(1) 10/5/2021- Χ.Α& Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

Τις μικρές μετοχές και ιδιαίτερα τις μικρούλες οι περισσότεροι τις ειρωνεύονται και επικεντρώνονται στο κάθε τι το αρνητικό, μεγενθύνοντας το. Δεν προσφέρονται βλέπετε για συγγραφή σεναρίων, και κυρίως δεν πληρώνουν για… διαφημιστικές καταχωρήσεις.

WALL STREET: Ο αέρας της άρχισε να διαχέεται και σε αρκετές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ENIOTE EPIKAIΡON: ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑ (και γιατί όχι) ρίξτε βελάκια στο πίνακα!
 • μην ακούτε κανένα –
 • ούτε τον εαυτό σας –
 • η μοναδική σίγουρη τακτική σε όλο αυτό το τρελοπεριβάλλον…
 • ΤΑ ΒΕΛΑΚΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Αγαπητέ Βασίλη,
Διαβάζω το σημερινό σου άρθρο περί ΓΔ και λέω: Μα, πόσο δίκιο έχει ο άνθρωπος! Για ποια αντιπροσωπευτικότητα μιλάμε, όταν μετοχές σηματωροί του ΧΑ έχουν φτάσει στα ουράνια, όπως σωστά επισημαίνεις στα τόσα παραδείγματα που αναφέρεις, ενώ οι ….κεχαριτωμένες  -όπως τις αποκαλείς- βρίσκονται στα τάρταρα;
 • Και θα σου έρθουν μετά οι της τεχνικής ανάλυσης να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση την απόλυτη διαστρέβλωση του -1,45% της Παρασκευής, λόγω της επαναδιαπραγμάτευσης της τέταρτης (μια που είναι στα πιτς προς το παρόν η πέμπτη) τη τάξει ομορφονιάς.
Και άντε να πάρουν τα πάνω τους οι τράπεζες (που πιστέυω ότι θα τα πάρουν) και να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε. Σε όλους εκείνους όμως που έχουν χάσει περιουσίες τι θα πούμε; Κοιτάξτε, πόσο ανέβηκε ο δείκτης; Σαν να τους κοροϊδεύουμε θα΄ναι.
 • Και έχεις κι απ΄την άλλη και δημοσιεύματα που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να υπερασπισθούν την αξία του ΓΔ και που μας προτρέπουν να προσαρμοζόμαστε στη δική του στάθμιση. Μα, εγώ που έχω Μπέλα εδώ και χρόνια, τι με νοιάζει που βρίσκεται ο δείκτης; Και στον άλλο που έχει καταστραφεί από την τοποθέτησή του στην Εθνική, καρφάκι δεν του καίγεται για την πορεία του -τρομάρα του- αντιπροσωπευτικού.
Είμαστε επομένως αγαπητέ μου σύμφωνοι ότι απαιτείται άμεσα απαγκίστρωση σκέψης και κινήσεων με γνώμονα τις διακυμάνσεις του ΓΔ. Ειδικά μετά την αλλοίωση της Παρασκευής, δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν. Με μελέτη και σωστό timing πιστεύω ότι οι επενδύσεις αποδίδουν καρπούς.
Η αλήθεια είναι ότι επεκτάθηκα περισσότερο από ότι είχα σκοπό, αλλά δεν ήθελα να αφήσω ημιτελή τη σκέψη μου. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη βοήθεια που μας προσφέρεις
Β.Χ

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ οι ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛΟΝ (αμφότερες σε νέα ιστορικά υψηλά), συνεχίζει να ίπταται η ΙΛΥΔΑ και μόλις τώρα άρχισε να ξαναζεσταίνει τις μηχανές της η ΒΥΤΕ, η πλέον ελκυστική των “4” πλέον… ΙΝΤΕΚ και SPACE είναι ιδιόρρυθμα χαρτιά, δεν προσφέρονται για trading… Απαιτούν διακράτηση…

@12:31

ΒΥΤΕ: Διαγραμματικά ανοίγει ο δρόμος με την πολύ μακρινή αντίσταση των 2,90 με 3,00 ευρώ, περιοχές όπου βρισκόταν τον Ιανουάριο του… 2008. Επιβεβαιώθηκε η διάσπαση των 2,0000 ευρώ που αποτελούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μόλις έσπασε το πλαφόν του -30% έχοντας απορροφήσει προσφορές 41,5 εκατ. τμχ… Ο τζίρος της μέχρι στιγμής καλύπτει το 63% του συνολικού των 102 εκατ. ευρώ(!). Προσοχή λοιπόν και στα ΕΧΑΕ…

ΜΟΝΤΑ BAGNO: Το βράδυ θα την αναλύσουμε, αλλά σας έχουμε προειδοποιήσει για την πορεία του β’ 6μηνου 2020 όπου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η βελτίωση της. Την βλέπουμε για πολύ πάνω, περισσότερα το βράδυ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βαδίζει για p/e 2021 ίσως κάτω και του 6,5 χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνουν με τους διαγωνισμούς στις παραγγελίες που συμμετέχει, ενώ το όλο πεδίον δράσης του μπορεί να τον απογειώσει. Ανετα θα χτυπήσει το 10άρι και μάλιστα εφέτος.

