1.12.2021- X.A: Ναι λοιπόν, η Πατρίδα μας μπορεί και θα παίξει σύντομα το χαρτί της επενδυτικής βαθμίδας

Παρακολουθώ διαρκώς τις αγορές είκοσι και πλέον χρόνια τώρα και έχω καταλήξει σε μερικά βασικά συμπεράσματα για το πώς βγαίνει το χρήμα.

  • Αρχικά να σημειώσουμε ότι χρήματα δεν βγαίνουν σε πτωτικές αγορές.

Οι πτωτικές αγορές ακόμα και Short να τις παίξεις θα σου δώσουν άμεσα κάποιο κέρδος το οποίο όμως ο εκ φύσεως παίχτης του short θα το χάσει στην επόμενη λάθος κίνηση του. Ακόμα και οι μη κολλημένοι με το short παίχτες, αυτοί δηλαδή που το κάτω θα το γυρίσουν κάποιο στιγμή πάνω, συνήθως στην πορεία κάνουν 2-3 ολέθρια σφάλματα και χάνουν το όποιο κέρδος.

  • Η Ελλάδα νομίζω πως είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της φιλοσοφίας αυτής. Η χώρα σχεδόν μηδένισε, αλλά στα σοβαρά κερδισμένος παίχτης του short, κάποιος άνθρωπος της αγοράς που να έμεινε με κέρδη στο χαρτοφυλάκιο του δεν υπάρχει. Τουλάχιστον από όσους γνωρίζω εγώ και πιστέψτε με γνωρίζω πολύ, μα πάρα πολύ, κόσμο.

Και αν δεν υπάρχει στην χώρα μας, τον ορισμό τους μηδενισμού, πως θα υπάρχει στο εξωτερικό; Φυσικά κατά καιρούς ακούμε για short fund που δεκαπλασίασαν τα κεφάλαια τους αλλά και αυτά στα 4-5 έτη μηδενίζουν ή γράφουν κάτι μυθικές ζημιές ξαφνικά και μετά τα κλείνουν ή τους αλλάζουν το όνομα και χάνονται οι ζημιές από την επικαιρότητα. 

  • Τα χρήματα βγαίνουν από την άνοδο.

Και όταν μιλάμε για σοβαρά χρήματα και όχι σοβαρές αποδόσεις, τότε μιλάμε για μεγάλα χαρτιά κυρίως βαριά. Προφανώς, ένα μικρομάγαζο μπορεί να σου προσφέρει απόδοση 500% αλλά αν θέλαμε να επενδύσουμε σοβαρά ποσά πιστέψετε με στα μικρά χαρτιά δεν θα βρεις ούτε λέπι.  

  • Πολλές δε επαφές με σοβαρές διοικήσεις εταιριών ( της κατηγορίας 15-100 εκατ.) δείχνουν ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν προτίθενται να πουλήσουν σοβαρά πακέτα μετοχών με τις τρέχουσες τιμές. Και γιατί να θέλουν; Οι περισσότερες καλές μικρομεσαίες εταιρίες του χώρου αν τις κρατήσεις για μια δεκαετία θα έχεις κερδίσει αν μη τι άλλο από τα κέρδη τους την ίδια την κεφαλαιοποίηση.

Συνεπώς γιατί να πουλήσω τώρα την ΕΛΙΝ στα 40 εκατομμύρια όταν το EBIDTA μου στα επόμενα δέκα έτη μάλλον θα είναι αθροιστικά 50 ίσως και παραπάνω. Κρατάω την εταιρία μου και βγάζω τα προσφερόμενα 40 από την δουλειά μου και μου μένει και το μαγαζί. 

  • Και καλά όλα αυτά αλλά τότε γιατί οι σοβαροί ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν από το ταμπλό τις μετοχές αυτές;

Γιατί απλά αν αγοράσουν θα τριπλασιάσουν την τιμή στο ταμπλό με το πρώτο εκατομμύριο που θα επενδύσουν αλλά θα εγκλωβιστούν. Προχτές η ΚΤΗΛΑ με 400 τεμάχια πήγε στα 2,3 και αν αγόραζε κανείς απλά 20.000 Ευρώ θα την είχε καρφώσει στο limit up.

  • Η αγορά λοιπόν προσφέρει φτηνές λύσεις αλλά δεν υπάρχουν χαρτιά και το χειρότερο δεν υπάρχει exit strategy. Το είδαμε και την Παρασκευή όπου οι ελάχιστες πωλήσεις πανικού οδήγησαν τα χαρτιά στο -10%. Και αν πιστεύετε ότι αυτό αφορά τα μικρομάγαζα ανοίξτε το ταμπλό να δείτε προσφορά και ζήτηση στην ΜΟΗ, την ΜΠΕΛΑ και τόσα αλλά μεγαλομάγαζα.

Παρόλα αυτά το μερίδιο αγοράς των ξένων ανεβαίνει βασανιστικά και σταθερά. Πλέον, η πλειοψηφία ανήκει στα ξένα χαρτοφυλάκια. Η μετάβαση ωστόσο δεν γίνεται τόσο εντός αγοράς όσο μέσω διαφόρων τοποθετήσεων ( Placement ) πωλήσεων ή αυξήσεων Κεφαλαίων.

