(1): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α (31.3.2021)

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:”Αν είναι κάτι που από το 2010 και μετά, συνοδεύει, σχεδόν, μονότονα κάθε αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους, είναι οι επιφυλάξεις για τις Ελληνικές Τράπεζες. Το ΔΝΤ αρχικά και εν συνεχεία οι Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, υπενθύμιζαν τον υψηλό βαθμό επισφαλειών, το ‘βουνό’ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θέτοντας εύλογα ερωτήματα για την ουσιαστική χρηματοδότηση του Συστήματος.

 • Για να ανέβει, επομένως, τα σκαλοπάτια αξιολόγησης η Χώρα μας και να μπει στην επενδυτική βαθμίδα των Οίκων, θα πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο που λέγεται Τράπεζες. Φαίνεται οξύμωρο, αλλά η μεγάλη ζημιά που θα πάρει το Δημόσιο με την Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ένα ‘αναγκαίο κακό’, για να κερδίσει μακροπρόθεσμα.

Χωρίς Τραπεζικό Σύστημα, το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι καταδικασμένο να παρουσιάζει καχεκτικούς ρυθμούς. Ειδικά μετά τη λήξη της πανδημίας, σε μια Οικονομία που διψάει για ρευστότητα, ένα ισχυρότερο Τραπεζικό Σύστημα θα περιορίσει τα ‘απόνερα’ της κρίσης και το χρόνο ανάκαμψης της Οικονομίας”..

**************

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες.

 • Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.
 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν…
 • Ο μ/μ δεν παίζει με τα λεφτά των αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

****************

(1) Σχόλια– Παρατηρήσεις– Εκτιμήσεις– Επισημάνσεις (22.2.2021)- ΥΨΗΛΗ Κ/ΦΣΗ

ΜΥΤΙΛ: Ήρεμα και ωραία θα περάσει και τα 14. Δεν θα σταματήσει εκεί, με το 2 επόμενο στόχο. Συνετά, μεθοδικά και χωρίς εξαλλοσύνες. Δεν αρέσουν και στον πρόεδρο.
 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ – Cenergy – ΕΛΧΑ νέα υψηλά για όλες.Τα χαρτιά σε μεγάλα παιδιά τώρα που ξέρουν αριθμητική και βάζουν τα μολύβια κάτω. Και τα μολύβια έδειξαν ότι η CENER συγκριτικά με την ΕΛΧΑ αδικείται αρκετά.
ΦΟΥΡΛΗΣ: Απαλλάχτηκε από το βάρος-άγχος των αποτελεσμάτων. Τα αφήνει πίσω και κοιτάει πιο πάνω με το άνοιγμα της αγοράς στο λιανεμπόριο. Έχει χάσει την ζωντάνια και την σπιρτάδα του παρελθόντος, υπάρχει φυσικά και το κόστος διακράτησης, κουράστηκαν να τον περιμένουν και μερικοί, εξ ου και η αδυναμία του να ακολουθήσει την υπόλοιπη αγορά. Οι αγορές όμως είναι απρόβλεπτες και οι μετοχές είναι μέρος τους… 
 • ΕΥΔΑΠ: Ήρθε η ώρα της. Με μεγάλο discount έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Θα πατήσει γκάζι και θα πούμε το… νερό νεράκι. Στόχος: Το 1 δισ. ευρώ σε κ/φση (9,4000 ευρώ) και μετά το διψήφιο νούμερο…
ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Αυτή την φορά θα ολοκληρώσει το έγκλημα. Πολύ φθηνή έναντι όλων. Βρισκόμαστε στην αρχική φάση εκτέλεσης, με την Αγορά να είναι έτοιμη να την αποθεώσει μόλις διαπιστώσει ότι στην Παιανία… They mean business!
 • ΞΕΠΕΡΑΣΕ τις 15.000 μονάδες ο DAX και εμείς ασχολούμεθα για το αν ua ξεπεράσει τις 870 μονάδες ο δικός μας!!! ΦΥΣΙΚΑ εμείς θα το γράφουμε συνεχώς…

“ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ του Γεν.Δείκτη πολύ κοντά στα υψηλά τους (υπάρχουν και αρκετές που είναι σε επίπεδα πολύ υψηλότερα εκείνων της εποχής των 6500 μονάδων) σου έρχεται να σπάσεις τα pc’s διαβάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι τα περί 870 και 890 και 900 κλπ μονάδων.

 • Έχει και η ηλιθιότητα τα όρια της. Δεν έχουν αίσθηση της αγοράς οι εθισμένοι σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Αρκεί μία αναφορά για στατιστικούς λόγους επειδή δεν γίνεται αλλιώς, αλλά μέχρις εκεί”.
TEXNIKH OΛΥΜΠΙΑΚΗ: Τι να σχολιάσει κανείς εν προκειμένω… Ας γλυτώσουν τουλάχιστον οι εγκλωβισμένοι, όσοι άντεξαν τέλος πάντων. Κι ας κερδίσουν και όσοι είδαν φως και μπήκαν τον τελευταίο καιρό.

