(1)- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (5/11)


ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ του φθηνότερου χρηματιστηρίου του κόσμου*

 • Δύο όμιλοι, Coca Cola HBC και ΟΤΕ, καλύπτουν το ένα τρίτο της συνολικής κεφ/σης του(!). Σε αστεία επίπεδα αποτίμησης – συγκριτικά με τα διεθνή στάνταρντς – όμιλοι όπως αυτοί των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ (θα μοιράσει 9 ευρώ μέρισμα μέχρι το 2030) ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ/ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤC, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ κ.α.

*Μην δίνετε καμμία σημασία στις μαλακίες (sic) των ξένων αναλυτών σχετικά με τους δείκτες του Χ.Α κι αυτό γιατί αυτοί γνωρίζουν (sic) μόνον 15 με 20 εταιρείες και δεν δίνουν καμμία σημασία στις υπόλοιπες 60 με 70 ποιοτικές και δυναμικές εταιρείες του που είναι κυριολεκτικά τζάμπα.

 • *Οπως και εμείς δεν δίνουμε καμμία σημασία στους μιζερόπληκτους και μηδενιστές του Χ.Α οι οποίοι εκτός από πανάσχετοι, είναι και άκρως επικίνδυνοι. Αλλά θα μας πείτε, καλά να τα παθαίνουν όσοι όχι μόνον τους διαβάζουν, αλλά και τους ακολουθούν εμπράκτως.

 1. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (μαζί του από τα 1,0000 ευρώ)- Με εκτιμώμενα EV/EBITDA στα 5, p/e περί το 9 και δείκτη δανειακής μόχλευσης ουσιαστικά ανύπαρκτο.
 2. ΣΙΔΜΑ (μαζί της από τα 1,2000 ευρώ) – με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών άνω των 300 εκατ. ευρώ το 2022
 3. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Μας θυμίζει σε μικρογραφία την Autohellas στα πρώτα της βήματα. Διορατικά χαρτοφυλάκια τοποθετούνται στο εύρος των 1,6500 με 1,7000 ευρώ.
 4. ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Mαζί της από τα 0,3000 ευρώ): Λόγω… ΓΑΙΑ και πιθανολογούμενης ενεργειακής κίνησης δεηθώμεν.
 5. INFORM ΛΥΚΟΣ: Μπορεί ο όμιλος να μην ανήκει αυτός καθ’εαυτός στον κλάδο της ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, αλλά δεν απέχει και πολύ. Με την αποτίμηση του μόλις στα 33 εκατ. ευρώ και για λόγους που σας έχουμε και πρόσφατα αναφέρει, είναι προκλητικά ελκυστικός. Αλλωστε η αιτία της υστέρησης του είναι γνωστή και ακούει στη λέξη Μεγαλομέτοχος. Αλλά κι αυτός άνθρωπος είναι, μπορεί ξαφνικά να την δει αλλιώς την όλη κατάσταση.


ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Να μην τα ξαναλέμε… Πάντως, κάποτε η εταιρεία έβγαζε ετήσια κέρδη όσα είναι η σημερινή αποτίμηση της!!

 • ΔΕΗ: Με μεγάλη υπερκάλυψη έκλεισε η διαδικασία. Πάνω από 400 εκατ. συγκεντρώθηκαν μόνο από την ΔΠ στην Ελλάδα. Η εταιρεία αντλεί 1,35 δισ. ευρώ με 9 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙ-άκι: Στις αγορές μπορεί να ζήσουμε τα πάντα, από τα πιο απιθανοαπίθανα μέχρι τα πιο πολύ απιθανοαπίθανα. Γι αυτό άλλωστε και δεν πεθαίνουν ποτέ. Οι αγορές, απλά είναι μία θάλασσα. Δεν πρέπει να τις φοβάσαι, αλλά πρέπει πρωτίστως να τις σέβεσαι. Οι κανόνες τους άλλωστε είναι απλοί, λογικοί και εφαρμόσιμοι. Αλλά οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στα απλά και λογικά.


