(2): Σοβαρό το πλήγμα που δέχτηκε σήμερα το Χ.Α.

A trader reacts in front of her screen in a business bank, in Paris, Thursday, Sept. 22, 2011. In mid-afternoon, France's CAC-40 was down a hefty 5.4 percent at 5,186. BNP Paribas was hit hardest Wednesday, with its stock falling around 4 percent. (AP Photo/Thibault Camus)

Faux και τα μεγέθη της Folli(;) Η εικόνα της μετοχής δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, ενώ η συμπεριφορά της διοίκησης δείχνει αμηχανία, αδυναμία… Αλλιώς, δεν θα είχαμε -30% και ανεκτέλεστο 1,3 εκατ.τεμαχίων. Σοβαρό το πλήγμα που δέχτηκε σε καθοριστική περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η συντριβή της ΦΦΓΚΡΠ συμπαρασύρει και αρκετές ακόμα μετοχές στο διάβα της. Κρίμα από πολλές πλευρές και για ποιές οικονομικές εκθέσεις να κάνει λόγο κανείς και ποιούς ισολογισμούς να πιστέψει. Πάντα είχαμε επιφυλάξεις, αλλά σε αυτή την περίπτωση ξεπεράστηκε και η πιο επιφυλακτική προσέγγιση. Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν σήμερα στην ΦΦΓΚΡΠ και ποιός ξέρει πόσα ακόμα. 

__________

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 31-83 και Σταθερές 85, με την αξία των συναλλαγών στα 78,14 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να καλύπτουν 3,77 εκατ. ευρώ.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ: Αττικής στο +4,64% στα 0,3270 με 310 χιλ. ευρώ τζίρο, ΣΑΡ +1,7% στα 15,0000 ευρώ

ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΦΡΛΚ, ΟΛΥΜΠ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ

ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΑΝ: Τα ΦΦΓΚΡΠ… η ΡΕΒ στο -16%, ΙΝΛΟΤ -8,7%  ΑΒΑΞ -7,2%.

ΓΕΡΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, ΜΙΓ, ΔΕΗ, ΝΗΡΕΑΣ, ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜ., ΙΝΚΑΤ κ.α.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τεστ αντοχής από την EBA, ο Μάιος αναμένεται να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι συζητήσεις την ολοκλήρωση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος και το ελληνικό χρέος διαμορφώνουν ήδη μια πλούσια οικονομική ατζέντα η οποία έχει αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

  • Επιπρόσθετα οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν εκ νέου αποτελέσματα –προαιρετικά – για το πως κινείται το α’ τρίμηνο με βασική εστίαση στις τάσεις που διαμορφώνοντα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφεται σε όλες τις σειρές χρέους (έντοκα και ομόλογα) αντανακλά την εκ νέου διάθεση ανάληψης ελληνικού ρίσκου και προσδοκία ολοκλήρωσης των βασικών διαδικασιών εντός του αναμενόμενου χρόνου. Υποστηρικτικά ήταν τα αποτελέσματα του 2017 στο σύνολο τους για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών.

  • Αν και η αγορά έχει μέσα της προσδοκία (το μέσο PE βρίσκεται στις 17 φορές για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες) υπήρξαν πολλές θετικές αναγνώσεις, οι περισσότερες ίσως από το 2009 και μετά:

α) Αυξημένος τζίρος, λειτουργικά και καθαρά κέρδη χωρίς την συνδρομή σημαντικών εκτάκτων

β) αυξημένα μερίσματα που διαμορφώνουν μέση μερισματική απόδοση 2,5%

γ) βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια σε προ κρίσης επίπεδα

δ) αυξημένη ταμειακή ρευστότητα

ε) σχετικά σταθερό ύψος δανεισμού

στ) πλειοψηφικό ρεύμα κερδοφόρων εταιριών (58:42).

Από τις πρώτες ανακοινώσεις και την εικόνα που επικοινώνησαν στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες φαίνεται ότι οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών συνεχίζονται και στο ξεκίνημα του 2018 βελτιώνοντας πολύ την οπτική των επενδυτών σε ότι αφορά το μίκρο επίπεδο.

H EKΘΕΣΗ – Goldman Sachs: Αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Βank στα 2,5500 ευρώ από 2,3600 ευρώ προηγουμένως, της Εθνικής στα 0,3000 ευρώ, από 0,2800 ευρώ, στα 1,0000 ευρώ από 0,8800 ευρώ στη Eurobank, ενώ στην Πειραιώς στα 3,5500 ευρώ, από 3,1000 ευρώ προηγουμένως. Η Alpha Bank (Σύσταση Αγορά) παραμένει η κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα, ενώ για τις άλλες τρεις συστημικές η σύσταση είναι ουδέτερη.

Οριακά κράτησε η αγορά το ημερήσιο Long με τον τραπεζικό κλάδο να κρατάει τα προσχήματα. Τα επίπεδα κρίνονται πολύ σημαντικά για την συνέχεια, μιας και με κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσουμε και πάλι την ζώνη των χαμηλών.

