(1): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α (6/4/2021)

***ΑΡΘΡΟ – Σχολιασμός από τον ΟΑΚ: Η πλειοψηφία του κόσμου διαβάζει για την μία ή την άλλη μετοχή, για το απόλυτο γκανιάν, για το επιτυχημένο deal, για την άνοδο των κερδών μιας εταιρίας, για το μυστικό που άλλαξε το σκηνικό στην άλλη. Μια μεγάλη αλήθεια σε όλα αυτά είναι, ότι σας σερβίρουν έτοιμο φαγητό στο πιάτο σας. Και αν είσαστε τυχεροί, ο μάγειρας σας έχει φτιάξει ένα ζεστό καλό πιάτο.

 • Αν πάλι είσαστε άτυχοι και σας πέσει μάγειρας σαν κι αυτόν που είχα εγώ στον στρατό, τότε την πατήσατε. Και για να ευλογήσουμε και λιγάκι το site που φιλοξενεί μερικές απόψεις μου σε ακραίες περιπτώσεις όπως ο Μ/Μ έχετε την τύχη να τρώτε γκουρμεδιές σερβιρισμένες δίπλα στο τζάκι. Αυτό όμως που κανείς μας δεν θα σας κάνει ποτέ, είναι να σας ξεναγήσει στην κουζίνα του.   

Τί γίνετε λοιπόν στις χρηματιστηριακές κουζίνες και πώς μπορεί κάποιος να διαλέγει πιάτο αντί να παίρνει τα έτοιμα; Τι είναι αυτό το στοιχείο που θα σας δώσει την μαγική κουτάλα;

 • Η αλήθεια είναι ότι ο μάγειρας ξέρει πάντα καλύτερα από όλους και κυρίως ξέρει πάντα πιο πιάτο είναι το πιο καλό και πιο πετυχημένο. Πάμε λοιπόν στα άδυτα. 

Για να διαλέξεις ένα χαρτί το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να πάρεις 5 ανάσες και να προσπαθήσεις να καταλάβεις που πάει ο πλανήτης, γιατί στον πλανήτη ζούμε. Οποιος αδυνατεί να βλέπει πιο κάτω από τον δρόμο του, καλύτερα να μην βγει καν από το σπίτι.

 • Τι ψάχνουμε λοιπόν; Ψάχνουμε για τάσεις που αλλάζουν την αγορά…

Ποιος θα φανταζόταν πριν από 10 χρόνια ότι το Airbnb θα εκτινάξει την αγορά ακινήτων; Άκουγα πάντα κάτι τραγικά ότι τα τούβλα δεν φέρνουν χρήματα. Ναι όντως, αλλά μόνο αν είναι στην κατοχή άλλων τούβλων. Πυκνά συχνά ακούω που θα βρει η ΛΑΜΔΑ χρήματα να χτίσει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Θέλετε να μάθετε που θα είναι η ΛΑΜΔΑ Σε 10 χρόνια; Για ξεψαχνίστε την EMAAR που φτιάχνει αντίστοιχα project στο Dubai. 

 • Οι παγκόσμιες τάσεις πλέον βρίσκονται στην φιλοσοφία του διαμοιρασμού. Να πάω μερικά βήματα πιο κάτω. Η Ευρώπη έχει 400 εκατομμύρια κατοίκους. Ινδία και ΚΙΝΑ έχουν πάνω από 2 ΔΙΣ. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο ένα ποσοστό των Ινδών και κινέζων εγκαταλείπουν την φτωχή τάξη και ανέρχονται στην μεσαία;

Θυμόσαστε τον Θύμιο από το χωριό που ανέβηκε Αθήνα και έγινε αστός; Τι ακριβώς έκανε; Αγόρασε σπίτι, αυτοκίνητο, τηλέφωνο και άρχισε τα ταξίδια. Το 2% των κινέζων να αλλάζει κλίμακα κάθε 10 χρόνια και ένα 5% εξ αυτών να έρθει Ελλάδα, τοπ τουριστικός προορισμός θα οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στα ύψη. Ψάξτε να βρείτε μερικές από τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν τότε στο πάρτι. 

 • Παλαιοτέρα όταν μας ζάλισαν για την φούσκα των χρηματιστηρίων, σας έθεσα το ερώτημα τι είναι τελικά φούσκα και πόσο επηρεάζει το νέο χρήμα τις πραγματικές αξίες; Και όσο οι τιμές ακολουθούν την ανηφόρα, εμείς ψάχνουμε για την τεχνική ανάλυση του Μυτιληναίου.

