(1) Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (08.10.2021)

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: To good to be true…

Η Ελληνική αγορά αντέδρασε όπως ήταν φυσικό μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, υποβοηθούμενη τόσο από την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών, όσο και από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων.

  • Η ΕΥΡΩΒ με προσυμφωνημένα πακέτα 12,4 εκ. € (17% του συνολικού τζίρου) ήταν η πρωταγωνίστρια σήμερα, λόγω της τιτλοποίησης Mexico, αν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες δεν έμειναν πίσω,αθροίζοντας ο κλάδος το 49% της αξίας συναλλαγών.

Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου μετά από παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την πολλοστή ανοδική αναθεώρηση του ορίου χρεους των ΗΠΑ, βοήθησε την εξελισσόμενη αντίδραση των μετοχικών αξιών, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.

  • Ειδικά για την Ελληνική οικονομία οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της πορείας του φετινού ΑΕΠ από πληθώρα οίκων, αλλά και η εκτίμηση για βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη, δίνει βραχυχρόνια τον απαραίτητο αέρα τόσο στην αγορά, όσο και στην κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού Αρμαγεδδώνα που ακόμα βρίσκεται εν εξέλιξη.

**

ΑΤΗΕΧ SMALL CAP CONFERENCE: Alpha Trust, AVE, BriQ, Δρομέας, Ικτίνος, Interlife, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, Performance, Profile, Real Consulting και Revoil θα παρουσιαστούν στις 20-21 Οκτωβρίου. Θα γίνει και πάλι διαδικτυακά.

**

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ενεργειακό σκηνικό στην Ευρώπη, κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν, αφού ακόμα ο βαρύς Χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει. Το ενδεχόμενο ενός ‘Ευρωπαϊκού ενεργειακού Τέξας’ δεν είναι μακριά, αν η υπάρχουσα κατάσταση επιμείνει επί μακρόν και δεν ληφθούν μέτρα που θα ισορροπήσουν τις τιμές. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

  • Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα Εργοστάσια Φυσικού Αερίου έχουν μερίδιο στην παραγωγή Ενέργειας από 45% – 50%, με αποτέλεσμα οι μέσες οριακές τιμές του Συστήματος να είναι καρφωμένες” πάνω από τα 150 ευρώ, με τις μέγιστες τιμές να γράφουν ιστορικά υψηλά έως και 260 ευρώ.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων και των ήπιων σχετικά ανεμολογικών συνθηκών σε αυτό το δίμηνο, δεν μπορούν να δώσουν πολλά και “φθηνά” MW στο Σύστημα, ενώ οι εισαγωγές δεν μπορούν να χαμηλώσουν τις τιμές.

  • Το υψηλό κόστος του Φυσικού Αερίου χτυπάει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, σχεδόν τους πάντες: Η Βουλγαρία είχε χθες μέση οριακή τιμή 184 ευρώ, παρά το γεγονός ότι διαθέτει Πυρηνικό Εργοστάσιο, η Ιταλία 307 ευρώ ενώ η Σερβία 327 ευρώ.

Σε όλη την Ευρώπη οι τιμές βρίσκονται σε ανοδικό “κρεσέντο”, χωρίς να παρατηρείται κορεσμός, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια Φυσικού Αερίου για τους επόμενους δύο μήνες. Σημειώστε ότι οι τιμές τις οποίες αναφέρουμε αφορούν τιμές χονδρικής, υπάρχουν δηλαδή και άλλες επιβαρύνσεις μέχρι να φθάσει ο λογαριασμός στον τελικό Καταναλωτή.

  • Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του Χειμώνα, όπου οι αιχμές ζήτησης δεν είναι ασυνήθιστες. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, η Βαριά Βιομηχανία θα βρεθεί απέναντι σε δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προσωρινές παύσεις στην παραγωγή, έως ότου οι τιμές επιστρέψουν σε κάποια πιο λογικά επίπεδα

**

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών αποσόβησε τα χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς από τα επίπεδα αυτά ξεκίνησε στις τελευταίες συνεδριάσεις διπλή ‘αντεπίθεση’ των αγοραστών”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

  • Το πολύμηνο χαμηλό που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, θα λέγαμε ότι λειτούργησε, τελικά, εξιλεωτικά για τον ΓΔ και αφού, όπως δείχνει το γράφημα τιμών, ενεργοποίησε “στημένες” εντολές διακοπής ζημιών (stop-loss), κινητοποίησε ενεργούς κωδικούς να υποστηρίξουν την εν εξελίξει αναπήδηση των τιμών.

Το εν λόγω rebound δε σημαίνει ότι ως δια μαγείας οι αγοραστές ανέκτησαν πλήρως τον πρώτο λόγο στην Αγορά. Ο ΓΔ περισσότερο αντανακλαστικά “πιεσμένου ελατηρίου” έδειξε και για να έχει αξιώσεις για κάτι καλύτερο, θα πρέπει να συμπληρώσει το πτωτικό “χάσμα” (gap) που βρίσκεται στις 887 σε κλείσιμο.

  • Η κρισιμότητα αλλά και το “πολλά υποσχόμενο” της τρέχουσας διαγραμματικής συγκυρίας, διαφαίνονται από τον εγκλωβισμό της τιμής του ΓΔ σε πτωτικό κανάλι τιμών, καθώς και από την απόσταση από τα άνω όρια αυτού, τα οποία βρίσκονται πέριξ των 890 μονάδων.

Ας σημειώσουμε ότι όπως ο Αύγουστος έκλεισε με τον ΓΔ σε μετά-κορωνοϊού υψηλά, έτσι ο Σεπτέμβριος με το αδύναμο “φινάλε”, κάθε άλλο παρά τριμηνιαίο “window dressing” θύμισε.

Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, ανεπιτυχής προσπάθεια της Αγοράς να “οικοδομήσει” στο αποκτηθέν ανοδικό της momentum, ώστε να διαφύγει σε νέα πολυετή υψηλά, καθώς και υποψία σχηματισμού “πολλαπλού top”, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στους “όρους και προϋποθέσεις” του τελευταίου ημερολογιακού χρηματιστηριακού τριμήνου.

  • Άραγε θα επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης τους λίγους “πιστούς” του Χ.Α., ή η σωρεία παραγόντων ρίσκου τους οποίους όλοι έχουν αποδεχτεί (νομισματική πολιτική, τιμές Ενέργειας, υπερθέρμανση Ξένων Αγορών, γεωπολιτικά, υγειονομικές εξελίξεις κλπ) θα βάλει το “χεράκι” της ώστε, σε ότι αφορά την περιώνυμη Λεωφόρο Αθηνών, αυτή να μπει σε νέα φάση εσωστρέφειας;

Οι Εισηγμένοι Εκδότες τίτλων θα προσπαθήσουν και σε ποιο βαθμό, να “εκμεταλλευτούν” την όποια πλεονάζουσα επενδυτική ρευστότητα και τις βελτιωμένες, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αποτιμήσεις τους, ώστε να “βγουν στη γύρα” για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;

  • Πόσο βαθιά θα είναι η δεξαμενή προσφοράς χρήματος και τι ρόλο θα παίξει ο θεωρητικός “μπαμπούλας” της απίσχνασης (dilution) των υφιστάμενων Μετόχων;

Από αυτή την άποψη αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις απαντήσεις των Επενδυτών, Ξένων (είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο recovery story του Ελληνικού ΑΕΠ;) και Εγχώριων (έχουν αντιληφθεί ότι ο ΓΔ πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στις 640 μονάδες, δηλαδή έχει ανέβει σε αυτό το διάστημα κατά ένα τρίτο περίπου;).

Ανοδικά κινήθηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο ΓΔ, διευρύνοντας τα κέρδη του στο δεύτερο μισό αυτής, φθάνοντας έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 891,25 μονάδων, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1.

  • ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Τέταρτη θετική στις πρόσφατες 5 συνεδριάσεις και από τα 4.1500 ευρώ επανήλθαμε στα 4,5000 μετά το χθεσινό +4,4%

ΕΛΧΑ: Πέμπτη σερί θετική και από τα 1,7940 στα 1,8860 ευρώ. Είχαν προηγηθεί έξι σερί ΜΕΙΟΝ με αποτέλεσμα να βρεθεί στα 1,7940 ξεκινώντας από τα 1,9800.

  • CENER: Τέταρτη θετική στις πρόσφατες 5 συνεδριάσεις και από τα 2,3800 ευρώ επανήλθαμε στα γνώριμα άνω των 2,6000 επίπεδα τιμών της (2,6150 ευρώ και +2,35%)

ΤΑΜΠΛΟ: Νοιώθει πάντα πιο ήρεμο, όταν τα χαρτιά του ομίλου κινούνται με ανοδικές βλέψεις.

  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Προσέθεσε ένα ολόκληρο ευρώ σε διάστημα 7 ημερών (από τα 13,8000 στα 14,8000 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Τέταρτη ημέρα ανόδου και από τα 7,2300 στα 7,7400 ευρώ μετριάζοντας κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις για την απαράδεκτη για την αξία της κίνηση της μετοχής της. Στη τιμή της πάντως να θυμόμαστε να προσθέτουμε και 0,4600 ευρώ (μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου που διένειμε στους μετόχους της).

  • ΑΒΑΞ – απάντηση: Ασυγκρίτως ελκυστικότερος στο ταμπλό από τον Ελλάκτωρα. Μεγάλη στρέβλωση η διαφορά στις αποτιμήσεις τους (158 εκατ. ευρώ έναντι 467 εκατ. ευρώ)

BOΣΥΣ – απάντηση (VIBER χθες): Δίκηο έχετε για την υποχώρηση της μετοχής από τα υψηλά των 2,4000 πριν 6 με 7 εβδομάδες στα σημερινά των 2,1000 ευρώ. Πριν από λίγο την πουλούσαν και κάτω από τα 2,0000 ευρώ.

  • Κανείς τους δεν πρόσεξε την φανταστική της βελτίωση στο 6μηνο και πως διαμορφώθηκαν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της με τα στοιχεία του 6μηνου της. Στο ΤΟΠ 10 των πλέον ποιοτικών και αξιοπρεπών μετοχικών αξιών στη σύγχρονη ιστορία του Χ.Α.

Δεν υπάρχει χαμένος εδώ… Να δείτε, που θα την ξανακυνηγούν. Ξεχωριστό αφιέρωμα ακολουθεί προσεχώς (το Σαββατοκύριακο).

ΒΟΣΥΣ: Κάπως αντέδρασε χθες, αν και αρχικά πιεζόταν με λίγα τεμάχια και για προφανείς λόγους κάτω και από τα 1,900 ευρώ(!). Διαμάντι εταιρεία και με τεράστιες προοπτικές και γιατί η διάδοχος κατάσταση στον όμιλο απλά, με λίγες λέξεις,… ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ.

