(09/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part2

Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν αποτυπώνονται και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπου είναι τα assets τα οποία αντιδρούν από τα πρώτα σε μια δυσάρεστη εξέλιξη για μια οικονομία, ενώ τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν χθες ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.

ΔΕΗ: Δεν καταλαβαίνει τίποτα… Αποδεικνύει, ότι σκόπιμα η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν ασχολείται με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ(!!). Και ο νοών, νοείτω…

ΕΥΔΑΠ: Αμεση επαναφορά και μάλιστα με επίδειξη εντυπωσιακής δυναμικής…

ΕΤΕ – ΑΛΦΑ: Καλό δίδυμο… ΠΕΙΡ – ΕΥΡΩΒ: Έχει κι αυτό το δίδυμο τις χάρες του…

 • ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ την ενασχόληση μαζί τους, πάντα μέχρι το 10% του διαθέσιμου κεφαλαίου μας και με χρήση stop loss – εξυπακούεται και φυσικά μόνον για φίλους- αρρωστάκια με την 4άδα…

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ**: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΓΕΚΤΕΡΝΑ – PERFORMANCE TECHNOLOGIES

**Χωρίς να κοιτάζουμε κάθε 3μηνο, 6μηνο πως πήγαν τα μεγέθη τους (πως κάποτε τοποθετούσαμε τα κεφάλαια μας “κλειστά” για 1,2 και 3 χρόνια;;)


ΣΧΟΛΙΟ – Δημ.Τζάνας: Με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί “βαρίδι”, καθώς το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι Τράπεζες στους Πελάτες τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά “κόκκινων” δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

 • Έτσι, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το ΓΔ, που δεν συγχρονίστηκε με την πρόσφατη ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, ώστε να κινηθεί προς τις 650 μονάδες.

Αντιθέτως, η διορθωτική κίνησή του ενθάρρυνε ρευστοποιήσεις, οδηγώντας το ΓΔ κάτω από τις 630 μονάδες, με τα φοβικά σύνδρομα να επανέρχονται, ενόσω απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες που θα αναβάθμιζαν την επενδυτική ψυχολογία.

 • Την ίδια ώρα, η μεταβλητότητα κυριαρχεί στις Διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα στη Wall Street, όπως προκύπτει και από τις επιδόσεις του δείκτη VIX. Μάλιστα, η αποκάλυψη της υπέρμετρης χρήσης των ύψους $ 100 δισ. call options επί των Τεχνολογικών Κολοσσών, από τον Ιαπωνικό Κολοσσό Softbank, κατέδειξε ότι η επενδυτική φυσιογνωμία των Αγορών, έχει αμετάθετα μετατοπιστεί προς κατευθύνσεις όπου συναλλαγές αυξημένου επενδυτικού κινδύνου, μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτο συστημικό κίνδυνο.

Παράλληλα, ωστόσο, η ευέλικτη Αμερικανική συνταγή πετυχαίνει να δημιουργήσει αυξημένο αριθμό θέσεων εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας στο 8,4% τον Αύγουστο, συμβάλλοντας στη μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τον Ντόναλντ Τράμπ, από τον Τζο Μπάιντεν.

 • “Στην Ευρώπη, η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει τις ανακοινώσεις από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, με την Κριστίν Λαγκάρντ να καλείται να δώσει το στίγμα της Ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, ενόσω η Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι ακόμη εγκλωβισμένη σε υφεσιακό σκηνικό”

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ: Τώρα φτιάχνονται οι επόμενες περιουσίες. Αρκεί να ξέρει κανείς και τι του γίνεται στον κόσμο των εισηγμένων και να το εκμεταλλεύεται κατάλληλα.