Ποια τεχνική ανάλυση θα μου δείξει τις τιμές αλουμινίου σε 10 χρόνια; Και πως θα αποτιμηθεί το γεγονός ότι ο Μυτιληναίος ξοδεύει ρεύμα που πλέον κοστίζει κάτω από 3 λεπτά; Θέλετε να μιλήσουμε για Μυτιληναίο ή για το πόσες εταιρίες σαν τον Μυτιληναίο υπάρχουν να παράγουν αλουμίνιο στην Ευρώπη;

 • Θυμόσαστε το άρθρο μου για τις χάρες της ΓΕΚΤΕΡΝΑ; Το κατασκευαστικό πακέτο μαμούθ που έβγαλε η Κυβέρνηση θα υλοποιηθεί από τον Γεωργιάδη ή από τις 10 τεχνικές εταιρίες που επιβίωσαν; 1 ΔΙΣ κεφαλαιοποίηση πλέον η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.  Το προέβλεψα στην τεχνική ανάλυση ή από τους ισολογισμούς; Τίποτα από τα δύο. Απλά παρακολούθησα τις κυβερνητικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση. Και μόνο ένα πακέτο μαμούθ θα έδινε κάποιες λύσεις.

Ο κλάδος της πράσινης  ενέργειας κάνει εκρηκτικό boom. Και μαζί με αυτόν ο κλάδος πετρελαίων και βενζίνης. Δεν σας εντυπωσιάζουν τα νούμερα που έβγαλαν εν μέσω Covid  ΕΛΙΝΟΙΛ και REVOIL; Μήπως πλέον ο ανταγωνισμός έχει μετατραπεί σε συναγωνισμό μεταξύ των 5 εταιριών που έμειναν και τι σημαίνει αυτό για την επόμενη χρονιά που ο κόσμος θα ξεχυθεί στους δρόμους.

 • Ψάχνετε για μετοχές…

Γιατί δεν ψάχνετε για κλάδους με ελάχιστο ανταγωνισμό φτηνό προϊόν και καλές τιμές πώλησης; Σκεφτείτε ως επιχειρηματίες και όχι ως κερδοσκόποι. Ο Buffet κάποτε αγόρασε την μοναδική εφημερίδα της πόλης, αύξησε τις τιμές πώλησης και πλούτισε. Μήπως 2-3 κλάδοι στην Ελλάδα έχουν γίνει πλέον αρκετά ώριμοι για να βγάλει κανείς κέρδος χωρίς πόλεμο τιμών;

 • Νομίζετε ότι ο ΟΠΑΠ είναι η χρυσή αγελάδα; Ναι ήταν και θα είναι ακόμα για λίγο καιρό μέχρι να στερέψει. Ο «Μυστήριος» σας γράφει για γυψοσανίδες και πόμολα του ΟΠΑΠ και έχει δίκιο, αν και ξεχνάει ότι στην θρυλική ταινία με το ΡΙΧΤΟ ΗΛΙΑ ο μαγαζάτορας πούλησε και τις λεκάνες από τις τουαλέτες πριν το ισοπεδώσει. Θα γίνει και αυτό φίλε Μυστήριε. 

Για να κλείσω:- Αν θέλετε την κουτάλα ανοίξτε τα ματάκια σας και ψάξτε πως διαμορφώνονται οι συνθήκες της αγοράς, του ανταγωνισμού, της παγκοσμιοποίησης, της οικονομίας μας.

Και αφού διαπιστώσετε προς τα πού πάμε, διαλέξτε κατάλληλη βάρκα για να ακολουθήσετε το ρεύμα. Αν πάλι δεν έχετε χρόνο διάθεση ή δεν καταλαβαίνετε τι γράφω υπάρχει πάντα και η λύση του ετοίμου φαγητού. Διαλέξτε έναν ΣΕΦ που σας αρέσει και σας σερβίρει φρέσκο πιάτο και απολαύστε το τραπέζι. [Φιλικά ΟΑΚ]

***Και ευχαριστίες από τον μ/μ


ATZENTA: Στις 6 Απριλίου αποτελέσματα χρήσης αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Πίστη μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Χωρίς το μέρισμα των 23 λεπτών θα διαπραγματεύεται η Autohellas στις 7 Απριλίου, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει το δικό της 2020 η Quest Holdings. Την Παρασκευή τα δικά τους οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

