07.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες.

 • Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.
 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν…
 • Ο μ/μ δεν παίζει με τα λεφτά των αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

Οι φίλοι αναγνώστες μας ας φροντίσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αν επιθυμούν να παρακολουθούν τον ρυθμό της καθημερινής τερματικής εικόνας, με τις παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις του μ/μ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΡΟΕΣ

@1:34μμ

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ την Jumbo σε αποτίμηση στο Χ.Α ο όμιλος με την πλέον αξιόπιστη δύναμη πυρός σε ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο (Απέχει μόλις 120 εκατ. ευρώ). Φυσικά, περί Μυτιληναίου ο λόγος. Δεν θα ξεχάσουμε, ότι ουκ ολίγοι αναγνώστες διερωτώνταν… “Πόσα βρε μ/μ σου δίνει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για να τον λιβανίζεις;”. Τώρα έχουν εξαφανιστεί. Οσοι γνωρίζουν τον μ/μ πάντως ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχει ανάγκη κανένα λόγω τρόπου και φιλοσοφίας ζωής. Και ότι είναι πολύ ξερό κεφάλι για να επηρεαστεί με τον οποιοδήποτε τρόπο, πόσο μάλλον με τον συγκεκριμένο. Να θυμίσουμε, ότι το στρεβλόν του πράγματος το γράφαμε με την μεταξύ απόσταση τους να υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ(!). Και να τονίσουμε, ότι λίαν προσεχώς θα την ξεπεράσει.

@1:46μμ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με τις τελευταίες εξελίξεις – λόγω κορονοϊού κυρίως – δεν είναι… επενδύσιμες, που λέει και ο Πετράν. Oπότε, με σύνεση και προσοχή οι κινήσεις. Και βλέπουμε.
ΜΙΓ: +20% στο 3ήμερο, ανεβάζει και όγκους.
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Σε φοβερή υστέρηση συγκριτικά με την θυγατέρα.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Εδώ, χρειάζεται προσοχή(!)… Περιμένουμε κίνηση, φυσικά ανοδική…
ΑΡΧΙΣΑΝ και ξεφεύγουν οι αποτιμήσεις στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ… Είπαμε, αλλά όχι και έτσι. Εκτός κι αν προεξοφλούν το… 2023. Παραμένει φθηνότερη η ΠΕΡΦ.
ΙΝΤΕΑΛ: Η εξαίρεση του κανόνα, βάσει αυτών που παρασκηνιακά λέγονται και θρυλούνται… Οσο τζίρο έκανε τοπν χρόνο, τον κάνει τώρα σε 3-4 συνεδριάσεις(!). By far η ελκυστικότερη του κλάδου. Και λόγω cyber security την υπολογίζουμε πλέον ως του κλάδου της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΙΝΤΕΚ: Βάζουν τούβλα και τουβλάκια από πάνω, για να μαζεύουν από κάτω τα χαρτιά των ανυπόμονων. Χθες την έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας, στιθς δημοπρασίες και 5% χαμηλότερα από την τιμή του μ.ο της ημέρας.

@2:11μμ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η 1η τράπεζα που θα κάνει ΑΜΚ και μάλιστα στους επόμενους 4-5 μήνες. Το ζητούμενο βέβαια είναι, η τιμή που θα την πραγματοποιήσει. Εγκυροι παράγοντες κάνουν λόγο για τιμή – έκπληξη. Λογικά, θα ζήσουν μεγάλες στιγμές όσοι ασχολούνται μαζί της. Με πάσαν επιφύλαξη, εξυπακούεται.
ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Εφυγε για τον τελικό προορισμό, αλλά θα του βγάλουν εμπόδια τα εκλεκτά μέλη της ελληνικής κοινωνίας που κατοικούν εκεί γύρω. Θα τα καταφέρουν όμως απέναντι σε Περιστέρη και Κόκκαλη, Κόκκαλη και Περιστέρη;
ΠΕΡΦ – απάντηση: Απλά, όταν βλέπεις την μια στα 86 εκατ. την άλλη στα 68 εκατ. και την παράλλη στα 60 εκατ. ευρώ ενώ η δική της βρίσκεται στα… 37 και 38 εκατ., δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό. Πόσο μάλλον, όταν ξέρεις το πελατολόγιο της (τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν) και το τι ακριβώς ασχολείται και καλύπτει. Θα μπει εφέτος και στην ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ, οπότε… Να σημειωθεί ότι η μτχ δεν (υπο)στηρίζεται έσωθεν. Κάθε άλλο μάλιστα.

