05.08.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

ΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ σε ένα χρηματιστήριο να είναι ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ και όχι ΔΕΙΚΤΩΝ. Αυτό δείχνει υγεία και ώριμα σκεπτόμενο επενδυτικό κοινό, γιατί όταν ασχολούνται οι επενδυτές με τους Δείκτες δύσκολα βλέπουν προκοπή. Κι αν την δουν, είναι πρόσκαιρη… Αυτό βέβαια δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων κύκλων, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό σας και μόνον συμφέρον.

 • Τι πιο χαρακτηριστική απόδειξη η πολύ δύσκολη περίοδος 2014-2018 όπου κόντρα στα πάντα όλα, υπήρχαν αρκετές δεκάδες μετοχών που χάριζαν απίστευτες αποδόσεις.
 • Οταν δίπλα τους και μέσα από την μιζέρια των παραπλανητικών δεικτών χάνονταν περιουσίες από τους στηριζόμενους και επαφιέμενους πάνω τους, πείσμονες παίκτες και βραχυπρόθεσμα κινούμενους επενδυτές.

***

Το ξύπνημα ή μάλλον η διατήρηση του στα μικρά και μεσαία χαρτιά της Αγοράς, αποδίδεται και στην σταθερή ενεργοποίηση της Επενδυτικής Λιανικής, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στην Αγορά των Ιδιωτών Επενδυτών, διατηρείται πέριξ του 25%.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

****

COCA COLA HBC: Με… 4878 τεμάχια και τζίρο… 159 χιλ. ευρώ για την μετοχή που επηρεάζει σημαντικά τους δείκτες του Χ.Α. Και είναι σύνηθες αυτό το φαινόμενο, ο κανόνας… Τι να τους πεις τώρα, μήπως καταλαβαίνουν; Γραμμένους μας έχουν.

ENTERSOFT: Πρώτα άδειασαν όσους είχαν τοποθετηθεί ενόψει των αποτελεσμάτων του 6μηνου της και χθες είπαν να την… ξεμπουκώσουν σε νέα υψηλά επίπεδα τιμών πάνω από τα 4 ευρώ αυτή την φορά. Εφτασε μέχρι τα 4,1800 ευρώ προτού κλείσει στα 4,1000.

UNIBIOS, ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Μιλάει το ταμπλό και… Ας μην κάνουν κομμάτια! και… Ας εγκλωβίζουν τους αφελείς αναγνώστες του μ/μ.ΑΣΤΑΚ: Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται.  Στο τρίτο πλαφόν μοίρασαν αρκετά κομμάτια στα 9,3500 με 10,0000 ευρώ, για να γυρίσει η μτχ τους προς τα 9,1000 με 9,2000 ευρώ. Αλλά οι αγοραστές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Η μετοχή προορίζεται για άλλα μετερίζια, μόνον υπομονή χρειάζεται και όχι βιαστικές κινήσεις.

ΑΣΤΑΚ(Ι): Η ΑΛΦΑ έχει το 92% και θα προσπαθήσει να γράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υπεραξίες. Η ΑΣΤΑΚ συγκριτικά με REDS, PREMIA, PRODEA etc etc είναι απείρως φθηνότερη-ελκυστικότερη (τουλάχιστον κατά 35%), ενώ μόλις τώρα ξεκινά η αξιοποίηση της από τον Ομιλο.


****

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ… CITY:

 • ΔΕΗ: Τα παιδιά που συνεχίζουν να σορτάρουν την ΔΕΗ, ας προσέχουν. Και τους βλέπουν και τους στοχεύουν τα δικά της τα παιδιά.
 • PROFILE: Κάνουν εδώ και πολλά χρόνια εξαιρετική δουλειά σε όλα τα μέτωπα.
 • Στο Λονδίνο, κοιτάζουν και ορισμένες μικρούλες. Συγκεκριμένα (5) τον αριθμό πλην δύο που το…σκέπτονται!! για την ώρα, αλλά όλα είναι στο ξεκίνημα. Δεν θέλω να γίνω πιο… επεξηγηματικός για να μην φουντώνω τις φαντασίες των επενδυτών τους. Τις δύο πάντως τις έχεις πιάσει…
 • ΑΥΤΟΣ με την PREMIA δεν ξέρει τι έχει και χαλάλι του. Προσοχή στη μετοχή του, αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς.
 • ΟΣΟΙ έχετε ΕΛΙΝ, βαστάτε γερά. London speaking… Μας ταλαιπωρεί, αλλά…

