09 ΔEK 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (No.1)

Βρε κάτι πλάκες! Εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχούν για το αν είναι διατηρήσιμα τα κέρδη πολλών εταιρειών που βγήκαν από την ανέχεια πολλών ετών και παράλληλα για τις  πολυδιαφημισμένες εταιρειάρες τους πάντα τονίζουν τις κορυφαίες προοπτικές τους.

Σε μία μικρή όμως αγορά όπως η δική μας, η άποψη και τα χρήματα των μεγάλων και ισχυρών επιβάλλουν (για το δικό τους καλό πάντα) την προβολή, την προώθηση και την ανάδειξη ενός φανταστικού κόσμου που δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

 • Αλλά αφού έχουν κοινό που του αρέσει το σανό, τα ίδια και τα ίδια πράγματα, οι εκθέσεις και τα πάνω κάτω σε χαρτιά που δεν θα έπρεπαν να περνάνε όχι καν την πόρτα αλλά ούτε να πλησίαζαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων το κτήριο του Χ.Α εμάς μας περισσεύει.

ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (ΙΣΧΥΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ)

 1. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 2. SPACE
 3. PERFORMANCE TECHNOLOGIES (Στην πρόσφατη αύξηση τοποθετήθηκαν σημαντικοί επενδυτές. )
 • Πρώτο και καλύτερο το γνωστό fund του Κολωνακίου από τους παραδοσιακούς επενδυτές ποιοτικών χαρτιών και με μακράν ιστορία κερδοφορίας στις επενδύσεις στο ΧΑΑ.  
 • Δεύτερος και σημαντικότερος ξένος επενδυτής και βασικά ο μεγαλύτερος παγκόσμιος ξένος επενδυτής, το Νορβηγικό fund επενδύσεων.
 • Τρίτος επενδυτής η εταιρία ΑΣΚΟ.

ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

 1. ΙΝΤΡΑΛΟΤ (Η ένταξη της στον Nasdaq δεν σηκώνει αμφισβήτηση)
 2. ΚΕΚΡΟΠΑΣ (Ισως το χαρτί του 2022)
 3. LAVIPHARM: Σε φάση διόρθωσης μετά την απότομη άνοδο της, αλλά θα επανέλθει δυναμικότερη. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΣΕΩΝ, εν όψει πιθανολογούμενων εξελίξεων.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ με χαρτοφυλάκια 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ

 1. MONTA – Mα ήταν 9μηνο αυτό; Ακου λέει, μόνον 1,8 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη… Ντροπή τους
 2. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ – Αρκεί η αποτίμηση στο ταμπλό…
 3. ΦΙΕΡΑΤΕΞ – Ομοίως

Σ.Σ: Οι πραγματικοί μεγαλολεφτάδες αλλά και οι δήθεν λεφτάδες των ΜΚΔ δεν χρειάζονται τον μ/μ για συμβουλές. Αυτοί τα ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας. • ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες κάλυψαν την πτώση που έφερε η μετάλλαξη ‘’όμικρον’’, ενώ και ο ΓΔΧΑ επανήλθε της βίαιης υποχώρησης της 26ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, είναι συνετό να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι την έκδοση ώριμων αναφορών, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα, σχετικά με την εν λόγω μετάλλαξη.
Βελτιωμένα τα EBITDA της Lamda το Γ΄ τρίμηνο ακόμα και προ αποτιμήσεων & εξόδων Ελληνικού. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 12,7εκ.ευρώ (+19%). Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη Γ΄ τριμήνου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ήταν μειωμένα κατά 13,3% στα 8,9εκ. Ευρώ καθώς η τελική γραμμή του ΑΔΜΗΕ κινήθηκε χαμηλότερα στα 17,7εκ. Ευρώ (-11,8%) επιβαρυμένος με έκτακτα έξοδα 2εκ. Ευρώ. 
 • Στοίχημα αποτελεί η ανοδική συνέχεια των μετοχών στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι την λήξη των παραγώγων, καθώς μεσολαβεί και η συνεδρίαση της FED την επόμενη Τετάρτη.

