(1) Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του Χ.Α (28/5/2020) Μέρος α΄

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ για τους νέους αναγνώστες μας, ότι ο μ/μ δεν έχει δικό του ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ καθότι είναι 100% υπέρ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ και δεν πρόκειται φυσικά ποτέ των ποτών να αλλάξει αυτή την τακτική, προσέγγιση και πεποίθηση. Ούτε και πρόκειται να ανοίξουμε συζήτηση με το απέναντι στρατόπεδο. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει άλλωστε το ταμπλό, τα γραπτά κ.λπ κ.λπ.

 • Σεβόμενος όμως την επιθυμία πολλών χιλιάδων αναγνωστών του – που είτε την ακολουθούν είτε την λαμβάνουν υπόψη τους – καθημερινά… αναμεταδίδει τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις από πηγές που έχουν αποδειχθεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.
  Και τις οποίες είχε τσεκάρει επανειλημμένως πριν τις επιλέξει ως πηγή πληροφόρησης των αναγνωστών του.

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Δείκτης τραπεζών@359,37: Τα σήματα που ο καθένας έχει πρέπει να τα ακολουθεί και να μην προσπαθεί να κάνει πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα που θα σταματήσει την πτώση ή την άνοδο μία μετοχή.. Τα short στα συμβόλαια επιτράπηκαν πριν λίγες μέρες και η αγορά κινείται επιθετικά ανοδικά. Η διάσπαση των 300 μονάδων έδωσε την τάση. Το 364 επόμενο πολύ σοβαρό επίπεδο θυμίζοντας πω είναι και το στοπ στο short σε εβδομαδιαίο κλείσιμο. Απέχουμε μόλις 3% απ’αυτό με τον MSCI να τελειώνει κλείσιμο Παρασκευής. Όσο κάποιος βρήκε ένα τον μεγάλο πάτο άλλο τόσο θα βρεί και την μεγάλη κορυφή.


!AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ…δείχνει διαθέσεις να πάει στο 1 με 1,03 ευρώ.

Εικόνα


[email protected],2780 ευρώ:

 • Εάν πάρει ανοδικά με ισχυρό όγκο συναλλαγών τα 0,2800 ευρώ έχει καλή κίνηση μπροστά της, καθώς το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης βρίσκεται στα 0,3720 ευρώ

****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ πήρε και σχετική απόσταση ασφαλείας από τα 7,00 ευρώ. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 7,14 – 7,20, που, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις των 7,39, 7,53 και 7,80 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 6,50 – 6,45 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση που χθες κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στην λογική ανεύρεσης των τίτλων που υποαποδίδουν στην τελευταία ανοδική αντίδραση, αλλά και με προσδοκίες ότι η Κυβέρνηση θα επιταχύνει τα νέα έργα. Θετικό ότι η μετοχή άφησε πίσω της την αντίσταση στα 0,86 ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η “μάχη” στην ζώνη 0,9080 – 0,9340 ευρώ.

 • Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να χαμηλότερα των 0,833 – 0,79 ευρώ. Σήμερα ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, που αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,79 ευρώ. Με τα τρέχοντα δεδομένα, τα πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην περιοχή των 1,15 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Μετά από πολλές εβδομάδες, ο τίτλος του (+10%) ξέφυγε από το “δρομολόγιο” 7,80 – 8,20 ευρώ, πετυχαίνοντας ανοδική διαφυγή, ενώ έκλεισε και το “gap” στα 8,60 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τα 9,00 ευρώ. Στα 7,825 το ημερήσιο “stop long”.

*****

 • Τρόποι ανάπτυξης κερδοφόρας στρατηγικής…

Οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ένα σύστημα κερδοφόρο δοκιμάζουν διάφορα συστήματα που περιλαμβάνουν διαφόρους δείκτες/ταλαντωτές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές – αν όχι όλες – η απόρριψη μιας ιδέας είναι λάθος, γιατί ουσιαστικά κάθε ταλαντωτής μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός στρατηγικού συστήματος που θα είναι κερδοφόρο.

Αφού οι traders προσδιορίσουν την κύρια τάση, είναι οι μοναδικοί που θα πρέπει να αποφασίσουν τον τύπο της στρατηγικής που πρέπει να  εφαρμόσουν. Όμως οι περισσότεροι traders νιώθουν άσχημα, όταν πρόκειται να σκεφτούν την ανάπτυξη μιας στρατηγικής.

 • Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν τους αρέσει, αλλά γιατί απλώς αισθάνονται ότι δεν έχουν ιδέες τις οποίες θα έπρεπε να δοκιμάσουν, ή ότι δεν έχουν βρει κάτι που οι ίδιοι να πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα έχει απόδοση.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι traders κάποια στιγμή στην επενδυτική τους σταδιοδρομία δοκιμάζουν το σύστημα Dual Moving Average Crossover (=διάσπαση των δύο κινητών μέσων). Ωστόσο ο μέσος trader όταν δοκιμάζει για πρώτη φορά αυτή τη στρατηγική, πιστεύει ότι το μόνο πράγμα το οποίο θα πρέπει να υποβάλλει σε δοκιμασίες, είναι ο αριθμός περιόδων των δύο Κ.Μ.O.

