(1)19 Μαϊου 2020 – (Nο.101): Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα το πάρουν χαμπάρι και οι… μυξοκλαίουσες πηγές έγκυρης τρομολαγνικής ενημέρωσης…

ΙΔΟΥ… 

ΜΑΚΡΟΝ και ΜΕΡΚΕΛ πρότειναν την δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ  το οποίο θα μπορεί να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και περιοχές της Ευρώπης που πλήγηκαν σκληρότερα από την κρίση του κορονοϊού, μεταδίδει το  Reuters.

 • Σε κοινή ανακοίνωση, το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές. Κάλεσαν για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου, προσωρινού και στοχευμένου Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για τον οποίο είπαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί, τα επόμενα χρόνια. Τόνισαν ότι θα πρέπει το Ταμείο να έχει προκαθορισμένο όγκο και ημερομηνία λήξης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διαθέτει 500 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στις χώρες που επλήγησαν χειρότερα από τον κορονοϊό. Ο δύο ηγέτες πρότειναν επίσης η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει το Ταμείο μέσω δανεισμού στο όνομα της Ε.Ε. Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τόνισαν ότι μία ταχεία συμφωνία επί των εν λόγω προτάσεων είναι απαραίτητη.

Επιχορηγήσεις, όχι δάνεια: Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου”, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.


ΣΧΟΛΙΟ: ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ σήμερα το Short Selling ένα εργαλείο χρήσιμο για τις Αγορές έτσι που τις έχουν δημιουργήσει για να λειτουργούν στον βωμό του τζόγου και μόνον.

 • ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟ, βοηθάει άλλωστε στην πιο εύρυθμη λειτουργία μίας αγοράς.
 • ΟΜΩΣ στην δική μας αγορούλα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άρρωστοι που θέλοντας να εκμεταλλευτούν την απίστευτη ρηχότητα της κάνουν Short selling μέσα στην ημέρα!
 • ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ….
 • Αλλά στην Ελλάδα οι νόμοι είναι για να (παρα)βιάζονται

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ 

 • Στο -10% θα την πάνε σήμερα οι ελληνάρες την μετοχή, αφού δεν έβγαλε ζημιές και δεν κάνει και κομμάτια… Ενώ υπερδιπλασίασε τα κέρδη.

Γι αυτό και ρήμαξαν τους κωδικούς τους… Μεγαλοπιάνονταν βλέπετε… Δεν έχουν πια μαντήλι να κλάψουν, αλλά εκεί αυτοί… Στα σκληρά ναρκωτικά!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ βλέπετε και ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ για την περίπτωση τους…

 • Πολύ καλοί έως εξαιρετικοί οι χρηματοοικονομικοί δείκτες.
 • P/e: 9
 • P/bv: 0,63
 • Τιμή στο ταμπλό: 1,8400 (-8% χθες!!!)
 • Book Value: 3,0200 ευρώ
 • Mερισματική απόδοση: 2,7% καθαρά…
 • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έχει μοιράσει στη 10ετία συνολικά στους επενδυτές μετόχους της περί το 1,0000 ευρώ(!).

****
MODERNA, the company that reported positive results for a phase I (= very early stage) study of a COVID19 vaccine, is up 290% since mid March.
 • ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ EIΣΗΓΜENH έχει περάσει και την Phase 2,

ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας από το Λονδίνο προσεχώς περνάει και την phase 3 για την θεραπεία ασθένειας που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά πέρα βρέχει στο ταμπλό… 

Εικόνα

ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης η Inform ΛΥΚΟΣ. Επίσης, η Φουρλής θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου καθώς και τα πρώτα νούμερα επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων την εβδομάδα που πέρασε στην τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί την επόμενη ημέρα. Θα έχουμε και την παρουσίαση για τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ. Αίρονται και οι περιορισμοί στις ανοικτές πωλήσεις και τις θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων.