@11:05

SPACE: Και σήμερα κινείται ανοδικά για 7η συνεδρίαση στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις. Εμφανέστατα υποτιμημένη συγκριτικά με την ΕΠΣΙΛ…
LAVIPHARM: Ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί την δυναμική που είναι σε θέση να αναπτύξει.
@11:10
2022- ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι η χρονιά του – θα αναβαθμιστεί στη θέση που του αξίζει και αρμόζει… Είναι δεδομένο, ότι τον γλυκοκοιτάζουν όμιλοι διεθνούς βεληνεκούς. Με τα αδέρφια να επιθυμούν διακαώς να τον αφήσουν σε πανίσχυρα χέρια.

MONTA – 9μηνο: Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 14,5 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 3,42 εκατ. ευρώ από 1,57 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,8 εκατ. ευρώ από 321 χιλ. ευρώ!!

 • Με την αποτίμηση στα 12,8 εκατ. ευρώ, ο πολλαπλασιαστής κερδών στο εννεάμηνο είναι ήδη μονοψήφιος. Επιπλέον τα ίδια κεφάλαια είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως ο δείκτης p/bv είναι κάτω από τη μονάδα.

 • BOOK VALUE: 0,8900
 • P/E: 7 (9Μ)
 • EV/EBITDA: 6 (9Μ)


ΛΕΩΦ.ΑΘΗΝΩΝ: @2μμ 8.12.2021


CRYPTO WORLD

SOLANA – Από το 1 δολάριο στα 260 δολάρια και τώρα στα 194 δολ. Κι όλα αυτά μέσα στο 2021!


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

Αύξησαν συναλλαγές Τρ. Αττικής (+14,96%, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις – ανακοινώσεις) και Ικτίνος (-1,94%). Δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι ΝΑΥΠ (+1,77%), ΚΑΜΠ (+2,90%), ΠΡΔ (+3,33%), ΣΙΔΜΑ (+4,14%), ΚΟΥΑΛ (+1,25%), ΚΜΟΛ (+3,95%), ΔΟΜΙΚ (+0,85%), ΜΙΝ (+0,82%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,79%), ΝΑΚΑΣ (+0,81%), ΕΛΒΕ (+1,64%), ΜΟΥΖΚ (+6,25%) και ΛΑΝΑΚ (+1,94%).

 • Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Fourlis (+1,68%), Δρομέας (+1,10%, αλλά με κατεβασμένους όγκους συναλλαγών) και Πετρόπουλος (+3,41% και φήμες για πιθανές, αλλά δύσκολες, μετοχικές ανακατατάξεις). Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+5,13%), Άβακα (+0,59%) και Τζιρακιάν (+2,23%). Νέα υψηλά 22 ετών για την Autohellas (+2,60%).

Ξαφνική απόσυρση αγοραστών στην ΑΝΕΚ (-10,75%). Παρουσία πωλητή σε ΑΚΡΙΤ (-3,82%), ΛΕΒΚ (-7,14%), ΚΕΠΕΝ (-3,03%), ΙΛΥΔΑ (-2,63%), ΑΣΚΟ (-1,41%) και ΕΛΤΟΝ (-1,10%). Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΒΜΕΖΖ (-1,23%), Epsilon Net (-1,92%), Entersoft (-0,72%), Byte (-1,96%) και Κέκροπα (-2,37%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (-0,53%). Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Moda Bagno (+2,26%) δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση. “Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων στην Space (+5,38%) και επτά ανοδικές στις τελευταίες οκτώ, με ευδιάκριτη την παρουσία “ενδιαφερόμενων δυνάμεων”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

******

 • Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων και μικρές διακυμάνσεις, η Wall κατάφερε στο τέλος να διατηρήσει το ανοδικό momentum και να καταγράψουν κέρδη και οι τρεις δείκτες για τρίτη διαδοχικη ημέρα.

Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που με την εμφάνιση της πριν από περίπου δέκα ημέρα προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, φαίνονται να αμβλύνονται από ορισμένες θετικές ειδήσεις που στέλνουν ενθαρρυντικό σήμα ότι ο αντίκτυπος από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δεν θα εκτροχιάσει τις οικονομίες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow έχει σημειώσει ράλι άνω των 1.100 μονάδων από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τις ευκαιρίες στον απόηχο του sell-off μετά την ανακοίνωση για τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους. Ο S&P, παρόλο που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και σε αρνητικό έδαφος, στο τέλος κινήθηκε σε τροχιά ρεκόρ. Οδηγός των κερδών ήταν ο Nasdaq.

 • “Θεωρητικά, τόσο ισχυρά κέρδη είναι σημάδι αστάθειας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι η μεταβλητότητα υποχωρεί και οι φόβοι σταδιακά αρχίζουν να εξασθενούν”, τόνισε σε σημείωμά του ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote.

Η αισιοδοξία στο επενδυτικό περιβάλλον διατηρήθηκε σήμερα από τα αποτελέσματα μιας “αρχικής εργαστηριακής μελέτης” που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech και τα οποία έδειξαν πως το εμβόλιό τους κατά της covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.

Το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου είχε 25πλασια μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά της όμικρον, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο αυξάνει τα αντισώματα, προσφέροντας παρόμοια επίπεδα προστασίας όπως με τις δύο δόσεις στο αρχικό στέλεχος του ιού και άλλες παραλλαγές.

Τα συμπεράσματα των Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προκαταρκτική μελέτη του Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ανακοίνωσαν χθες ότι η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει μερικώς από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, προσθέτοντας ότι μια τρίτη δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους.

Στο μεταξύ, χθες η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πρόσθεσε περίπου 3 μονάδες βάσης στο 1,51% την Τετάρτη, ενώ το δολάριο υποχώρησε κατά 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 35.754,75  μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,31% στις 4.701,21 μονάδες και υπολείπεται κατά 3 μονάδες από το ρεκόρ του. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 15.786,99 μονάδες κλείνοντας σε απόσταση 2% από το ιστορικό υψηλό του.

Στις επιμέρους μετοχές, η κινεζική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Weibo Corp. έκανε ντεμπούτο στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες 7,2% με την εισηγμένη μετοχή της στην αμερικανική αγορά να ακολουθεί “στο κόκκινο” χάνοντας 2,51%.

 • Η Stitch Fix κατρακύλησε κατά 23,91%, αφού η εταιρεία, η οποία πώλησης ενδυμάτων, ανακοίνωσε απογοητευτιkό guidance. Οι τίτλοι των Pfizer και ΒioNTech διαπραγματεύτηκαν με απώλειες 0,6% και 3,55% αντίστοιχα παρά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στους τίτλους εταιρειών που συνδέονται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Coinbase, τα στελέχη της οποίας κατέθεταν σήμερα στο Κογκρέσο. Η μετοχή της Coinbase ενισχύθηκε κατά 0,37%.

 • Στα μάκρο της ημέρας, οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 11 εκατ. από 10,6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, στη μη διαρκή μεταποίηση και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι παραιτήσεις από θέσεις εργασίας κινήθηκαν με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ των 4,4 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα.

Το  ποσοστό παραίτησης υποχώρησε στο 2,8% από 3%, ενώ οι παραιτήσεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο 3,1% από 3,3%.


 • Με κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε ο χρυσός την Τετάρτη, ο οποίος έφτασε να διαπραγματεύεται στα 1.794,30 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο για το πολύτιμο μέταλλο από την 1η Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και συγκεκριμένα τα θετικά νέα από τα αποτελέσματα μιας “αρχικής εργαστηριακής μελέτης” που ανακοίνωσαν σήμερα οι Pfizer και BioNTech και τα οποία έδειξαν πως το εμβόλιό τους κατά της covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.

“Ο χρυσός δυσκολεύεται να κινηθεί δυναμικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και οι τιμές γύρω από το επίπεδο των 1.780 δολαρίων έμοιαζαν με “μαγνήτη” στις συναλλαγές της Τετάρτης”, δήλωσε ο Ross Norman, διευθύνων σύμβουλος της Metals Daily.