ΒΟΣΥΣ- 6ΜΗΝΟ: Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 14.113 χιλ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 35,87% σε σχέση με το αντίστοιχο A΄ Εξάμηνο του 2020 (10.387 χιλ. Ευρώ). Τα Μικτά Κέρδη ανήλθαν σε 4.568 χιλ. Ευρώ εμφανίζοντας αύξηση ύψους 38,34% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου 2020 (3.302 χιλ. Ευρώ).
  • Τα Αποτελέσματα Προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) εμφάνισαν κέρδη ύψους 1.575 χιλ. Ευρώ έναντι κερδών ύψους 691 χιλ. Ευρώ το A΄ Εξάμηνο 2020.
Τα Αποτελέσματα προ φόρων εμφάνισαν κέρδη ύψους 995 χιλ. Ευρώ έναντι κερδών ύψους 101 χιλ. Ευρώ το A΄ Εξάμηνο 2020, ενώ τα Αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισαν κέρδη ύψους 726 χιλ. Ευρώ (ζημίες ύψους (22) χιλ. Ευρώ το A΄ Εξάμηνο 2020)
ΒΟΣΥΣ (3): Η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου «Voyatzoglou Systems Romania SRL» εμφάνισε αύξηση του Κύκλου Εργασιών η οποία έφτασε στο 16,05% (3.188 χιλ. Ευρώ έναντι 2.747 χιλ. Ευρώ το Α΄ Eξάμηνο 2020) και κέρδη μετά από φόρους ύψους 354 χιλ. Ευρώ (123 χιλ. Ευρώ το Α΄ Eξάμηνο 2020). H υγιής πορεία της θυγατρικής εταιρείας συνεχίζεται και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τον Όμιλο στην διάρκεια των επόμενων ετών.
  • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 16,1
  • ΒΟΟΚ VALUE: 2,5500 ευρώ
  • Κ/ΦΣΗ: 13,9 εκατ.ευρώ κυριολεκτικά για γέλια, όταν παρατηρείς το ταμπλό…
  • ΤΙΜΗ ΜΤΧ: 2,2000
  • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ+ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ – ΤΑΜΕΙΟ= 1,65 εκατ. ευρώ
  • P/E: 10
  • EV/EBITDA: κάτω του 5(!)…

ΦΙΕΡΑ – απάντηση: Η διοίκηση έδωσε μάχη να την κρατήσει ζωντανή και τα κατάφερε. Εξαγωγική επιχείρηση που βλέπει την μοίρα της να αλλάζει προς το καλύτερο. Εχει πολύ καλό όνομα, εντάξει 100% στις υποχρεώσεις της και κυρία απέναντι στο προσωπικό της. Αυτή την περίοδο (και όχι μόνον φυσικά) υποφέρει από έλλειψη εμπορευσιμότητας.

  • Απέχει 100% από την Book value και η fair value επί του παρόντος έπρεπε να ήταν στα 0,7000 με 0,7500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω ανόδου τουλάχιστον μέχρι το 1,0000 ευρώ. Οι μεγαλομέτοχοι δεν ενδιαφέρονται για την μετοχή τους, αλλά δεν θα χώσουν και χαρτιά στο κεφάλι. Απέχουν από τέτοια σπορ…

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – απάντηση: Δεν γνωρίζουμε κάτι το συγκεκριμένο, πάντως η εταιρεία δεν είναι για… πέταμα. Κάθε άλλο μάλιστα, αρκεί να βρει στρατηγικό επενδυτή με όραμα σε ένα κλάδο που δεν έχει καν ακόμη… στρίψει. Είχαμε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα με την τιμή της στα 0,2200, αλλά τώρα κοντεύει να διπλασιαστεί. Οχι βέβαια, ότι μπορεί κανείς να της απαγορεύσει να έχει όραμα.

  • 2/9/2021@ 0,2180 ευρώ – “Αν βρούν, είπαμε αν βρουν, στρατηγικό επενδυτή τότε δεν χρειάζεται να σας γράψουμε. Είπαμε, αν βρουν… Οχι, ότι θα είναι δύσκολο να βρουν πάντως”.

ΣΙΔΜΑ: Με διακύμανση χθες κλπ κλπ, κοντεύει να τρελάνει τους όψιμους traders που άργησαν πάντως πολύ να δουν φως για να εισέλθουν…

  • ΜΕ ΑΝΟΔΟ 600% στο 12μηνο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

Ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,34%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως μέχρι να ανακοινωθεί η τιμή της επικείμενης Α.Μ.Κ. (στις 19/10 η έκτακτη γ.σ.), κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί παρακινδυνευμένη Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 8,70 – 8,40, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, δείχνει εφικτή η επαναπροσέγγιση των 9,20 ευρώ. Στα 7,90 ευρώ το ημερήσιο “stop long”).

  • Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της ΕΛΧΑ (+1,95%, είχε προηγηθεί “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1,76 – 1,73 ευρώ, οι αγοραστές έχουν λόγους να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 2,10 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,988 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,77%). Το κλείσιμο υψηλότερα των 14,56 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,60 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 15,05 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -19% από την Προοδευτική (+16,67%), χωρίς πειστικούς αγοραστές Logismos (+4,67%),  Doppler (+3,42%), Trastor (+3,53%) και Παϊρης (+3,37%), προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα της ΣΙΔΜΑ ο Μπήτρος (+5,71%)

  • Βγήκε “bid” σε Γενική Εμπορίου (+5,93%), Ελγέκα (+3,42%), Attica Group (+2,40%), MIG (+3,70%) και ΑΛΜΥ (+3,42%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+2,45%), ενώ συνεχίζει να κινείται πλάγια η Performance (0%), αλλά κάποια “διορατικά” χαρτοφυλάκια μαζεύουν την προσφορά.

Ανέβασαν συναλλαγές  οι Fourlis (+1,75%), Κέκροψ (+6,15%), Revoil (+4,94%), Q&R (+3,26%), Frigoglass (-1,69%), Άβαξ (+3,79%), Ίλυδα (+2,57%), Realcons (+9,49%) και Βιοτέρ (-5,56%), παρουσία πωλητή σε Λανακάμ (-6,03%), Μινέρβα (-4,42%), Εβροφάρμα (-1,94%), ΕΚΤΕΡ (-1,61%), Ευρωσυμβούλους (-1,56%) και Ιντερτέκ (-7,67%) και τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/9 για την Lavipharm (-1,35%).

  • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών  σε Entersoft (-1,80%), Ιντρακόμ (-2,88%), ΣΙΔΜΑ (-4,43%)  και Ικτίνο (-1,71%) ενώ, διαγραμματικά, επόμενος στόχος για τον Τζιρακιάν (+3,39%) είναι τα 3,40 ευρώ.

Πώς να προκόψεις με αναγκαστική ακρίβεια στην ενέργεια

  • Του Γιώργου Κράλογλου

Φτάσαμε να “ευχόμαστε” να στοιχίζει στην Ευρώπη ακριβότερα η ενέργεια για να σταθεί και η δική μας παραγωγή, που μόνιμα την πληρώνει 30% ακριβότερα!! Αυτή είναι η σημερινή βιομηχανική μας πραγματικότητα. Αυτά είναι ό,τι αφήσαμε όρθιο, τέλος πάντων, ή και ανταγωνιστικό κάπως στη βιομηχανία μας, πριν παραδώσουμε το 99% της εθνικής μας παραγωγής στη βιοτεχνία.

  • Τι άλλο να πεις και τι να σχολιάσεις όταν τέτοια εποχή, τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα νέο κύκλο προσπάθειας της βιομηχανίας να δείξει ότι δεν είναι τόσο στραβός ο βιομηχανικός γιαλός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε…,  δόθηκε στη δημοσιότητα μελέτη, του εγκυρότατου ΙΟΒΕ, για τα ενεργειακά όπου ανάμεσα στα άλλα τι διαπίστωνε κανείς.

Ότι αν το κόστος της ενέργειας μειωνόταν μόνο κατά 10%, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 600 εκατ. ευρώ, οι φόροι και οι εργοδοτικές εισφορές κατά 140 εκατ. ευρώ και η απασχόληση κατά 12.000 θέσεις εργασίας!!.

Η μελέτη ασφαλώς και προσέχθηκε. Και σχολιάσθηκε για μέρες. Βρήκαν μάλιστα την ευκαιρία τότε, παράγοντες και παράγοντες της βιομηχανίας, να προσθέσουν χίλια δυο κουσούρια της ενεργειακής πολιτικής, διαχρονικά.