H ψυχολογία στη σύγχρονη εποχή:
 • Σύμφωνα με τους Weiner και Kukla η επιτυχία αποδίδεται είτε σε εσωτερικούς παράγοντες, όπως η προσπάθεια και η ικανότητα, είτε σε εξωτερικούς που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως για παράδειγμα η τύχη.

An Attributional Analysis of Achievement Motivation

Authors:

Η τοποθέτηση μου –για να έρθουμε από την θεωρία στην πράξη- σε μια μετοχή θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα είτε εξ αιτίας της ικανότητάς μου να μελετήσω τη συγκεκριμένη εταιρία και να βγάλω τα κατάλληλα συμπεράσματα, είτε επειδή απλά έτυχε ή κάποιο fund αποφάσισε τη δεδομένη χρονική στιγμή να επενδύσει και έτσι επωφελήθηκα κι εγώ.

 • Άτομα με ισχυρό κίνητρο επιτυχίας αποδίδουν την επιτυχία (στα δικά μας: κερδοφόρα επενδυτική επιλογή μετοχής στο ΧΑ) περισσότερο στον εαυτό τους (στην προσπάθεια δηλαδή που καταβάλλουν και την ικανότητά τους, όπως είδαμε παραπάνω), απ’ ότι άτομα με χαμηλά κίνητρα. Όσο λιγότερες μάλιστα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας, τόσο πιο πολύ αποδίδεται η επιτυχία στον εαυτό και η αποτυχία στην τύχη.

Έτσι λοιπόν νιώθουμε περηφάνια όταν πετυχαίνουμε στα δύσκολα (λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας), ενώ νιώθουμε ντροπή όταν αποτυγχάνουμε στα εύκολα (μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας).

 • Αισθανόμαστε δηλαδή περήφανοι, όταν μετά την ανάλυσή μας στεφθεί από επιτυχία η επιλογή να τοποθετηθούμε σε μια μετοχή που δεν έχει εντοπισθεί από την πλειοψηφία των επενδυτών (πόσες και πόσες σας έχουμε κατά καιρούς αναφέρει!), ενώ αποχωρούμε με σκυφτό το κεφάλι, όταν η επένδυσή μας πάει άπατη, ενώ εθεωρείτο piece of cake!  

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Κορδέλλου (-2,28%) και Τρ. Αττικής (-2,13%), τέσσερις για την ΕΚΤΕΡ (-2,34%), έξι συνεχόμενες πτωτικές για τον Ικτίνο (-0,51%), παρουσία πωλητή σε ΒΙΟΚΑ (-2,58%), ΣΙΔΜΑ (-1,46%) και Πλ. Θράκης (-2,06%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,896 ευρώ (κλείσιμο 9/9) η Δομική Κρήτης (-4,26%), σε υψηλά μήνα η Profile (+1,69%), σε νέα υψηλά τριετίας η Intralot (+7,56%).

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Μινέρβα (+12,38%), Εβροφάρμα (+2,82%), Κρέκα (+18,48%), Μουζάκης (+2,27%), Mediterra (+2,45%), Vidavo (+1,96%), Logismos (+1,87%), AS Company (+2,40%), Προοδευτική (+1,74%), ΚΛΜ (+2,04%), Κτήμα Λαζαρίδη (+0,54%), Δάιος (+3,82%), Έλτον (+1,14%) και Επίλεκτος (+1,46%), αύξησε συναλλαγές η Ελγέκα (+2,95%), ισοφάρισε τα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+1,51%, ενώ συνεχίζονται τα “πακέτα”) και σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,78%) και Epsilon Net (+1,41%).

