08 ΔEK 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (No.1)

ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (ΙΣΧΥΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ)

 1. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 3. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 4. ΒΙΟΧΑΛΚΟ

ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

 1. ΙΝΤΡΑΛΟΤ (Η ένταξη της στον Nasdaq δεν σηκώνει αμφισβήτηση)
 2. ΚΕΚΡΟΠΑΣ (Ισως το χαρτί του 2022)
 3. LAVIPHARM: Σε φάση διόρθωσης μετά την απότομη άνοδο της, αλλά θα επανέλθει δυναμικότερη. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΣΕΩΝ, εν όψει πιθανολογούμενων εξελίξεων.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ με χαρτοφυλάκια 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ

 1. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ – Αρκεί η αποτίμηση στο ταμπλό…
 2. ΦΙΕΡΑΤΕΞ – Ομοίως
 3. ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (Κ): Το ιδεωδέστερον όχημα. Δεν οφείλει, δεν έχει δανεισμό- Είναι κάτοχος ακινήτου μεγάλης αξίας προς αξιοποίηση. Δεν υπάρχει εμπορευσιμότητα αλλά αν βγάλει κανείς – ποτέ δεν ξέρεις – προσφορά σε τιμές γύρω στα 5 ευρώ πάρτε μερικά τεμάχια. Το μότο πάντως της διοίκησης με λίγα λόγια… “Ανοίξαμε, ελάτε να συζητήσουμε”!
*****
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο όμιλος είναι επενδυτικός θησαυρός, η δυναμική που θα αναπτύξει προσεχώς είναι κυριολεκτικά θετικά απροσδιόριστη, ενώ η λήξη του 2021 θα βρει την μετοχή να διαπραγματεύεται με ev/ebitda κάτω του 5!
 • Απλά, στο Χ.Α έχουν παρεξηγήσει την έννοια ΕΠΕΝΔΥΣΗ και πραγματική εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών. Και έχουν κατεβάσει το Καζίνο Πάρνηθας στην Λεωφόρο Αθηνών 110. Το δε Λουτρακίου, σχεδόν το έκλεισαν.

*****

EDISON – ΕΚΘΕΣΗ – Πλαστικά Θράκης: Ανακοίνωσαν ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο το Q3, ακόμη και μετά την αναμενόμενη επιβράδυνση στις πωλήσεις. Ο οίκος εκτιμά ότι τα έσοδα τους εφέτος θα αυξηθούν στα 401,2 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να εκτιμώνται στα 82,5 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσουν το 2022 στα 345,6 εκατ. και 34,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα αντανακλά EBITDA ύψους 45 εκατ. ευρώ, 25% κάτω από τις εκτιμήσεις της Edison για EBITDA 62 εκατ. ευρώ το 2023, κάτι που οδηγεί σε τιμή-στόχο στα 10,1100 ευρώ.

*****

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ellington και ΤΜΕΔΕ συμφώνησαν να συμμετέχουν στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ μαζί με το ΤΧΣ. Μετά την πρώτη αύξηση κεφαλαίου των 240 εκ. ευρώ, το σχέδιο προβλέπει οι μέτοχοι στο σχήμα Ellington και ΤΜΕΔΕ να αποκτήσουν επιπλέον μερίδιο στην τράπεζα στην επομενη φάση (νέα ΑΜΚ).

 • Το ΤΧΣ ήθελε να διασφαλίσει ότι στο σχήμα των ιδιωτών και ιδιαίτερα η Ellington θα έχει αξιοπρεπή συμμετοχή στην ΑΜΚ, ώστε να μην αυξηθεί η συμμετοχή του Ταμείου σε μη επιθυμητά επίπεδα, καθώς ήδη έχει ποσοστό 68% της Τράπεζας. ΠΑΝΤΩΣ στην ανακοίνωση του Ταμείου που εξάντλησε κάθε χρονικό όριο διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν ποσοστά συμμετοχής.

*****

Aπό τον Παρατηρητικό:

ΚΑΜΠΑΣ: Κρασιά άνοιξε η αγορά μόλις έγινε τη Δευτέρα γνωστό το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για το ακίνητο στις Γούρνες. Το πάρτι συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και χθες, κι έτσι το τέλος του διημέρου βρήκε τη μετοχή να κάνει άλμα από τα 2,1400 στα 2,4100, 13% δηλαδή.