Κουσούρια που μας έφεραν και στο σημερινό σημείο. Να συζητάμε ακόμη για ανταγωνιστικότητα και να μην καταλήγουμε σε κάποιο “δια ταύτα…”

Τι άλλο ακούσαμε ανάμεσα στα πολλά και το 2020, τότε που δεν ξέραμε τι θα συμβεί αύριο το πρωί ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας και (όπως συνήθως γίνεται στο Ελλαδιστάν) ουδέποτε τα πήραμε;

Ότι υπάρχει πολύ μεγάλος συντελεστής κόστους για πολλές βιομηχανίες. Και μια μείωσή του, έστω σε αυτό το ποσοστό (10%) θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα, τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών, ενώ θα απέφερε 600 εκατ. ευρώ αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

  • Πόσο μας ένοιαξε ως Πολιτεία όλο αυτό; Και τι κάναμε; Τίποτε απολύτως. Καθόμαστε και παρακολουθούμε την Ε.Ε η οποία, παρά τα όποια προβλήματα, συνεχίζει σε σταθερό δρόμο να πιάσει τον στόχο της σε αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 15% στο 20%.

Τι κάνουμε εμείς; Εδώ και μια 5ετία,  λαχταράμε, ως βιομηχανία μόνο, να πάμε τη συμμετοχή στο ΑΕΠ από το 8,5% στο 12% και απλά μένουμε με τη λαχτάρα… Γιατί; Δεν απασχολεί κανέναν στην πολιτική σκηνή, εκτός από το να λέει ότι τον απασχολεί…

  • Τα ξέρουμε και τα ξέρουνε πολύ καλά τα νούμερα αυτά. Και όταν ανακατεύονται βγάζουν απελπισία και τίποτε καλό.

Γιατί όμως σταθήκαμε πάλι στα ίδια και στα ίδια. Τι μας έχει πιάσει με τη μιζέρια και την κακομοιριά μας, στην πολιτική ανοίγματος της οικονομίας; Γιατί φέρνω και ξαναφέρνω στη στήλη τα περί συμπλήρωσης επενδυτικού κενού100-120 δισ. Κενού που δεν ανακαλύψαμε στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά στα λόγια της ίδιας της κυβέρνησης που το βλέπει και ευτυχώς το παραδέχεται (τουλάχιστον), και βεβαιώνει,  σε κάθε ευκαιρία, ότι την ανησυχεί και όντως οφείλει να πράξει κάτι.

  • Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι πολιτικά (σε όλο τα φάσμα της πολιτικής σκηνής) ετοιμάζονται να ξεγλιστρήσουν από τις πολιτικές ευθύνες στην οικονομία, με επιχείρημα (για τα πάντα) ότι η οικονομική φουρτούνα της ακρίβειας (ειδικά στην ενέργεια) είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα δεν φταίμε εμείς…

Ότι εκτός αυτού πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που συνδέεται με πολιτική και πολιτικές οι οποίες θα ξεπερασθούν και έτσι θα το εξαφανίσουν… Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική απάτη από αυτό. Η συγκυρία και οι σκοπιμότητες σε διευρωπαϊκό,  μεσανατολικό και ασιατικό επίπεδο βεβαίως και το μεγεθύνουν. Δεν είναι όμως αυτό η ρίζα του δικού μας κακού.

  • Το δικό μας ενεργειακό πρόβλημα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και δεν επιτρέπει ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας (εντός και εκτός της Ευρώπης) συνδέεται με την πολιτική σκοπιμότητα να κρατάμε κλειστή την οικονομία. Κλειστή και, ελεγχόμενη (με δήθεν εκσυγχρονισμούς των ΔΕΚΟ και όχι ιδιωτικοποιήσεις), δεμένη με κομματικές επιδιώξεις.

Αν αλλάξει πέφτουν κυβερνήσεις… Οπότε το δικό μας ενεργειακό κόστος (που μας έχει στείλει στο πάτο της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη) δεν είναι παροδικό… Είναι μόνιμο. Και βεβαίως δεν θα φύγει, αν δεν αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία μας.