OPTIMA BANK – ΕΚΘΕΣΗ: Νέα τιμή – στόχο στα 4,2000 ευρώ, από 8,0000 ευρώ προ πανδημίας για τη μετοχή της Fourlis. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει πλέον ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει φέτος κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 72% σε ετήσια βάση) και μειωμένο τζίρο κατά 13% στα 305 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown το Φθινόπωρο. Ωστόσο δεν αναμένει ότι ο τζίρος της Εταιρείας θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, ούτε το 2021.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω για εταιρείες όπως για παράδειγμα οι Μύλοι Κεπενού που έχουν καραμαζεμένο το χαρτί, τι κινδύνους εγκυμονούν για έναν μέτοχο να τις δουν να αποχωρούν από το ΧΑΑ. Σίγουρα είναι ψήφος εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου για την εταιρεία του, αλλά αν αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης καταλήξει σε έξοδο από το ΧΑΑ τι γίνεται; Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξει ένας μικρομέτοχος για να αποφύγει να ασχοληθεί με μια εταιρεία που ετοιμάζεται για έξοδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όταν πρόκειται για εταιρείες – κόσμημα όπως η προαναφερθείσα. Και να την έβγαζαν από το ταμπλό οι μεγαλομέτοχοι, πάλι καρακερδισμένος θα βγαίνατε. Δεν θα σας έδιναν δηλαδή… Τρείς και εξήντα.

 • ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ τώρα για τα σημάδια που ρωτάτε, άριστα δέκα από μας για την πρωτοτυπία της ερώτησης. Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι αυτό. Γιατί η ενασχόληση με μία μετοχή προυποθέτει: Ισχυρά θεμελιώδη, προϊστορία, παρόν και μέλλον πάνω απόλα.
 • Εφόσον πληροί αυτά τα κριτήρια κι αν την βγάλουν από το ταμπλό, πάλι κερδισμένος θα βγείτε. Αναφερόμεθα – εξυπακούεται – με τρέχουσες τιμές και σε άξιες, δυναμικές εταιρείες.

Προειδοποίηση κινδύνου για ιδιώτες traders: Τα CFDs είναι σύνθετα προϊόντα και έχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. Το 80% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών χάνουν τα χρήματα τους κατά τη διαπραγμάτευση με CFDs. Θα πρέπει να εξετάσετε αν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.

ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ: Μας έχουν ξεπατώσει στην… ξεπατικούρα και αυτοπαινεύονται παρουσιάζοντας τα σαν δικά τους…

 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από την στιγμή που η αγορά του Χ.Α έχασε τον τίτλο της ξεκάθαρα ανοδικής τάσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πίνακα διαπραγματεύονται μετοχές ακριβές έως πανάκριβες. Να προσέχετε, για να έχετε.

 • Μην κοιτάτε κόστος κτήσης… Αν δεν σας ικανοποιεί μία μετοχή είτε λόγω απογοητευτικής συμπεριφοράς διαρκείας στο ταμπλό, είτε λόγω ανησυχητικών χρηματοοικονομικών μεγεθών + προοπτικών της εταιρείας που εκπροσωπεί σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζει αμφότερα.
 • Δημιουργείστε ρευστότητα και εκμεταλλευτείτε την με σύνεση και μέτρο. Όλο και κάποια ευκαιρία (είτε φθηνή λόγω μεγεθών, είτε λόγω τσακίσματος- υπερπώλησης της) θα εμφανίζεται στον ορίζοντα για να την εκμεταλλεύεστε…

YΓ: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ σχόλια, εκτιμήσεις σας, τα καλώς κείμενα, τα κακώς κέιμενα, να μας τα… ψέλνετε  στο [email protected]

ΥΓ1: Οι νεοσσοί του Χ.Α να μην επηρεάζονται από τα γραφόμενα στα διάφορα forums. Γιατί πολλές φορές γράφονται παλαβομάρες και ασυναρτησίες, σε βαθμό να διερωτάσαι για την διανοητική τους κατάσταση.

ΥΓ2: Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας. Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε. Και φυσικά εσείς διαλέγετε και ποιους να εμπιστεύεστε. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον. Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 • Airlines, which have to ‘reinvent’ themselves as a result of the #COVID19 crisis, have not taken part in the market recovery. Down 67% for the year!
Εικόνα
 • COMMODITIES

Name

Last

Chg. (%)

Perf. 1W (B.)

Perf. 1M

Perf. 3M

Perf. 6M

Perf. 1Y

Perf. 3Y

Gold

1,735.18 +0.14% +2.17%

+3.07% +8.23% +17.87% +35.75% +39.09%
Silver

17.12 +0.86% +10.39%

+12.71% -6.09% +0.35% +18.65% +3.20%
Platinum

821.73 +0.51% +6.73%

+5.74% -17.30% -8.20% +0.32% -11.93%
Palladium

2,006.02 +0.21% +5.69%

-7.26% -22.86% +15.27% +52.31% +161.70%
WTI

32.28 +26.59%

+9.42% -39.08% -41.04% -47.51%
Brent

35.52 +17.69%

+12.02% -38.05% -39.90% -45.87%

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Βασίλης Παπαθεοδώρου

μ/μ