(1) Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (30.9.2021)

ΜΕΡΟΣ 1

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ διαρκώς με αναφορές σε κόστος χρήματος, σε ενεργειακό κόστος, σε κόστος… “και το λουρί της μάνας τους” κλπ κλπ διαβάστε και τα εξής, για να έχετε μία αντικειμενική σφαιρικά γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει και τι ακριβώς θα συμβεί.

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ: Κάθετα αρνητική σε σκέψεις για αύξηση των επιτοκίων μέχρι και το 2023 ήταν η Christine Lagarde, στην προχθεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

 • Η επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει λόγο μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η μόνιμη/σταθερή απάντηση της Γαλλίδας, οσάκις της ασκούνται πιέσεις για αλλαγή μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η Φρανκφούρτη.

Μάλιστα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρκούντως ξεκάθαρη, πως το πραγματικό κόστος χρήματος θα μειωθεί περαιτέρω τη 2ετία 2022-2023.

 • Πρακτικά, ακόμη και αν ανεβαίνει ο πληθωρισμός (κόστους), τα επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά, προφανώς ευνοώντας (κυρίως) τις αγορές ομολόγων των χωρών του Νότου, της χώρας μας συμπεριλαμβανόμενης.

Ευνοϊκός συνδυασμός για την Αθήνα, καθώς και φθηνό χρήμα θα συνεχίσει να αντλεί από τις αγορές (κρατικά, εταιρικά ομόλογα) και το χρέος θα μειώνεται (λόγω πληθωρισμού).

 • Σε αυτή τη συγκυρία, οι αποδόσεις των ελληνικών 5ετούς και 10ετούς διάρκειας -χαμηλότερες των αντίστοιχων ιταλικών- διευκολύνουν τον χειρισμό της Αθήνας, εάν το κρίνει χρήσιμο να ξαναβγεί στις αγορές με ακόμη μία έκδοση μέσα στο 2021. Ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκαν, πρόσφατα, ξένοι επενδυτικοί οίκοι.
 • ΕΚΗΒΟΛΟΣ (Μιχ.Γελεντάλις)- Μη ξεχάσω να το βάλω κι αρχίσει τα παράπονα.
 • ΑΣΧΕΤΟ με το παραπάνω: Εδώ, εμένα με έχουν ξεπατώσει χρόνια τώρα με χιλιάδες αντιγραφές και δεν βγάζω κιχ…

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
https://www.kathimerini.gr/ economy/561286498/fthinotero- reyma-sti-viomichania/


 • Μας θεωρούν μ@λ@κες. Δεν θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά! Θα παίρνουν μέχρι και επιδότηση για τα δικά τους Power Purchase Agreements (PPAs)

 • Ανοίγει ο δρόμος για φθηνό πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κινήσεις σε δύο μέτωπα προκειμένου η ενεργοβόρος βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνό πράσινο ρεύμα, υλοποιεί η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε χθες από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η πρώτη κίνηση αφορά στα λεγομένα πράσινα διμερή συμβόλαια, τα γνωστά και ως πράσινα PPAs για τη βιομηχανία. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

ΜΕΤΟΧΗ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

 • Αποτιμάται σε 44,74 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 75,2 εκατ. ευρώ
 • ΑΥΛΑ ***: Μόλις 58 χιλ. ευρώ (!)… (Management, Πελατεία, Αξιοπιστία κλπ ***)
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 2,4300 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,0800 ευρώ
 • Απόσταση από την Book: 68%
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ 6ΜΗΝΟΥ: 78,3 εκατ. ευρώ
 • ΚΕΡΔΗ 6Μ: 10,4 εκατ. ευρώ
 • P/E 6μηνο 2021: 4,35(!!!)
 • EBITDA 6M: 14,3 εκατ. (από 1,4 εκατ.)
 • EV/EBITDA 6MHNOY: 6(!)
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 41,4 εκατ. ευρώ
 • NETDEBT/EBITDA: 2,9 (ΕΞΑΜΗΝΟ…)
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,55
 • Η θετική πορεία της δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων του Ομίλου συνεχίζεται και στο 3ο τρίμηνο της χρήσης έως τώρα, στο οποίο αναμένεται να διατηρηθούν τα περιθώρια κερδοφορίας που σημειώθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο.
 • Ο ΚΛΑΔΟΣ της ΥΠΕΦΕΡΕ επί μία ολόκληρη 12ετία. Η συγκεκριμένη όχι μόνον επέζησε, αλλά ισχυροποίησε την θέση της ώστε να λογίζεται πλέον ως ο leader του κλάδου της. Ούτε ζητιάνεψε από τις τράπεζες να την λυπηθούν, ούτε κατέφυγε σε κόλπα και τεχνάσματα.