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Πλ. Κρήτης (-0,53%), επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακάτ (+4,90%) και Quest (+1,06%), τα αποτελέσματα εννεαμήνου έστειλαν σε υψηλά 255 μηνών τον Πετρόπουλο (+3,75%, αλλά και αισθητή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 8,58 ευρώ +7,25%)

 • Ενώ ίσως χρειαστεί αυξημένη προσοχή, αν ανεβάσει συναλλαγές, η Mermeren (-4,49%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, οι πωλήσεις από 1/1 έως 30/9/2021 στα 21.983.640 ευρώ – οι εξαγωγές στα 21.857.249 ευρώ – , από 15.847.629 ευρώ πέρυσι – οι εξαγωγές στα 15.735.300 ευρώ – και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 11.128.890 ευρώ, από 7.475.946 ευρώ πέρυσι).

 • Τεμπέλης επενδυτής = Άφραγκος επενδυτής

Του… πολυγραφότατου Απόστολου Μάνθου (απορίας άξιον, πως τα προλαβαίνει όλα αυτά)

 • Αλήθεια… Η ρουτίνα και η εξωγενής επιρροή πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στις επενδυτικές σας συναλλαγές;

Ρουτίνα…. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο των επενδυτικών κινήσεών σας και δεν το γνωρίζετε καν. Αυτό που κάνετε μέρα με τη μέρα στην προσωπική σας ζωή έχει άμεση επίδραση κατά 110% στις συναλλαγές σας και το έχω δει να ξεδιπλώνεται και στις δικές μου συναλλαγές.

 • Αν σηκωθείτε, που λέει ο λόγος, από το κρεβάτι στις 10:15 ή μόλις 15 λεπτά πριν ανοίξει η αγορά, μεταβείτε στον υπολογιστή και σαρώστε γρήγορα τα forums, το chatroom, το twitter ή κάποιο οικονομικό site για να αρπάξετε μερικές γρήγορες ιδέες για να τις πραγματοποιήσετε στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου τότε ελπίζω να μην το πάρετε βαρέως αλλά δεν πρόκειται να βγάλετε φράγκο αντιθέτως πάτε για να χάσετε.

Το πιο λυπηρό στοιχείο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους ενεργούς επενδυτές το κάνουν αυτό στην πραγματικότητα. Φίλοι μου ΔΕΝ θα λειτουργήσει ΠΟΤΕ!

 • Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι από τους επενδυτές σκέφτονται και νομίζουν ότι οι συναλλαγές είναι αυτό το «πράγμα», που περιέγραψα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι δεν έχουν την επένδυση του κεφαλαίου τους ως μια πλήρη απασχόληση.

Είναι απλώς επίδοξοι “παίκτες”, οι οποίοι είτε έχουν ήδη άλλη δουλειά, είτε είναι συνταξιούχοι, άνεργοι ή οτιδήποτε άλλο αλλά οι επενδύσεις των χρημάτων τους στις χρηματαγορές δεν είναι η κύρια πηγή εισοδήματός τους.

 • Ε, λοιπόν η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών αντιμετωπίζουν τις συναλλαγές σαν λαχείο. Μια ελπίδα, μια αδρεναλίνη πονταρίσματος, μια σπίθα πνευματικής κίνησης μέσα στην αργή στάση της ζωής τους. Το μόνο πράγμα που δεν θεωρούν ότι είναι… είναι ΔΟΥΛΕΙΑ!!!

Και όμως αγαπητοί μου είναι δουλειά! Όπως και σε κάθε άλλη δουλειά, έτσι και εδώ εισπράττεις εισόδημα. Αντιμετωπίστε το έτσι.

 • Εάν ήσασταν σύμβουλος ας πούμε στον όμιλο Mytilineos και εσείς και η ομάδα σας έπρεπε να κάνετε μια μεγάλη παρουσίαση στα βασικά στελέχη και στον ίδιο τον Μυτιληναίο στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας, θα σηκωνόσασταν ποτέ από το κρεβάτι στις 9:15 και θα πηγαίνατε στη συνάντηση;

Θα εμφανιζόσασταν χωρίς να έχετε κάνει καμία προετοιμασία και απλά με το που θα μπαίνατε στο meeting θα στρεφόσασταν σε ένα μέλος της διοίκησης και θα λέγατε “Γεια, τι χαμπάρια… λοιπόν, τι νέα;” Φυσικά και δεν θα το κάνατε.

 • Αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο που θα εξόργιζε τόσο τον Ευάγγελο που θα σας έδιωχνε κλοτσιδόν από την εταιρεία του. Οι επενδύσεις δεν είναι κάτι διαφορετικό! Εάν έχετε μια νωχελική πρωινή ρουτίνα χωρίς προετοιμασία, στρατηγική ή δομή, πιθανότατα θα χάσετε χρήματα. Αυτός είναι άλλωστε ο τρόπος που η αγορά σας λέει σιγά σιγά καθώς αιμορραγείτε τον λογαριασμό σας ότι …απολύθηκες.

Είναι δουλειά και μάλιστα αρκετά δύσκολη. Προσεγγίστε το ως τέτοια.

 • Εδώ είναι η πρωινή ρουτίνα ενός από τους πλέον φτασμένους Αμερικανούς “trader” με χαρτοφυλάκιο κάμποσων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ώρα είναι Νέας Υόρκης και αναφέρεται στη Wall Street.

“Σηκώνομαι στις 6:45 π.μ. κάθε μέρα, κάνω κάποιο είδος προπόνησης cardio για να ξυπνήσω το σώμα μου και τον εγκέφαλό μου ή όπως λέει και ο ίδιος “wake my ass up”. Το κάνω για περίπου 30 λεπτά. 7:15 – 7:30 τελείωσα, κάνω ένα ντους, ντύνομαι και ας έχω στο σπίτι μου το γραφείο και πάω να φτιάξω καφέ και πρωινό.

 • Μη κάθεστε ποτέ στο γραφείο σας με τις πιτζάμες ή ακόμα χειρότερα με τα εσώρουχά σας εκτός από το ότι είναι σούπερ γκαντεμιά δε δείχνετε καθόλου σεβασμό σε αυτό που κάνετε. Γύρω στις 8 είμαι έτοιμος να καθίσω στο γραφείο μου, θα ενεργοποιήσω το CNBC για να “ανεβάσω” την επενδυτική μου ψυχολογία (!) και να δω τους βασικούς τίτλους. Θα κοιτάξω τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και θα ξεκινήσω την πρωινή μου σάρωση.

Δεν ψάχνω στα forums ή σε ένα chatroom για ιδέες. Βρείτε τις δικές σας ιδέες. Αυτό είναι σημαντικό. Στη συνέχεια, μόλις κάνετε τη δική σας δέουσα επιμέλεια σαρώστε την αγαπημένη σας πηγή επενδυτικής ιδέας που την έχετε δοκιμάσει και σας έχει αποδείξει ότι αξίζει το χρόνο που της δίνεται.

 • Από 8:10-9:15 είναι «ώρα έρευνας». Δημιουργώ μια λίστα από τις εταιρείες που θα ασχοληθώ από το άνοιγμα της αγοράς. Κοιτάζω για λίγο τις εταιρικές ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν κίνηση, κοιτάζω τα καθημερινά γραφήματα, ελέγχω μερικά γρήγορα βασικά στοιχεία στο Yahoo Finance , κ.λπ.

Αυτό συνήθως μειώνει τη λίστα σε 6 ή 10 ονόματα που με ενδιαφέρουν πραγματικά, και μετά στα τελευταία 15 λεπτά περίπου πριν ανοίξει η αγορά, σχεδιάζω ακριβώς τι θέλω να κάνω με αυτά τα ονόματα, σκέφτομαι πιθανές κινήσεις που βασίζονται στη τεχνική ανάλυση, αποφασίζοντας αν θέλω ή όχι να επιτεθώ νωρίς, ή να τις αφήσω να “χορέψουν” στο ταμπλό για 15-30 λεπτά πριν πάρω μια απόφαση ή βάλω μια εντολή στο σύστημα συναλλαγών.