 • Να μην παίζει με τις γραμμούλες και τα χαρακάκια, ούτε να ακούει δεξιά και αριστερά τι λέγεται ή τι γράφεται. Δόξα τω ταμπλώ, υπάρχουν μερικές δεκάδες εταιρειών που θα χαρίσουν προσεχώς αξιοζήλευτα έως τρελά κέρδη.
 • Στην τράπεζα τι παίρνει κανείς;
 • Στην χώρα των… Τούβλων, τι αποδόσεις του χάρισαν τα τούβλα; Θα τους τα πάρουν όλα πίσω, θα βγουν και καταχρεωμένοι στο τέλος.
 • Στο ταμπλό του Χ.Α γιατί σώνει ντε και καλά πρέπει να πλουτίζει κανείς σε χρόνο dt, αλλιώς δεν αξίζει να ασχολείται μαζί του;
 • Στην ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται, πόσο μάλλον δύο δράμια μυαλό…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- STOXX 600: O δείκτης αποτελείται από τις 600 μεγαλύτερες ευρωπαικές εταιρίες. Για να μην νομίζουμε ότι το σύνολο των αγορών κινείται σε ιστορικά υψηλά. Η συσσώρευση συνεχίζεται ανάμεσα στο 360 και 375 όπου διάσπαση ενός εκ των δύο θα μας δείξει την συνέχεια στας Ευρώπας.


Ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών έχει περιοριστεί σε 166 και είναι κατά 54% χαμηλότερος από το έτος 2004, οπότε και είχε φθάσει στις 360 εταιρίες, τον υψηλότερο αριθμό στην ιστορία του Χρηματιστηρίου.

 • Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι, από αυτές, 23 βρίσκονται σε καθεστώς “επιτήρησης” και 23 σε “αναστολή διαπραγμάτευσης”, τότε ο αριθμός τους περιορίζεται σε 120, από τις οποίες μόλις οι 42 έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
 • Η μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό εισηγμένων εταιριών είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει συμβεί στην ιστορία του Χρηματιστηρίου.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Ξεκινώντας από τον τίτλο της Alpha [email protected],5750, η κίνηση χαμηλότερα των 0,5720 ευρώ, επέβαλε στα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά να μειώσουν θέσεις, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που στις επόμενες συνεδριάσεις, σημειωθεί και κλείσιμο χαμηλότερα των 0,5416 ευρώ. Ύστατο “φρούριο” των “buyers” τα 0,5202 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • Η μετοχή της Εθνικής@1,1200 έχασε με ιδιαίτερη ευκολία την πρώτη στήριξη στα 1,1550 ευρώ, αλλά και την αμέσως επόμενη στα 1,1400 ευρώ. Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,1180 ευρώ, γυρίζει το ημερήσιο γράφημα σε “short”.

Σε “short” ημερήσιο διάγραμμα είχε γυρίσει η μετοχή της [email protected],3720, από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 0,4150 ευρώ. Χάθηκαν οι στηρίξεις στα 0,3860 και 0,3820 ευρώ και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 0,3767 – 0,3700, η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

 • Η απώλεια της στήριξης των 1,2020 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), έδωσε σήμα εξόδου στον τίτλο της Πειραιώς@1,1440, με τους “buyers” να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ύστατη στήριξη των 1,1000 – 1,0000 ευρώ.

______________________________________________________

(09/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part1

Αλλη μία “ηχηρή” ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσαν οι επενδυτές σήμερα μέσα από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός έτους στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ.

Πιο αναλυτικά, κατά τη δημοπρασία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, κάτι που το Ελληνικό Δημόσιο πετυχαίνει πρώτη φορά.

Tο χαμηλότερο επιτόκιο που είχε σημειωθεί σε δημοπρασία εντόκων ενός έτους ήταν το 0,07% τον Δεκέμβριο του 2019, όταν τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές σημείωνα ράλι και φυσικά δεν υπήρχε παγκόσμια κρίση.

Το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης λόγω της πανδημίας η οποία έχει στείλει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, οι επενδυτές στηρίζουν την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια, αποδεικνύει πως αποτιμούν σημαντική βελτίωση των προοπτικών της χώρας, εκτιμούν πως το σοκ λόγω Covid-19 είναι παροδικό και πως οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αποτελούν μία ασφαλή επένδυση.