*********

 (1): Μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλασσε η Παρασκευή 4/5

  • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,10 +3,57
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,65 +1,12
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,25 +0,71
ΙΤΑΛΙΑ 1,75 +1,21

Αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης η Folli Follie στο -29,99% – Η εταιρία διαψεύδει την έκθεση της Quintessential Capital Management. Η ανακοίνωση της εταιρείας δεν μπορεί να απελευθερώσει την μετοχή από το -30%. Κάθε απόπειρα απαντάται με νέες μεγάλες εντολές πωλήσεων.

ΦΦΓΚΡΠ: Ξεκλείδωσε 4-5 φορές αλλά και πάλι είναι στο -30% με ανεκτέλεστο 570 χιλ. τμχ. Να σημειωθεί επί συνολικού τζίρου 40 εκατ. μέχρι στιγμής στο ταμπλό, η μετοχή του έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές αξίας 12,3 εκατ. ευρώ για τα 1,094 εκατ. τμχ που έχουν αλλάξει χέρια.

Σεισμό στην ελληνική κεφαλαιαγορά, πλήγμα στους ελεγκτικούς φορείς και εποπτικούς θεσμούς συνιστά η έκθεση της Fund Quintessential Capital Management, η οποία αποκαλύπτει ότι η εικόνα που παρουσιάζεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας δεν αντανακλά την πραγματική!

Η ΙΔΙΑ βλέπει ουσιώδεις ανακρίβειες, ενώ εγείρει ερωτηματικά για την εταιρία ορκωτών λογιστών που υπογράφει τις καταστάσεις καθώς και για σειρά ζητημάτων. Ήδη η έκθεση και η ανακοίνωση ανάληψης μεγάλης short θέσης από το Fund έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τη μετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο το ζήτημα δεν περιορίζεται στην εταιρία και την πορεία των τίτλων της, αλλά είναι ευρύτερο.

ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που η διοίκηση της εταιρείας με την αναδοχή τραπεζών και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου, έχει εξαγοράσει εταιρίες, ενώ έχει πουλήσει και μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τίθεται αβίαστα ζήτημα επάρκειας των ελεγκτών, εποπτών και εν γένει ασφάλειας των διαδικασιών, ενώ πλήττεται ευθέως η αξιοπιστία απέναντι στους επενδυτές.

ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ 20 χρόνια μετά την κρίση του 1999 και παρά την εφαρμογή των οδηγιών MiFid φαινόμενα μεγάλης κλίμακας παραπλάνησης και χειραγώγησης της επενδυτικής κοινότητας επιμένουν. Τα επίσημα στοιχεία της FF δείχνουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, αλλά συνεχώς αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις θυγατρικές της στην Ασία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – εν αναμονή απάντησης: Το ποσό των εισπρακτέων λογαριασμών και τα αποθέματα των θυγατρικών της FF στην Ασία φαίνονται ξεκάθαρα δυσανάλογα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η FF δηλώνει έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Ασία, από τα οποία πιθανώς η Κίνα κατέχει το μερίδιο του λέοντος (το 70% του ασιατικού δικτύου είναι εκεί). Παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι το μόνο δύο κινεζικές θυγατρικές της FF, Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν μόνο περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια έσοδα και μαζί έχουν περίπου 50 POS μόνο.

Ανησυχίες σχετικά με τους ελεγκτές: Μετά τον έλεγχο των λογαριασμών για αρκετά χρόνια μέσω της Baker Tilly (λογιστική εταιρεία), η FF άλλαξε πρόσφατα στην Ecovis μια σχετικά άγνωστη επιχείρηση. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιούν τις πωλήσεις της FF στην Ασία, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, φαίνεται να είναι μία σκοτεινή επιχείρηση με προσωπικό μόνο δύο ατόμων.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ και τα ομολογιακά της FF GROUP. Γενικά, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και το ΧΑ δέχεται ένα πολύ μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας και όχι μόνον… ‘Ο,τι χειρότερο θα μπορούσε να του συμβεί! Σχεδόν 440 χιλ. τμχ το ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ στην μτχ της Folli αυτή την στιγμή, δείγμα της… αξιοπιστίας που τρέφει απέναντι της η αγορά!!

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 33-68 και Σταθερές 69, με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να καλύπτουν 1,5 εκατ. ευρώ.

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ: Η μετοχή της Fourlis με άνοδο 2% και επαναπροσέγγιση των υψηλών της (6,2600 στις 26/1), και ο ΠΑΠ με άνοδο 4,75% στα 0,4190 ευρώ.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΙΚΤΙΝΟΣ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΠΡΟΦ, ΑΤΕΚ, ΑΣΚΟ, ΕΛΤΡΑΚ.

ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΑΝ: Τα ΦΦΓΚΡΠ…

ΓΕΡΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, ΜΙΓ, ΔΕΗ, ΝΗΡΕΑΣ, ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜ., ΠΕΡΣΕΑΣ

Print Friendly, PDF & Email