@4:34μμ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Κάποιοι τα σκουπίζουν και δεν είναι τυχαίοι.
ΟΛΥΜΠ: Επιτέλους κίνηση, μακάρι να συνεχίσει. Υπάρχουν πολλοί μικροεπενδυτές στη μετοχή… εγκλωβισμένοι.
INTEK: Ο μ/μ ποτέ δεν παίζει παιχνίδια. Ας το καταλάβουν οι… κατίνες και τα κατινάκια.
ΠΕΡΦ: Από τα 4,5000 γράφαμε για το … προσεχώς και στα 10,0000 ευρώ. Δεν θα σταματήσει εκεί όμως. Εμμονή μας.
ΔΟΜΙΚΗ – απάντηση: Ούτε σκέψη καν, stay firm!

@4:54μμ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – λάβαμε το εξής μήνυμα απο Δ.Π: Οταν πάντως αρνείσαι καν να συζητήσεις πρόταση εξαγοράς ή πώληση σημαντικού ποσοστού αξιώνοντας νούμερα που ντρεπόμαστε να γράψουμε γιατί ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας, θα πρέπει να δείχνεις ένα – έστω υποτυπώδες – ενδιαφέρον για την τιμή της μετοχής σου που κυριολεκτικά βολοδέρνει.
EΣYMB – απάντηση: Όπως κόβουμε την όλη συμπεριφορά της δεν μας πείθει ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος, πόσο μάλλον ότι έχει αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία. Απλά, διασπείροντας διάφορα σενάρια σπρώχνουν τα κομμάτια που αγόρασαν στα χαμηλά των 0,2200 με 0,2400 ευρώ. Μπορεί να πέφτουμε και έξω, δεν είμαστε μάντεις σεναρίων.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ο τρόπος που κινείται η μετοχή την τελευταία μισή ώρα με τον ΔΤΡ να υποχωρεί μέχρι και το -4,4% έρχεται για να δικαιώσει τις φήμες.
ΑΡΑΙΓ: Προσοχή, μην παρασύρεσθε… Εχει θέματα η εταιρεία, πολλά…

ΣΧΟΛΙΟ του Απόστολου Μάνθου: Έργα μεγάλου προϋπολογισμού θα χτυπήσουν δυνατά την πόρτα της ελληνικής οικονομίας στους επόμενους μήνες βάζοντας μπουρλότο στα θεμέλια της  μέχρι πρότινος «πετρώδους» κατάστασης της αναπτυξιακής πορείας. Κατά βάση χορηγός των εκρηκτικών υλών στην ανάφλεξη της ανάλγητης οικονομίας θα είναι το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.

 • Μέρος από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα  θα αδράξει με συνολικές επενδύσεις άνω των  18 δισ. ευρώ η  πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός με αντίστοιχες επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, δημιουργία νέων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων,  ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου τομέα, διαχείριση απορριμμάτων, ενεργειακή και ψηφιακή «θωράκιση» κατοικιών και επιχειρήσεων, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»  κ.ά.

 • Πέρα από την ελληνική οικονομία κερδισμένοι θα είναι και μια εκτενής ομάδα ομίλων και επιχειρήσεων, που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση τοποθετώντας και ίδια αναπτυξιακά κεφάλαια.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Με το 38% της ΤΕΝΕΡΓ αποτιμάται σε 813 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΝΕΡΓ στα 1,59 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα διπλά η κ/φση της ΤΕΝΕΡΓ.

 • https://www.gekterna.com/el/media-center/videogallery/
 • https://www.gekterna.com/el/

ΙΝΤΕΑΛ: Το ότι έχει διπλασιάσει την τιμή της δεν μας λέει τίποτα, αφού έχει ως βάση την κ/φση των… 9 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά των 5 εκατ.(!). Αλλά και τώρα, με την κ/φση στα 20 εκατ., ουσιαστικά στα 16 εκατ. ευρώ δεν μας λέει – ξανά – τίποτα. Από τα χαρτιά του 2021.


