9&10/11- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

Τα μάτια 14 !! Θα έρθει εκτίναξη και οι περισσότεροι του καπικιού θα βρεθούν εκτός νυμφώνος…
….

Η ΕΙΔΗΣΗ: Στο Β από Β- αναβάθμισε η Standard and Poor’s την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank σε Β από Β- θέτοντας θετικό outlook από σταθερό. Και διατήρησε το Β- για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό από σταθερό.

Standard and Poor’s: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, το οποίο βλέπει ως θετική εξέλιξη για το οικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% την περίοδο 2019-2022, αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύεται η εγχώρια ζήτηση και η συνεχίζεται η καλή επίδοση στις εξαγωγές.

Standard and Poor’s: Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης στις 20 Απρίλιου του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μπήκε οριστικό τέλος στα capital controls χωρίς δυσμενή αντίκτυπο στις καταθέσεις.

Standard and Poor’s: Η δέσμευση της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς όπως φαίνεται από τη βελτίωση του κλίματος όλων των οικονομικών δρώντων και ξένων επενδυτών.

****

FTSE 25: Εκανε τη καθοδική του αποκοτιά την εβδομάδα που έκλεισε, αλλά ακόμα δεν έχει πείσει για τις πτωτικές του δυνάμεις, καθώς ο δείκτης παραμένει καβάλα στον ανοδικό στροφέα…

Εικόνα

****

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ολοσέλιδη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε πως θα χρειαστούν ακόμα 30 χρόνια για την πλήρη επανένωση των δυο Γερμανιών.

Μιλώντας για την εποχή στην Ανατολική Γερμανία ανέφερε πως “για 35 ολόκληρα χρόνια γνώριζα ότι η επίσημη άποψη ήταν διαφορετική από τη δική μου. Ήμουν μόνη μου με την άποψή μου ή μπορούσα να την μοιραστώ με ελάχιστους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό δεν κλονίζομαι όταν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη”.

Στην ίδια συνέντευξη απάντησε και στις συχνές αιτιάσεις που δέχεται ότι καθυστερεί να λάβει αποφάσεις αναφέροντας το παράδειγμα της Ελλάδας και του ευρώ. “Την πρώτη μέρα δεν ήξερα τι πρέπει να γίνει. Όλοι με πίεζαν και μου έλεγαν πως πρέπει κάτι να πω. Πριν όμως βεβαιωθώ, ότι μια απόφαση και μετά από τρεις μέρες μπορεί να είναι βάσιμη, δεν την ανακοινώνω” υπογράμμισε. Πηγή: Deutsche Welle

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: ‘Οποιος την αγοράζει, βρίσκεται εύκολα σε αυτή τη θέση…

Image result for ψαχνοντας τ

ΕΡΕΥΝΑ (ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ): Την ύπαρξη σημαντικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να μετατραπεί το ενδιαφέρον αυτό σε πράξη, αποτυπώνει μεγάλη έρευνα της ΕΥ Ελλάδος. Περισσότεροι από 2 στους 3 επενδυτές (69%) εκτιμούν ότι την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ο τουρισμός. Οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά παράγοντες όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (61%), το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον (67%) και η φορολογία των επιχειρήσεων (64%).

Financial Times: Σε μια χρονιά που σπάει τα ρεκόρ για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Και όμως δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από το 2012, όταν οι διεθνείς επενδυτές αποφάσισαν ότι το χρέος της χώρας είναι ανεξέλεγκτο, αρνούμενοι να δανείσουν την Αθήνα με οποιοδήποτε κόστος.

Financial Times: Όμως τώρα μετά από ένα ράλι που έχει ζαλίσει πολλούς απ’ αυτούς που το παρακολουθούν, οι επενδυτές πληρώνουν την Ελλάδα για να δανειστούν βραχυπρόθεσμο χρέος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 1,2%- χαμηλότερα και από το κόστος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Financial Times: Αλλά ακόμα και εντός του κόσμου των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων της ευρωζώνης, η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί το στοίχημα με το μεγαλύτερο ρίσκο. Όπως αναφέρουν οι FT, για πρώτη φορά από το 2008, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΧΟΛΙΑ: Μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεού της και των προοπτικών του από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και DBRS, αντίστοιχα, η Ελλάδα μειώνει τη διαδρομή που πρέπει να καλύψει για να επανέλθει στην κανονικότητα των χωρών της Ευρωζώνης, τα ομόλογα των οποίων έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