Δεν υπάρχει “πραγματική ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι μετά και τις συνομιλίες Μπάιντεν – Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία, δεν άλλαξε τίποτα”, δήλωσε στο MarketWatch ο Jeff Wright, επικεφαλής επενδύσεων της Wolfpack Capital.
 • “Η επενδυτική διάθεση για ρίσκο στη χρηματιστηριακή αγορά έχει “πνίξει” τη δυναμική του χρυσού βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο ίδιος. Ο χρυσός είχε “πολλές ευκαιρίες” να διασπάσει και να κρατήσει τα 1.800 δολάρια, αλλά απέτυχε για άλλη μια φορά, τόνισε.

Παράλληλα, οι traders αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας αλλά και τη συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική στις 14-15 Δεκεμβρίου. “Η αγορά χρυσού ζητά από τη Fed μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων καθώς και να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων το 2022”, είπε ο Wright.

 • Σε αυτό το κλίμα ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή κάτω του 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.785,50 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ωςπρος τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε με απώλειες 9 σεντς ή 0,4% στα 22,432 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από άνοδο 1,2% την Τρίτη.

Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 1,2% στα 4,321 δολάρια ανά λίβρα, ενώ το συμβόλαιο Ιανουαρίου για την πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 955,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος, το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε κέρδη 0,3% στα 1.852,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τεταρτη, βρίσκοντας στήριξη από μια σειρά ειδήσεων που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μην διαταράξει τις οικονομίες σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ανησυχεί η αγορά.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μιας “αρχικής εργαστηριακής μελέτης”, που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech σήμερα, έδειξαν πως το εμβόλιό τους κατά της covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.

Τα συμπεράσματα των Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προκαταρκτική μελέτη του Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ανακοίνωσαν χθες ότι η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει μερικώς από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, προσθέτοντας ότι μια τρίτη δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους.

Στο μεταξύ, χθες η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες.

 • Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 31 σεντς ή 0,4%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 72,36 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου πρόσθεσε 32 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 75,76 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, σημειώντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

“Οι traders αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η Όμικρον, αν και μπορεί να προκαλέσει κάποια επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου, δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο φοβούνταν”, δήλωσε στο MarketWatch ο Phil Flynn, αναλυτής της The Price Futures Group.

Οι τιμές του “μαύρου χρυσού” υποχώρησαν σε αρνητικό εδαφος ενδοσυνεδριακά στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν μια ήπια εβδομαδιαία μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο των αποθεμάτων βενζίνης και αποσταγμάτων.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε την Τετάρτη μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 200.000 βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία μείωση, καθώς τα στοιχεία της EIA είχαν δείξει πτώση 900.000 βαρελιών για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Κατά μέσο όρο, ωστόσο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει μεγαλύτερη μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της S&P Global Platts. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τρίτη μείωση 3,1 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με πηγές.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια στα 600,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα συνολικά εγχώρια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια στα 11,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα αποθέματα αργού στον κόμβο παράδοσης Nymex στο Cushing της Οκλαχόμα, αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα.

Η EIA ανέφερε επίσης εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων κατά 3,9 εκατ. βαρέλια για τη βενζίνη και κατά 2,7 εκατ. βαρέλια για τα αποστάγματα. Η έρευνα της S&P Global Platts ανέμενε αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,4 εκατ. βαρέλια για τη βενζίνη και 900.000 βαρέλια για τα αποστάγματα.

Παρά τα ήπια στοιχεία, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν “υποδεικνύοντας ότι το sell off στις αγορές ενέργειας μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών εν μέσω ανησυχιών για τη μετάλλαξη Όμικρον ήταν υπερβολικό”, δήλωσε ο Tyler Richey, συν-εκδότης της Sevens Report Research.

Στο μεταξύ, η απόφαση του OPEC+ να αφήσει ανοιχτή τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου εισήγαγε επίσης ένα “OPEC+ put” στην αγορά, με τους κερδοσκόπους “να διστάζουν να πουλήσουν από αυτήν τη θέση γνωρίζοντας ότι το καρτέλ θα μπορούσε να δράσει ανά πάσα στιγμή για να στηρίξει τις τιμές τις επόμενες εβδομάδες”, είπε ο ίδιος.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.