KATA TA άλλα χαζεύουν εκ του μακρόθεν το Χ.Α στο 24% του ΑΕΠ!!! Και μη χειρότερα!!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – ΕΞΑΜΗΝΟ 

 • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 1,16 δισ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 8,1500 ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 1,56 δισ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 0,74
 • ΒΟΟΚ VALUE: 10,9200 ευρώ
 • FAIR VALUE (δική μας, ταπεινή εκτίμηση: 12,0000 ευρώ)
 • P/E 2020: 8 (εκτιμώμενο)
 • EV/EBITDA 2020: 5,5 (εκτιμώμενο)
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,078 δισ.
 • ΤΑΜΕΙΑ: 605 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 473 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,30
 • ΝΕΤDEBT/EBITDA: 1,6
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Η χρηματιστηριακή αγορά, βρίσκεται σε ένα “κώμα”. Πρακτικά δεν υπάρχει. Δεν εισέρχονται νέες εταιρίες, συνεχίζεται η τάση φυγής από τις υπάρχουσες, δε γίνονται αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ο αριθμός των ενεργών επενδυτών είναι πολύ μικρός και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένουν ελάχιστες.
 • Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που, η χρηματιστηριακή αγορά μας βρίσκεται σε κώμα. Στην 140ετή ιστορία του, το Χρηματιστήριο ακολούθησε και αντικατόπτρισε την ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.
 • Οι περιπτώσεις στις οποίες έπαιξε το ρόλο του ως φορέας ανάπτυξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων ήταν λίγες και βραχύβιες.
 • Τα “προβληματικά” χρόνια υπερτερούν σημαντικά των “θετικών” και οι περίοδοι στασιμότητας είναι πολλές και πολυετείς.
 • Βεβαίως, όπως έχει δείξει το παρελθόν, μία θετική περίοδος, επαρκεί για να αποσβέσει τις ζημιές και να ανταμείψει την αναμονή πολλών ετών.

EUROBANK EQUITIES- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Oι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ισχυρή κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της AΛΦΑ, της ΕΤΕ και της ΠΕΙΡ εμφανίζουν τρία ενθαρρυντικά σημάδια.

 1. Τα έσοδα των τραπεζών επέδειξαν ανθεκτικότητα παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά, λαμβάνοντας στήριξη κυρίως από τα έσοδα από τόκους.
 2. Τα ρίσκα όσον αφορά τις αναστολές στις πληρωμές δανείων εμφανίζονται να είναι διαχειρίσιμα.
 3. Τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παραμένουν σε τροχιά.

Η Eurobank Equities διατηρεί σύσταση «ΑΓΟΡΑ» για την ΕΤΕ ενισχύοντας την τιμή-στόχο στα 1,9200 ευρώ από 1,8500.

Αμετάβλητη παραμένει και η σύσταση «ΑΓΟΡΑ» για την Alpha Bank,με την τιμή-στόχος να αναθεωρείται στα 0,8800 ευρώ από 0,8500 προηγουμένως.

Όσον αφορά την μετοχή της Πειραιώς διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση «ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,4700 ευρώ από 1,5200.


ΟΠΑΠ – ΟPΤΙΜΑ: we expect a weak set of 2Q20 results because OPAP’s betting outlets and Hellenic Lotteries’ street vendors resumed operation on May 11, while VLTs’ gaming halls reopened on June 8, after the nationwide lockdown imposed on March 14 by the Greek government as a drastic measure to contain the spread of Covid-19 pandemic.

 • On top of that, the sports betting segment has been negatively affected by the suspension of the majority of sports events in April and May, while the seating restrictions up until June 7 within OPAP shops also weighed on wagering activity. On the positive side, OPAP promoted online TZOKER and started offering casino games through its betting platform pamestoixima.gr to mitigate to some extent the hit from the mandatory shutdown of its physical network.

We remain positive on the investment case of OPAP, adopting a more cautious stance in the short-term due to: a) macro uncertainties, b) a second wave of Covid-19 that could trigger a new round of restrictive measures for OPAP’s operations (i.e. seating restrictions) and c) the rising tensions between Greece and Turkey.


QUEST HOLDING (H1’20 preview)- ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ: The group will report Q2/H1’20 results today after the close of the Athens Exchange trading session. Following a strong
top line performance in Q1’20 despite weak March due to the COID 19 outbreak we expect a strong Q2 despite national lockdown for the whole April.

 • QUEST group remains one of our top picks with an OVERWEIGHT recommendation and TP of €8.7/share on a sum of the parts valuation of all group’s subsidiaries. The company trades at a FY’20 PE of 12.9 and EV/EBITDA 5.5x.

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.