AΔMHE (Απ.Μ): Μέσα από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) αναμένεται  κατά την πρώτη τριετία να πραγματοποιήσει  επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα αγγίξουν τα 4,7 δισ. ευρώ με μία πληθώρα έργων που εκτείνεται από τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, δεδομένου ότι έχει τεθεί έως το 2030 να έχει διασυνδεθεί η πλειονότητα των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Διαγραμματικά παρουσιάζεται ως καζάνι που βράζει προετοιμάζοντας την ανοδική κίνηση που μπορεί να φέρει τη τιμή της μετοχής προς το επίπεδο αντίστασης των 3 με 3,30 ευρώ. 

Απ.Μ:- Η πρωταγωνίστρια στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) δρομολογεί  νέες επενδύσεις σε σύγχρονα έργα αξίας  1,7 δισ. ευρώ, όπως την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ  και έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Ένα από τα καλύτερα -και πιο διαφωτιστικά- άρθρα, πάνω στη τεχνολογία του blockchain που διάβασα.

 • Η τεχνολογία Blockchain πρόκειται να αλλάξει τα πάντα: το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τη βιομηχανία φαρμάκων, τη δημόσια διοίκηση. Δεν υπάρχει τομέας τον οποίο δε θα αλλάξει.

Όμως, στην πραγματικότητα, ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία αυτή, προκύπτει κυρίως από την έλλειψη γνώσης και κατανόησής της. Το blockchain δείχνει να είναι …μια λύση που αναζητά ένα πρόβλημα.

 • Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άρθρο της ερευνητικής δημοσιογράφου Jesse Frederik -γραμμένο πριν από μερικούς μήνες, αλλά που διάβασα πρόσφατα, λόγω της έντονης κινητικότητας του “κρυπτονομίσματος”- στο οποίο επιχειρεί να αντισταθεί, με τη λογική, στην τόσο έντονη δημοσιότητα που έχει δεχθεί η τεχνολογία του blockchain.

Και, όπως λέει ένας προγραμματιστής σε αυτό το άρθρο: “Παρά τη φήμη που πήρε, ίσως επειδή οι περισσότεροι που γράφουν για την τεχνολογία αυτή, δε την καταλαβαίνουν, τελικά το blockchain, μοιάζει σαν να χρησιμοποιούμε ένα περονοφόρο ανυψωτικό για να τοποθετήσουμε ένα πακέτο με έξι κουτάκια μπύρας στον πάγκο της κουζίνας μας. Αυτό μπορεί να γίνει. Όμως, αυτό δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό.”

 • Δείτε το άρθρο εδώ (στην αγγλική γλώσσα)

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αν οι “profit takers” συνεχίσουν να δείχνουν κινητικότεροι και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 800, 795 – 786 και 762 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 749 (ημερήσιο “stop long”) – 747 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

 • Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη σημαντική στήριξη στις 1900 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και οι αμέσως επόμενες στις 1870, 1818 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 502,87 μονάδες (-4,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 511,99 (-2,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 511,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,82%.

 • Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, πρώτο ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 539 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στις 494 – 489 και η αμέσως επόμενη στις 461 – 456 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση, έως τις 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,78%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Η πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση στα 8,20 – 8,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 8,85 ευρώ. Μέγιστη ανεκτή διόρθωση μέχρι τα 6,92 – 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • “Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Μυτιληναίος (+0,56%) και νέα υψηλά 13 ετών. Αν ο τίτλος πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 12,53 – 12,88, ανοίγει, τεχνικά, τον δρόμο για ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις. Οι πρώτες στηρίξεις στα 11,43, 11,18 και 10,85 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Profile (-0,99%), Pasal (-4,76%), Ιντρακόμ (-3,31%), ΑΛΜΥ -2,97% (-2,97%), Δρομέα (-1,41%), Ελλάδος (-0,38%), Πλαίσιο (-1,65%), Space (-2,04%) και Κρι Κρι (-1,23%), σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι Entersoft (+3,57%) και Epsilon Net (+1,63%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με μεγάλη αύξηση των συναλλαγών για την MIG (+10,68%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και νέα υψηλά 241 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+0,13%), ενώ αύξησε συναλλαγές και συνέχισε την αναρρίχηση η Sato (+19,57%).