[email protected]



Με θετικό πρόσημο έκλεισε οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Wall Street την Πέμπτη με το Dow Jones να παρουσιάζει άνοδο 337 μονάδες, μετά τα νέα για την κατάληξη συμφωνίας ανάμεσα στους επικεφαλής της Γερουσίας για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας έτσι μια πιθανώς καταστροφική στάση πληρωμών στα τέλη αυτού του μήνα.



Οι μετοχές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, καθώς ανακοινώθηκε στη Γερουσία τα νέα του συμβιβασμού, τα οποία θα αποφύγουν μια πρωτοφανή αθέτηση χρέους προς το παρόν.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 337,95 μονάδων, ήτοι 1%, και έκλεισε στις 34.754 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 4.399 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,1% στις 14.654 μονάδες.

«Έχω μια καλή είδηση, βρήκαμε μια συμφωνία για να παρατείνουμε το όριο του χρέους» ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Διευκρίνισε ότι ελπίζει να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Γερουσία ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον βοηθό ενός γερουσιαστή, η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προβλέπει ότι θα αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη με τις μετοχές στον χώρο της τεχνολογίας να διαπραγματεύονται υψηλότερα. Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν 4,4%, η Nvidia 1,8% και η AMD 2,7%.

Της General Motors σημείωσαν άνοδο 4,7%. Οι μετοχές της Costco ενισχύθηκαν κατά 0,8% μετά την αναφορά καλύτερων από το αναμενόμενο πωλήσεων του Σεπτεμβρίου.



Τέλος, το κλίμα βοήθησε και η θετική ένδειξη από την αγορά εργασίας – σε συνέχεια της χτεσινής έκθεσης της ADP – καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σημαντικά, τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί όσο και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 326.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, μειωμένες κατά 48.000 από τις 364.000 της προηγούμενης, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 345.000.

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά, με την αγορά να τονώνεται από την είδηση που μετέδωσε το Bloomberg πως το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δεν εξετάζει την αξιοποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης “αυτή τη στιγμή”, ούτε επιδιώκει την απαγόρευση των εξαγωγών αργού για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Ύστερα από το αντικρουόμενο αυτό δημοσιεύμα με χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times που ανέφερε ότι η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, ενώ δεν απέκλεισε την απαγόρευση των εξαγωγών του αργού, το Υπουργείο Ενέργειας τοποθετήθηκε για το θέμα σχολιάζοντας πως “παρακολουθεί στενά την προσφορά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα συνεργαστεί με τους εταίρους του για να καθορίσει εάν και πότε θα απαιτηθούν δράσεις”.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι όλα τα “εργαλεία είναι πάντα στο τραπέζι” για την αντιμετώπιση των συνθηκών στενότητας του ενεργειακού εφοδιασμού στην αγορά.

Το πετρέλαιο συγχρόνισε τον βηματισμό του με τη Wall Street, η οποία καταγράφει ισχυρά κέρδη, μετά και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας για αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας έτσι μια πιθανώς καταστροφική στάση πληρωμών στα τέλη αυτού του μήνα.

“Έχω μια καλή είδηση, βρήκαμε μια συμφωνία για να παρατείνουμε το όριο του χρέους” ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, διευκρινίζοντας ότι ελπίζει να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Γερουσία ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον βοηθό ενός γερουσιαστή, η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προβλέπει ότι θα αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή έβγαλε από το τραπέζι “τον κίνδυνο μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας τις προσδοκίες για τη ζήτηση του πετρελαίου”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 1,563%, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημείωσε πτώση της τάξης του 0,1%, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 87 σεντς ή 1,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 78,30 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε αντίστοιχο ρυθμό κινήθηκε και το αργό τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου, που κέρδισε 87 σεντς ή 1,1% στα 81,95 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Όσον αφορά τα futures παραδόσεως Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο, αυτά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σβήνοντας τις απώλειες του 2% που κατέγραφαν νωρίτερα για να προσθέσουν 0,02 σεντς στα 5,677 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Η διοχέτευση μεγαλύτερης ποσότητας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, όπως προανήγγειλε χθες ο Βλ. Πούτιν, θα “ανακουφίσει τη Γηραιά Ήπειρο”, καθώς οι σημερινοί χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι κατά 76% γεμάτοι, σε σύγκριση με τον 10ετή εποχικό μέσο όρο του σχεδόν 90%, δήλωσε ο Rohan Reddy, αναλυτής της Global X.