ΔΟΜΙΚΗ: ..της προσκολλήσεως. Οι συνειρμοί ήρθαν σχεδόν αυθόρμητα. Όσο να’ναι όλο και κάποιες εργασίες θα αναλάβει στο μίνι Ελληνικό, κοντά σε αυτό θυμηθήκαμε και τον ΒΟΑΚ και τα οφέλη που θα προκύψουν για την εταιρεία, ε, με όλα αυτά ξεπέρασε τα 70 λεπτά με άνοδο μεγαλύτερη του 4%.

ΠΕΤΡΟ: Καιρό είχαμε να δούμε τέτοιο ποσοστό (4,10%) ανόδου. Εξαιρετικά αποτελέσματα (μας έχει συνηθίσει άλλωστε) που μέχρι τώρα όμως δεν έχουν αποτυπωθεί στο ταμπλό. Η χθεσινή άνοδος είναι ένα πρώτο σημάδι προς την κατεύθυνση της σωστής αποτίμησης των επιδόσεων της εταιρείας

ΜΟΝΤΑ: Η προσμονή για καλά αποτελέσματα οδήγησε τη μετοχή στα 0,6650 σημειώνοντας αξιόλογη άνοδο της τάξης του 5,56%. Η Μύκονος δούλεψε φουλ, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στην κατ εξοχήν δραστηριότητά της. Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχει δει κλείσιμο κάτω από τα 60 λεπτά

ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ έγινε χθες. Και οι τέσσερεις συστημικές με κέρδη πάνω από το 2%. Εγκωμιαστικά σχόλια, εκτιμήσεις, αναλύσεις και ευοίωνες προοπτικές διαβάζουμε τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.

 • Κι άλλες φορές στο παρελθόν έχουμε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και έχουμε γίνει μάρτυρες παρόμοιων αναλύσεων που τελικά διαψεύστηκαν με παταγώδη μάλιστα τρόπο, τώρα όμως τα δεδομένα φαίνεται να διαφοροποιούνται. Τα πάντα ρει, άλλωστε. Ίδωμεν

COMMENT

LAMDA DEVELOPMENT – μ/μ:

Άλλη μία παρουσίαση από τη Lamda Development, αυτή τη φόρα για το νέο εμπορικό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό, στην τέταρτη κατά σειρά διαδικτυακή ενημέρωση. Άλλη μία μακέτα, δηλαδή, για το πώς φιλοδοξεί η Lamda Development να είναι το νέο συγκρότημα, που -όπως αναφέρει- θα αποτελέσει έναν νέο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό.

 • Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε στο “θα”. Το ερώτημα είναι πότε θα ακούσουμε τη μηχανές από τις μπουλντόζες. Τα λόγια και οι ψηφιακές μακέτες είναι καλά, αλλά σημασία έχουν οι πράξεις.

Και ακόμη πλανάται το ερώτημα πάνω από το μεγαλεπήβολο έργο γιατί ο Δημήτρης Ζωντανός προτίμησε να αποχωρήσει, έπειτα από 19 χρόνια παρουσίας στη Lamda Development και ενώ ήταν υπεύθυνος για τον έργο του Ελληνικού στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος είχε αναλάβει να τρέξει τις παραχωρήσεις και τις αδειοδοτήσεις, στην εκκίνηση του εμβληματικού έργου.

 • Η διοίκηση του Οδυσσέα Αθανασίου θα πρέπει να καλύψει άμεσα το κενό, αλλά θεωρείται αρκετά ακατανόητο να φεύγουν ή να εγκαταλείπουν το όραμα τα στελέχη που δούλεψαν γι’ αυτό από κοινού με τη διοίκηση της Lamda Development.

*****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Το ταμπλό πάντα δίνει ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Το ζητούμενο είναι κάποιος να το μελετάει σωστά και να αποφασίσει σε σωστό χρόνο να επενδύσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που ακόμα είτε δεν έχουν πειστεί, είτε περιμένουν και πάλι την αγορά να… «διαλυθεί» για να τοποθετηθούν.