 • Στις 9:25 περίπου, είμαι έτοιμος με όλα τα εφόδια ανά χείρας για να ξεκινήσω, έχω τις δικές μου ιδέες, γνωρίζω τα νέα που τους κάνουν να κάνουν αυτό που κάνουν και έχω ένα βασικό στρατηγικό σχέδιο επενδυτικών κινήσεων για το πώς και πού θέλω να επιτεθώ.”

Μόλις ανοίξει λοιπόν η αγορά, θα πρέπει να έχετε κάνει όλη τη «σκέψη». Θα πρέπει να είστε τώρα σε αυτόματο πιλότο, περιμένοντας να πραγματοποιηθούν οι ιδέες σας. Δεν προσπαθείς να βρεις τώρα τα αυγά και τα καλάθια αντιδρώντας σπασμωδικά όπως το να ακολουθείς κάποιον τρελό μετοχικό “δρομέα” που μόλις είδες να περνάει τρέχοντας από μπροστά σου ενώ προσπαθούσες την ίδια ώρα να δεις 4 ή 5 άλλες μετοχές που δείχνουν ότι κάτι σκρατσάρουν στο ταμπλό. Ένα αγχωτικό μπάχαλο δηλαδή.

 • Αν αυτό σας περιγράφει, τότε πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι αυτή η τακτική δεν οδηγεί πουθενά ή μάλλον οδηγεί στο γκρεμό. Αν δεν πραγματοποιείται μια πρωινή ρουτίνα τότε στατιστικά κατά 77% θα οδηγήσετε την επιχείρηση – κεφάλαιο στη ξέρα.

Αυτό που συμβαίνει στην προσωπική σας ζωή είναι επίσης πολύ σημαντικό. Εάν έχετε πολύ πίεση ή άγχος σε κάποιο άλλο τομέα στη ζωή σας, θα εισχωρήσει χωρίς αμφιβολία στις συναλλαγές σας. Εάν τσακωθείτε ας πούμε με το “αίσθημά” σας καλύτερα να μη καθίσετε να κάνετε συναλλαγές. Η πιθανότητα να πάρετε καλές, ορθολογικές αποφάσεις όταν είστε ενοχλημένοι ή αναστατωμένοι είναι πολύ μικρή σχεδόν μηδενική.

 • Αν δεν έχετε καθαρό κεφάλι, σταθερή προσωπική ζωή και μια ρουτίνα επενδυτικών κινήσεων και αποφάσεων που την ακολουθείτε κάθε μέρα με πειθαρχία να είστε σίγουροι ότι θα γίνετε άλλο ένα στατιστικό στοιχείο και μέρος του 90% που προσπαθεί και αποτυγχάνει. Εάν πρόκειται να παίξετε το γιγάντιο παιχνίδι των επενδύσεων, παίξτε το σωστά.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Η θεαματική υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών για την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, λύνει άλλον έναν ‘γόρδιο δεσμό’ από αυτούς που ταλαιπωρούσαν την επενδυτική διάθεση στο Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες. Με τα Ξένα Χρηματιστήρια στα υψηλά τους και με τις ανακοινώσεις της Federal Reserve να μην προκαλούν αναταράξεις, ευνοϊκό φαίνεται και το διεθνές χρηματιστηριακό οικοσύστημα.

 • Αρχίζουν να στερεύουν, λοιπόν, οι αιτιάσεις των “αρκούδων” που “γραπώνονται” θεμελιωδώς ορθά, αλλά μάλλον άγαρμπα από τις πληθωριστικές πιέσεις που έχει δημιουργήσει το λόγω covid κλείσιμο/άνοιγμα της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Για τον ΓΔ, ζητούμενο παραμένει η αποφασιστικότητα στην κατοχύρωση νέων, τεχνικά κρίσιμων επιπέδων. Εκτιμούμε ότι η συσσώρευση 850 – 930 μονάδων έχει “κουράσει”. Αναμένοντας τη διάσπαση του εν λόγω “φράκτη τιμών”, παραμένουμε γενικώς αισιόδοξοι, ότι η Ελληνική Αγορά θα πάει στο επόμενο επίπεδο, φέρνοντας μαζί της και τα νέα που θα υποστηρίξουν (πιθανότατα με χρονοκαθυστέρηση) τις νέες τιμές.

 • Εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στις “ψευδοδιασπάσεις” τιμών, που συχνά συνοδεύονται από αυξημένες συναλλαγές και απώλειες για όσους έχουν “κολλήσει”, σε πρότινος “παγιωμένα” επίπεδα τιμών.

Καθώς, λοιπόν, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πότε ο ΓΔ θα βγει από το “λήθαργο”, συνιστούμε την κατάστρωση “σχεδίου πλοήγησης”, για την φάση που η Αγορά θα δείξει μετρήσεις υψηλότερης μεταβλητότητας.

 • Ρίχνοντας μια ματιά στο Ελληνικό Κρατικό ομόλογο, υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση της απόδοσης αρκετές μονάδες βάσης πάνω από το 1% αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνούμε που βρισκόταν η τιμή του ομολόγου όλη την τελευταία δεκαπενταετία και που βρίσκεται σήμερα.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε σωστότερη διάσταση έχοντας κατά νου το παρελθόν. Ενώ είναι καλό να είμαστε απαιτητικοί με την πορεία του Ελληνικού χρεογράφου, ας μην γινόμαστε “κακομαθημένοι”. Όσο και να μην μας αρέσει, το Ελληνικό ομόλογο θα συνεχίσει να πωλείται σε discount, έναντι του Γερμανικού bund. Και ας αφήσουμε τις ομολογιακές Αγορές να αποτυπώνουν το αξιόχρεο εκάστου Εκδότη.

Attica Βank

 • Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ως διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και βασικός μέτοχος της Attica bank έπρεπε χθες… όχι αύριο αλλά χθες να έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλου του διοικητικού συμβουλίου.

Η διοίκηση Πανταλάκη έριξε στα βράχια την Attica bank η τράπεζα κατέρρευσε και χρειάζεται κρατικό χρήμα για να διασωθεί. Αυτό συνεπάγεται άμεση αντικατάσταση όλης της διοίκησης. Πίσω από την πλάτη του ΤΧΣ γίνονται περίεργα παιχνίδια.

 • Το ΤΧΣ πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Attica bank και να επιβάλλει θεραπεία σοκ. Η Attica bank είτε διασωθεί, είτε κλείσει, είτε σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα δεν θα έχει καμία επίδραση στην κοινωνία.

Προφανώς και για λόγους πολιτικούς η κυβέρνηση προτιμάει την διάσωση για να μην στιγματιστεί ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε resolution δηλαδή εξυγίανση – διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα – έστω και μιας ασήμαντης όπως η Attica bank.

 • Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ως CEO του ΤΧΣ να προσέξει μην εξελιχθεί το Ταμείο ως κομπάρσος και φορτωθεί χαοτικές ζημίες της Attica Βank. (Το διαβάσαμε στο ΒΝ)

ΜΠΗΤΡΟΣ: Κύκλοι της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία δανειακής αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της Μπήτρος και ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε δευτερεύοντες, «γραφειοκρατικούς» λόγους. Πάντως, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η αποτίμηση της Μπήτρος Συμμετοχών στο ΧΑ διαμορφώνεται στα 10,7 εκατ. ευρώ, όταν παράλληλα το 25% που κατέχει στη ΣΙΔΜΑ αποτιμάται (πάλι με βάση το χθεσινό κλείσιμο) στα 9,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η Μπήτρος χωρίς τη συμμετοχή της στη ΣΙΔΜA τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο προς 1,4 εκατ. ευρώ… (ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ στο Euro2day)


World Indices • Cryptocurrencies


 

GAINERS


LOSERS


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.