LOGISMOS- απάντηση: Καμμία ανησυχία, όταν μάλιστα βλέπετε ανύπαρκτες εταιρείες να αποτιμώνται διπλά και πενταπλά… Οι της διοίκησης δεν δέχτηκαν να συζητήσουν με τα ξένα ενδιαφερθέντα σχήματα, απλά και μόνον, γιατί θέλουν όταν το πράξουν να βρίσκονται σε καλύτερη βάση από πλευράς μεγεθών.
ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ και ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟ από τον Θανάση Σταυρόπουλο
Αεροπορία Αιγαίου: Χωρίς αμφιβολία η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί από τους όρους της επικείμενης Α.Μ.Κ., όταν αυτοί θα ανακοινωθούν, μπορεί να θεωρηθεί θετική ένδειξη όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,24 – 5,18 ευρώ, αφήνοντας περιθώρια αναρρίχησης προς τα 5,48 (ημερήσιο “stop short”) και 5,75 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 5,18 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 4,21 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή, αν και αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,50 ευρώ (+5,77%) έχασε όλα τα κέρδη και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητη.
 • Όσο ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,08%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 28,58 ευρώ, οι αγοραστές διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους για κίνηση προς τα 30 και 31 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 27,63 και 26,81 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-0,65%), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ανηφορίζει μέχρι τα 6,30 ευρώ (+1,61%), προς νέα υψηλά 11 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,70 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long”, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,72 ευρώ.


 • Συνεχίστηκε η κινητικότητα στον Δρομέα (+3,70%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Moda Bagno (+18,18%, αλλά προσοχή μόλις ο τίτλος ξεκινήσει διόρθωση), προσπάθεια αντίδρασης μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Χαϊδεμένο (+1,69%) και Frigoglass (+3,98%), χωρίς αγοραστή μέχρι το ανώτατο όριο πτώσης η ΛΕΒΠ (+9,09%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 133 μηνών για την Ίλυδα (+7,81%, όμως η κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει τα 11,5 εκατ.), ενώ πλησιάζει το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο ο “χαλκέντερος” Καρέλιας (+3,27%).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μινέρβα (+0,45%), Δάιο (+9,03%),  ΚΛΜ (+2,60%), Γενική Εμπορίου (+0,49%), Fieratex (+5,31%), Optronics (+3,48%), Logismo (+7,45%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 6,95 ευρώ (κλείσιμο 12/4) από την Vidavo (+6,41%), ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Ιντρακόμ (-1,52%) από τα 1,554 ευρώ (κλείσιμο 26/4), Έλαστρον (-1,70%) από τα 1,79 ευρώ (κλείσιμο 28/4), Πλ. Θράκης (-0,62%) από τα 5,19 ευρώ (κλείσιμο 23/4), Ναύπακτος (-1,05%) από τα 0,99 ευρώ (κλείσιμο 26/4) και MIG (-1,89%) από τα 0,0288 ευρώ (κλείσιμο 26/4).

 • Επιστροφή αγοραστών σε Foodlink (+5,63%), Quest (+1,24%), Reds (+4,45%), Ιατρικό (+5,13%) και Byte (+5,77% και νέα υψηλά 155 μηνών), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (-3,40%) και Παϊρη (-0,43%), τέσσερις για τον Άβακα (-0,98%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Cenergy (-2,27%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Epsilon Net (+4,26%), Entersoft (+2,70%) και Performance (+3,35%).
 • ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Θετικά αποτίμησαν οι Αναλυτές τα στοιχεία που έδωσε η Μυτιληναίος για την πορεία της, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η Wood επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις. καθώς τα μεγέθη ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της.

Η Euroxx έχει σύσταση “overweight” για τον τίτλο, με τιμή – στόχο τα 19,5 ευρώ, ενώ η Eurobank Equities επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της.

Η Beta Sec. σημειώνει το rebound στον τομέα της Μεταλλουργίας και τον χαμηλό δείκτη μόχλευσης, παρότι το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σημείο στο οποίο στέκεται και η Alpha.

Σε ότι αφορά την Optima κάνει λόγο για σταθερό ξεκίνημα παρά τις προκλήσεις και αναφέρεται στην επένδυση για την κατασκευή νέου Εργοστασίου παραγωγής Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Σημειώνει ότι είναι σε διαδικασία αναθεώρησης των εκτιμήσεων και της αποτίμησης.

Η Πειραιώς έχει σύσταση “outperform” για την μετοχή και διατηρεί την τιμή – στόχο στα 19,5 ευρώ.