 • Συνήθως αυτά τα κεφάλαια δεν μπαίνουν στις διορθώσεις και, ειδικά στις bull markets, κάποια στιγμή συνειδητοποιούν το λάθος τους και σπεύδουν να αγοράσουν όταν η αγορά έχει πάρει…«φόρα» προσφέροντας την περαιτέρω ώθηση για να καταγραφούν υψηλότερα νούμερα.

*****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +2,31%, Εθνική +2,71%, Eurobank +2,22%, Πειραιώς +2,92%).

 • Ο τίτλος του ΟΛΘ (+2,37%), έδειξε διαθέσεις να κινηθεί προς την τιμή του χθεσινού “πακέτου”. Από εκεί και πέρα, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΧΑΙΔΕ (+10%), ΞΥΛΠ (+8,24%), ΚΕΠΕΝ (+2,48%), ΛΑΝΑΚ (+1,98%), ΕΛΒΕ (+0,83%), ΛΟΥΛΗ (+1,65%), ΚΟΥΑΛ (+0,63%), ΣΠΥΡ (+2,40%), ΕΛΙΝ (+1,83%), ΛΟΓΟΣ (+5,94%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,70%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2,60 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η Reds (+5,24%). Επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+0,39%), Byte (+1,32%), Moda Bagno (+5,56%), Fourli (+0,78%), ΑΛΜΥ (+1,34%) και ΞΥΛΚ (+5,13%).

 • Κινήσεις “profit taking” σε Fieratex (-1,67%), CairoMezz (-1,80%), Intralot (-2,53%) και Quest (-0,46%). Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για Τρ. Αττικής (+0,79%) και Δομική Κρήτης (+4,45%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μινέρβα (+4,27%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Space (+1,97%) και ΑΝΕΚ (+5,08%, αλλά με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές). Επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+1,82%).

 • Αύξησαν συναλλαγές οι Centric (+1,40%), CPI (-1,39%), Medicon (0%), Πλ. Θράκης (-0,44%), ΕΚΤΕΡ (+3,75%) και Πετρόπουλος (+4,10%). Παρουσία πωλητή στην ΚΛΜ  (-1,20%). Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 30/11 για τον Παπουτσάνη (0%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΦΒΜΕΖΖ (+0,97%) και Entersoft (+1,84%).

*****

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Το κακό με τις “φούσκες” είναι ότι στο τέλος όλοι χάνουν

Του Kevin Muir

@capital.gr


Συζητούσα πριν από λίγες μέρες με έναν από τους πιο έξυπνους διαχειριστές hedge funds που γνωρίζω. Μιλούσαμε για την πρόσφατη “σφαγή” στις μετοχές μη άμεσα κερδοφόρων μετοχών τεχνολογίας (θεωρούμενων ως επενδυτικών “ονείρων”) κι εκείνος μου θύμισε μια εποχή που πολλοί έχουν πια ξεχάσει.

“Από το 1995 έως το 2000, έβλεπα μερικούς από τους πιο έξυπνους μάνατζερ να εκμηδενίζονται σορτάροντας τη φούσκα των dot-com”, ανέφερε. “Προς το τέλος, όλοι έμειναν χωρίς δουλειά. Έπειτα παρακολούθησα τα επόμενα πέντε χρόνια να καταστρέφονται όλοι οι μάνατζερ long θέσεων οι οποίοι είχαν καθοδηγήσει την ανοδική ευφορία, έως ότου οι περισσότεροι από τους πλέον επιθετικούς εξ αυτών στάλθηκαν επίσης για διακοπές”.

 • Το κακό με τις “φούσκες” είναι ότι στο τέλος όλοι χάνουν

Η “ανώμαλη” πορεία του Nasdaq την περίοδο 1995-2005- Στερνή μου γνώση…
Εκ των υστέρων, οι φούσκες φαίνονται πάντα προφανείς και εύκολες ως προς τη διαχείρισή τους. Ως κάποιος που έχει βιώσει περισσότερες απ’ όσες θέλω να θυμάμαι, σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι.

 • Πάρτε ως παράδειγμα το “επεισόδιο” με τα ακίνητα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Με ταινίες όπως το “Big Short” και περίλαμπρα άρθρα εφημερίδων για διαχειριστές hedge funds που έκαναν περιουσίες επωφελούμενοι από την κατάρρευση των ακινήτων, φαίνεται σαν οι ευκαιρίες να ήταν πανεύκολα ορατές.

Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν επιτυχημένες επειδή τόσο λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν. Δεν μπορώ πραγματικά να σας πω πόσο πολλές φορές ένας νεαρός trader μού λέει: “Μακάρι να ήμουν εκεί τότε, γιατί θα είχα κάνει φονική δουλειά!”. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι, τη στιγμή εκείνη, οι φούσκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι ακόμη πιο σκληρό να κάνεις trading επ’ αυτών.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την προσπάθεια να εκμεταλλευτώ τη “φρενίτιδα” του real estate το 2005. Θεωρούσα ότι ο κλάδος ήταν υπερβολικά υπερτιμημένος. Εκείνο τον Φεβρουάριο, όταν φάνηκε ότι οι κατασκευαστές κατοικιών είχαν φτάσει στην κορυφή και το παιχνίδι άρχιζε να γυρίζει, σόρταρα ένα καλάθι με μετοχές εταιρειών κατασκευής κατοικιών.

Η κίνησή μου λειτούργησε μέχρι τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, προς μεγάλη έκπληξη των “αρκούδων”, οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών σημείωσαν άνοδο 35% σε διάστημα δύο μηνών, γεγονός που με ταρακούνησε και τελικά με απομάκρυνε από τις short θέσεις μου.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών κατοικιών έδειχναν να κατακρημνίζονται, μέχρι που άρχισαν να ανεβαίνουν δυναμικά, πριν ξαναπάρουν την κάτω βόλτα

 • Αρκούδες και ταύροι – κοινή μοίρα

Η πικρή αλήθεια σχετικά με τις φούσκες είναι ότι και οι “αρκούδες” και οι “ταύροι” καταλήγουν να χάνουν. Οι αρκούδες μπαίνουν αναπόφευκτα πολύ νωρίς στο παιχνίδι και, τη στιγμή που η αγορά “γυρίζει”, η συντριπτική πλειοψηφία έχει ήδη παραιτηθεί. Οι ταύροι, οι οποίοι είναι “ρυθμισμένοι” να αγοράζουν κάθε βουτιά, μένουν στο πάρτι μέχρι πολύ αργότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Οι φούσκες ήταν παλαιότερα συνήθως σπάνιες και περιελάμβαναν ολόκληρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Όμως οι αγορές έχουν εξελιχθεί. Ακόμη και πριν από σχεδόν μια δεκαετία, δεν ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς είχε επιδράσει ο πολλαπλασιασμός των hedge funds, δημιουργώντας ένα περιβάλλον επιρρεπές σε μια σειρά από κυλιόμενες μίνι φούσκες.

 • Καθώς οι εξελιγμένοι επενδυτές ανέπτυσσαν κεφάλαια ανά “θεματικές ενότητες” ή κλάδους, η δράση των τιμών ενθάρρυνε τους κυνηγούς του μομέντουμ.

Αυτό επιβεβαίωνε την πεποίθηση ότι οι θεμελιακής σημασίας και βάρους επενδυτές γνώριζαν κάτι που οι άλλοι αγνοούσαν, προκαλώντας περισσότερες αγορές, με αποτέλεσμα μια “θετική” ανατροφοδότηση.

 • Αλλόκοτα ακραίες

Στη συνέχεια, χτύπησε η Covid-19 και οι μίνι φούσκες έγιναν αλλόκοτα ακραίες. Στο κατώτατο σημείο της κρίσης του Μαρτίου 2020, ο Δείκτης Μη Κερδοφόρων Εταιρειών Τεχνολογίας της Goldman Sachs είχε υποχωρήσει κατά 40%, προσελκύοντας short sellers.

Στη συνέχεια, το καλοκαίρι, το συγκεκριμένο καλάθι των μετοχών σημείωσε ράλι 38% και τα χρηματοοικονομικά κύματα γέμισαν με γκουρού όπως ο Chamath Palihapitiya και η Cathie Wood, που ενστερνίζονταν τις αρετές αυτών των νέων τεχνολογικών θαυμάτων. Όπως, δε, συνέβη και στις προηγούμενες φούσκες, ακόμη και οι σκεπτικιστές φοβήθηκαν τελικά το σορτάρισμα λόγω των “βίαιων” ράλι.

