(2&3)@18:40 – Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ (4/5/2020)

ΕΠΕΣΕ ΞΥΛΟ σήμερα, στις περισσότερες μάλιστα μετοχές απόλυτα δικαιολογημένα. Είναι βλέπετε πανάκριβες όταν αναλύεις προσεκτικά τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις, ενώ δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στα διαρκή “Θα και Θα” και στα κατά παραγγελία ευφάνταστα σενάρια τους. Ξεγυμνώνονται μία – μία…

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 2,14 +2,70
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,86 +1,42
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,83 +1,39
ΙΤΑΛΙΑ 1,75 +2,31

*****


 • ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στα www.athexgroup.gr/ και GS Market της Globalsoft για την εξαιρετική ενημέρωση


ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ 

 • ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

 • ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΜΟΛΟΓΑ: Σύμφωνα με την Capital Economics, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Γενικότερα αναμένει πως τα yields στα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του 2020.

 • Αν και δεν εκτιμά πως οι αποδόσεις θα επιστρέψουν στα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ωστόσο δεν βλέπει σημαντική άνοδο των αποδόσεων στο επόμενο διάστημα.

Δεδομένης της σοβαρότητας της ύφεσης, η νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί πιθανώς πολύ χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική δεν αναμένεται να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, εκτιμά.

 • Όπως τονίζει η Capital Economics, στην Ελλάδα και την Ιταλία, και σε μικρότερο βαθμό στην Πορτογαλία και την Ισπανία, τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων, αυξήθηκαν απότομα σε δύο χρονικές στιγμές πρόσφατα.

Η πρώτη “φάση” ήταν όταν η αγορά αποτιμούσε τους φόβους ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει αρκετά για να περιορίσει τα spread μετά το σοκ του κορονοϊού, με βάση τη γνωστή δήλωση της Λαγκάρντ η οποία έβαλε “φωτιά” στην αγορά (“δεν είναι δουλειά τις ΕΚΤ το κλείσιμο της “ψαλίδας” στα spreads”).

Η δεύτερη φάση αφορά τους φόβους που προέκυψαν για τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης μετά από μία σειρά ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής χωρίς τελικές αποφάσεις παρά μόνον τη συμφωνία για περιορισμένη δημοσιονομική στήριξη για την Ιταλία, ανοίγοντας εκ νέου τις διαφορές και τον “πόλεμο” μεταξύ Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη.

 • SARANTIS GROUP : Εταιρικό προφίλ | Skywalker.gr

 • ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ


INTRALOT: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2019…

 • ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ – TRADERS που πουλούσαν πριν 2 συνεδριάσεις σήμερα θα το … ξανατόλμησαν στο κλείσιμο και όχι μόνον (Σιγά την… τόλμη θα μας πουν και θα έχουν δίκηο…)

***

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

****

ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ BLOOMBERG: Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να δουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους να αγγίζει έως και το 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, τονίζουν πηγές με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Bloomberg. To shutdown της οικονομίας πιθανότατα θα εκτινάξει τις μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις από τα ποσοστά περί το 40% ή 68 δισ. ευρώ, στα τέλη Δεκεμβρίου, τόνισαν οι πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

 • Η αύξηση υπολογίζεται περί τα 10 δισ. ευρώ, παρά την ευελιξία την οποία παρείχαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες ως προς την ταξινόμηση δανείων στην κατηγορία των NPLs ή μη. Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο παρέχουν στις τράπεζες πρωτοφανούς μεγέθους διευκολύνσεις, ενώ οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν εκατοντάδες δισ. κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή τραπεζικής πίστης στην οικονομία.

Ωστόσο, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παλεύουν ακόμη με τις επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της χώρας των αρχών της περασμένης δεκαετίας και κινδυνεύουν να βρεθούν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, ακριβώς τη στιγμή που είχαν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή το φιλόδοξο πλάνο τους για να “ξεφορτωθούν” τα βάρη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει καλέσει σε δημιουργία bad bank είτε σε επίπεδο Ευρωζώνης είτε σε επίπεδο κρατών – μελών της νομισματικής ένωσης, με στήριξη του επίσημου τομέα, προκειμένου τα NPLs να πάψουν να βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η ΤτΕ μελετά σχετικό σχέδιο, προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομική κατάσταση της χώρας η εφαρμογή του.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η κατά 100% θυγατρική της Don & Low Ltd, με έδρα το Forfar της Σκωτίας αποφάσισε την επένδυση ύψους 4,5 εκ. λιρών που αφορά στην αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή υλικού meltblown το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3.

 • Η νέα γραμμή παραγωγής αναμένεται να είναι σε λειτουργία το Σεπτέμβριο. Για την υλοποίηση της επένδυσης η εταιρεία Don & Low ήρθε σε συμφωνία με το Scottish Enterprise για τη χρηματοδότηση του 80% της επένδυσης. Η χρηματοδότηση θα επιστραφεί στο Scottish Enterprise εντός των επόμενων πέντε ετών σε αναλογία με το ύψος των πωλήσεων της εταιρείας σε αυτό το διάστημα.

___________________

(1)@13:20 – Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ (4/5/2020)

SPREADS

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 2,16 +2,74
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,87 +1,44
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,85 +1,43
ΙΤΑΛΙΑ 1,80 +2,38

****

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® υπέδειξαν τη σημαντικότερη μείωση της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας εδώ και 21 έτη. Η έξαρση και κλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε όλη την Ευρώπη οδήγησε στην εκτεταμένη ακύρωση ή στην αναστολή παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα με πρωτοφανής ρυθμούς.

 • Κατά συνέπεια, οι εταιρείες απέλυσαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς η έλλειψη νέων εργασιών οδήγησε σε πλεονάζον διαθέσιμο προσωπικό. Η αβεβαιότητα και οι φόβοι αργής ανάκαμψης είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τα οποία υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, τόσο οι προμηθευτές όσο και οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν, και κυρίως, να διατηρήσουν τους πελάτες. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 29.5 μονάδες στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, αισθητά χαμηλότερα από τις 42.5 μονάδες του Μαρτίου.