 • Σε εξέλιξη η αργή κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα για τον Καρέλια (+3,60%), παρουσία πωλητή στον Μουζάκη (-6,46%), νέα υψηλά 124 μηνών για την Βιοτέρ (+10,64%), θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2,46 – 2,50 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η Ιντεάλ (+8,04%), νέα υψηλά 148 μηνών για την Byte (+0,93%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για CPI (+5,17%), Μπήτρο (+4,71%) και Κορδέλλου (+2%), συνεχίζει πλαγιολισθητικά με αυξομειώσεις στις συναλλαγές η Λανακάμ (-7,86%), ενώ βραχύβια αποδείχθηκε η τελευταία διόρθωση στον Κέκροπα (+0,66%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/12 για την Τεχν. Ολυμπιακή (+4,62%) και στις 21/12 για τον Σπύρου (+1,32%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 134 μηνών για τον Παϊρη (+4,05%), επιστροφή αγοραστών σε Foodlink (+0,53%) και Centric (+3,20%), ενώ σε νέα υψηλά 76 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Δομική Κρήτης (+4,67%).


TO EBΔOΜAΔIAIO ΣΧΟΛΙΟ- ΑΡΘΡΟ του Δημ. Τζάνα – διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Το θετικό momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συντηρήθηκε για 2ο συνεχόμενο μήνα, καθώς και το Δεκέμβριο καταγράφηκαν ικανοποιητικές επιδόσεις (+9,78% για τον ΓΔ, +29,59% για τις Τράπεζες), ενώ ανοδικά ξεκίνησε και η πρώτη συνεδρίαση του έτους. Έχει διαμορφωθεί ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών για το 2021, με τον Κυβερνητικό ανασχηματισμό να επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα της προσπάθειας, για άμεση επανεκκίνηση στην Οικονομία.

“Το αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών μετά μερικούς μήνες, ώστε να είναι εφικτή η επάνοδος της Οικονομίας στην κανονικότητα. Χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή, επί του παρόντος, η ποσοτικοποίηση των στόχων του χρονοδιαγράμματος ! Έτσι, η ευφορία των Αγορών, αποτέλεσμα της προεξόφλησης σεναρίου ταχείας ολοκλήρωσης του εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους του Πληθυσμού στο 1ο εξάμηνο του 2021, είναι πιθανό να αντιστραφεί αν οι χρόνοι ολοκλήρωσης παραταθούν.

Από την άλλη πλευρά, το έκτακτο lockdown των τελευταίων ημερών, διαμορφώνει το μήνυμα ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και θα συνεχίσει να υπαγορεύει δύσκολες αποφάσεις, που θα προκαλούν αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Στην παρούσα φάση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν πλήττουν ιδιαίτερα το Λιανεμπόριο και ιδιαίτερα τις Μικρότερες Μονάδες, σε αντίθεση με τις Μεγάλες που είχαν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τη διαδικασία του e-shop, ενώ τα μεγέθη του εορταστικού τζίρου είναι αισθητά χαμηλότερα από τα επιδιωκόμενα από τις Επιχειρήσεις.

Σαν αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί να διατεθούν νέα κονδύλια για την ανακούφιση των πληττόμενων Εργαζομένων και Επιχειρήσεων, ενώ η συνέχιση της ύφεσης της Οικονομίας θα συνεχιστεί για το 1ο, τουλάχιστον, τρίμηνο του 21.

Την ίδια ώρα, το σκηνικό της γεωπολιτικής αβεβαιότητας επανέρχεται, με την Τουρκία να επαναφέρει την επιθετική ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας αβέβαια δεδομένα στις διμερείς σχέσεις για τους επόμενους μήνες.

Είναι επομένως δυνατά όλα τα ενδεχόμενα, από τη διεξαγωγή διαλόγου, μέχρι την αυξημένη ένταση, εξελίξεις που συνυφαίνονται με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Biden για την Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο σύντομα θα κινηθεί με αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς η αναντιστοιχία των δυσμενών ακόμη συνθηκών στην Οικονομία και των υψηλών προσδοκιών ταχείας επανεκκίνησής της, θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών κινήσεων. Χωρίς ωστόσο να αναιρείται η βασική εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει η συμβασιοποίηση έργων, με στόχο την άντληση Ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο, κυρίως, του Ενεργειακού κα Ψηφιακού μετασχηματισμού της Οικονομίας.

Επί του παρόντος, η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο, με την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο όριο στήριξης για το ΓΔ και τις 840 μονάδες το κοντινότερο όριο αντίστασης”.