Καλά τοποθετημένη ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που γεννά η πράσινη μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση θεωρεί την Τέρνα Ενεργειακή η Eurobank Equities, σε έκθεσή της με την οποία ανεβάζει την τιμή – στόχο στα 16,5 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “overweight”.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα των επενδύσεων στο Τέξας και τα τρία Αιολικά Πάρκα που υπάρχουν εκεί. Σημειώνει τη θέση της Διοίκησης ότι η μέγιστη απώλεια δεν θα ξεπεράσει τα 95 εκατ. ευρώ και επισημαίνει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η απεμπλοκή της Εταιρείας από τις επενδύσεις αυτές.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

ΦΗΜΗ – ΥΠΕΡΑΞΙΑ μίας Επιχείρησης: Για το δικό μας καλό,… καλό θα ήταν να την προσμετράμε έστω κατά προσέγγιση.

 • Μία εταιρεία, πόσο μάλλον έναν όμιλο δεν είναι δυνατόν να τον αποτιμούμε μόνον με βάση των διαφόρων γνωστών χρηματοοικονομικών δεικτών (ev/ebitda, p/bv, p/e etc) αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να υπολογίζουμε και την Φήμη-Υπεραξία μίας Επιχείρησης (το λεγόμενο Goodwill).
 • Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε:

(1) Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και σε

 • (2) Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

Η υπεραξία (αγγλ. Goodwill) μιας επιχείρησης: Προκύπτει από τη διαφορά που τυχόν παρατηρείται μεταξύ του κόστους επένδυσης σε αυτήν (σε μια πιθανή εξαγορά της), ήτοι του χρηματικού αντιτίμου στο οποίο συμφωνείται η συναλλαγή και της εσωτερικής αξίας απόκτησης…

 • Δηλαδή της λογιστικής αξίας στην οποία αποτιμάται βάσει των βιβλίων της (εφαρμόζοντας το ποσοστό συμμετοχής στα Ίδια Κεφάλαιά της). Η υπεραξία αυτή μπορεί να προκύπτει από πιθανώς υποτιμημένα ή υπερτιμημένα στοιχεία του Ενεργητικού ή και των Υποχρεώσεων, ή να οφείλεται στην υπεραξία απόκτησης, δηλαδή τη φήμη και πελατεία.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 • The Baltic Dry Index Index, for a long time seen as a reliable indicator for future #GDP growth, is up almost 700% against the low in May last year.
Εικόνα

 • Νέα ιστορικά υψηλά καταγράφει το συμβόλαιο του χαλκού (HG1) περνώντας με άνεση πάνω από το επίπεδο των 4,65 δολ που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο του 2011. Η έντονη ανοδική γωνία κλίσης που έχει πάρει το συμβόλαιο από το καλοκαίρι του 2020 μας προϊδεάζει για την  προσέγγιση  και πιθανή καταπάτηση του ορίου των 5 δολ. γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όσες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το χαλκό.

Σημαντική αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με τη καθοδική καταστρατήγηση του επιπέδου στήριξης των 4,45 με 4,30 δολ. Ο χαλκός έχει σημειώσει από τις αρχές του έτους μια άνοδο της τάξεως του 32% ενώ από πέρυσι την ίδια εποχή έχει γράψει απίθανα κέρδη της τάξεως του 89,3%.

 • Το αφεντικό τρελάθηκε και στο αλουμίνιο (ALI1)  δίνοντας πλέον τιμές κοντά στα υψηλά των 2556 δολ. Μάλιστα η ανοδική κίνηση του μετάλλου είναι για διαγραμματικό σεμινάριο καθώς έχει ξεκινήσει την πορεία του από τα 1429 δολ και δίνει συνεχώς σχηματισμούς συσσώρευσης και διάσπασης δίχως το φόβο της απώλειας του πατώματος και της άμεσης ζημιάς.

Ο στόχος εδώ στην περίπτωση που πάει και τρυπήσει το ταβάνι των 2556 δολ. απλώνεται στην περιοχή των 2700 δολ. Η άνοδος αυτή θα βοηθήσει στο μέγιστο και τον όμιλο Mytilineos καθώς κατέχει ηγετική θέση στον εν λόγω κλάδο μέσω του Αλουμινίου της Ελλάδος. Το συμβόλαιο του αλουμινίου έχει γράψει από τις αρχές του έτους άνοδο 28,12% και από πέρυσι το Μάιο +74,7%.

 • Lumber prices have more than quadrupled over the past 12 months, causing the price of an average new single-family home to increase by $35,872 (source: National Association of Home Builders).

Εικόνα

 • Copper ends the week at its highest level in history.
Εικόνα
 • Another blowout quarter for Nikola: $0 in revenue and $120 million net loss. Shares outstanding continue to rise (+44% YoY). Market Cap: $4 billion (was $34 billion at its peak last June). nikolamotor.com/press_releases
Εικόνα
 • It’s the liquidity, stupid! To JPMorgan Chase strategists, now is NO time to doubt equities – as long as Fed Chair Jerome Powell and President Joe Biden are in charge of the recovery. Tech, cyclical stocks rally in tandem after April’s jobs whiff. bloomberg.com/news/articles/
Εικόνα

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.