08.12.2020 – Η διαμάχη της δεκαετίας (από τον Απόστολο Μάνθο)

Η διαμάχη της δεκαετίας (από τον Απόστολο Μάνθο)

Με χαμηλή φωνή, σχεδόν ψιθυριστά και πίσω από τις κλειστές πόρτες των «μεγάλων»  meeting rooms έχει αρχίσει μια εκτενής συζήτηση  ανάμεσα σε αναλυτές και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων για τη μερική εκθρόνιση του χρυσού από το Bitcoin ως διαφοροποιητή και αντισταθμιστή του πληθωρισμού.

  • Οι μεν παλιάς κοπής κρατάνε μια πισινή χαρακτηρίζοντάς το ακόμα ως ένα εξωτικό νομισματικό φρούτο  οι δε νεότεροι βλέποντας το μέλλον των  ψηφιακών assets σπρώχνουν όλο και περισσότερο προς την πλευρά του πιο διάσημου κρυπτονομίσματος. Όχι αδίκως κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως τη διαμάχη της δεκαετίας μεταξύ της γενιάς των BabyBoomersκαι των Millennials.

Σταδιακά όμως έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο  η γνώμη των τελευταίων ωθώντας αρκετά Family Funds υψηλών βαλαντίων να αλλάζουν θέσεις χρυσού με Bitcoin.  Η περαιτέρω άνοδος της τιμής του Bitcoin στηρίζεται και στο γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση του είναι ακόμη νηπιακή σε σχέση με τον χρυσό,  καθώς αντιστοιχεί  μόλις στο 3.1% του πολύτιμου μετάλλου. Εάν όμως το ποσοστό αυτό ακουμπήσει το 5%, τότε σύμφωνα με τον James Butterfill, στρατηγικό επενδυτή στην CoinShares η τιμή του Bitcoin θα βρεθεί στα 31300 δολ. σε σχέση με τα 19290 δολ. που είναι τώρα.

  • Διαγραμματικά πάντως το Bitcoin σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο (BTCUSD) φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια μεσοπρόθεσμη ανοδική πορεία χρησιμοποιώντας ως οδηγό το κανάλι “W” του περασμένου Οκτωβρίου.
  • Ένας δίαυλος, που έχει ωθήσει το κρυπτονόμισμα σε μια ποσοστιαία έκρηξη  +78% από τη βάση των 11100 δολ. προς το υψηλό των 19918 δολ. Τεχνικό ζητούμενο για τη συνέχεια είναι το ανοδικό πέρασμα πάνω από το «φράκτη» των 20000 δολ. γεγονός, όπου θα δώσει ως επόμενο στόχο τα 22200 δολ.

Από την αντίπερα  όχθη το συμβόλαιο του χρυσού στην ίδια χρονική περίοδο έφτανε να χάνει έως   και -10% προσεγγίζοντας την περιοχή στήριξης των 1780 δολ. ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ανέλθει στο επίπεδο των 1850 δολ. έχοντας ως μοχλό ανόδου την εξασθένηση του δολαρίου.

Ως αρνητική εξέλιξη θα χαρακτηρίζαμε το πέρασμα της τιμής του συμβολαίου κάτω από το Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο (55) μετά από 720 μέρες. Έτσι υπό τη μορφή του κατεπείγοντος το συμβόλαιο θα πρέπει να διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 1850 δολ. για να επανέλθει σε τροχιά με το επίπεδο των 1900 με 2000 δολ.


Η άκρατη  «χαλαρότητα» της εφαρμόζουσας νομισματικής πολιτικής  έχει οδηγήσει το Dollar Index (DXY)  σε καθοδική τμήση του ισχυρού επιπέδου στήριξης των 91,70 δολ. ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια περαιτέρω βύθιση προς την επόμενη στήριξη των 88,25 δολ.

Τα επίπεδα αυτά έχουν να λάβουν τιμές από τις αρχές του 2018, στοιχείο που προβληματίζει όχι μόνο τις νομισματικές ισοτιμίες αλλά και τις αγορές γενικά.


Η αναλογία του ευρώ με το δολάριο (EUR/USD)  έχει περάσει πλέον πάνω από την περιοχή ορόσημο των 1,2000 ανοίγοντας το βηματισμό για το επίπεδο αντίστασης των αρχών του 2018 στα 1.2400 με 1.2540 δολ.

Εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει ότι η  ανοδική αποκαθήλωση του καθοδικού στροφέα “Q” θα έφερνε ισχυρή κίνηση αλλαγής της υπάρχουσας τάσης από πτωτική σε ανοδική.


Την ίδια εποχή που ο DollarIndex είχε βρεθεί κοντά στα 90 δολ. τους πρώτους μήνες δηλαδή του 2018 ο γερμανικός δείκτης DAX 30  κορύφωνε μεταξύ των 13450 με 13600 μονάδων.

Παραδόξως στις τελευταίες συνεδριάσεις ο DAX 30 εντοπίζεται να βρίσκεται κολλημένος μεταξύ των  13450 με 13200 μονάδων δίχως μέχρι τώρα να έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποδράσει πάνω από εκεί. Βάση λοιπόν της προαναφερθείσας θεωρίας είναι πολύ πιθανό ο γερμανικός δείκτης να βρίσκεται κοντά στη μεσοπρόθεσμη κορύφωσή του αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο αποτύπωσης μιας ανοδικής ακίδας πάνω από τις 13600 μονάδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ 

στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5&6/12/2020