****ANEK – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ δεν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να στηριχθεί, ούτε καν σενάριο Φώσκολου να παιχθεί. Τα πλοία έχουν γεράσει, κάθε χρόνος που περνάει θα χάνουν κι άλλο από την αξία τους, τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά περί τα 14 εκατ. ευρώ, στις τράπεζες οφείλει 250 εκατ. ευρώ, με την κ/γφση της στο ΧΑ στα 12,9 εκατ. ευρώ.

 • Η κατάσταση θα διαιωνίζεται μέχρι να πέσουν τίτλοι τέλους κάποτε (Συμφέρει τις τράπεζες η διαιώνιση της νυν κατάστασης). Βέβαια η μτχ ίπταται εσχάτως, αλλά αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Καλή τύχη φυσικά στους επενδυτές της.

 • Συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης: 1,62 εκατ. ευρώ!****

ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝ.Α – REAL CONSULTING

Η Real Consulting αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών  υπηρεσιών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων Πληροφορικής με σημαντική παρουσία σε πελάτες σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

 • Η RC είναι μακροχρόνιος συνεργάτης της Microsoft και πιστοποιημένη εταιρεία ως MICOSOFT GOLD PARTNER, με εκτεταμένη εμπειρία στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση του προϊόντος Microsoft Dynamics NAV και Microsoft Dynamics CRM. Παράλληλα, είναι στρατηγικός συνεργάτης της SAP SE. – SAP GOLD PARTNER, έχοντας την ηγεσία στην υλοποίηση σημαντικών και πολυσύνθετων έργων SAP στην Ελλάδα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (φυσικά, από ποιόν άλλο;)

Του Γιώργου Κράλογλου

Οι “πυρκαγιές” θα φτάσουν στα μπατζάκια μας…

Η κυβέρνηση θέλησε να ομορφύνει και το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας. Το είπε και το έκανε. Τώρα το κόστος πάει στα βουνά. Ποιος θα το πληρώσει; Εμείς… Για να καταλάβουμε τι είναι πάλι εκείνο που προκαλεί γκρίνια και στο σημερινό σημείωμα της στήλης, θα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή κάποια πράγματα.

 • Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το έκτακτο των περιστάσεων με τον καύσωνα και τις πυρκαγιές. Και ξέρω επίσης καλά τι σημαίνει και για την Ελλάδα κόστος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια από τις μορφές που επιβάλλονται και χρησιμοποιούνται βέβαια σε όλη την Ευρώπη. Πράσινη ενέργεια που ασφαλώς και δεν θα μας αφήσει τα γνωστά περιθώρια ελιγμών στην τιμολόγηση της (αυτό θα το συζητήσουμε λεπτομερώς προσεχώς, σε σημείωμα μας, μιας και σε άλλους, της Βόρειας Ευρώπης… αφήνει περιθώρια).

Να δεχθώ και ότι η κυβέρνηση του Ιουλίου του 2019 παρέλαβε μαύρη, άθλια κατάσταση και στην ενέργεια. Το κρατικό μονοπώλιο βουτηγμένο στα φέσια, από το μοναδικό και μέγα μπαταχτσή. Το ελληνικό κράτος. Δεν γίνεται να μη το δεχτώ όσο οι πάντες γνωρίζουν ότι τα κρατικά σκουπίδια που παριστάνουν, 40χρόνια, την κρατική βιομηχανία είχαν και έχουν την άνεση να μην πληρώνουν ηλεκτρικό, νερό ή φυσικό αέριο στο κράτος. Ας μη πληρώσει ιδιώτης βιοτέχνης ή επαγγελματίας στην ελληνική σοβιετία και θα χάσει μέχρι και το σπίτι του.