ΑΝ ΗΤΑΝ να περιμένουμε κέρδη από τις εκθέσεις των Οίκων, ζήτω και σωθήκαμε… 

 • Ασχολούνται και αναμασούν 12 με 15 χαρτιά και από δω πάν οι άλλοι.
 • Simply, pathetic…
 • Αντε τώρα, να δώσει κανείς βάση στα χιλιάδες νούμερα που αναφέρει ο κάθε τραπεζικός ισολογισμός. Εδώ ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι βάζουν… Σου λένε… “Και που θα το καταλάβουν, ότι γράφουμε παραμυθάκια; Τόσα χρόνια, χαμπάρι δεν πήραν. Τώρα θα πάρουν;”
 • Και αν τους ρωτήσουν στις τωρινές εποχές οι ελεγκτές, τότε η απάντηση είναι… βάλε ότι νομίζεις, τι διαφορά θα έχει, ό,τι κατάλαβες κι άλλα πολλά ευτράπελα. Χώρια που ξέρουν τι να τους δώσουν και τι όχι… Ό,τι κάνει ΤΖΙΖ, κάτω από το χαλάκι.
 • Στα παλαιά μάλιστα χρόνια, μαζευόντουσαν τα μεγάλα κεφάλια στο μεγάλο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα δημοσιεύσουν… Κέρδη ή ζημιές(!!)… Και ποιά τα μεγέθη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αν την επιμονή που είχε και έχει μαζί τους τουλάχιστον το 70% των Κωδικών του Χ.Α, την διέθετε για τις πραγματικά άξιες, ποιοτικές, δυναμικές και πάνω από όλα Αξιόπιστες εισηγμένες εταιρείες, τότε οι κάτοχοι τους θα είχαν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα και των επόμενων δύο γενεών τους, τουλάχιστον.

 • Ταυτόχρονα η οικονομία της χώρας θα βρισκόταν σε εντελώς διαφορετική διάσταση. Γιατί οι λεγάμενες καταβρόχθισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – άμεσο και έμμεσο – τουλάχιστον το 50% του Δημοσίου Χρέους της χώρας μας.

TΡΑΠΕΖΕΣ(Ι): Στις κ/φσεις ουσιαστικά προηγείται η ΕΘΝΙΚΗ και έπεται η Eurobank. Κι αυτό, γιατί όταν κάνουμε συγκρίσεις ξεχνάμε να αφαιρέσουμε την GRIVALIA. Αλλο πράγμα η ΕΥΡΩΒ με την ΓΡΙΒ και εντελώς διαφορετικό χωρίς την ΓΡΙΒ. Απλά πράγματα.

 • ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ: ΚΕΚΡΟΠΑΣ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ και ΛΑΒΙΦΑΡΜ.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Οι κλάδοι που ουσιαστικά κερδίζουν το στοίχημα είναι αυτοί της ενέργειας, των κατασκευών, της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του real estate. Τα μάτια του επενδυτικού κοινού έχουν επικεντρωθεί στους παραπάνω κλάδους όπως είναι λογικό κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Άλλωστε η εικόνα των εν λόγω κλάδων έχει δείξει ήδη το τι προσδοκά.

 • Μέρα με την μέρα το χρηματιστήριο προσελκύει και πάλι νέους επενδυτές. Τα επιτόκια
  πλέον στο 0, το ρίσκο χώρας πλέον πολύ χαμηλά με το χρήμα να ψάχνει διέξοδο στο
  επιχειρείν, στο real estate αλλά και στο χρηματιστήριο.

Μία αγορά και μία οικονομία η οποία είναι σε αγρανάπαυση τα τελευταία πολλά χρόνια, είναι λογικό να είναι πολύ πιο ελκυστική σε σχέση με άλλες χώρες που είναι σε άλλη φάση.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ(Ι): Η αγορά ουσιαστικά έχει γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα με αρκετούς τίτλους να τα έχουν περάσει κατά πολύ. Οι κλάδοι που πρωτοστατούν και ουσιαστικά κάνουν την διαφορά μιας ή ήδη έχουν καλύτερα αποτελέσματα αλλά παράλληλα περιμένουν μπροστά τους σημαντικά νέα έργα που θα τους προσδώσουν περαιτέρω ανάπτυξη.