Περίπου 11 μήνες αργότερα, αυτή η ομάδα μετοχών είχε σημειώσει εκπληκτική άνοδο 478%.

Οι απότομες εκτινάξεις και πτώσεις στις μετοχές τεχνολογίας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει. Κι όμως, εδώ είμαστε. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 41% από το υψηλό του για το 2021. Σίγουρα, υπάρχουν μεμονωμένοι επενδυτές-“ροκ σταρ” που έβγαλαν χρήματα, αλλά ως ομάδα, τόσο οι ταύροι όσο και οι αρκούδες, έχουν “ξυλοκοπηθεί” αγρίως. Οι περισσότερες από τις φωνασκούσες αρκούδες έχουν σταματήσει να προβλέπουν πτώση, ενώ η πλειονότητα των ταύρων παραμένουν long, μολονότι οι συναλλαγές τους έχουν καταστεί ήδη ζημιογόνες.

 • Οι λίγοι έξυπνοι

Δεν γνωρίζω την κατεύθυνση του συγκεκριμένου κλάδου βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η εμπειρία με διδάσκει ότι έχουμε να κάνουμε με μια επώδυνη bear market με συγκλονιστικά ράλι, τα οποία δελεάζουν τους ταύρους και αναγκάζουν τις αρκούδες να καλύψουν τα αρνητικά στοιχήματά τους, πριν εκείνη συνεχίσει την αδυσώπητη πορεία της προς τα κάτω.

 • Χρόνια μετά από σήμερα, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης, θα φαίνεται προφανές ότι αυτές οι μετοχές ήταν υπερβολικά υπερτιμημένες. Οι λίγοι επενδυτές οι οποίοι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να αποχωρήσουν όταν αυτές βρίσκονται στην κορυφή ή να κλίνουν προς την short πλευρά στην πορεία τους προς τα κάτω, θα λάβουν επαίνους.

Όλα θα μοιάζουν τόσο εύκολα. Ωστόσο, εν μέσω του πραγματικού γεγονότος, κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.


******

Εξαγορά (Acquisition)

Εξαγορά είναι μια εταιρική πράξη όπου μια εταιρία αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία / μετοχές μιας εταιρίας-στόχου προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της. Οι εξαγορές αποτελούν συχνά μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης μιας εταιρείας όταν θεωρείται πιο συμφέρον να αναλάβει τη λειτουργία μιας υπάρχουσας επιχείρησης αντί να ιδρύσει μία από την αρχή.

 • Συνήθως η εταιρία-αγοραστής προσφέρει ένα premium επί της τιμής της αγοραίας αξίας (τιμή μετοχής) της εταιρίας-στόχου, προκειμένου να δελεάσει τους μετόχους να πωλήσουν τις μετοχές τους. Παράδειγμα: Η Microsoft είχε κάνει προσφορά εξαγοράς της Yahoo το 2008, κι όταν ο τότε πρόεδρος της αρνήθηκε, η Microsoft στράφηκε προς τους μετόχους της προσφέροντας τους υψηλό premium επί της τιμής της μετοχής.

Οι εξαγορές γίνονται είτε με μετρητά, είτε με ανταλλαγή μετοχών της αγοράστριας εταιρίας είτε είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Τα χρήματα που λαμβάνει η εταιρία-στόχος από την εξαγορά, επιστρέφονται στους μετόχους της ως μέρισμα ή μέσω της εκκαθάρισης (liquidation).

Για την εξαγορά μιας επιχείρησης αρκεί η κατοχή τουλάχιστον του 50% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, συν μία. Η εξαγορά είναι ένας τρόπος επέκτασης μιας εταιρίας για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένους προμηθευτές που ενδέχεται να έχουν φυσικό μονοπώλιο, να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και αγορές, για την επίτευξη συνεργιών ή να αξιοποιήσει καλύτερα ανεπτυγμένα δίκτυα διανομής.

 • Επιπλέον μπορεί να επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να μειώσει τον ανταγωνισμό, να αποκτήσει τον έλεγχο υποτιμημένων στοιχείων Ενεργητικού άλλων εταιριών, να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της, να ενδυναμώσει το εύρος προϊόντων που προσφέρει, να αποκτήσει συγκεκριμένο brand ή να ενισχύσει το δικό της χαρτοφυλάκιο, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, να αποκτήσει κυριαρχία ή μονοπώλιο σε μια αγορά κτλ.