*** Φήμη / Υπεραξία (επιχείρησης) (Goodwill)

Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της.

Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε: Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ

 • ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, η διοίκηση της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ θα υποβάλει στα αρμόδια όργανα του Χ.Α το αίτημα για την άρση της επιτήρησης στην μετοχή.
 • ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ πολύ καλά 6μηνα σήμερα για τις SPACE, TZIRAKIAN.
 • Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ με χρήση μίας λελογισμένης μόχλευσης (αν χρειάζεται) μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας τους…
 • ΟΠΟΙΟΙ μικροεπενδυτές πουλούσαν ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ είχαν προειδοποιηθεί ότι θα το μετάνοιωναν. Σήμερα θα το αισθανθούν περισσότερο. Η δε κα Ελένη δεν πούλησε στο 6μηνο ούτε κομάτι.

@11:15

NIΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Χθες καταγράφηκε η πρώτη πτωτική παραβίαση των 870 μονάδων από τα τέλη Μαΐου, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο S&P 500 είδε την μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 12 Μάιου και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq από τις 18 Μαρτίου.  
 • Στο προσκήνιο παραμένει το κοκτέιλ της αύξησης του ενεργειακού κόστους (το φυσικό αέριο βρέθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2008), της ανησυχίας για την πορεία των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, της σταδιακής απόσυρσης των προγραμμάτων στήριξης από τις Κεντρικές τράπεζες, αλλά και της αυξανόμενης ανησυχίας από την Evergrande

Τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα έχουν ήδη επηρεαστεί από την αύξηση τους κόστους ενέργειας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ στο Γ’ τρίμηνο το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί.  Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για τον ΓΔΧΑ.  Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα των ΑΔΜΗΕ και Lamda.

 • Βαρύτητα θα δοθεί στην καταναλωτική εμπιστοσύνη Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση των βασικών κεντρικών τραπεζιτών (BOEBOJECBFED) σε forum της ΕΚΤ.

@16:20

ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΟΤΕ άλλαξαν την ψυχολογία, ανέβασαν το ηθικό και γύρισαν την Αγορά που έδειχνε σημάδια έντονης πλέον αποσύνθεσης

@16:25

NAYΠΑΚΤΟΥ: Το δεύτερο 6μηνο δεν θα είναι καλό, ενώ για το πρώτο το παρασκήνιο του κλάδου ανέμενε αρκετά περισσότερα των κερδών που ανακοίνωσε. Υγιής και με μέλλον εταιρεία για την μετοχή της οποίας οι μεγαλομέτοχοι δεν έδειξαν ποτέ να ενδιαφέρονται.
ΜΟΝΤΑ: Πάμε για πολύ καλή χρήση (το δεύτερο 6μηνο είναι πάντα εξαιρετικά καλύτερο του πρώτου), αλλά και εδώ έχουμε το παντοτεινό πρόβλημα της εμπορευσιμότητας που δεν την βοηθά. Επί του παρόντος, η τάση της αγοράς δεν είναι ανοδική, γεγονός που δεν βοηθάει την οπισθοφυλακή του Χ.Α.

@16:35

EΛΑΣΤΡΟΝ: Τα αποτελέσματα της, απλά δεν υπάρχουν! Στο κεντρικό θέμα μας της 30ης Σεπτ. θα έχουμε πλήρη ανάλυση της δικής της περίπτωσης. Αστεία, κατά την δική μας ταπεινή εκτίμηση, η αποτίμηση της στο ταμπλό.
ΣΙΔΜΑ: Εγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να επανέλθει σε κανονική διαπραγμάτευση. Κοιτάζει μπροστά και μόνον μπροστά. Μερικοί δείκτες της είναι ήδη εξαιρετικοί.
ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ – ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Σήμερα ο πρώτος και αύριο δεύτερος θα μας δώσουν τα δικά τους διαπιστευτήρια.

@16:45

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΕΛΒΕ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ Εξαιρετικό 6μηνο από την εταιρεία κόσμημα του ελληνικού χρηματιστηρίου
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Δεν θα κάνει ΑΜΚ, υπάρχουν και τα… ομολογιακά. Ο όμιλος έχει γιγαντωθεί επιχειρηματικά και έχει πανίσχυρους συμπαραστάτες στο πλάι του.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αδυνατούμε να βρούμε κάτι το λογικό που να εξηγεί την απίστευτη υποχώρηση της μετοχής της.

