(3): Χ.Α: Ακτύπητο το ΣΥΣΤΗΜΑ – ΣΛΟΓΚΑΝ… “ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ – ΟΧΙ ΔΕΙΚΤΕΣ”

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 83-33. Ανοδικά και πάνω από το +1,1% κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες επιβεβαιώνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, ενώ ο κλαδικός των τραπεζών ενισχύθηκε 1,92% στις 879,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 54,2 εκατ. ευρώ με βοήθεια πακέτων αξίας 5,64 εκατ. ευρώ.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ: Ο “ζαλιστικός” ΚΕΚΡΟΠΑΣ, η εξαιρετική ΠΡΟΦ, επανέρχεται η ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, απίστευτος ο ΙΚΤΙΝΟΣ, πολύ καλή η ΤΕΝΕΡΓ, συνεχίζει δυναμικότερα η ΛΑΜΔΑ στα 6,7900 ευρώ και +5,8% , στο +5% η “καρα-υποτιμημένη” ΟΛΥΜΠ και μόλις στα 1,9800 ευρώ, ασυγκράτητη η SPACE, εξαιρετική η ΑΣΚΟ (απίστευτη συμπεριφορά- κίνηση), αξιόπιστος ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, συνεχίζει η ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ κ.λπ.

 • ΚΑΙ γενικά το ΣΥΣΤΗΜΑ – ΣΛΟΓΚΑΝ… “ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ – ΟΧΙ ΔΕΙΚΤΕΣ” στο οποίο επιμένει ο μ/μ εδώ και πολλά χρόνια είναι κυριολεκτικά ακτύπητο. Χωρίς “ναι μεν, αλλά” κι όλα τα σχετικά ευτράπελα.

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η τρέχουσα εβδομάδα καθώς το μίγμα νέων είχε θετικές και αρνητικές αναγνώσεις για την επενδυτική κοινότητα. Το σύνθημα της ανάκαμψης δόθηκε αρχικά από το εξωτερικό το οποίο φαίνεται να μετριάζει κάπως την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων και εν συνεχεία από την αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις έδειξαν ουσιαστικές τάσεις αποκλιμάκωσης.

Τα εταιρικά αποτελέσματα λειτούργησαν ως τώρα ως ανάχωμα στην πτώση καθώς διαπιστώνεται καλύτερη εικόνα καθαρών κερδών σε σχέση με πέρυσι βελτιώνοντας το δυνητικό θεμελιώδες περιθώριο των αποτιμήσεων.

 • Σε δεύτερο χρόνο τα καλά νέα που με σταθερό ρυθμό έρχονται από το μέτωπο των τραπεζών περιορίζουν το βαθμό προσφοράς που σε άλλες περιόδους ήταν αφορμή για ακραίες κινήσεις του κλάδου στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
 • Από την άλλη πλευρά η αστοχία που σημειώθηκε μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικότητας για το ΑΕΠ του 2017 μάλλον περιόρισαν την αισιοδοξία για την συνέχεια, δείχνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι απαιτούν μεγάλη πειθαρχία και πολύ προσπάθεια για να συμφωνήσουν με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πλήρωσε τιμές ελαφρώς χαμηλότερα από τις 800 μονάδες σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους από το οποίο αντέδρασε χωρίς πειστικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την συνδρομή ισχυρών συναλλακτικών όγκων.

 • Παρόλα αυτά οι πρώτες 20 μονάδες ανόδου ήρθαν σχετικά εύκολα υπό την έννοια ότι οι πωλητές δεν κινήθηκαν επιθετικά και τα κλεισίματα της Πέμπτης και της Παρασκευής διατήρησαν σημαντικό μέρος από τα κεκτημένα της ανόδου.
 • Η ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από ελαφρώς υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές και είναι ως τώρα πολύ αδύναμη ως προς την υποστήριξη της με συναλλαγές, φαινόμενο ωστόσο το οποίο δεν είναι άγνωστό στην Ελληνική αγορά αφού ο Γενικός Δείκτης έχει μάθει να «επιπλέει» ακόμα και σε ρηχότερες συναλλακτικά περιόδους.
 • Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν καθοριστική για την μακροχρόνια τάση καθώς η έναρξη διαπραγμάτευσης των τιμών έγινε από το σημείο καμπής του κινητού μέσου των 200 ημέρων.
 • Ο συναγερμός πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έληξε παρά την μικρή ανοδική ανάσα από τις 795 μονάδες. Βασικό ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 840 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αποτελώντας την «γραμμή Μαζινό» των πωλητών.
 • Η διάσπαση μπορεί να έρθει μόνο με την προοδευτική αύξηση του τζίρου (60 – 70 εκατ. ευρώ) καθώς στο εν λόγω επίπεδο η αποχώρηση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών θα είναι εντονότερη.

