(1)- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (06.10.2021)

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η αντοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις πρόσφατες πιέσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες Αναδυόμενες Αγορές, είχε και μια θεμελιώδη διάσταση. Οι Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες δεν έβγαλαν απλώς ένα ικανοποιητικό εξάμηνο, με πλειοψηφική συμμετοχή κερδοφόρων Εταιρειών, αλλά το καλύτερο α΄ εξάμηνο σε λειτουργικά και καθαρά κέρδη από το 2009.

 • Η μεταφορά των κερδών από τη γραμμή των λειτουργικών κερδών στην τελική γραμμή ήταν, περίπου, υποδειγματική. Οι Εισηγμένες αύξησαν περίπου 500 μονάδες βάσης τα περιθώρια κερδών, σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο, επιστρέφοντας στα λειτουργικά κέρδη λίγο πάνω από το 15%, μια επίδοση που συναντάται στις “ένδοξες” χρήσεις μεταξύ 2002 και 2006.

Παραδοσιακά στο β΄εξάμηνο τα περιθώρια κερδοφορίας παρουσιάζουν κόπωση και φέτος η εικόνα φαίνεται ότι δεν θα είναι η εξαίρεση. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των Πρώτων Υλών ήδη επικοινωνείται από τις Διοικήσεις στην Αγορά και παρά την καλή εικόνα του γ΄ τριμήνου, το υπόλοιπο μέρος του τζίρου, ως το τέλος της φετινής χρονιάς, αναμένεται να υποστεί τις επιδράσεις των ανατιμήσεων, ενώ η καθυστέρηση δε που παρατηρείται στη μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κόψει μέρος της δυναμικής των κερδών.

 • Επομένως, θα έχουμε μια αδύναμη βάση σύγκρισης, που από τον Οκτώβριο και μετά θα ευνοεί σημαντικά τις Επιχειρήσεις σε επίπεδο γραμμής πωλήσεων, όμως από την άλλη θα έχουμε μικρότερα περιθώρια. Αν η κατάσταση αυτή μείνει ως το τέλος της χρονιάς, θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρές μεταβολές και στο κεφάλαιο κίνησης, με ευθύ αντίκτυπο σε ταμείο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Το ταμείο των Εισηγμένων βρίσκεται στα 12,9 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί περί το 1 δισ. ευρώ, λόγω των προγραμματισμένων διανομών μερισμάτων χρήσης 2020 μέσα στο β΄ εξάμηνο. Ακόμα και έτσι, τα 12 δισ. ευρώ είναι η υψηλότερη ταμειακή θέση από το 2007 και μια από τις υψηλότερες όλων των εποχών! Επιπλέον, η Τραπεζική χρηματοδότηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ακριβή και αν χρειαστεί μπορεί να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

 • Άρα, ναι μεν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε πίεση στα περιθώρια, από την άλλη πλευρά όμως οι Εισηγμένες έχουν ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν των υψηλότερων τιμών των Πρώτων Υλών, μέχρι να τις μετακυλήσουν στην Αγορά.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι αυτό το λίπος που δημιούργησαν στο ξεκίνημα της χρονιάς οι Εισηγμένες, θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν μια ακόμα δυσκολία, στις πολλές που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες την τελευταία δεκαετία. Και αυτό ίσως επηρεάσει τον προγραμματισμό του επενδυτικού τους σχεδιασμού

*****

 1. ΔΕΗ
 2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 3. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
 4. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
 5. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 6. ΙΝΤΡΑΚΟΜ
 7. PERFORMANCE

****

ΠΑΙΑΝΙΑ: Οταν ξεκίνησε να ασχολείται μαζί της ο μ/μ, να μην γράψουμε καλύτερα τι του έγραφαν ή τι του έλεγαν in private οι διάφοροι κύκλοι, ακόμη και οι πλέον φιλικοί του. Με την ΙΝΤΚΑ κάτω από το μισό ευρώ, την ΙΝΚΑΤ κάπου εκεί γύρω και την ΙΝΛΟΤ στα… 8 σεντς.

