα (με στόχο τα 3GW), κατά την περίοδο 2021-2025, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης.

Η Euroxx Securities, από την πλευρά της, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 16,50€ (προηγούμενη τιμή 15,80€, +40% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα τιμής της μετοχής). Όπως επισημαίνει η Euroxx, η Τέρνα Ενεργειακή “είναι στην καλύτερη θέση για να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο από τις απαραίτητες προσθήκες χωρητικότητας που επιβάλλονται από τους στόχους της ΕΕ”.

 • Σημειώνει δε ότι η εταιρεία κινείται με δυναμική κερδοφορία που οδηγείται από την ανάπτυξη στην Ελλάδα, προβλέποντας 6,8% ετήσια αύξηση EBITDA 2020-2024.  “Προβλέπουμε γενναία χρηματική διανομή προς τους Μετόχους της τάξης του 3,1% – 4,1% για το 2020-2024, πολύ υψηλότερα από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαπραγματεύεται με discount 23% σε όρους EV/EBITDA, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της”, τονίζει. Και καταλήγει πως “Ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος είναι τα 3 GW, μέχρι το τέλος του 2025”.(mikrometoxos.gr)

 • Υψηλό/Χαμηλό 52 εβδομάδων


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ και ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Mόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ (-1,36%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται ότι η στήλη είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη διόρθωση, από την πρώτη πτωτική συνεδρίαση.

 • Όσο ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 9,20 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή 9,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι “sellers”, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 8,68 – 8,65 ευρώ. Επιστροφή των αγοραστών και κλείσιμο υψηλότερα των 9,60, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 9,80 ευρώ. Εξαιρετικά ενισχυμένη η ζώνη αντίστασης στα 10,14 – 10,25 ευρώ.

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, σήμερα προσπάθησε να δώσει αντίδραση η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+1,01%), υποστηριζόμενη και από τις εκθέσεις των Wood και Euroxx Sec. (περισσότερη ανάλυση στη συνέχεια του σχολίου). Για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 12,64 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου ο τίτλος να κινηθεί προς τα 13,08 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η επόμενη στήριξη στη ζώνη 11,32 – 11,18 ευρώ.

 • Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Σαράντης (+1,16%), βοήθησαν τον τίτλο να επιχειρήσει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 8,77 ευρώ (+1,98%). Για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 9,06 ευρώ (ημερήσιο “stop short) – 9,17 ευρώ. Αν επιμείνει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη στα 8,50 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις για την Cairo Mezz (+2,86%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Fieratex (+1,39%),  AVE (+0,30%), Χαϊδεμένο (+7,32%), Δάιο (+1,12%), Ιντερτέκ (+2,51%), Μουζάκη (+0,73%), Τζιρακιάν (+0,36%), Λανακάμ (+9,74%) και Μοτοδυναμική (+3,10%)

 • Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Moda Bagno (+2,78%), νέα υψηλά 155 μηνών για την Byte (+0,85%), επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (-1,57%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Entersoft (+1,13%) και Epsilon Net (+1,11%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,29 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η Centric (+1,11%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Δομική Κρήτης (-3,23%),  Foodlink (-4,32%), Reds (-0,85%), Attica Group (-1,20%), Performance (-2,28%), ΑΛΜΥ  (-3,49%), Ικτίνο (-2,44%), Δρομέα (-1,82%) και Μινέρβα (-6,93%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/4 για τον Πετρόπουλο (+1,18%) και στις 29/4 για την Space (+1,18%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ελινόιλ (+6,60%).

 • Παρουσία πωλητή σε Ευρ. Πίστη (-2,70%), Ιατρικό (-1,49%) και Ιντεάλ (-1,56%), συνεχίζεται η κινητικότητα στον Λύκο (+2,53%), ενώ ο Άβακας (+3,85%) θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,12 ευρώ, για να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Τουλάχιστον εντυπωσιακός ο σταθερός, Θεσμικός, πωλητής στα Πλ. Θράκης (+2,75%), “απέκρουσε” με σχετική ευκολία τις “επιθέσεις” όλων όσων θεωρούν την μετοχή, σε όρους p/e 2020, από τις φθηνότερες του Χ.Α., αλλά και όσων έσπευσαν να πάρουν θέση, εν όψει των αυριανών, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ανακοινώσεων της Εισηγμένης, για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021. Τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγους βιαστικής “επιβίβασης”, αν ο τίτλος δεν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,2800 ευρώ.

 • It’s the DCF model, stupid! Frothy stocks got hit. Goldman Sachs’s index of money-losing tech companies has dropped >4.5% on Monday, lost more than 36% from the peak in Feb.
Εικόνα
 • Germany where inflation fears keep rising after ECB’s Schnabel warns that German inflation climbing >3%. German 10y breakeven rate jumps to 1.42%, the highest level since 2018.
Εικόνα
 • The VIX Index is up 35% in the last couple of days and back above 20!
Εικόνα

2020 Hot IPOs, % below high

 • Airbnb $ABNB: -38%
 • DraftKings $DKNG: -43%
 • DoorDash $DASH: -55%
 • Snowflake $SNOW: -57%
 • Unity $U: -57%
 • Palantir $PLTR: -58%
 • Rocket $RKT: -60%
 • Lemonade $LMND: -65%
 • JFrog $FROG: -65%
 • Agora $API: -67%
 • BigCommerce $BIGC: -73%
 • C3ai $AI: -73%
 • Nikola $NKLA: -89%

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.