Συμπερασματικά σε μια ιδιαιτέρως πλούσια εβδομάδα γεγονότων θα αναμέναμε την μάχη για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική να μεταφέρεται υψηλότερα, το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικότερο λόγω αποτελεσμάτων και τις ξένες αγορές να διατηρούν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας.

Η Δευτέρα ξεκινάει γεμάτη από πλευράς νέων με Eurogroup το μεσημέρι και Eurobank, Autohellas και Motor oil να ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης μετά την λήξη της συνεδρίασης. Στην Eurobank η εστίαση εκτός από την διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι και στην επίδραση του ΔΠΧΠ 9 καθώς αυτό θα δώσει μια πιο ευκρινή εικόνα της επίδρασης και στις υπόλοιπες τράπεζες.

 • Στην Motor oil η αγορά αναμένει κέρδη ρεκόρ όλων των εποχών και συνολικό μέρισμα (1,3 ευρώ ανά μετοχή) ανάλογο των καλών επιδόσεων, επίσης το καλύτερο όλων των εποχών.
 • Την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης της Φουρλής. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το 5% του ΟΤΕ με την Deutsche Telecom να διατηρεί το δικαίωμα α αποκτήσει το ποσοστό στην υψηλότερη τιμή που θα δοθεί.
 • Την ίδια ημέρα η Αεροπορία Αιγαίου θα δώσει στην δημοσιότητα τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα στην ιστορία της καθώς και το προτεινόμενο μέρισμα της χρήσης.
 • Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί μετοχών και δεικτών για το μήνα Μάρτιο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα περιληφθούν οι μετοχές των Μυτιληναίος (FTSE All-World Index και Emerging Europe mid-cap index ), Σαράντης και Βιοχάλκο (Emerging Europe Small-cap index).
 • Τέλος επισημαίνεται ότι από την Δευτέρα 12/03/18 οι αγορές στις ΗΠΑ θα ανοίγουν στις 15:30 και θα κλείνουν στις 22:00 λόγω αλλαγής στην θερινή ώρα.

***********

(2): ‘Αλλη μία άνευρη(;) συνεδρίαση, αλλά με πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές…

14:55

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 72-36 και σταθερές 16… Ανοδικά περί το +0,50% κινούνται οι βασικοί δείκτες επιβεβαιώνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, ενώ ο κλαδικός των τραπεζών ενισχύεται 1,5% στις 875,4 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 27,5 εκατ. ευρώ με βοήθεια πακέτων αξίας 2,53 εκατ. ευρώ.

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ: ο “ζαλιστικός” ΚΕΚΡΟΠΑΣ, η εξαιρετική ΠΡΟΦ, επανέρχεται η ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, απίστευτος ο ΙΚΤΙΝΟΣ, πολύ καλή η ΤΕΝΕΡΓ, συνεχίζει η ΛΑΜΔΑ στα 6,6000 τώρα…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μία μετοχή που “έβγαλε δρομολόγιο” 1,9000 με 2,5500 εφέτος έχει γυρίσει στα… 1,9000 ευρώ, αλλά αυτή την φορά μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το δρομολόγιό της…

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 4,18 +3,54
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,86 +1,21
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,42 +0,78
ΙΤΑΛΙΑ 1,99 +1,35

ΣΧΟΛΙΟ: Όπως έγραψε, μας υπενθυμίζει το… τάδε portal (διαφημίζοντας τον εαυτό του), όπως σας είχαμε πει το άλλο, και δώστου το λιβανιστήρι στα γραφόμενά τους. Και δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι σπάνε τα νεύρα των αναγνωστών, που και σανό δεν τρώνε και που δεν θέλουν να υποτιμούν την νοημοσύνη τους…

ΔΤΡ: To 883 ήταν το επίπεδο που η διάσπαση μας οδήγησε στο 845. Πλέον η ζώνη του 873-893 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση. Το intraday γύρισε σε Long  με το στοπ στo χαμηλό ενώ σε ημερήσιο είναι αρκετά νωρίς ακόμα. Όσο το χαμηλό του Δεκεμβρίου και Μαρτίου κρατάει η μεγάλη εικόνα είναι καλή, παρόλα αυτά χρειαζόμαστε και πάλι ένα αγοραστικό ημερήσιο σήμα.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: To ΕΛΧΑ έκανε την πρώτη σοβαρή διόρθωση σε σχέση με την κίνηση του τελευταίου εξαμήνου. Η ζώνη του 150-155 είναι κύρια στήριξη και μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα.