 • Καλά, με τους παντογνώστες του διαδικτύου που τον περνούσαν γενιές (14) και τον ρωτούσαν αν είναι υπάλληλος του Κόκκαλη και διάφορες άλλες αηδίες έχουμε παύσει να ασχολούμαστε μαζί τους.

ΠΑΙΑΝΙΑ(Ι): Εφέτος που λέτε, κάποιοι δειλά δειλά έκαναν και κανένα θετικό σχολιάκι, ενώ με τις μετοχές να τραβούν την ανηφόρα αυξανόταν και ο αριθμός των θετικά διακείμενων. Για να φτάσουμε πλέον τώρα και να γλύφουν εκεί που έφτυναν φανατικοί πολέμιοι του ομίλου.

***

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους αναγνώστες μας που έφεραν τον μ/μ πολύ ψηλά σε επισκεψιμότητα, στο club μάλιστα των πολύ μεγάλων sites.

 • https://www.greek-sites.gr/categories/istoselides-epixeiriseis-oikonomia

@10:05

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ με την Ευρώπη να κυριαρχείται από κόκκινα πρόσημα, ενώ αυξημένες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ με αρνητικό πρωταγωνιστή για άλλη μία φορά τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.
 • Συνολικά, ο MSCI World Index έχει χάσει περίπου 6% από τις 7 Σεπτεμβρίου από τα ιστορικά υψηλά του. Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση των μετοχών, με το θετικό σενάριο για τον ΓΔΧΑ να είναι η αποφυγή πολλαπλάσιας πτώσης έναντι  των Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών. 
Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στις ανακοινώσεις των δεικτών PMI Markit για  τις  υπηρεσίες σε Γερμανία, Γαλλία Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά της Κίνας θα ανοίξει την Παρασκευή.
**
@10:25
ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ
ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓIA EΠIKEIMENO DEAL ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΝΣΟΦΤ ΜΕ ΞΕΝΟ ΟΜΙΛΟ
**
@11:35
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
 • INTΡΑΚΟΜ: Χωρίς ρίσκο, κέρδη δεν βγαίνουν. Οπου υπάρχει πάντως καπνός, υπάρχει και φωτιά… Προσωπικά δεν βλέπουμε ρίσκο με την τιμή στα 2,20 και την κ/φση στα… 165 και 170 εκατ. ευρώ. Η Θυγατρική είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος. Μπορεί να απογειώσει ολόκληρο τον Ομιλο.
 • ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Ετσι και συγκρίνεις την συμπεριφορά του στο ταμπλό συγκριτικά με τις άλλες του κλάδου, τότε απλά… Κλάφτα Χαράλαμπε… Ειδικά, η ΣΙΔΜΑ τον ξεγυμνώνει. Αλλά και οι ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ τα πήγαν εξαιρετικά ακόμη και ο ΜΠΤΚ (δεν σχολιάζουμε εδώ γιατί δεν ξέρουμε που ακριβώς πατάμε στη δική του περίπτωση).
 • Απόστολος Μάνθος@chartswar.com: Τα ντόρτια πάνε να γίνουν εξάρες

Όπως είχα αναφέρει στην προηγούμενο άρθρο «Ο χρόνος πιέζει» ο διπλός βραχυχρόνιος πυθμένας που αποτυπώθηκε μέσα στη ζώνη στήριξης των 860 με 848 μονάδων για το Γενικό Δείκτη έφερε τα κατάλληλα  ανοδικά καύσιμα για τη κίνησή του πάνω στη διαγραμματική θύρα των 880 με 878 μονάδων.

Στη χθεσινή όμως συνεδρίαση ο δείκτης συλλαμβάνεται  να έχει ξεκλειδώσει πλέον τη θύρα στις 880 μονάδες και να αρχίζει να βλέπει στο βάθος τόσο τον Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών στις 892 μονάδες όσο και το επίπεδο αντίστασης των 900 με 903 μονάδων.

 • Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αν σπρώξουν το δείκτη πάνω από τον προαναφερόμενο απλό κινητό μέσο με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο συναλλαγών (άνω των 55 εκατ. ευρώ)  θα καλλιεργηθεί  έντονα μια ατμόσφαιρα αμφισβήτησης των περαιτέρω δυνάμεων που διαθέτουν οι πωλητές.