ΙΚΤΙΝΟΣ- ΠΡΟΧΘΕΣ: Το πρώτο τρίμηνο πήγε καλύτερα από το αντίστοιχο του 2020. Ετσι μαθαίνουμε. Η εταιρεία αρχίζει να νοιώθει την ευεργετική επιδραση που έχουν τα προϊόντα από το λατομείο της στη θέση Λεπτοκαρυές όπου εξορύσσεται το λευκό δολομιτικό μάρμαρο Βώλακα και υπάρχει αρμονικός συνδυασμός της επιφανειακής με την υπόγεια εκμετάλλευση.

 • Και το συγκεκριμένο μάρμαρο να ξέρετε ότι απογείωσε στο πρόσφατο παρελθόν τον ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ενώ είναι στα ΤΟΠ ζήτησης παγκοσμίως για το 2021(!). Η μτχ τίθεται πλέον υπό στενή παρακολούθηση.
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ (ΥΠΟΑΠΟΔΙΔΕΙ υστερώντας σημαντικά συγκριτικά και αναλογικά πάντα)


ΙΚΤΙΝΟΣ: Στην Ελλάδα, η υπόγεια εξόρυξη πέραν από τα μεταλλεία, είχε δειλά ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζεται στα λατομεία μαρμάρων με την μέθοδο θαλάμων και στύλων, συνδυαστικά με την επιφανειακή εκμετάλλευση. Εκτοτε, έχει εξελιχθεί και συνεχώς θα εξελίσσεται με τις ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ και ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ να γνωρίζουν αποθεωτικά κέρδη.

ΙΚΤΙΝΟΣ(Ι): ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ για την Κίνα, συνεχώς δέχεται παραγγελίες χωρίς φυσική παρουσία των αγοραστών αφού οι κινέζοι  είναι πλέον εξνοικιωμένοι με τα προϊόντα του ομίλου, που ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.
 • ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΒΩΛΑΚΑ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΙΝΑΙ από τα ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΖΗΤΗΣΗ παγκοσμίως εφέτος.
 • Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΦΟΥΛ
 • ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ του ΠΕΡΥΣΙΝΟΥ,αλλά η συνέχεια θα είναι πολύ καλύτερη πλέον γιατί η αγορά αποκαθίσταται σταθερά.
 • ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ PROJECT / ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ που δεν παύει να αποτελεί αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο…
 • ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης δεν θα αργήσει ο όμιλος να επανέλθει στα προ επιδημίας μεγέθη του… 

ΙΚΤΙΝΟΣ(ΙΙ): Προ 2ετίας είχε γράψει τα δικά του υψηλά στα 1,4000 ευρώ (τιμή  αναπροσαρμοσμένη). Το 2021 έχει εύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ του 0,6000 (χαμηλό) και 0,7700 (υψηλό). Στα 0,7370 ευρώ τώρα, μετά την προχθεσινή επισήμανση του μ/μ (στα 0,6700).

 • Τα δύσκολα τα αφήνει πίσω του. Με 500 χιλ. τμχ προχθές και σχεδόν 840 χιλ. χθες, με την τιμή να μην γυρίζει πίσω. Πριν λίγες μόλις ημέρες με τόση προσφορά θα είχε υποχωρήσει στα χαμηλά των 0,6000 άντε 0,6300 ευρώ.  

 • Βαδίζει με γοργό βήμα για τη ζώνη αντίστασης των 0,75 με 0,80 ευρώ. Από εκεί και πάνω αν την τμήσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών, τότε ανοίγει το έδαφος για το 1 ευρώ.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,657 0,737 8,38
30 ημερών 0,626 0,737 10,00
3 μηνών 0,590 0,778 2,36
6 μηνών 0,464 0,778 44,51
12 μηνών 0,464 0,778 19,84
*****
ΠΕΡΙ ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ: Γενικά η υπόγεια εκμετάλλευση τίθεται ως ζήτημα όταν η σχέση αποκάλυψης (μεταξύ κοιτάσματος και στείρων) είναι  τέτοια ώστε η επιφανειακή εξόρυξη και μόνο να κρίνεται απαγορευτική από οικονομική άποψη.
 • Επίσης τίθεται σε ειδικές περιπτώσεις που το ανάγλυφο είναι πολύ έντονο ή πρόκειται για κοιτάσματα μεγάλου βάθους ή για κατεξοχήν περιβαλλοντικούς (και αδειοδοτικούς γενικότερα) λόγους διότι περιορίζει ή και μηδενίζει την επέμβαση στο επιφανειακό ανάγλυφο και ακόμη δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις για απόθεση στείρων.
 • Συνδυασμός Επιφανειακής-Υπόγειας εξόρυξης λατομείου Λεπτοκαριές Βώλακα σε υψόμετρο 1190μ.-1140μ. (ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.).
 • Φωτογραφία από την έναρξη εξόρυξης στοάς στον κάτω υπόγειο θάλαμο σε υψόμετρο 1158μ! (Βώλακας, ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Στη περιοχή του Κεχρόκαμπου Καβάλας εξορύσσεται το ιδιαίτερα εμπορικό μάρμαρο τύπου Νέστου. Αυτή η περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι εκτός από την επικείμενη εξόφληση των αποθεμάτων επιφανειακής εκμετάλλευσης, η περιοχή έχει ενταχθεί σε θεσμική ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας, οπότε δεν επιτρέπεται πλέον η δημιουργία νέων υπαίθριων λατομείων.
 • Συνεπώς η μόνη διέξοδος  για την συνέχιση της εκμετάλλευσης και την ταυτόχρονη προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας είναι η επέκταση της εξόρυξης υπογείως, ακολουθώντας τη στρώση του κοιτάσματος, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων αρχών (βλ. και Εικ 9).
 • Μάλιστα η ενδιαφερόμενη εταιρεία (ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.) εκπόνησε με δική της πρωτοβουλία μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για την καταγραφή των ειδών πανίδας (πτηνά και θηλαστικά), ώστε να διερευνηθεί η εκτίμηση των επιπτώσεων στην βιοποικιλότητα και ειδικότερα  στην ακεραιότητα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) από την τυχόν επέκταση και λειτουργία του υπόγειου λατομείου.

