Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (7/10)- μέρος Α’

07/10: Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του Χ.Α

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@ new-economy.gr

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 824,29 μονάδες με κέρδη 0,18%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,32 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,47 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 56 έκλεισαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 94 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα αρχικά κέρδη, με τον γενικό δείκτη να φθάνει στο υψηλό των 833,11 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι πωλητές έκαναν την εμφάνιση τους στην δεύτερη ώρα της διαπραγμάτευσης υποχρεώνοντας τον γενικό δείκτη να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, έως το χαμηλό των 818,39 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν με τους αγοραστές να καταφέρνουν να παίρνουν το «πάνω χέρι», επαναφέροντας τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος έως και την λήξη.

  • Ιδιαίτερη καθοριστική μπορεί να χαρακτηριστεί η επόμενη εβδομάδα για την μεσοπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς οι ταλαντωτές ολοκλήρωσαν πτωτικοί, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις.
  • Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε αυτή την εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια, μπορεί να αλλάξει στην περίπτωση (πιθανότητες άνω του 70%) που η FED μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της στην προσεχή συνεδρίαση, επαναφέροντας το κλίμα ευφορίας στις διεθνής αγορές.

Σημαντικό στοιχείο της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, αποτελεί η διατήρηση του «χρυσού σταυρού» για τον γενικό δείκτη, ο οποίος συντηρεί το ανοδικό σενάριο για διάσπαση των 900 μονάδων και κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,5440 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα να μετατρέπεται σε πώληση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,7370 ευρώ και την στήριξη στα 1,5810 ευρώ(;) (-6,69% την ΤΕΤΑΡΤΗ και -3,80% την επομένη!!)

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,4200 ευρώ με απώλειες 0,25%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται. (-7,25% την ΤΕΤΑΡΤΗ και -5,23% την επομένη!!) Με 4 διαδοχικά αρνητικά πρόσημα.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,8280 ευρώ με απώλειες 0,24%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,8980 ευρώ, και η στήριξη στα 0,7926 ευρώ. (-3,86% την ΤΕΤΑΡΤΗ και -1,89% την επομένη)- ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ 5 ΣΕΡΙ  ΜΕΙΟΝ

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,6800 ευρώ με πτώση 0,74%, υποχωρώντας σήμερα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για 4η διαδοχική συνεδρίαση. (-6,11% την ΤΕΤΑΡΤΗ και -3,43% την επομένη!!) Με τέσσερα σερί ΠΛΗΝ.

ΔΤΡ@746,98 μονάδες και -0,20%: Τέλος στο ανοδικό σερί των έξι εβδομάδων για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς ολοκλήρωσε με εβδομαδιαίες απώλειες 9,87%, διατηρώντας όμως στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 728 μονάδες, με την επόμενη στις 616 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

 

****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ -FFA- ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ακόμα ένα χάσμα η αγορά με το κλείσιμο κάτω από το 851 να μας δίνει και έξοδο. Η ζώνη του 830 το επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο, με το 850 να αποτελεί την επόμενη αντίσταση.

****

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς την στήριξη των 820 μονάδων. Η ορμή της πτώσης στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 – 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της Αγοράς. Τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσοι και οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού.

  • Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800 -792 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη λειτούργησε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφησης της προσφοράς.

Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση.

Χάσματα

Δημιουργούνται όταν η χαμηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή του προηγούμενου ή η υψηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την χαμηλότερη τιμή του επόμενου. Αυτό το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κεριών/μπάρες είναι ένα εύρος τιμών στο οποίο δεν έγινε καμία συναλλαγή. Η σπουδαιότητα των χασμάτων ως σχηματισμοί, είναι πολύ μεγάλη μιας και υποδηλώνουν την ύπαρξη δυναμικής ή αδυναμίας στην αγορά. Η μελέτη τους μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πολλοί σχηματισμοί κεριών βασίζονται σε αυτά.

Από την δημιουργία μιας νέας τάσης μέχρι και το τέλος της μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά είδη χασμάτων.

  • Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap). Δημιουργείται στην αρχή της τάσης και είναι από τα πιο κερδοφόρα. Εντοπίζεται μετά από έναν πλάγιο σχηματισμό (συσσώρευση) όταν η τιμή διασπά ανοδικά ή καθοδικά τα όρια αυτού.
  • Χάσμα Συνέχισης (Continuation ή Runaway ή Measuring Gap). Δημιουργείται στην μέση της τάσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό τιμής στόχου.
  • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap). Δημιουργείται στο τέλος της τάσης. Είναι ουσιαστικά η είσοδος στην αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών.
  • Κοινά Χάσματα (Common Gaps). Είναι από τα πιο συνήθη και δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στην τάση. Συνήθως καλύπτονται γρήγορα.

Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap) – παράδειγμα

Χάσμα Συνέχισης (Continuation Gap) – παράδειγμα

Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap) – παράδειγμα

Χάσματα Κοινά (Common Gaps) – παράδειγμα

  • Επίλογος

Δεν δύναται να γνωρίζουμε το είδος ενός χάσματος, παρά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν να το κατηγοριοποιήσουμε, αν αναγνωρίσουμε ένα, στο διάγραμμά μας.

stocklearning.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.