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές ενδιαφέρον προκαλεί και η αφύπνιση των διυλιστηρίων Motor Oil και ΕΛΠΕ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης πάει «υπογείως»  να υφαρπάξει και πάλι τις 565 μονάδες. Στοιχείο, που αν όντως επιτευχθεί μπορεί να φέρει το τραπεζικό 3,5% με 4% υψηλότερα στις 585 με 590 μονάδες αλλάζοντας έτσι τη ρότα της αγοράς.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

Με τις τιμές του Πετρελαίου να κινούνται σε υψηλά 7ετιας, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την υφιστάμενη συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχιζόταν το σνομπάρισμα  των μετοχών των Διυλιστηρίων.

**

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+4,29%). Μόνη θετική ένδειξη για τον τίτλο, η επιμονή του να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,55 ευρώ, αλλά και το χθεσινό κλείσιμο υψηλότερα των 5,75 ευρώ και το οποίο έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων (αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,53 ευρώ).

 • Η επόμενη και σημαντικότερη αντίσταση στα 5,90 ευρώ, η οποία αν υπερκεραστεί μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 6,13 – 6,18 ευρώ. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,55 – 5,53 ευρώ, μπορεί να ανοίξει “ολισθηρό δρόμο” προς τα 5,36 και 5,22 ευρώ.

**

Επιστροφή αγοραστών και για τον τίτλο της Motor Oil (+3,53%). Tο χθεσινό κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,44 – 13,53 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 14,02 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,20 – 13,10 (ημερήσιο “stop long”) και 12,20 ευρώ (gap).

**

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο “ξεχασμένος” τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+3,45%), το τεχνικό διάγραμμα του οποίου συνεχίζει να απογοητεύει. Αν η μετοχή αφήσει πίσω της τα 2,45 ευρώ, μπορεί να διεκδικήσει κίνηση προς τα 2,56 – 2,58, 2,615 (ημερήσιο “stop short”) και 2,64 ευρώ (gap). Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στα 2,30, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,24 – 2,20 ευρώ.

**

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Ιντρακόμ (+7,13% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) επιβεβαίωσε ότι, βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την Εταιρεία Netcompany (NETC) για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά την Intrasoft. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων. Η Εισηγμένη θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό, για κάθε μελλοντική εξέλιξη.

 • Από εκεί και πέρα, χωρίς πειστικούς αγοραστές οι Μουζάκης (+9,28%), Εβροφάρμα (+1,49%), CPI (+2,03%), AS Company (+2,94%), Doppler (+2,63%), Ναύπακτος (+5,93%), Προοδευτική (+8,11%), Μαθιός (+3%), ΑΝΕΚ (+2%), Καρέλιας (+2,90%) και ΕΛΒΕ (+2,63%), επιστροφή αγοραστών σε Πλαίσιο (+5,13%), Κέκροπα (+1,63%), ΞΥΛΚ (+5%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+2,75%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Κυριακούλης (+5,43%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+0,95%), Autohellas (+2,14%), Centric (+1,75%) και Ιντρακάτ (+3,30%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/9 για την Lavipharm (-2,19%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΣΙΔΜΑ (-5,41%), Medicon (-3,04%), Τζιρακιάν (-3,36%) και Έλαστρον (-2,78%), ενώ διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά Byte (0%) και Entersoft (+0,39%).

 • Παρουσία πωλητή σε ΒΙΟΚΑ (-4,64%), Μινέρβα (-5,26%), ΦΒΜΕΖΖ (-2,01%), Attica Group (-3,62%) και Fieratex (-2,50%), προσπάθεια αντίδρασης στον Παϊρη (+2,64%, μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων) και στην Τεχν. Ολυμπιακή (+2,73%, μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Κρι Κρι (-1,62%), προσοχή στα Πλ. Θράκης (+6%) αν έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η Performance (-1,33%) δεν “έχει πει την τελευταία της λέξη στο ταμπλό”.****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις kai Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

 • Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία.
 • Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
 • Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.