Σχεδιασμός επέκτασης λατομείου Νέστου με υπόγεια εξόρυξη (ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.)

*****

ΔΙΑΒΑΣΤΕ με προσοχή τα όσα αναφέρονται στο https://stonenews.eu/el/ypogia-exoryxi-tou-ellinikou-marmarou/ – παρουσιάζουν μία αναλυτική παρουσίαση με τίτλο ” Η υπόγεια εξόρυξη του ελληνικού μαρμάρου”.


TEXNIKΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ – του Θανάση Σταυρόπουλου

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Χθες κινήθηκε προς ελεγχόμενη διόρθωση η μετοχή της υποχωρώντας μέχρι τα 4,81 ευρώ (-2,14%). Όμως στα “τελευταία μέτρα της κούρσας” οι αγοραστές αποδείχθηκαν πιο δυνατοί και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, γύρισαν τη μετοχή σε θετικό πρόσημο και την έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 7 ετών(!). Η πλησιέστερη, αξιόλογη, στήριξη στα 4,40 και οι αμέσως επόμενες στα 4,24 (ημερήσιο “stop long”) και 4,09 ευρώ. Προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται στη ζώνη 5,00 – 5,10 ευρώ, να συναντήσει αυξημένη προσφορά.

ΤΙΤΑΝ: Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της TITC (+3,50%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 13 μηνών. Όσο ο εν λόγω τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 15,30 και ακόμα καλύτερα με τη χθεσινή ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 15,85 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς την επόμενη αντίσταση στα 17,55 ευρώ. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι πρώτες στηρίξεις στα 14,60, 14,28 (ημερήσιο “stop long”) και 14,02 ευρώ.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ (από τον Θανάση Σταυρόπουλο)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΛΧΑ (-2,59%) και Άβακα (-2,63%), δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Παπουτσάνη (-1,75%), παρουσία πωλητή στην Newsphone (-7,14%), σε υψηλά 18 μηνών η Ιντρακόμ (+11,55%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κορδέλλου (+7,41%), Ικτίνο (+5,29%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίο εξαμήνου), Frigoglass (+3,68%) και MIG (+1,69%), τέσσερις οι ανοδικές για Cairo Mezz (+3,39%), Attica Group (+1,90%), ΕΥΑΘ (+1,54%), Πλ. Θράκης (+4,57% και νέα υψηλά 125 μηνών) και ΕΚΤΕΡ (+5,94%), ενώ “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΣΙΔΜΑ (+4,29%).

 • Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Moda Bagno (+9,91%), CPI (+1,60%), Mediterra (+6,41%), Fieratex (+1,16%), Doppler (+1,21%), Τζιρακιάν (+1,59%), Ευρωσυμβούλους (+3,81%), Δρομέα (+2,4%) και ΛΕΒΚ (+9,83%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Foodlink (-3,55%), Byte (-0,64%), Space (-2,78%) και Ίλυδα (-2,80%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΒΙΟΚΑ +6,06% (+6,06%, χωρίς πειστικούς αγοραστές).

Αύξησαν συναλλαγές Ναύπακτος (+2,13%) και Πλ. Κρήτης (+0,62%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Sato (+2%) και Ιντερτέκ (+1,61%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 22/3 για την AVE (+18,37%), ενώ ίσως απαιτήσει αυξημένη προσοχή η Τεχν. Ολυμπιακή (+14,17%), αν το χθεσινό “πακέτο” των 687253 τεμ. αφορούσε θέση που μηδένισε Ξένο Fund, ολοκληρώνοντας τις πωλήσεις του. Μένει στις 5/4 ο Ανεξάρτητος Σύμβουλος να παραδώσει το πόρισμά του, για το Πόρτο Καρράς και τη συναλλαγή.


*****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.