(09/12) @17:21- Χ.Α: To χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ

ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – από τις 11:30πμ και μετά – δεν επέτρεψε σήμερα στην στήλη την κανονική ροή της. Ο Γιώργος Κατικάς στη δική του στο ΒΝ έγραψε σχετικά για την σημερινή συνεδρίαση (το ίδιο είναι, σαν να τα είχαμε γράψει εμείς)

  • ΑΡΧΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΑΓΟΡΑ: Η πτώση των τελευταίων ημερών και το γεγονός ότι σήμερα είδαμε σε πολλές μετοχές σημαντικές απώλειες, έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών. Για τη στήλη η πορεία της αγοράς καταγράφει μία διορθωτική κίνηση όπου από μόνη της δεν προκαλεί ανησυχία.

Θεωρούμε όμως και όπως σημειώνουν και κάποια στελέχη της αγοράς πως το ελληνοτουρκικό ίσως έχει αρχίσει και μας επηρεάζει. Από την άλλη οι ξένοι δεν φαίνεται να συμμετέχουν ενεργά αφού εδώ και καιρό λέμε πως έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Έτσι αν κάποιοι μεγάλοι παίκτες θέλουν να πάρουν ρευστότητα σε μία ρηχή αγορά όπως το ΧΑ, δημιουργούν θέμα.

Βγαίνουν και όλοι οι μικροί και πουλάνε γιατί θεωρούν πως κάτι κακό συμβαίνει, σπάνε στηρίξεις, σπάνε margins και πάμε χαμηλότερα. Μετοχές που λίγες μέρες πριν τις αγόραζαν σε επίπεδα 10% υψηλότερα, σήμερα τις πουλούσαν με ευκολία. Κάποιες μετοχές πους συσσώρευαν καιρό έσπασαν προς τα κάτω.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Αυτή βέβαια η κίνηση δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν ρευστότητα να χτίσουν σταδιακά θέσεις σε μετοχές με ελκυστική πλέον αποτίμηση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε γράψει ότι θα θέλαμε να δούμε καλύτερα επίπεδα τιμών γιατί οι αποτιμήσεις σε κάποιες μετοχές έδιναν υψηλούς δείκτες.

Σημειώστε και τις παρεμβάσεις των προηγούμενων ημερών στο κλείσιμο με το «ιππικό» όπως είχαμε γράψει. Κάτι προσπαθούσαν όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος να πετύχουν κάποιοι. Όταν πιέζεις την αγορά να κάνει κάτι με το ζόρι, θα αντιδράσει μετά.

Τώρα αρχίζουμε και βρίσκουμε πολλές ευκαιρίες και αν πραγματικά δεν υπάρξει κάποια αρνητική είδηση σημαντικά, μεσομακροπρόθεσμα οι θέσεις που θα χτιστούν σε επιλεγμένες μετοχές θα έχουν καλή απόδοση. Εκτός και αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα διαλύσουν όλα. Δεν έχουμε αυτήν την άποψη.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Κάποια έχουν καταγράψει μεγάλο ράλι, επομένως η διόρθωση είναι λογική. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά που έκοψαν εδώ και μερικές μέρες τον κινητό των 200 ημερών και πήγαν αρκετά χαμηλότερα. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υποχώρησε με μέτριες συναλλαγές. Όμως στις 2/12 ήταν σε υψηλά πολλών ετών και στα 7,1500 ευρώ. Δικαιολογεί απόλυτα την υποχώρηση.

Το ίδιο και οι τράπεζες. Παρά την υποχώρηση από τα ψηλά ο κινητός των 200 ημερών απέχει ακόμα σημαντικά κάτι που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε η άνοδος και ήταν γρήγορος και μεγάλος. Προβληματίζει φυσικά η Viohalco, ο ΑΔΜΗΕ, η Cenergy, η Τιτάν και κάποιες άλλες που δεν είχαν αντίστοιχη πορεία.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε και την καλή πορεία λίγων μετοχών που όμως ξεχώρισαν σε μία συνεδρίαση όπως τη σημερινή. Η Lamda για παράδειγμα δεν έγραψε αρνητικό πρόσημο. Ο ΟΤΕ, η ΕΧΑΕ και η Motor Oil είχαν επίσης καλή συμπεριφορά. Η τελευταία, αύριο διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα.

ΜΙΚΡΑ: Εδώ βγήκαν οι πωλητές σημαντικά χαμηλότερα αν και λίγες μέρες πριν φαινόντουσαν απρόθυμοι να πουλήσουν έστω και λίγα κομμάτια. Τώρα επειδή αυξήθηκαν οι ανησυχίες πουλάνε σε ό,τι τιμή βρουν. Και όποιοι έχουν ρευστότητα και υπομονή αγοράζουν στα χαμηλά και 20% και βάλε χαμηλότερα από τα υψηλά έτους.

Απώλειες πάνω από 9% για Newsphone, Κορδέλλου και Fieratex. Σημαντικές απώλειες και για Εβροφάρμα, AS Company και Λύκο από αυτές που κοιτάμε περισσότερο από κάποιες άλλες.

ΕΥΔΑΠ: Επιτέλους θετικό πρόσημο. Στο τέλος βέβαια βγήκαν πιο επιθετικά οι αγοραστές, γιατί μέχρι τότε «έτρωγαν» κομμάτια ακόμα και κάτω από τα 7,20 ευρώ. Με όγκο 21 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 7,3200 ευρώ με άνοδο 0,83%.

ΟΤΕ: Εξακολουθεί να έχει εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό και φυσικά βέβαια βοηθάει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αλλά και η ανάκαμψη των μεγεθών κυρίως από Ελλάδα.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Σε τέτοια αγορά η συγκεκριμένη ενισχύθηκε 1,25% και έκανε και 4.711 τεμάχια. Κάποιοι αγοράζουν πάνω και από 8,0000 ευρώ. Η αποτίμηση στα 119 εκατ. ευρώ και παραμένει χαμηλή.

ΕΚΤΕΡ: Έκλεισε στα 1,2000 ευρώ με απώλειες 3,23% και όγκο 35 χιλ. τεμάχια. Μέχρι σήμερα συσσώρευε πάνω από τα 1,2000 ευρώ αλλά σήμερα φάνηκε πως πάει να σπάσει τη συσσώρευση γράφοντας χαμηλό στα 1,1750 ευρώ.

CENTRIC: Στα 0,2300 ευρώ επέστρεψε η μετοχή και έκλεισε με απώλειες 3,36% και όγκο 124 χιλ. τεμάχια. Έγραψε χαμηλό στα 0,2270 ευρώ και κάποιοι μάλλον έκλεισαν βιαστικά μέρος από τις θέσεις τους.

  • ΤΕΛΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Print Friendly, PDF & Email