Οι αρχάριοι λοιπόν πραγματοποιούν πολλά πειράματα, θέτοντας ως αριθμό περιόδων διάφορα νούμερα και όταν δε βρουν κάτι που να δουλεύει σύμφωνα με τα δικά τους standards, απορρίπτουν εντελώς τo σύστημα Dual Moving Average και προσπαθούν να βρουν τη λύση σε κάποιο άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι κάπου θα πρέπει να υπάρχει κάποιος δείκτης ή σύστημα που θα λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά.

Στην πραγματικότητα όλοι όσοι ασχολούνται με τα επενδυτικά συστήματα, σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν περάσει από αυτή την φάση και έχουν απορρίψει πολύ καλά συστήματα όπως το συγκεκριμένο.

Η απόρριψη ενός κινητού μέσου είναι σφάλμα, γιατί ο κινητός μέσος είναι το 50% του παζλ που λέγεται ανάπτυξη συστήματος. Ο κινητός μέσος χρησιμοποιείται για να έχουμε το 50% της στρατηγικής το οποίο είναι το setup.

 • Λέγοντας setup εννοούμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες μας λένε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για είσοδο ή έξοδο. Το άλλο 50% μιας στρατηγικής είναι εκείνο που οι περισσότεροι traders αγνοούν παντελώς και το οποίο αποκαλείται «είσοδος».
 • Στην συνέχεια λοιπόν θα μιλήσουμε διεξoδικά για τους δύο αυτούς όρους και για το πως μπορούμε, χρησιμοποιώντας τους ταυτόχρονα, να μετατρέψουμε ένα σύστημα σε κερδοφόρο.

Όταν προσπαθούμε να δοκιμάσουμε ένα δείκτη ή ένα σύστημα, το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι το να το βάλουμε στον system tester και απλώς να δούμε το ποσοστό απόδοσης σε κέρδη. Δηλαδή η αναζήτησή μας για έναν καλό δείκτη, δε θα πρέπει να περιορίζεται σε  έναν απλό, συμβατικό και επιφανειακό τρόπο.

 • Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε το δείκτη ή το σύστημα με ένα τρόπο διαφορετικό και μοναδικό. Χρησιμοποιώντας το setup και την είσοδο, θα μπορέσουμε να δούμε την ανάπτυξη μιας στρατηγικής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
 • Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, με πολλές δυνατότητες και ιδέες, τις οποίες θα πρέπει να δοκιμάσουμε.
 • Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε πλέον να κάνουμε βελτιστοποίηση (optimization) των standard δεικτών και θα αναπτύξουμε μια μέθοδο με την οποία θα μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και οργανωτικοί.

Τo setup…Το setup είναι η συνθήκη ή το σύνολο συνθηκών, οι οποίες πρέπει να πληρούνται, πριν ανοίξουμε μια θέση στην αγορά. Μπορεί να είναι ένας δείκτης ή μια ομάδα δεικτών, οι οποίοι μας λένε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για αγορά ή πώληση. Τα setup δεν μας βάζουν στην αγορά, αλλά απλώς μας λένε ότι μια πράξη αγοράς ή πώλησης έχει φτάσει  στο χρονικό σημείο για να πραγματοποιηθεί.

Μερικά παραδείγματα setup για στρατηγικές που ακολουθούν την τάση είναι:

 • Ο δείκτης ADX βρίσκεται σε ανοδική τάση.
 • Οι τιμές κινούνται έξω από ένα κανάλι.
 • Ένας γρήγορος ΚΜΟ διασπά έναν αργό ΚΜΟ.

Παραδείγματα setups για στρατηγικές στήριξης και αντίστασης.

 • Ο δείκτης %Κ διασπά τον δείκτη %D
 • Οι τιμές προσεγγίζουν την πάνω ή την κάτω λωρίδα των φακέλων των Κ.Μ.Ο
 • Ο RSI διασπά την περιοχή υπερπώλησης (0-30) ή διασπά την περιοχή υπεραγοράς (70-100).

Επίσης μερικά παραδείγματα setups τα οποία αφορούν  αύξηση της μεταβλητότητας είναι τα εξής:

 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με ανοδικό χάσμα.
 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με καθοδικό χάσμα.
 • Το εύρος τιμών της συγκεκριμένης περιόδου είναι μεγαλύτερο από το μέσο εύρος των τριών προηγουμένων περιόδων.
 • Η διαφορά μεταξύ δύο ΚΜΟ είναι μεγαλύτερη από την μέση διαφορά των 10 τελευταίων περιόδων.

ΠΗΓΗ: investor.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας. Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.