  • Η επενδυτική διαβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στο πλαίσιο του QE που άρχισε ξανά από την 1η Νοεμβρίου).
  • Για την ΕΚΤ αρκεί η πιστοληπτική αξιολόγηση από έναν από τους τέσσερις μεγάλους διεθνείς οίκους – S&P, Moody’s, Fitch και DBRS – να είναι σε επενδυτική διαβάθμιση. Σήμερα, η απόσταση της Ελλάδας από αυτή είναι τρεις βαθμίδες όσον αφορά τον S&P, τον DBRS και τον Fitch και τέσσερις βαθμίδες στην περίπτωση του Moody’s.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Περισσότερες από 20 τραπεζικές οντότητες εξαφανίστηκαν από τον τραπεζικό χάρτη της χώρας δημιουργώντας ένα τραπεζικό τοπίο με πρωταγωνιστές τις 4 συστημικές τράπεζες, την Attica Bank και την ΗSBC (οι μόνες τράπεζες που στον τομέα λιανικής τραπεζικής διαθέτουν φυσικό δίκτυο υποκαταστημάτων). Ιστορικές τράπεζες όπως η Ιονική Τράπεζα, η Εμπορική, η Εργασίας, η Αγροτική αλλά και άλλες μικρότερες είτε συγχωνεύθηκαν είτε απορροφήθηκαν στο πλαίσιο εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν. Οι δύο νέες τράπεζες που δημιουργήθηκαν είναι η Praxia Bank και η Optima Bank.

  • Optima Bank-σε διάστημα έξι μηνών δημιουργούνται τουλάχιστον 25 καταστήματα

Η Optima Βank ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματός της στο Ψυχικό, επισημαίνοντας ότι “με το κύρος και την αξιοπιστία της “Μοτορ Οιλ”, του ισχυρού ομίλου με ηγετική θέση στην ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη, θα παρέχει μια ευρεία γκάμα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”.

Στα καταστήματα της Optima bank, όπως ανακοινώθηκε “τα ταμεία, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα αποτελούν παρελθόν, αφού ακόμη και οι εγχρήματες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται σε γκισέ, αλλά σε γραφεία συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, οι συναντήσεις των πελατών με τους συμβούλους των καταστημάτων θα λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, διασφαλίζοντας, όπως αναφέρει η τράπεζα, με αυτό τον τρόπο την άνεση και την ιδιωτικότητα των πελατών”.

  • Praxia Bank: Η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα-Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι

Η Praxia Bank, με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τα 200 άτομα, είναι η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα που θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών, παρέχοντάς τους ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα, όπου και αν βρίσκονται. Θα παρέχει μεταξύ άλλων σε πρώτη φάση προθεσμιακές καταθέσεις ενώ παράλληλα θα παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της Τράπεζας η διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελλαρίου η Praxia Bank είναι η πρώτη αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι “η ελληνική αγορά χρειάζεται μια τράπεζα σαν την Praxia Bank κάτι το οποίο διέβλεψε εξαρχής ο μέτοχος μας, Atlas Merchant Capital, ως επενδυτική ευκαιρία”. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

GOLD: Έχει σπάσει το πάτωμα των $1475 και κατευθύνεται πρός τη στήριξη των $1434

Εικόνα

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ:

ΔEN EINAI λίγες οι μετοχές στις οποίες η άνοδος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο… συγκινητικό ενδιαφέρον των μεγαλομετόχων τους για προσπορισμό κερδών, αφού δεν μπορούν να το επιτύχουν μέσω των εταιρειών τους. Δεν λείπουν άλλωστε από το εκάστοτε πανηγύρι, οι αφελείς και ευκολόπιστοι βραχυπρόθεσμοι ευκαιριακοί κυνηγοί του άρπα κόλα.

  • ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΛΑ στο μάτι και η (Υπο)στήριξη μετοχών αρκετών εταιρειών αλλά και ομίλων που χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά και των οποίων η επιβίωση κρέμεται κυριολεκτικά από μία λεπτή κλωστή. Θα χαθούν πάλι πολλά χρήματα στο τέλος, αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς. Αυτή η στάνη των προβάτων τέτοιο τυρί βγάζει.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της χώρας μας είναι πολυσύνθετο και δύσκολα θα επιλυθεί, αν βέβαια μπορεί κανείς να πιστεύει σε κάτι τέτοιο αναλογιζόμενος όλες τις επιμέρους παραμέτρους.

  • Επομένως, η δική μας επενδυτική προσοχή πρέπει αποκλειστικά να στρέφεται σε εταιρείες και ομίλους που έχουν αποδεδειγμένα αποδείξει ότι δεν τους σκιάζει φοβέρα καμμιά αφ’ ενός και αφ’ ετέρου σεβάστηκαν και σέβονται τα κεφάλαια που τους εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές μέτοχοι τους.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες είναι οικογενειακού χαρακτήρα, λειτουργώντας χωρίς οργάνωση και ουσιαστικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι όλη η ουσία.

Τα περισσότερα deals δεν γίνονται με βάση το συμφέρον της εταιρίας, αλλά για το συμφέρον της τσέπης αυτών που κάνουν το deal. Στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι το ταμείο της εταιρίας και η τσέπη είναι το ίδιο. Γι αυτό και βλέπουμε Νεάντερταλ του επιχειρείν να είναι ακόμα πλειοψηφία..

  • Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος ανθρωπίδη (είδος του Homo Sapiens το οποίο πιθανολογείται ότι γενετικά επιβίωσε στον Σύγχρονο Άνθρωπο) το οποίο εμφανίστηκε 200.000-250.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά πριν 41.000-39.000 χρόνια.

Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.