@16:50

ΕΚΤΕΡ: Εξαιρετικό το δικό της 6μηνο (με διαφορά το καλύτερο στο κλάδο της και όχι μόνον, συγκριτικά και αναλογικά πάντα), χαμηλή η αποτίμηση της και όλα τα δύσκολα πίσω της.
BIOKA: Δεν μπορούμε να δηλώσουμε και ικανοποιημένοι με το 6μηνο της όταν βλέπουμε τι έκαναν οι υπόλοιποι του κλάδου της, ενώ πάντα υπάρχει το πρόβλημα εμπορευσιμότητας και της ανυπαρξίας ενδιαφέροντος εκ μέρους των μεγαλομετόχων για την μετοχή.
ΕΠΣΙΛΟΝ ΝΕΤ + ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ: Τι χαρτιά είναι αυτά… Respect.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

 • ΛΑΜΔΑ
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

 • AUTOHELLAS
 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
 • ΙΝΤΡΑΚΟΜ

ΜΙΚΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

 • ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ
 • ΣΙΔΜΑ
 • ΕΚΤΕΡ

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

ΔΕΗ(Ι): Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν ο δικός της (-0,74%), συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,50 ευρώ (κλείσιμο 13/9), ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,905 ευρώ (-1,92%), δοκιμάζοντας νέα χαμηλά 7,5 μηνών.

ΔΕΗ(ΙΙ): Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 8,40 – 8,80 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, όμως η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την τιμή που θα διενεργηθεί η Α.Μ.Κ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 7,72 και 7,26 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 10,84 ευρώ.

ΕΛΧΑ: Έδωσε “μάχη” για να αποφύγει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και τις εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις η μετοχή (-0,55%), αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2,10 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 1,76 – 1,73 ευρώ.

Μυτιληναίος: Μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης η μετοχή του (+4,35%). Θετική ένδειξη η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,94 – 14,08 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 14,58 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 15,00 και 16,00 (ημερήσιο “stop short”). Αν επιστρέψουν οι πωλητές και πετύχουν κλείσιμο χαμηλότερα των 13,94 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση μέχρι τα 12,88 ευρώ.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε Moda Bagno (+9,82%), Fieratex (+5,31%), EX (+7,25%), Revoil (+1,56%) και Προοδευτική (+4,71%), τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την Μινέρβα (-5,98%), επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+4,42%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,03%), MIG (+1,12%), Autohellas (+1,30%), ενώ μικρές τοποθετήσεις σημειώθηκαν στον Καρέλια (+2,14%, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Fourli (-0,62%), τέσσερις για την Ελινόιλ (-3,39%), πέντε για Performance (-2,87%) και Ικτίνο (-0,26%) και έξι συνεχόμενες πτωτικές για την Attica Group (-1,9%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Byte (-3,23%), Epsilon Net (-2,88%), Κορδέλλου (-0,71%) και Κέκροπα (-0,91%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/9 για την Flexopack (-0,74%), στις 21/9 για τον Παπουτσάνη (0%) και στις 22/9 για Profile (0%) και ΑΛΜΥ -3,19% (-3,19%).

Παρουσία πωλητή σε Γενική Εμπορίου (-2,42%), Ελγέκα (-0,83%), Δάιο (-1,88%) και Optronics (-1,69%), αύξησαν συναλλαγές οι Ιντρακόμ (-3,17%), ΣΙΔΜΑ (0%), Ιντεάλ (+2,12%), Ίλυδα (-2,03%) και ΕΚΤΕΡ (+6,67%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου), διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά Τζιρακιάν (+0,33%), Έλαστρον (+0,83%) και Entersoft (+1,57%), ενώ σε χαμηλά τριμήνου υποχώρησαν τα Πλ. Θράκης (-4,44%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Επιχειρήσεις “ζόμπι” ή “ολιγαρχία”. Διαλέξτε…

 • Του Γιώργου Κράλογλου (από ποιόν άλλωστε;)

Θα πάρουν δρόμο επιστροφής τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αν οι Βρυξέλλες δεν πεισθούν ότι οι επενδύσεις που θα φέρουν θα είναι αντίστοιχου ύψους; Το ερώτημα μπορεί να το έβαλε (με διπλωματικό τρόπο) ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο (κολακεύοντας τις εξελίξεις στην οικονομία μας) αλλά το μήνυμά του το πέρασε.

 • “Τα χρήματα είναι πολλά (είπε). Μόνο οι επιχορηγήσεις φτάνουν το 9% του ΑΕΠ και εμείς (οι Βρυξέλλες) θα εκταμιεύουμε περίπου ποσά ίσα με το 1% του ΑΕΠ κάθε εξάμηνο προς την Ελλάδα. Και (για να το κάνει πιο ξεκάθαρο) συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας (ειδικά για την Ελλάδα) το πρόβλημά της στον τομέα των επενδύσεων και το κακό ιστορικό της…

Να μη μείνουμε στον Ντέκλαν Κοστέλο όχι γιατί στη συνέχεια ωραιοποίησε τα πράγματα, αλλά γιατί αυτά που είπε απαντήθηκαν αμέσως από την κυβέρνηση.

 • Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με την αγωνιώδη ευχή… να διπλασιάσουμε τους ρυθμούς των επενδύσεων στην Ελλάδα για να καλύψουμε το κενό της τελευταίας 10ετίας. Το δε ποσό των επενδύσεων (σ.σ. η κυβέρνηση το επιθυμεί μεταξύ 20-30 δισ. τον χρόνο) να αυξηθεί κατά 8 έως 10 δισ., αποδέχθηκε την κριτική της Κομισιόν για το κακό ιστορικό της Ελλάδας σε προηγούμενα Κοινοτικά πακέτα.

Αναγνώρισε συμπληρώνοντας την απάντησή του ότι “…τα περασμένα χρόνια ζήσαμε την κατάσταση κατά την οποία ήθελαν μόνο να δίνονται χρήματα αλλά δεν είχαν σκοπό να τα επενδύσουν…”.

 • Να λοιπόν πως φθάνουμε στον “τοκετό” και τη “γέννηση” των “ζόμπι” επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως ομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση επισήμως. Οι πολιτικές της μεταπολίτευσης σε βάρος της οικονομίας γέννησαν ενσυνείδητα τις “ζόμπι” επιχειρήσεις.

Ο λόγος βεβαίως για την τακτική του κράτους-πατερούλη που όμως τώρα θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της ψευτοσοσιαλιστικής ιδεολογίας ή να κλείσει τις Τράπεζες και να αναλάβει τα δάνεια από τον κρατικό κορβανά… Ωστόσο όπως και να το κάνουμε δεν θα πάνε τελικά χέρι-χέρι οι Τράπεζες και η κυβερνητική φαντασία για επενδύσεις πάνω από 30 δισ., ώστε να μη μας τραβήξουν τα αυτιά οι Βρυξέλλες, παγώνοντας και τα 32 δισ.

 • Η κυβέρνηση θέλει αυτά που θέλει. Και υπόσχεται στις Βρυξέλλες ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα (όπως υποσχεθήκαμε και χθες στον κ. Ντέκλαν και την Κομισιόν για να περάσουν στον κορβανά τα 32 δισ. που μας αναλογούν από την Ε.Ε. ως πολιτική για Ανάκαμψη).

Οι Τράπεζες όμως προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων “ζόμπι”, (αφού σε βασικούς τομείς-λένε- το ποσοστό τους κυμαίνεται γύρω στο 20%) κάνουν τη δική τους “μετάφραση” για τα δανεικά που θα χρειαστούν να δώσουν σε επενδύσεις, ώστε να καταφέρουμε τους στόχους των Βρυξελλών και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

 • Και λένε (στην κυβέρνηση και στους υποψήφιους επενδυτές στον διάλογο που έχουν με κλειστές τις πόρτες) ότι μετράνε και ξαναμετράνε τις επιχειρήσεις που μπορούν να πουν ότι τους ταιριάζουν τα κριτήρια για δανειοδότηση και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν τις βγάζουν πάνω από 15.000. Ψάχνουν για τραπεζική ταυτότητα ικανή να προσφέρει και χρηματοδότηση αλλά στους 100 υποψήφιους είναι θέμα αν διαλέγουν 20!!

Ποιοι μένουν λοιπόν να κουβαλήσουν το “φορτίο” επενδύσεων ώστε να δικαιολογηθούν τα 32 δισ. της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Οι Τράπεζες θεωρούν ότι εκτός από τις κάπου 2-2.500 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας όλα τα άλλα θέλουν συζήτηση.

Συζήτηση όμως για την Ελλάδα και τον εγκλωβισμό της οικονομίας στην ψευτοσοσιαλιστική της πολιτικής 10ετιών θέλει και αυτή η λύση. Γιατί η πολιτική προπαγάνδα έχει κατατάξει τις επιχειρήσεις αυτές στην ολιγαρχία. Στους ολίγους, που ανατρέπουν την πορεία και των “ζόμπι” προς τον δανεισμό. Την εμπλοκή καλείται τώρα να την ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Στους μικρούς λοιπόν τα 32 δισ. του Ταμείου, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι επιχειρήσεις “ζόμπι” ή στην “ολιγαρχία”; Διαλέξτε.

george.kraloglou@capital.gr


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις kai Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

 • Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία.
 • Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
 • Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.