 • Τα ήξερε όλα αυτά η κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Ωστόσο, με το που ήλθε στην εξουσία, καμαρωτή- καμαρωτή, δήλωσε ότι πριν σκεφτεί τι θα κάνει με το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας, θα το νοικοκυρέψει, θα το στολίσει… Και θα το περάσει από την μιζέρια στα καλούδια για “γάμο”… Έτσι είπε, η κυβέρνηση, γνωρίζοντας όμως πως την “νύφη”, ως κρατικό μονοπώλιο, την περίμεναν από την μια οι “δαγκάνες” της πράσινης ενέργειας και από την άλλοι γνωστοί “γαμπροί” στην Ε.Ε. που θα την οδηγήσουν έξω από τον ντόπιο λιγνίτη.

Έξω από μια πηγή ενέργειας που (αν αφαιρέσεις την πολιτική σπέκουλα, όλων των κομμάτων, με πρωταγωνιστές το ΚΚΕ και την ροζ αριστερά της προόδου… και τα πρασινομπλέ δικά μας παιδιά) μας έδινε πάντα δυνατότητα να γυροφέρνουμε κοστολογικά το ρεύμα. Να συγκρατούμε την μεγάλη χασούρα. Η κυβέρνηση προτίμησε να “χτενίσει” το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας.

 • Σήμερα ζει και βασιλεύει εισάγοντας το 63% (!!) της ενέργειας που χρειαζόμαστε (φυσικό αέριο και εισαγωγές μέχρι και από την Τουρκία). Το υπόλοιπο 37% είναι ο δικός μας λιγνίτης (όσο κρατήσει ακόμη…) τα υδροηλεκτρικά μας και οι ΑΠΕ με το θλιβερό 15,7%, στο σύνολο της ενεργειακής επάρκειας…

Εικόνα ανησυχίας, θλίψης και κατάντιας στην ενεργειακή οικονομία μιας χώρας. Της οικονομίας που για να ζήσει και να απασχολήσει τους 1.100.000 άνεργους (καλωσορίζοντας …και μετανάστες) χρειάζεται επειγόντως 150 δισ. ευρώ να επενδυθούν, μέχρι το 2024. Στα χαρτιά βεβαίως δεν υπάρχουν ούτε 5 σίγουρα (να προεξοφλούν και προσλήψεις).

 • Γιατί μιλάμε και για κατάντια; Γιατί και εμείς, ως ψηφοφόροι και φορολογούμενοι έχουμε τεράστια ευθύνη. Τουλάχιστον για το μέγεθος της κατάντιας. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης και όταν οι “σωτήρες” της χώρας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Τουρκία και οι “χρυσοπληρωμένες” εισαγωγές (από τους διαπλεκόμενους και τους “χορηγούς” των κυβερνήσεων…) εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη (από την ανεπάρκεια του κρατικού μας μονοπωλίου), εμείς χειροκροτούσαμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες – όργανα των κομμάτων και ας μας κρατούσαν στο σκοτάδι για να βλέπουν αυτοί το φως της Βουλής, από αριστερά έδρανα…

Να έχουν την ξενοιασιά τους όταν εμείς, χορεύοντας τσάμικα στο Σύνταγμα, χαιρετίζαμε την ελληνική σοβιετία. Την ίδια ώρα οι “σωτήρες” μας σε ηλεκτρισμό (Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία) χόρευαν για την απαλλαγή τους από τα σοβιέτ…

 • Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος φέρνουν λογαριασμούς ρεύματος με φωτιά στα μπατζάκια μας. Ιστορικές βιομηχανίες, ανάμεσα στις 200-250 τελευταίες (που δεν έφυγαν ή δεν έκλεισαν), λένε ανοικτά, από χθες, πως η παραγωγή δεν βγαίνει σε κόστος, αν τα νέα τιμολόγια ρεύματος δεν περάσουν στον καταναλωτή.

Θα τα πληρώσουμε τα τιμολόγια που έρχονται. Και το κέρδος μας, ως ιθαγενείς, θα είναι να συντηρηθεί το κρατικό μας μονοπώλιο… Θα μου πείτε πως υπάρχουν και άλλα κρατικά μονοπώλια στην Ευρώπη. Υπάρχουν, αλλά δεν είναι σαν το δικό μας. Ψάξτε το…

george.kraloglou@capital.gr

****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε:

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.