 • Το 170 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 185. Το Stop Στην παρούσα στο 190 με πιθανότητες να κατέβει τις επόμενες μέρες
 • Ο τίτλος οδεύει για τον f25 ενώ το free float πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Market cap στα 620 εκατομμύρια ενώ η εταιρία προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις

*******

ΚΡΙ: Νέο ιστορικό υψηλό για το ΚΡΙ ΚΡΙ. Το 350 είναι πλέον το stop στο Long με την στήριξη στο 366. Μια κατοχύρωση του 390 έχει επόμενο στόχο το 424

**********

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ: Διαβάσαμε χθες…”Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο πλειστηριασμός του ξενοδοχειακού ομίλου Lakitira που ολοκληρώθηκε μια μέρα καθυστέρηση καθώς το δικαστήριο απέρριψε το αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής, με το οποίο ζητήθηκε να μην διενεργηθεί καμία περαιτέρω πράξη της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης έως την έκδοση της απόφασης της αίτησης ανάκλησης που είχαν υποβάλλει οι ιδιοκτήτες του.

 • Η επιχείρηση πουλήθηκε έναντι 62,9 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία του Atlantica Hotels του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη και της TUI.
 • Το ποσό αυτό όχι μόνο ικανοποιεί τους πιστωτές της εταιρίας αλλά πιθανόν να περισσέψουν και χρήματα για τους μετόχους της.
 • Οι προσφορές των υποψηφίων ξεπέρασαν όλες τα 50 εκατ. ευρώ
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι η Atlantica (Νικολαϊδης) διατηρεί στενή συνεργασία με την Τούι  και διαχειρίζεται πάνω από 20 ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και  Αίγυπτο.
 • ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ… 77 εκατ. ευρώ στο Ταμπλό.
 • ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ;;
ΟΛΥΜΠ: Τιμές κλεισιμάτων των τελευταίων 30 ημερών και… παραδιόρθωσε… 

***********

(1): ‘Αλλη μία άνευρη συνεδρίαση, αλλά με ενδιαφέρουσες πινελιές…

@13:05

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 59-37 και σταθερές 18… Οριακά ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες, ενώ ο κλαδικός των τραπεζών ενισχύεται 1,1% στις 872,4 μονάδες.

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ: ΚΕΚΡΟΠΑΣ και κάπως οι ΕΥΡΩΒ, ΠΛΑΙΣΙΟ, η τσακισμένη ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΕΝΕΡ, ΙΚΤΙΝΟΣ.

Η αξία των συναλλαγών στα 18 εκατ. ευρώ με βοήθεια πακέτων αξίας 1,75 εκατ. ευρώ.

Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α. 
Τελευταία τιμή
813,4
Διαφορά Διαφορά %
0,87 0,11

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: H διάσπαση του 807 μας έδωσε Long στο Intraday με τον ΓΔ να δοκιμάζει ήδη το 23% και την αντίσταση στην ζώνη του 820. Το 805-807 έχει γίνει σημαντική στήριξη. Το σημερινό κερί έχει την σημασία του στο κλείσιμο ημέρας, με το ζητούμενο να είναι το κλείσιμο πάνω από τις 811 μονάδες.

ΔΕΗ: Τα 266 και 288 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα στήριξης και αντίστασης. Διάσπαση του πρώτου μπορεί να δώσει συνέχιση στο 254 ή το 248  ενώ κατοχύρωση του δεύτερου σε κλείσιμο μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Με επόμενο στόχο το 310 ή το 318

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΝΟΜΙΣΜΑ:

 • Goldman Sachs: Εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα αποδυναμωθεί καθώς οι ανισορροπίες της χώρας “αναβοσβήνουν στο κόκκινο”.
 • UNI CREDIT: Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του ευρώ και οι traders θα πρέπει να ποντάρουν σε αυτήν την πτώση και συστήνει στους επενδυτές να είναι short στο τουρκικό νόμισμα
 • … το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Moody’s.
FTSE/Χ.Α. Large Cap 
Τελευταία τιμή
2.091,38
Διαφορά Διαφορά %
2,77 0,13

ΠΙΝΑΚΑΣ