Συγχώνευση
Όταν μια εταιρεία (acquirer/buyer/bidder (αγοραστής/πλειοδότης) αγοράζει μια άλλη (acquiree/target), η δεύτερη μπορεί είτε να συνεχίσει να υπάρχει ως χωριστή νομική οντότητα, είτε παύει να υφίσταται και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας-στόχου ενσωματώνονται στην εταιρεία-αγοραστή.

Αν και οι δύο εταιρείες πάψουν να υφίστανται και στη θέση τους δημιουργηθεί μια νέα νομική οντότητα, τότε προτιμάται ο όρος “Συγχώνευση“.

Συνήθως οι συγχωνεύσεις κι οι εξαγορές κρατούνται κρυφές από το κοινό στα πρώτα στάδια, προκειμένου να μην επηρεάσουν την τιμή των μετοχών των εταιριών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν υπόνοιες για εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

Διαφορά μεταξύ Συγχώνευσης – Εξαγοράς
Η συγχώνευση περιλαμβάνει την κοινή απόφαση δυο εταιριών να ενωθούν και να σχηματίσουν μια νέα νομική οντότητα. Η νέα εταιρία μέσω διαρθρωτικών αλλαγών αποκτά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα τα οποία μειώνουν τα κόστη της, βελτιώνουν την παραγωγική διαδικασία και αυξάνουν τα κέρδη της, με συνέπεια να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της, προσφέροντας υψηλότερη αξία για τους μετόχους της.

Η εξαγορά (takeover / acquisition) χαρακτηρίζεται από την αγορά μιας εταιρίας από μια άλλη, είτε με φιλικό είτε με επιθετικό τρόπο (επιθετική εξαγορά). Τα στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού (Καθαρή Θέση + Υποχρεώσεις) της επιχείρησης που πωλείται απορροφούνται από την εταιρία-αγοραστή.
Παράδειγμα: Η εξαγορά της Waze από την Google έγινε για να διευρύνει και να εμπλουτίσει το εύρος των προϊόντων της (google maps).

Η εξαγορά του Instagram από το Facebook και η εξαγορά του Tumblr από τη Yahoo έγιναν για να αποκτήσουν οι εταιρίες τις ισχυρές βάσεις χρηστών των παραπάνω startups, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Είδη εξαγορών
Φιλική Εξαγορά (friendly takeover)
Επιθετική Εξαγορά (hostile takeover)
Αντίστροφη Εξαγορά (reverse takeover)
Εξαγορά Split and Sell
Εξαγορά Backflip
Μοχλευμένη Εξαγορά (leveraged takeover)
Στρατηγικές Αποφυγής Εξαγοράς
Η διοίκηση μιας εταιρίας που δεν επιθυμεί την συγχώνευση μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες στρατηγικές για να την αποφύγει όπως:

Bankmail
Μαύρος Ιππότης (Black knight)
Crown Jewel Defense
Flip-in
Flip-over
Χρυσό Αλεξίπτωτο (Golden parachute)
Χρυσή μετοχή (Golden share)
Γκρι Ιππότης (Gray Knight)
Greenmail
Jonestown Defense
Θανατηφόρες Μέλισσες (Killer bees)
Μοχλευμένη Ανακεφαλαιοποίηση (Leveraged recapitalization)
Lobster trap
Lock-up provision
Άμυνα Nancy Reagan (Nancy Reagan Defense)
Non-voting stock
Άμυνα Pac-Man (Pac-Man Defense)
Pension parachute
People Pill
Σκαντζόχοιρος (Porcupine)
Κώνειο (Poison pill)
Ασφαλές Λιμάνι (Safe Harbor)
Καμένη γη (Scorched-earth defense)
Απώθηση καρχαριών (Shark repellent)
Τμηματοποίηση Διοικητικού Συμβουλίου (Staggered board of Directors)
Συμφωνία Αναστολής (Standstill agreement)
Στοχευμένη επαναγορά (Targeted repurchase)
Top-ups
Treasury stock
Voting plans
Λευκός Ιππότης (White knight)
White squire
Whitemail

******

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.