Την ίδια ώρα, το Εκλογικό Σώμα μιας Αμερικανικής Πολιτείας, της Τζόρτζια, θα κρίνει αν ο Πρόεδρος Biden θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο Νομοθετικά Σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ήδη την έχει, αλλά και τη Γερουσία. Με το σενάριο του ελέγχου και των δύο Σωμάτων να του επιτρέπει την ευχερή υλοποίηση του προγράμματός του, ενδεχόμενο που θα επαναφέρει κλίμα ευφορίας στις Αγορές του Πλανήτη.

EΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγαπητέ κ. Βασίλη
Διάβασα την ανάρτηση του ΟΑΚ περί μετρητών και απορώ για την τόσο απλοϊκή αλλά πλήρως αντιεπιστημονική τεκμηρίωση.
 • Κάθε πρωτοετής φοιτητής Οικονομικής Σχολής έχει μάθει για τον όρο ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ. Μήπως ξεχνούν οι νεότεροι τα θηριώδη επιτόκια της περιόδου που αναφέρει ο ΟΑΚ; Να θυμίσω ότι είχαν αγγίξει το 27%.
Με πληθωρισμό που το 1985 ήταν στο 24,8% και μέχρι το 1994 διατηρούνταν διψήφιος (10,7%) οι καταθέτες διπλασίαζαν τις καταθέσεις στους κάθε 3,5 χρόνια, όπως και στη συνέχεια με τα ισχύοντα επιτόκια κάθε 5-7 χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι το 2016 είχαμε επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 6% αναλόγως των κεφαλαίων.
 • Με απλούς υπολογισμούς θα διαπιστώσει κανείς ότι τα 2 εκατομμύρια σήμερα έφτασαν να είναι πάνω από 30 εκατομμύρια. Παρακαλώ, ας μη δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις.
Με κάθε εκτίμηση

Μ.Μ.


Αγαπητέ Βασίλη, 

Ο φίλος Μ.Μ έχει δίκιο σε κάποια σημεία χάνοντας δυστυχώς την ουσία του θέματος. Το κείμενο εκφράζει μια άποψη και δεν αποτελεί επιστημονική απόδειξη. Η έννοια του ανατοκισμού πολύ σωστά αναφέρεται από τον Μ.Μ και ακόμα σωστότερα δεν αναφέρεται εκ μέρους μου. Όταν θες απλά και κατανοητά να εξηγήσεις την ουσία ενός πράγματος αποφεύγεις πολύπλοκες αναλύσεις και στοιχεία που περισσότερο θα μπερδέψουν παρά θα εξηγήσουν. 

 • Επι της ουσίας τώρα. Στην Αμερική ο μέσος πληθωρισμός από το 1980 έως και το 2020 ήταν 2,84%. ( 6,82% το 1982 και 1.1% το 2020 )  Παραπλήσιους πληθωρισμούς είχαν όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες την περίοδο αυτή. Και προφανώς τα επιτόκια καταθέσεων ήταν ανάλογα. Ένας απλός υπολογισμός θα οδηγήσει τον καθένα σε μια απόδοση x 3 των τότε αξιών.

Χρειάζεται να αναφέρω πόσο αυξήθηκαν οι πραγματικές αξίες αυτοκινήτων ακινήτων μετοχών κλπ την περίοδο αυτή; O Dow Jones από τις 1000 μονάδες το 1980 έφτασε στις 30.000 σήμερα.  Πιστεύει κάποιος ότι αν είχε βάλει τα χρήματα του το 1980 στον τόκο θα μπορούσε εν έτη 2020 να αγοράσει ένα διαμέρισμα ή μια μετοχή παραπλήσιας αξίας; Αν ναι μάλλον δεν έχει ταξιδέψει να δει που φτάσανε οι τιμές στον πλανήτη, τουλάχιστον στο πολιτισμένο τμήμα του. 

 • Ελλάδα αποτελεί μια στρέβλωση. Όντως ο πληθωρισμός και κατ’ επέκταση τα επιτόκια ήταν θηριώδη. Όσο θηριώδη ήταν τα επιτόκιο, άλλο τόσο ήταν οι ανατιμήσεις ειδικά την επομένη κάθε υποτίμησης. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από το 1980 μέχρι το 2007 ήταν 10.3%  Αν το 1980 είχες βάλει 2 εκατομμύρια στον τόκο, εν έτει 2007 θα είχες 90.000 Ευρώ με μέσο ετήσιο επιτόκιο 10,3%. Τι  αγόραζες το 2007 με 90.000 Ευρώ και τι το 1980; 

Φιλικά

ΟΑΚΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.