Ωστόσο, “είναι ακόμη ασαφές αν η Ρωσία θα προσφέρει σημαντική ποσότητα προμηθειών για να “λύσει το ζήτημα της ενεργειακής έλλειψης”, δήλωσε στο MarketWatch, προσθέτοντας ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom έχει ήδη υπερβεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρώπη κατά 8% για φέτος στην Ευρώπη ωστόσο η περιοχή συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στον εφοδιασμό της.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου παραδόσεως Νοεμβρίου στο ολλανδικό hub TTF υποχωρούσε κατά 12 ευρώ στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ έφτασε να διολισθαίνειέως τα 82,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, με το πολύτιμο μέταλλο να δέχεται πιέσεις από την αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, οι οποίες κατέγραψαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 38.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμών των 326.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, από τις 364.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν μία εβδομάδα νωρίτερα,

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που εκτιμούσαν οι αναλυτές, καταγράφοντας την πρώτη πτώση εδώ και έναν μήνα, γεγονός που ερμηνεύεται ως περαιτέρω βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 1,563%, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημείωσε πτώση της τάξης του 0,1%, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

“Ο χρυσός αποτέλεσε πεδίο μάχης για τους “ταύρους” και τις “αρκούδες””, δήλωσε ο Lukman Otunuga, αναλυτής της FXTM. “Η αστάθεια στις τιμές αποτυπώνει την εντεινόμενη “μάχη για εξουσία” μεταξύ των δύο ομάδων”.

“Δεδομένου ότι ο χρυσός παραμένει αρκετά ευαίσθητος στις προσδοκίες για το tapering, τις αποδόσεις των ομολόγων και την κατεύθυνση του δολαρίου, η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή θα δώσει τον τόνο για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου τον υπόλοιπο Οκτώβριο”, ανέφερε ο ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2,60 δολάρια ή σχεδόν 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.759,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 13 σεντς ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 22,658 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση 0,3% την Τετάρτη.

Επιπλέον, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 2,3% στα 4,244 δολάρια ανά λίβρα, ενώ η πλατίνα παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 985,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για το παλλάδιο έκλεισε στα 1.955 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 4,7%.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα (7/10) οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό.

Ως στήριγμα για την αγορά λειτούργησε και το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή όταν καταργηθούν σταδιακά οι έκτακτες αγορές ομολόγων.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να ξεχωρίζει καταγράφοντας άνοδο 3,2%.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,85% και διαμορφώθηκε στις 15.250,86 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,17% στις 7.078,04 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,65% στις 6.600,19 μονάδες.

Παράλληλα, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε «άλμα» 2,14% στις 8.962,80 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,51% στις 25.992,29 μονάδες και στη Λισαβόνα ο PSI 20 κέρδισε 1,29% στις 5.530,67 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, εν μέσω εκτεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,2%.

Παράλληλα, οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 15 σχεδόν ετών τον Σεπτέμβριο, εν όψει της λήξης των φορολογικών οφελών για τους αγοραστές κατοικιών. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% από τον Αύγουστο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2007. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών επίσης αυξήθηκαν στο 7,4% από την αύξηση του 7,2% τον Αύγουστο, έχοντας επιβραδυνθεί σε κάθε έναν από τους τρεις προηγούμενους μήνες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

  • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

  1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
  2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
  3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
  4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις kai Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

  • Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία.
  • Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
  • Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.