1 Απρ.2022 – Χ.Α + Μarkets (60): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και τα συμπεράσματα είναι με πάσαν επιφύλαξη για τους γνωστούς λόγους και αιτίες.

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

 • Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους, τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.
 • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ Κ/ΦΣΗ

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 1. ΙΝΤΡΑΚΟΜ
 2. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ev/ebitda 2021: 5,4 και netdebt/ebitda 0,6)

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 1. ΙΝΤΕΚ
 2. PROFILE + PERFORMANCE

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 1. ΙΝΤΕΡΛΑΙΦ – με την υπενθύμιση ότι είναι εξαιρετικά ελκυστικά αποτιμημένη.
 2. MΠΡΙΚ + ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 1. ΦBMEZZ
 2. ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

**

CENTRIC – NOVIBET: Πρέπει να απαντήσει η ΣΕΝΤΡ αν έβαλε χρήματα στο συγκεκριμένο Spac σαν early investor. Αν έβαλε σε αυτό πχ 1 εκατ. δολ. ή και πιο πολλά, ανάλογα θα είναι και τα οφέλη. Θα φανεί σήμερα, ίσως… Θα επικοινωνήσουμε με την διοίκηση.

@10:20

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με αρνητικό πρόσημο αλλά σταθεροποιητικές διαθέσεις κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα στο εξωτερικό. Στο επίκεντρο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ενδεχόμενη απόφαση της Ρωσίας για πληρωμή των εξαγόμενων ενεργειακών πόρων της σε ρούβλια, γεγονός που θα επιφέρει νέες αναταράξεις  στις αγορές. Εν όψει περιορισμένων ελιγμών της χώρας το σενάριο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. 
 
Παραμένουμε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα διατηρώντας το ανοδικό όριο του ΓΔΧΑ εντός της ζώνης των 890-900μονάδων. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι εισερχόμαστε στην περίοδο διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές εισηγμένες το επόμενο 4μηνο με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ΧΑ στις πτωτικές πιέσεις.
 
Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις λιανικές πωλήσεις  Ιανουαρίου της χώρας μας, τον πληθωρισμό Μαρτίου της Γαλλίας και τα επικαιροποιημένα εβδομαδιαία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

@14:25

ΔΕΝ μας νοιάζουν οι δείκτες, αλλά μόνον οι μετοχές. ΑΡΚΕΙ φυσικά να έχουν κάτι καλό να μας πουν ή να μας υποσχεθούν κάτι που δείχνει και είναι πραγματοποιήσιμο.
***
31.3.2022- Το… ΦΒΜΕΖΖ και οι εκτιμήσεις για το αν είναι φτηνό ή όχι…

@14:45

ΝΕΑ ιστορικά υψηλά για τις μετοχές – φαινόμενα των ΤΕΝΕΡ και ΕΠΣΙΛ. Η αλματώδης άνοδος της τελευταίας θα φέρει – …αναγκαστικά – στο προσκήνιο και τις ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, ΠΡΟΦ., κάτι που ήδη άρχισε να αχνοφαίνεται. Ειδικά η ΠΡΟΦ συγκριτικά και αναλογικά είναι μακράν η προτιμητέα από τις 3 αυτή την περίοδο.
 • Η… εναλλακτική είναι τόσο ιδιόρρυθμη που τερματικά δεν μπορείς να την πάρεις στα σοβαρά. Ελα όμως που στο τέλος έχει ένα τρόπο να (ξε)τρελένει τους λίγους αλλά φανατικούς φίλους επενδυτές της, με την… Παράσταση που ξαφνικά στήνει στο ταμπλό.
Για τους δυναμικούς παίκτες ιδανική φαντάζει η μετοχή της ΦΒΜΕΖΖ, με τον ΟΑΚ να μας δίνει την δική του οπτική εικόνα και βάση της οποίας το ιστορικό υψηλό της μετοχής (0,0784 στις 6.12.2021) θα κινδυνεύσει προσεχώς.

@15:05

ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΔΕΗ βαραίνουν τον δείκτη, δεν βοηθάει και η ΕΕΕ. Παροιμιώδης όσο και ανεξήγητη η αδυναμία διαρκείας που εμφανίζει στο ταμπλό η μτχ της ΦΡΛΚ. 
KAI split ενόψει για την μετοχή της ΠΡΟΦ για ψυχολογικούς λόγους, ως είθισται όταν βαραίνει ένα δημοφιλές χαρτί.
ΜΟΛΙΣ 30 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των συναλλαγών 4,5 ώρες μετά την συνεδρίαση με τα 22 εκατ. να απορροφώνται από μόλις 10 μετοχές ( με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να καλύπτουν το 23% του συνόλου).
ΠΟΛΥ δυνατή ξανά η ΑΡΑΙΓ με τέτοιους μεγαλομετόχους στα βιβλία της, “εξοργιστικά” φτηνή η ΙΝΛΙΦ αλλά δεν ενδιαφέρονται ούτε καν οι δικοί της άνθρωποι.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ (1): Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου να συνδιαμορφώνει τις αποτιμήσεις μέσω κινήσεων ‘window dressing’, ο Τραπεζικός κλάδος έχει ανακτήσει το ήμισυ περίπου των απωλειών από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

 • Σε υψηλό 10ΕΒΔ ο S&P 500, παρά την αβεβαιότητα, κινείται πλέον σε “προπολεμικά” επίπεδα και αρκετά κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Εκτιμούμε ότι ο πρόσφατος ετεροχρονισμός και η αρνητική απόκλιση του ΓΔ από τα Ξένα δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές.

