(2) Κάτι δείχνει να… ξαναφτιάχνει στο ταμπλό του Χ.Α (31/8)

_________

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 35 – 61 και ΣΤΑΘΕΡΕΣ 108 μετοχές(ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ). Η αξία των συναλλαγών στα 47,55 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα πολύ χαμηλά νούμερα των 0,43 εκατ. ευρώ.

ΑLPHA BANK: Η σωστή δουλειά αποδίδει καρπούς, την καθιστά πλέον ως την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη του κλάδου της και δικαιώνει 100% τον μ/μ για την επιμονή του στον όμιλο και την μετοχή του…

 • ΔΥΝΑΜΗ στο ταμπλό οι συνήθεις ύποπτοι (ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΟΕΛ)
 • ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ: ΙΝΛΟΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 1-7 στις (8) η μτχ της ΕΥΑΘ. Βουτιά στην ΒΙΟ…
 • ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ και κάτι παραπάνω: ΧΑΛΚΟΡ, ΑΣΚΟ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΦΟΥΡΛΗΣ…
 • (ΠΡΟ)ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ: ΙΚΤΙΝΟΣ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ: ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ.
 • Το 50% περίπου του τζίρου στις 4 συστημικές (ΕΤΕ: 8η αρνητική στις τελευταίες 11 και από τα 0,3770 στα 0,3410 και ΠΕΙΡ παρά το 3-2 στα 5 τελευταία πρόσημα βλέπει την τιμή από τα 5,0300 στα 4,7100 τώρα και στο -3,5% σήμερα)

ΣΧΟΛΙA κι άλλα τινά: Ο FTSE sto +0,38%, στις 2.170,62 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.137,00 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε στο -0,09% στις 1.036,09 μονάδες (έανε μέχρι και -1,49%)…

 • Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63%, ο FTSE 25 προσέθεσε στην αξία του 2,60%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,42%.
 • Η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εγχώριοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ίσως δούμε έντονη νευρικότητα εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν προσθήκες ή διαγραφές για τις ελληνικές μετοχές.
 • Η αγορά αναλώθηκε περισσότερο σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις τίτλων, καθώς πλέον έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή της για την πορεία των μεγεθών, αφήνοντας όμως τον γενικό δείκτη εντός του αυγουστιάτικου εύρους των 820-835 μονάδων.

ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: Στο μεταξύ, ο Αύγουστος καταγράφηκε ως ο δεύτερος μήνας (προς το παρόν) με τις μεγαλύτερες απώλειες στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους, με άνοδο της τάξης του 3,7% στις αποδόσεις ή κατά 13 μονάδες βάσης, με τον Ιανουάριο να συνεχίζει αποτελεί τον χειρότερο μήνα του έτους όταν το yield του 10ετούς από το 7,133% εκτοξεύθηκε στο 7,83% με άνοδο της τάξης του 9,8% λόγω της αβεβαιότητας και των εκροών καταθέσεων που είχε προκαλέσει η καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης.

ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ(1): Αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι οι άλλοι ενδιάμεσοι μήνες ήταν μήνες θετικών αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα, με τα yields να παρουσιάζουν πτώση, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται τον Ιούλιο η οποία άγγιξε σχεδόν το 11% αφού ο μήνας ξεκίνησε με την απόδοση στο 6,096% και έκλεισε στο 5,433% ( στα ίδια περίπου επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα).

 • Είναι απολύτως καθαρό στους επικεφαλής του σχεδιασμού για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ότι η αυξανόμενη ένταση στη συζήτηση για το πώς και πότε της απόσυρσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη “χαλάει” το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί μέσω της επίσπευσης των αξιολογήσεων, όσο αφορά τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων.

 

____________________

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

(1) Στο ταμπλό του Χ.Α. @3:15μμ (31/8)

ΑΝΟΔΙΚΕΣ – ΠΤΩΤΙΚΕΣ 25 – 66 και ΣΤΑΘΕΡΕΣ 21 μετοχές. Η αξία των συναλλαγών στα 21,3 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα πολύ χαμηλά νούμερα των 425 χιλ. ευρώ.