  • Οι Ελληνικές τράπεζες ανήκουν ήδη μέσω των αυξήσεων στο εξωτερικό. Ο ΟΛΠ μέσω πώλησης πήγε στους κινέζους, ο ΟΤΕ σχεδόν κατά 50% ανήκει στην DT, ο ΑΔΜΗΕ μέσω ιδιωτικοποίησης πέρασε και αυτός και σχεδόν σε όλα τα αλλά χαρτιά έχουν τοποθετηθεί φιλανδικά, νορβηγικά, αγγλικά, αμερικάνικα, γερμανικά και άλλα κεφάλαια. 

Οι εταιρίες αυτές, funds, αμοιβαία, επενδυτές κλπ επενδύουν στην Ελλάδα για έναν λόγο. Η Ελλάδα έχει ένα χαρτί στο μανίκι της που δεν το έχει καμιά άλλη αγορά αντίστοιχης κατηγορίας. Βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδαςμ ενώ τα ομόλογα της ήδη βρίσκονται σε καθεστώς επενδύσεων. Και όλα αυτά έχοντας μηδενικό ρίσκο νομίσματος, γιατί απλά όλα αποτιμώνται ήδη σε Ευρώ.

  • Αν δεν καταλάβατε, το χρηματιστήριο πχ της Τουρκίας μπορεί να τρέχει, αλλά με 60% πτώση του νομίσματος είναι σαν να τρέχεις σε διάδρομο γυμναστηρίου. Όπου και να πας στο ίδιο σημείο είσαι.

1.12.2021. Τι σημαίνει αυτό; Απλά….  Όλα τα τρισ. του πλανήτη επενδυμένα παγκοσμίως σε δείκτες των «επενδύσιμων» χωρών θα κληθούν, είτε θέλουν είτε όχι, να αγοράσουν ένα κομμάτι Ελλάδα.

  • Πως λειτουργεί αυτό ακριβώς;

Οι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε αναβάθμιση της χώρας αξιολογώντας τα θετικά μας. Ξαφνικά όλα γίνονται ρόδινα και η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας κατάστασης ακολουθούν οι αναβαθμίσεις και η ένταξη του ΧΑΑ και των μετοχών του σε διεθνούς δείκτες.

O FTSE πρωτοπόρος της διαδικασίας αυτής εντάσσει ξαφνικά την αγορά μας με προθεσμία 20-30 ημέρων από την ημέρα ανακοίνωσης.  Τι περιλαμβάνει αυτό; Μα, μία υποχρέωση όλων των αμοιβαίων του πλανήτη που ακολουθούν τον σχετικό δείκτη να αγοράσουν τον Ελληνικό FTSE με μια στάθμιση προαποφασισμένη από τον ίδιο τον οργανισμό.  

  • Και αν κάποιος διαχειριστής δεν επιθυμεί να αγοράσει Ελλάδα;

Δεν γίνεται. Τα περισσότερα ιδρυτικά καταστατικά των αμοιβαίων ορίζουν αποκλίσεις από έναν δείκτη, αλλά όχι αποκλεισμούς. Ο δε κίνδυνος να μην αγοράσει κάποιο αμοιβαίο, Ελλάδα είναι μεγάλος για τον ίδιο τον διαχειριστή γιατί απλά αν τρέξει η Ελλάδα αυτός δεν θα έχει δικαιολογία. Αν πάλι πέσει το Ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις αγορές του, απλά ακολούθησε τις οδηγίες. 

Αναμένουμε λοιπόν, το μεγάλο κουμπί που θα πατηθεί και που θα δώσει το πράσινο φως στα τρισεκατομμύρια του πλανήτη να αγοράσουν μερίδιο από την Ελληνική πίτα.

Δύο πράγματα είναι σίγουρα για την στιγμή αυτή:

  • Το πρώτο ότι η αγορά θα εκτιναχθεί και για μεγάλο διάστημα.
  • Το δεύτερο είναι ότι τα χαρτιά σας θα ανήκουν κατά βάση από πριν σε ξένους.
  • Σε όλους αυτούς που γνωρίζουν την ιστορία και που αγοράζουν ότι κινείται σε καλές τιμές γιατί ξέρουν ότι ο μελλοντικός αγοραστής θα τα πάρει σε ότι τιμή είναι τότε.

Το μεγάλο παιχνίδι λοιπόν, δεν είναι αν θα πάει η ΕΛΤΟΝ από τα 2,00 στα 3,00 ευρώ. Αυτό αφορά μια μικρή ομάδα Ελλήνων.

  • Το μεγάλο παιχνίδι τώρα στήνεται και θα παιχτεί το 2022 και 2023 με μερικά δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτιά που θα αλλάξουν τότε χέρια κυρίως στις τράπεζες μας.  Για να πετύχει το εγχείρημα πρέπει η χώρα να πετύχει μεγάλους αριθμούς ανάπτυξης.

Σε λίγες μέρες ανακοινώνεται το τρίτο τρίμηνο. Εκτιμώ ότι θα είναι εξαιρετικά έως εκρηκτικά τα νούμερα.  Αν επαληθευτούμε, να γνωρίζετε ότι θα πάμε για άνοδο ΑΕΠ πάνω από 7-8% που εκτιμάνε όλοι.  Θα έχει πέσει το πρώτο λιθαράκι στο μεγάλο σχέδιο. 

Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε την αγορά. 

Φιλικά

ΟΑΚ