 • Αν οι μετοχικές Αγορές “ξέρουν κάτι”, μάλλον απεικονίζουν κάποια αισιοδοξία για το μέλλον των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, ή έστω έχουν αρχίσει να αποτιμούν ψυχραιμότερα τις υπό διαμόρφωση συνθήκες.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ (2): Η σημερινή ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα αποτελέσει επιχείρημα είτε για τα “γεράκια”, είτε για τους “εικοσιπεντάρηδες” της Federal Reserve.

 • Σε κάθε περίπτωση ο καλπάζων πληθωρισμός ροκανίζει την καθαρή κερδοφορία και συνεπώς τα πλάνα προσλήψεων και την αποτίμηση των χιλιάδων Αμερικανικών Εισηγμένων.

Σε ότι αφορά την αξία του χρήματος στην Χώρα μας, δεν περιμένουμε τα πάντα από την ΕΚΤ, αλλά πράξεις και από τους ντόπιους καθ’ ύλην αρμόδιους, καθώς από λόγια χορτάσαμε, ενώ ο τιμάριθμος ‘πεινάει’ και ροκανίζει το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και κατ’ επέκταση των κωδικών λιανικής του Χ.Α.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ανακοινώνεται σήμερα η τελεσίδικη και οριστικά αμετάκλητη απόφαση για την τύχη των διεκδικούμενων οικοπέδων της Κέκρωψ. Η υπερτριακονταετής διαμάχη της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο για τα ακίνητα φιλέτα του Παλαιού Ψυχικού φτάνει στο τέλος της, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται λίγο πριν το μεσημέρι από το ανώτατο όργανο του Αρείου Πάγου.

 • Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα θα εκπλήξει πολλούς καθώς η απόφαση κινείται εκτός των συνηθισμένων ορίων προβλέποντας και την άδεια για δημιουργία πίστας αγώνων αυτοκινήτου.

***

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 • Η ΤτΑ βρίσκονταν από το 1920 σε καθεστώς εκκαθάρισης ωστόσο αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ κοινοπραξία ομάδας ξένων επενδυτών και ισχυρά διεθνή Private Equities ανακοίνωσαν την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού και την παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 τρισεκατομμύριο για την ανάπτυξη του δικτύου και τη χρηματοδότηση των πελατών της.

Ακούγεται στην αγορά ότι η είσοδος ενός τόσο μεγάλου παίκτη στην τραπεζική αγορά θα πυροδοτήσει μπαράζ εξαγορών προκειμένου οι συστημικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.

<c@@@@h@@@@22@yahoo.gr>  Πέμ 31 Μαρ στις 12:17 μ.μ.

Προς:osfp044@yahoo.com

Αγαπητέ μικρομέτοχε
Σαν ταλαιπωρημένος μικρομέτοχος του Δρομέα θα ήθελα να απαντήσω στον φίλο που σχολίασε την ανακοίνωση της εταιρίας στο site σας. Πολλές φορές και ειδικά στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο το ταμπλό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα μικρών οικογενειακών εταιριών που αξίζουν μία διαφορετική αντιμετώπιση από το επενδυτικό κοινό που λόγω ότι δεν μπορούν εύκολα να αλλάξει επίπεδο η αξία της μετοχής καταλήγουν σε κερδοσκοπικά δρομολόγια.
 • Αυτό συμβαίνει και με μεγαλύτερες εταιρίες από τον Δρομέα όπως πχ Ασκο, ΚΛΜ, Ικτίνος κλπ… Στην περίπτωση του Δρομέα έχουμε να κάνουμε με μία εξαγωγική ελληνική βιομηχανία με αναγνωρισμένα διεθνώς προιόντα και υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι διαθέτει ένα από τα top χυτευτήρια αλουμινίου στην Ελλάδα που το έχουν εμπιστευτεί γερμανικές εταιρίες όπως η Mercedes για να παράγει προιόντα της.
Αναρωτιέται ο φίλος γιατί η μετοχή είναι στα αζήτητα και δεν αποτελεί ευκαιρία ακόμα και αν μπορεί κάποιος να την αγοράσει με discount 150% σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια. Μπορεί να παίζει ρόλο ότι δεν συγκαταλέγεται στους hot κλάδους ( μήπως στην διοίκηση να κοιτάζανε την παραγωγή φωτοβολταικών που ήταν ο διακαής πόθος του ενός από τους ιδιοκτήτες), μπορεί το γεγονός ότι τα funds στην ελλάδα προσανατολίζονται σε εξαγορές εταιρίων τροφίμων και πληροφορικής, μπορεί και η έλλειψη επενδυτικής κουλτούρας. Ποιός ξέρει; Πάντως εγώ αγόρασα στα πρόσφατα χαμηλά και παραμένω αισιόδοξος λόγω και του guidance της εταιρίας για ετήσια αύξηση 50% στης πωλήσεις.

Σ.Σ μ/μ: Σωστός, αλλά εκείνο που είναι το πλέον εξωφρενικό είναι η απαίτηση του 90% των επενδυτών (sic) να κινούν την μτχ τους οι ίδιοι οι μεγαλομέτοχοι και μόνον προς τα πάνω!

 • ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΩΡΙΜΕΣ ΑΓΟΡΕΣ αποτελεί ποινικό αδίκημα με τεράστιες συνέπειες – εξοντωτικές – για τους μεγαλομέτοχους. ΒΕΒΑΙΑ, εκεί έχουν 5 με 10 τουλάχιστον market makers που διευκολύνουν την εμπορευσιμότητα σε καθορισμένα όρια.


 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.