Το 50% του τζίρου στις 4 συστημικές όπου πιέζονται ΕΤΕ και ΠΕΙΡ στα 0,3370 και 4,6400 ευρώ αντιστοίχως

 • (ΕΤΕ: 8η αρνητική στις τελευταίες 11 και από τα 0,3770 στα 0,3370 και ΠΕΙΡ παρά το 3-2 στα 5 τελευταία πρόσημα βλέπει την τιμή από τα 5,0300 στα 4,6300 τώρα και στο -3,5% σήμερα)

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ: ΣΑΡΑΝΤΗΣ +2%, ΕΛΠΕ +1,60% ΕΕΕ +1,13% ΟΛΥΜΠ 1,14% και καμμία άλλη…

ΥΣΤΕΡΟΥΝ: ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΤΕ, ΠΠΑΚ, ΙΝΛΟΤ, ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, ΑΝΕΜΟΣ…

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ (Απ. ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ): Πιστοποιώντας ότι καμιά σύνδεση ή σχέση δεν έχει με το διεθνές momentum ούτε εξαρτάται από την πορεία των διεθνών αγορών, το Χ.Α. επιστρέφει σήμερα στη μίζερη εσωστρέφειά του, παρ’ ότι οι διεθνείς αγορές κινούνται εκ νέου ανοδικά.

 • Η ελληνική αγορά – όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει – παραμένει μια ρηχή, ακραία περιφερειακή αγορά, χωρίς σημαντικό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα και χωρίς σημαντική εγχώρια «μάζα» επενδυτών που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
 • Άρα, αναλόγως με τις κινήσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων αυξημένου ρίσκου, εξαρτάται και η πορεία του Χ.Α.. Το τελευταίο διάστημα δεν έχουν εισρεύσει νέα κεφάλαια στην αγορά οπότε υπάρχει η ανακύκλωση των ήδη υπαρχόντων, κάτι που οδηγεί σε στασιμότητα δείκτες και μετοχές.
 • Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες κανένα σοβαρό momentum δεν μπορεί να δημιουργηθεί, οπότε το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις trading είτε σε… μεγάλους τίτλους του FTSE 25 είτε σε χαμηλότερης αποτίμησης μετοχές.
________
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Μικρή μείωση στο 21,7% κατέγραψε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο του 2017, σε σχέση με τον Απρίλιο (21,8%) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
________

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε: Ολοκληρώθηκε η Περίοδος Κάλυψης του Εταιρικού Ομολόγου με Ιδιωτική Τοποθέτηση και διατέθηκαν 6 εκατ. κοινές ανώνυμες άυλες Εταιρικές Ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 Ευρώ η κάθε μία και συνολικού ποσού 6 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και την ισχύουσα νομοθεσία.

ΜΛΣ: Η διάρκεια του Εταιρικού Ομολόγου είναι πέντε (5) έτη. Στη λήξη κάθε Περιόδου Καταβολής Κουπονιού, η οποία θα έχει διάρκεια τριών (3) μηνών, η Εταιρεία θα καταβάλει σε κάθε Ομολογιούχο κουπόνι επί της ονομαστικής αξίας των Εταιρικών Ομολογιών, υπολογιζόμενο βάσει ετήσιου σταθερού επιτοκίου ανερχόμενο σε ποσοστό 5,30% ετησίως («Coupon Rate»). Οι Εταιρικές Ομολογίες δεν είναι μετατρέψιμες σε μετοχές της Εταιρείας.

Η ΑΠΟΨΗ: Tην πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στηρίζει ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling.

Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει ότι ο Schelling σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Forum Alpbach, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το Eurogroup θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει το ίδιο, πώς θα προχωρήσει από τεχνική νομισματική άποψη … Θεωρώ την ιδέα πολύ λογική».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος, θα μπορούσε με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου να ανήκει στο παρελθόν, σημειώνει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «πρόκειται για αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».