 • Εδώ και μεγάλο διάστημα όσες εταιρίες κάνουν αύξηση κεφαλαίου υπέρ αποδίδουν μιας
  και τα κεφάλαια πηγαίνουν για ανάπτυξη και δεν είναι απλά εξ΄ανάγκης. Μπροστά μας
  ακολουθούν 2 πολύ σημαντικές αυξήσεις αυτές της τράπεζας Πειραιώς και αυτή του
  Ελλάκτωρα.

Στην πρώτη περίπτωση και μετά τον όλο σχεδιασμό ήρθε η πίεση στον τίτλο με την αγορά  να περιμένει που θα κάτσει η τιμή και το book building. Είναι δεδομένο, ότι η κάλυψη θα είναι εύκολη με την λογική να λέει ότι κάποιος επενδυτής μπορεί να ασχοληθεί μαζί της από την αύξηση και μετά.

 • Αντίστοιχα το ίδιο θα συμβεί και με την περίπτωση του Ελλάκτωρα. Η εταιρία έχει άμεσα ανάγκη από κεφάλαια με την διαφορά ότι πλέον ο νέος μέτοχος είναι δεδομένο ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να γίνει και πάλι ο όμιλος που ήταν στο παρελθόν. Και στις δυο περιπτώσεις, απλά πρέπει περιμένουμε τον χρόνο και την τιμή της ΑΜΚ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ Grinvest.gr

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2021
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
01/04/2021 ALPHA FIN ΕΤΕ 3,24 B 2,70 B
01/04/2021 ALPHA FIN ΕΥΡΩΒ 1,00 B 0,77 B
01/04/2021 NBG SEC ΕΧΑΕ 4,70 OP 4,60 OP
26/03/2021 NBG SEC ΦΡΛΚ 5,35 OP 5,15 OP
26/03/2021 WOOD ΤΕΝΕΡΓ 17,60 B 14,80 B
22/03/2021 EFG ΜΥΤΙΛ 18,70 Β 14,20 Β
18/03/2021 BOFA ΟΠΑΠ 20,50 Β
18/03/2021 BOFA ΕΥΡΩΒ 1,00 Β
18/03/2021 EUROXX ΕΛΧΑ 2,80 OW 2,70 OW
12/03/2021 PIRAEUS SEC ΜΥΤΙΛ 19,50 OP 14,00 OP
11/03/2021 NBG SEC ΕΥΡΩΒ 0,85 OP 0,80 OP
01/03/2021 CITI ΠΕΙΡ 1,40 N
01/03/2021 CITI ΕΥΡΩΒ 0,50 N
01/03/2021 CITI ETE 2,10 N
24/02/2021 OPTIMA EEEK 30,00 N ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
24/02/2021 HSBC ΕΥΡΩΒ 0,75 Β
15/02/2021 OPTIMA ΔΕΗ 13,60 Β Υπό Αναθεώρηση
15/02/2021 ALPHA FIN ΜΠΕΛΑ 18,40 Β 19,60 Β
11/02/2021 OPTIMA ΦΡΛΚ 4,50 Β 4,10 Ν
04/02/2021 OPTIMA OTE 16,10 B 15,40 B
03/02/2021 EUROXX ΕΤΕ 1,45 OW 1,55 OW
03/02/2021 EUROXX ΕΥΡΩΒ 3,40 OW 2,50 OW
03/02/2021 EUROXX ΑΛΦΑ 0,88 OW 0,75 OW
03/02/2021 EUROXX ΠΕΙΡ 1,25 OW 0,90 OW
02/02/2021 BOFA ΕΥΡΩΒ 0,85 Β 0,52 Β
02/02/2021 BOFA ΠΕΙΡ 0,85 UP 1,28 UP
02/02/2021 BOFA ΕΤΕ 2,50 Β 1.26 UP
02/02/2021 BOFA ΑΛΦΑ 0,90 Ν 0,94 Β
01/02/2021 EUROXX ΟΤΕ 16,50 OW 16,00 OW
29/01/2021 AXIA ΔΕΗ 15,10 Β 7,30 Β
26/01/2021 OPTIMA ΠΕΙΡ 1,40 Β Υπό Αναθεώρηση
26/01/2021 OPTIMA ΕΤΕ 3,10 Β Υπό Αναθεώρηση
26/01/2021 OPTIMA ΕΥΡΩΒ 1,00 Β Υπό Αναθεώρηση
26/01/2021 OPTIMA ΑΛΦΑ 1,60 Β Υπό Αναθεώρηση
15/01/2021 EUROXX ΟΠΑΠ 14,60 OW 11.60 OW

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.